Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 27 februari 2011

Mâncare de ceapă cu pui/Lökgryta med kyckling



















(4 pers.)

1 kg gula lökar
0,5 kg kycklinglår/kycklingbröst
1 paprika
1 morot
3 msk tomatpasta
dill
lite olja
ca 2 dl vatten
salt och peppar

• Bryn köttet i lite olja. Lägg köttet åt sidan.
• Skala, dela och hacka löken. Bryn löken i lite olja.
• Tärna paprikan och moroten.
• Lägg allt i en gryta, häll på lite vatten. Låt koka i ca 20 min.
• Tillsätt tomatpasta och dill, smaka av med salt och peppar och låt det koka i några minuter till. Om såsen i grytan är för tunn, strö lite Maizena och koka i några minuter till.

Serveras med polenta.

tisdag 22 februari 2011

Rulltårta Tiramisu/Ruladă Tiramisu

Gillar man Tiramisu då är det omöjligt att inte gilla rulltårta Tiramisu!


















3 stora ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
2 msk vatten/grädde
2 tsk pulverkaffe

Fyllning:
250 g mascarpone
2 st. äggulor
3 msk florsocker
1,5 dl kall kaffe, starkt
1 msk konjak

Garnering:
2 msk siktad kakao

• Sätt ugnen på 250°C.
• Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
• Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Rör det i smeten.
• Rör ihop vatten/grädde och kaffepulver och rör det i smeten.
• Häll smeten på plåt med bakplåtspapper och bred ut den i ett jämnt lager.


















• Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
• Sockra ytan och stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Lossa försiktigt på pappret. (Pensla det med kallt vatten om det sitter fast.)
• Låt kakan svalna under lätt fuktad duk.

• Vispa mascarpone, äggulor och florsocker så det blir krämigt.
• Blanda kaffe med konjak.
• Pensla ut kaffet över kakan och bred sedan på mascarponeblandningen.
• Rulla ihop till en rulltårta och ställ den kallt någon timme.
• Sikta kakao över rullårtan (Det hade jag glömt göra när bilderna togs.)

måndag 14 februari 2011

Skaldjursrisotto med pesto



















(4 portioner)

8-9 dl fisk- eller grönsaksbuljong
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk + 2 msk olivolja
4 dl arborioris
1 dl vitt vin
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 dl parmesan, färskriven
2 msk smör
8 pilgrimsmusslor
8 tigerräkor
olivolja till stekning
citron
träspett

• Koka upp buljongen och häll den varm på låg värme.
• Fräs lök i 2 msk olivolja på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull tills löken är glansig.
• Häll i riset och fräs ytterligare någon minut.
• Häll i vin, låt koka under omrörning.
• Tillsätt lite av buljongen och rör om. När den har absorberats, tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma sätt i cirka 20 minuter tills riset har lätt tuggmotstånd.

• Mixa ihop basilika, vitlök och s msk olivolja till en pesto.

• När riset är klart, rör i peston, parmesanost och smör.
• Smaka av med salt och peppar.

• Salta och peppra pilgrimsmusslorna och tigerräkorna.
• Pensla en grillpanna med olivolja. Hetta upp pannan kraftig och grilla pilgrimsmusslorna cirka 1 minut på varje sida. Grilla tigerräkorna i 2-3 minuter på varje sida, eller tills de är genomstekta. Trä på spett och servera med risotton. Pressa citron över skaldjuren.

söndag 13 februari 2011

Marineradkyckling med spenat- och paprikasallad

marineradkyckling

(6 pers.)

1,5 kg kyckling, hel eller i delar

Till marinaden:
- 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
- 2 msk söt soja, Ketjap bentjeng
- saften av 2 citroner (1 dl)
- 1 msk sambal oelek
- 5 vitlöksklyftor, pressade
- 2 krm svartpeppar
- 1,5 dl matolja

Till salladen:
- 4 röda paprikor, ca 600 g
- 1 msk olivolja
- 2 auberginer, ca 500 g
- 1 tsk salt
- 2 msk smör
- 6 tomater, ca 500 g
- 2 selleristjälkar
- 1 stor gul lök
- 200 g färsk spenat

Till dressingen:
- saften av 1 citron (0,5 dl)
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1,5 dl olivolja
- 3 – 4 pressade vitlöksklyftor
- salt, peppar

Till gräddfilsås:
- 3 dl gräddfil
- 1- 2 vitlöksklyftor
- salt, peppar

Gör marinaden:
• Blanda alla ingredienserna till marinaden.
• Stycka kycklingen i lagom bitar.
• Lägg kycklingdelarna i dubbla plastpåsar, häll i marinaden, knyt till och lägg påsen på ett fat eller i en bunke. Ställ kallt över natten.

Grilla paprikorna:
• Sätt ugnen på 225˚C.
• Gnid in paprikorna i lite olivolja och baka dem i ugnen ca 35-40 minuter. (Vänd paprikorna då och då.) Låt paprikorna svalna i en plastpåse, då släpper skalet lätt.

Stek kycklingen:
• Höj ugnsvärmen till 250˚C. Låt kycklingbitarna rinna av och stek dem i ugnen, först 10 minuter i mitten av ugnen och sedan 10-15 minuter högst upp, eller till köttsaften är klar och bitarna fått vacker färg.

Gör salladen:
• Skala paprikorna, skär bort kärnhus och det vita och skär dem i strimlor.
• Skala och skär auberginerna i grova bitar. Salta och stek bitarna i smör, på medelstark värme under omrörning 5-7 minuter. Låt svalna.
• Tärna tomaterna.
• Skär selleristjälkarna i strimlor.
• Hacka löken.
• Skölj av och riv spenatbladen - för att suga åt sig dressingen.
• Rör samman dressingen och häll den över salladen precis före servering.

Gör gräddfilsåsen:
• Rör samman gräddfil, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.

Servera kycklingen tillsammans med salladen.

tisdag 8 februari 2011

Ostkaka med ricotta och kondenserad mjölk



















(8 pers.)

En annorlunda ostkaka med frukt i.

500 g ricotta
6 ägg
1 burk (400 g) kondenserad mjölk sötad
150 g mangotärningar eller persikor från burk
1 msk Maizena
1 dl kall mjölk

• Sätt ugnen på 180°C.
• Blanda Maizena med mjölken.
• Blanda ricotta, kondenserad mjölk, äggulorna och Maizena.
• Vispa äggvitorna i en separat skål.
• Blanda försiktigt ostmassan med vispade äggvitor.
• Häll allt i en ugnsfast form.
• Fördela frukttärningarna över ostmassan.
• Grädda i ca 45 minuter.

söndag 23 januari 2011

Ciorbă (falsă) de burtă/Portabellosoppa med sting



















Om man inte gillar komage kan man ersätta detta med svamp:

500 g portabello
1 gul lök
1 morot
2 grillade paprikor (på burk)
2 dl crème fraiche
1 äggula
salt, peppar
lite olja

Serveras med:
pressad vitlök
balsamico
tryffelolja
scones

• Hacka löken och riv moroten. Skiva svampen. Skiva paprikorna.
• Fräs lök och morot i lite olja. Tillsätt svampen och 1,5 l kokande vatten. Koka i 20 min.
• Tillsätt paprika. Koka i 5 minuter till. Smaka av med salt och peppar.
• Blanda äggulan och crème fraiche med lite vätska från soppan i en stor kastrull. Tillsätt mer vätska tills röran blir lika hett som soppan. Häll röran i soppan.

Smaka av med pressad vitlök eller tryffelolja och balsamico.
Servera med scones.

lördag 22 januari 2011

Ruladă cu cremă de ciocolată/Rulltårta med chokladkrämfyllning
























(till 14-20 skivor)

3 stora ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vatten

Fyllning:
2 dl vispgrädde
200 g choklad

• Sätt ugnen på 250°C.
• Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
• Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör det i smeten och tillsätt vattnet.
• Häll smeten på plåt med bakplåtspapper och bred ut den i ett jämnt lager.
• Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
• Sockra ytan och stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Lossa försiktigt på pappret. (Pensla det med kallt vatten om det sitter fast.)
• Låt kakan svalna under lätt fuktad duk.

Fyllningen:
• Värm vispgrädden i en kastrull i vattenbad. Bryt chokladen i bitar och smält den i vispgrädden under omrörning.
• Låt chokladgrädden kallna i kylskåpet för 20 – 30 min.
• Vispa chokladgrädden tills den blir fluffig. (Om blandningen är för hård och inte går att vispa – värm kastrullen (med chokladgrädde) i vattenbad för några sekunder. Sedan går det vispa.)

Bred fyllningen på kakan och rulla ihop till en rulle.

Bakelser: skär lite tjockare skivor och lägg dem på snittytan. Klicka på grädde och toppa med färska bär.
 
Blogglista.se