måndag 2 mars 2009
Chèvrepaj
(Klicka på bilden för en större bild)
(4 pers.)
50 g valnötter
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
10 marinerade soltorkade tomater
250 g chèvreost
3 ägg
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk hackad timjan
Mixa valnötterna i matberedare.
Tillsätt mjöl och smör, skuret i mindre bitar.
Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Ställ formen i kylskåpet ca 30 min.
Sätt ugnen på 225˚. Nagga bottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
Strimla tomaterna. Mixa hälften av osten i matberedare tillsammans med ägg, mjölk, salt och peppar.
Skiva resten av osten. Fördela tomater, ost och timjan i pajskalet. Häll över äggstanningen.
Sänk ugnsvärmen till 200˚ och grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min.
P.S. Jag hade 2 nävar torkade berberisbär i äggstanningen.
Källa: Allt om mat
lördag 28 februari 2009
Scones med nötter
(klicka på bilden för en större bild)
4 port.
50 g nötter*
3 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk
50 g nötter*
3 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk
(* = jag hade en blandning av rostade hasselnötter, valnötter, mandlar + solrosfrön)
Sätt ugnen på 250˚C.
Grovhacka nötterna.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och nötterna.
Fördela smöret i blandningen och häll i mjölken. Arbeta snabbt ihop degen.
Forma degen till fyra runda kakor, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
(Jag hade lemon curd till.)
fredag 27 februari 2009
Kycklingrullader
måndag 23 februari 2009
Salată orientală/Potatissallad
(klicka på bilden, för en större bild)
(4 port.)
1 kg potatis
4 ägg
3- 4 salladslökar
1 knippe rädisor
100 g paprika från burk (paprikasallad)
200 g oliver
3 msk olja
1 msk ättika/balsamico
salt
Koka potatis och låt kallna.
Koka äggen. Skär äggen i tunna skivor.
Gör dressingen: rör samman olja med ättika/balsamico.
Skär den skalade och kalla potatisen i skivor.
Ansa och skär salladslökarna i tunna strimlor .
Tärna rädisorna.
Blanda allt.
Salta.
Låt gärna salladen stå en stund och ta smak.
Etiketter:
bilder,
blogg,
buffé,
fest,
färskpotatis,
lunch,
matblogg,
middag,
potatissallad,
recept
lördag 21 februari 2009
Fisk med tomat- och kaprissås
Fisk 1 kg
4 tomater
0,5 burk passerade/krossade tomater
150 ml vitt vin
4 vitlöksklyftor
2 msk kapris
1 msk socker
lite basilika
salt
peppar
lite citronsaft
4 tomater
0,5 burk passerade/krossade tomater
150 ml vitt vin
4 vitlöksklyftor
2 msk kapris
1 msk socker
lite basilika
salt
peppar
lite citronsaft
Stänk lite citronsaft på fisken, stek fisken i en stekpanna.
Ta upp fisken och lägg den i en ugnssäker form.
Hacka vitlöken och tomaterna och lägg dem i stekpannan, låt allt koka i några minuter.
Häll i vinet, passerade/krossade tomater, kapris, hackad basilika.
Låt koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar.
Häll såsen ovanpå fisken, lägg formen i ugnen på 185˚C för ca 30 min.
Servera med t.ex. polenta.
Etiketter:
#elenasrecept,
elenas recept,
elenasrecept,
fisk,
fisk i ugn,
kapris,
kaprissås,
matblogg,
middag,
tomatsås
fredag 20 februari 2009
Cornuleţe cu rahat/Gifflar med lokum (Turkish Delight)
Turkish Delight/Lokum/Rahat är godisbitar gjorda på socker, majsstärkelse, citronsyra och naturliga smakämne, ofta citron eller rosvatten. Konsistensen är mjuk, geléaktig.
200 g yoghurt
200 g mjukt smör
1 ägg
100 g strösocker
450 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:150 g Lokum/Rahat
(kan ersättas med torkad frukt som dadlar eller fikon, sylt, sylt blandad med hackade nötter, etc.)
Garnering:florsocker
Skär Turkish Delight/Lokum/Rahat i små bitar.
Blanda alla ingredienser till degen.
Dela degen i 8 bitar.
Kavla ut dem till runda kakor. Skär eller sporra ut 8 snibbar.
Lägg på bitar av Turkish Delight/Lokum/Rahat.
Rulla ihop och forma gifflar.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen, ca 14 min, på 185˚C.
Rulla gifflarna i florsocker medan de är varma.
OBS! OBS! OBS! Gifflar med spännande fyllning version 2:
Vid ett annat tillfälle hade jag inget Lokum/Rahat så att jag bakade gifflarna/hornen med marmeladkulor (godis). Det blev hur bra som helst! Rekommenderas!
Etiketter:
bakat,
bakning,
bilder,
blogg,
buffé,
efterrätt,
fest,
foto,
gifflar,
mat,
matblogg,
recept,
rumänsk mat,
rumänska kakor,
rumänska recept
onsdag 18 februari 2009
Soljanka (rysk köttsoppa)
(4 port.)
Buljong och köttkok:
0,4 kg nötkött
12 dl vatten
2 st. köttbuljongtärningar
0,5 tsk vitpepparkorn
0,5 tsk kryddpepparkorn
1 st. lagerblad
0,5 tsk timjan
1 st. gul lök
1 bit purjolök
5 st. persiljestjälkar
1 bit rotselleri
1 morot
Till soppan:
2 st. gula lökar
1 bit rotselleri
1 msk olja
1 msk smör
2 msk tomatpuré, rågade
2 st. saltgurka, sammanlagd vikt cirka 150 g
1 l oxbuljong, drygt, enligt receptet ovan
1 smakrik korv
1 msk socker
1 krm cayennpeppar
2 skivor citronskivor, tunna
Till servering:
1,5 dl gräddfil
1.Skär köttet i små bitar. Heta upp lite olja i en stor gryta och stek köttet, lätt.
2. Lägg över köttet i en stor gryta. Häll på vattnet och tillsätt buljongtärningar och kryddor. Koka upp och sjud under lock i ca 30 min.
Tillsätt sedan klyftad lök, morot i bitar, purjo, persiljestjälkar och selleri I bitar. Låt sjuda på svag värme ca en timme.
3. Ta upp köttet. Häll buljongen genom en sil och se till att pressa ut alla smakämnen. Häll tillbaka buljongen i grytan, lägg i köttet, koka upp och låt koka i ett par minuter.
4. Fräs hackad lök och tärnad rotselleri i olja och smör tills löken är genomskinlig och sellerin börjar mjukna. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med ett tag.
Skär saltgurkan i centimeterstora tärningar,
lägg ner dem i grytan och rör om.
5. Skär korven i skivor, kör den i mikro 2 min, i en form, på hushållspapper (så att fettet sugs upp av pappret).
6. Häll på buljong och lägg i kött, tärnad skinka och korven i centimeterbreda bitar. Koka upp och tillsätt kryddor och citronskivor. Låt soppan koka i 3-4 minuter. Fiska upp citronskivorna. Servera med en klick gräddfil i varje tallrik. Ett kraftigt rågbröd på surdeg är ett annat klassiskt tillbehör.
Tips:
Soppan blir allra bäst om den tillagas en dag i förväg och får stå kallt till följande dag. Smakerna mognar då och soljankan blir ännu godare.
Kött och buljongkoket lämpar sig också bra att förbereda och går utmärkt att frysa in.
Etiketter:
blogg,
buffé,
citron,
elenas recept,
elenasrecept,
kött,
köttsoppa,
middag,
recept,
soppa
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)