Jag gillar sill!
Inspiration till currysillen hittade jag hos husmorlisa. Tack Lisa!
2 port.
2 stora bakpotatisar
grönsallad
1/2 burk 3-minuterssill
3 dl crème fraiche
1/2 purjo eller 1 salladslök
1/2 röd paprika
1 tsk sambal oelek
1 bit ca 2 cm färsk ingefära
1 äpple
2 tsk indisk curry
2 tsk paprikakrydda
1 tsk spiskummin
1 dl stark mango chutney
• Baka potatisarna i ugnen, på 225˚C i ca 50 minuter.
• Skär ingefäran i små bitar och krossa dessa bitar med en kniv så att smaken kommer fram.
• Hacka paprikan i små bitar.
• Skär purjo/salladslöken i smala strimlor.
• Skär äpplet i små bitar.
Blanda om allt noga.
• Rör i créme fraiche och häll i kryddor samt mango chutney, rör om ordentligt och smaka av.
• Skär sillen i små bitar.
Blanda allt.
Servera med grönsallad.
tisdag 15 mars 2011
söndag 13 mars 2011
Citronglass (med mascarpone)
Uppfriskande citronglass!
(12 st. i muffinsstorlek)
250 g mascarpone
1 dl strösocker
2 dl crème fraiche
rivet skal och saft av en citron
• Blanda allt.
• Häll smeten i muffinsformar (ev. av silikon).
• Ställ det i frysen för minst 2 timmar.
Etiketter:
citronglass,
citronglass med mascarpone,
dessert,
efterrätt,
Elenas blogg,
elenas recept,
elenasblogg,
elenasrecept,
enkelt,
glass
onsdag 9 mars 2011
Kycklingrullader med champinjonröra
kycklinglår
bacon
champinjoner
soltorkade tomater
sambal oelek
- Linda in kycklinglår i bacon. Stek in rulladerna i lite olja/smör.
- Skiva champinjonerna, stek champinjonerna i lite olja/smör. Tillsätt soltorkade tomater och lite sambal oelek.
Etiketter:
Elenas blogg,
elenas recept,
elenasblogg,
elenasrecept,
enkelt,
huvudrätter,
kyckling,
kycklinglår,
kycklingrullader,
middag,
recept
fredag 4 mars 2011
Sarmale de post/ Vegetariska surkålsdolmar
(8 port.)
1 surkål, ca 1 kg
1 kg champinjoner
2 st. gula lökar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
2 st. vitlöksklyftor
100 g ris
ca 1,5 l vatten
2 glas vitt vin
6 msk tomatpasta
timjan, dill
salt, peppar
- Rensa och hacka champinjonerna. Hacka vitlöken. Fräs allt i lite olja.
- Hacka löken. Riv moroten, palsternackan och sellerin. Fräs allt i lite olja. Tillsätt riset och låt det fräsa till riset blir glansigt.
- Tillsätt vätska – ca 2 dl vin och 2 – 3 msk tomatpasta och låt det koka i ca 10 min.
- Blanda champinjonhacket med risröran. Tillsätt timjan, dill, smaka av med salt och peppar.
- Gör dolmarna. Detta visas här
- Lägg dolmarna i en gryta, häll i vinet blandat med resten av tomatpasta, häll vatten så att det täcker dolmarna.
- Låt koka i ca 1 timme.
Servera med gräddfil och polenta.
(Obs 1: Jag tyckte att fyllningen var lite för lös, nästa gång ska jag tillsätta 1 – 2 ägg som (förhoppningsvis) kommer att hålla ihop fyllningen.
Obs 2: Gör en risotto om det blir fyllning över: tillsätt het buljong, låt koka i ca 20 min. Rör då och då.)
Etiketter:
dolmar,
Elenas blogg,
elenas recept,
herrmiddag,
huvudrätter,
jul,
julmat,
lunch,
middag,
risotto,
rumänsk mat,
tjejmiddag,
vegetarisk,
vegetariska surkålsdolmar
måndag 28 februari 2011
Mujdei de usturoi/ Aioli (utan ägg)
6 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
ca 1 dl olivolja
hett vatten
• Pressa vitlöken i en mortel, tillsätt salt och rör ordentligt! :)
• Droppa olivolja och rör tills massan tjocknar.
• Späd med hett vatten till önskad konsistens.
Gott till fisk, stek, friterade zucchini, grillad kyckling, lever, gröna bönor, langos, tochitura, etc. Allt med polenta förstås!
Etiketter:
dipp,
enkelt,
mujdei,
polenta,
rumänsk mat,
rumänska recept,
tillbehör till kött,
vitlökssås
söndag 27 februari 2011
Mâncare de ceapă cu pui/Lökgryta med kyckling
(4 pers.)
1 kg gula lökar
0,5 kg kycklinglår/kycklingbröst
1 paprika
1 morot
3 msk tomatpasta
dill
lite olja
ca 2 dl vatten
salt och peppar
• Bryn köttet i lite olja. Lägg köttet åt sidan.
• Skala, dela och hacka löken. Bryn löken i lite olja.
• Tärna paprikan och moroten.
• Lägg allt i en gryta, häll på lite vatten. Låt koka i ca 20 min.
• Tillsätt tomatpasta och dill, smaka av med salt och peppar och låt det koka i några minuter till. Om såsen i grytan är för tunn, strö lite Maizena och koka i några minuter till.
Serveras med polenta.
Etiketter:
huvudrätter,
lunch,
lökgryta,
middag,
recept
tisdag 22 februari 2011
Rulltårta Tiramisu/Ruladă Tiramisu
Gillar man Tiramisu då är det omöjligt att inte gilla rulltårta Tiramisu!
3 stora ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
2 msk vatten/grädde
2 tsk pulverkaffe
Fyllning:
250 g mascarpone
2 st. äggulor
3 msk florsocker
1,5 dl kall kaffe, starkt
1 msk konjak
Garnering:
2 msk siktad kakao
• Sätt ugnen på 250°C.
• Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
• Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Rör det i smeten.
• Rör ihop vatten/grädde och kaffepulver och rör det i smeten.
• Häll smeten på plåt med bakplåtspapper och bred ut den i ett jämnt lager.
• Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
• Sockra ytan och stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Lossa försiktigt på pappret. (Pensla det med kallt vatten om det sitter fast.)
• Låt kakan svalna under lätt fuktad duk.
• Vispa mascarpone, äggulor och florsocker så det blir krämigt.
• Blanda kaffe med konjak.
• Pensla ut kaffet över kakan och bred sedan på mascarponeblandningen.
• Rulla ihop till en rulltårta och ställ den kallt någon timme.
• Sikta kakao över rullårtan (Det hade jag glömt göra när bilderna togs.)
3 stora ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
2 msk vatten/grädde
2 tsk pulverkaffe
Fyllning:
250 g mascarpone
2 st. äggulor
3 msk florsocker
1,5 dl kall kaffe, starkt
1 msk konjak
Garnering:
2 msk siktad kakao
• Sätt ugnen på 250°C.
• Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
• Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Rör det i smeten.
• Rör ihop vatten/grädde och kaffepulver och rör det i smeten.
• Häll smeten på plåt med bakplåtspapper och bred ut den i ett jämnt lager.
• Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
• Sockra ytan och stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Lossa försiktigt på pappret. (Pensla det med kallt vatten om det sitter fast.)
• Låt kakan svalna under lätt fuktad duk.
• Vispa mascarpone, äggulor och florsocker så det blir krämigt.
• Blanda kaffe med konjak.
• Pensla ut kaffet över kakan och bred sedan på mascarponeblandningen.
• Rulla ihop till en rulltårta och ställ den kallt någon timme.
• Sikta kakao över rullårtan (Det hade jag glömt göra när bilderna togs.)
Etiketter:
bakat,
bakning,
enkelt,
herrmiddag,
huvudrätter,
kaka,
rulltårta,
rulltårta Tiramisu,
tjejmiddag
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)