söndag 28 december 2008
lördag 20 december 2008
måndag 15 december 2008
lördag 13 december 2008
Kolakakor
Knapriga kakor med kolasmak. Förutom till kaffe eller te, passar de även bra som tillbehör till desserter.
100 g margarin eller smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
- Värm ugnen till 175°.
- Rör rumsvarmt fett och socker poröst i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulver och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Dela degen i 3 delar och rulla ut dem till längder lika långa som plåten, ca 40 cm. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och platta till dem lite.
- Grädda i mitten av ugnen 10 – 12 minuter. Skär längderna i sneda, ca 3 cm breda bitar, medan de ännu är varma.
fredag 12 december 2008
Italian Screw (galliano, vodka, apelsinjuice)
3 cl Galliano
3 cl Vodka
3 iskuber
apelsinjuice
Häll Galliano och Vodka över is i ett högt glas.
Fyll i med apelsinjuice.
Fyll i med apelsinjuice.
onsdag 10 december 2008
Fransk tonfiskterrin
(6 port)
3 ägg
3 dl gräddfil
3 skivor kantskurit bröd
1 burk tonfisk i vatten (185 g)
ca 200 g champinjoner
ca 10 svarta oliver
2 msk hackad dill
1 krm svartpeppar
1. Vispa samman ägg och gräddfil i en ugnssäker form. Smula ner brödet i äggsmeten och låt blandningen stå ca 10 min.
2. Häll av vattnet från tonfisken. Hacka fisken och champinjonerna grovt.
3. Skär oliverna i 4 delar.
4. Rör ner fisk, svamp, oliver, dill och peppar i äggsmeten.
5. Grädda mitt i ugnen i 175˚C, ca 40 min i metallform eller ca 60 min i glasform.
Lika gott kallt som varmt. Passar till buffé.
3 dl gräddfil
3 skivor kantskurit bröd
1 burk tonfisk i vatten (185 g)
ca 200 g champinjoner
ca 10 svarta oliver
2 msk hackad dill
1 krm svartpeppar
1. Vispa samman ägg och gräddfil i en ugnssäker form. Smula ner brödet i äggsmeten och låt blandningen stå ca 10 min.
2. Häll av vattnet från tonfisken. Hacka fisken och champinjonerna grovt.
3. Skär oliverna i 4 delar.
4. Rör ner fisk, svamp, oliver, dill och peppar i äggsmeten.
5. Grädda mitt i ugnen i 175˚C, ca 40 min i metallform eller ca 60 min i glasform.
Lika gott kallt som varmt. Passar till buffé.
Etiketter:
bilder,
blogg,
buffé,
elenas recept,
elenasrecept,
fest,
foto,
ingredienser,
lunch,
mat,
matblogg,
recept,
terrin,
tonfisk
lördag 6 december 2008
Adam's Apple (Galliano, äppeljuice)
tisdag 2 december 2008
Pulpe de pui cu sos de roşii/Grillade kycklinglår i tomatsås
(klicka på bilden för en större bild)
ca 600 g kycklinglår
2 paprikor
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
persilja
salt, peppar
Dela och grilla kycklinglåren (jag grillade de i en grillpanna tills de fick lite färg).
2 paprikor
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
persilja
salt, peppar
Dela och grilla kycklinglåren (jag grillade de i en grillpanna tills de fick lite färg).
Grilla paprikorna också.
Ta av skalet på paprikorna.
Hacka löken, tärna paprikorna.
Lägg löken, paprikorna, kycklinglåren i en gryta, häll i vatten tills det täcker, koka i ca 15 min.
Häll i tomaterna, koka i 15 min. till.
Lägg i krossade vitlöksklyftor, hackad persilja. Salta, peppra.
Ta av skalet på paprikorna.
Hacka löken, tärna paprikorna.
Lägg löken, paprikorna, kycklinglåren i en gryta, häll i vatten tills det täcker, koka i ca 15 min.
Häll i tomaterna, koka i 15 min. till.
Lägg i krossade vitlöksklyftor, hackad persilja. Salta, peppra.
söndag 30 november 2008
Indisk grönsaksgryta i Kormasås
Portioner: 4
1 gul lök
5 potatisar, ca 500 g
2 morötter
1 blomkålshuvud, ca 500 g
1 msk olja
1 burk kormasås
1 burk kikärtor à 400 g
1 lime
salt och peppar
- Skala lök, potatis och morötter. Grovhacka löken, skär potatis och morötter i tunna skivor. Ansa och skölj blomkål och dela den i små buketter.
- Fräs lök, potatis och morötter i olja i en låg vid panna ca 10 minuter.
- Vänd ner blomkål, kormasås och avrunna kikärter. Låt det koka under lock ca 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Späd ev. med vatten om det blir för tjockt. Smaksätt med rivet limeskal – saft, salt och peppar.
- Servera grönsakspannan med tomater.
Avokado med grönmögelost och räkor
(till 4 portioner)
1 msk grönmögelost
0,75 dl gräddfil
0,75 dl majonnäs
1 msk grovt hackade valnötter (+ några till dekoration)
2 avokador
150 g räkor
sallad
0,75 dl majonnäs
1 msk grovt hackade valnötter (+ några till dekoration)
2 avokador
150 g räkor
sallad
- Lägg några salladsblad på en talrik.
- Skär avokadon i fina skivor.
- Blanda ost, gräddfil, valnötter och räkor.
- Lägg röran på avokadoskivorna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)