onsdag 20 januari 2010
Cornuleţe cu nuci/Vaniljhorn med nötter
(ca 50 st)
100 g socker
200 g smör
150 g malda nötter (valnötter eller hasselnötter)
2 äggulor
300 g vetemjöl
(eventuellt 2 – 3 msk kallt vatten)
Garnering:
florsocker
lite vaniljsocker
Sätt ugnen på 175˚C.
Blanda alla ingredienser, tillsätt eventuellt lite kallt vatten om degen blir för smulig.
Sätt degen i kylskåp för ca 30 min.
Dela degen i små bitar (ca 15 g) och rulla dem till kulor. Forma kulorna till horn. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, cirka 20 minuter.
Låt kakorna svalna och pudra dem med florsocker blandat med vaniljsocker.
Etiketter:
enkelt,
fest,
herrmiddag,
kaka,
kakor,
matblogg,
nötter,
rumänsk mat,
rumänska kakor,
rumänska recept,
små kakor,
tjejmiddag,
valnötskaka,
vaniljhorn
fredag 15 januari 2010
Sill med soltorkade tomater
4 – 6 portioner
1 förpackning 5-minuterssill i bitar
Sås:
8 marinerade soltorkade tomater, finthackade
1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1/2 dl färskriven parmesanost
2 dl crème fraiche
3/4 dl majonnäs
Svartpeppar
Till garnering:
3 marinerade soltorkade tomater finthackade
Basilikablad
Låt sillen rinna av.
Mixa tomater, basilika och vitlök. Tillsätt parmesanost, crème fraiche och majonnäs.
Smaka av med svartpeppar.
Blanda ihop sill och sås.
Låt stå några timmar innan den ska ätas.
Garnera innan servering.
Etiketter:
enkelt,
fisk,
herrmiddag,
husmanskost,
huvudrätter,
jul,
julmat,
klassiker,
lunch,
matbilder,
matblogg,
matfoto,
matjesill,
påsk,
påskmat,
sill,
sillsallad,
tjejmiddag
tisdag 12 januari 2010
Räksoppa
4 portioner
• 16 st. ekologiska tigerräkor, råa, utan skal
• 3 dl buljong (3 dl vatten + 1 fisk eller grönsaksbuljongtärning)
• 1 dl stjälkselleri, finskuren
• 1 röd paprika, tärnad
• 4 dl kokosmjölk
• 300 g champinjoner, skivade
• 1 tsk röd currypasta
• 1 dl limejuice
• salt
(Man kan även ha lite citrongräs och ingefära i soppan.)
Koka upp vatten med buljongtärning.
Lägg i selleri och paprika och låt koka ett par minuter.
Tillsätt kokosmjölk, champinjoner, currypasta och limejuice. Koka 10 min och tillsätt tigerräkorna. Låt sjuda 3-4 min tills räkorna har blivit röda och kokta. Smaka av med salt.
Etiketter:
enkelt,
herrmiddag,
huvudrätter,
matblogg,
räksoppa,
thai,
tjejmiddag
söndag 10 januari 2010
Fyllda paprikor med leverpastej och bacon
- 1 pkt bacon, ca 150 g
- 1 ask leverpastej, 200 g
- 2 ägg
- 1 burk Kesella, 250 g
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 krm malen svartpeppar
- 2 msk hackad gräslök
- 0,5 tsk timjan
- 4 paprikor i olika färger
- 1 burk krossade tomater, 400 g
- salt, paprikapulver
- 1 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 ˚C.
Strimla och knapperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.
Blanda leverpastej, ägg, Kesella, vetemjöl och kryddor i en skål.
Skölj och dela paprikorna på längden. Fyll paprikahalvorna med leverpastejkrämen och ställ dem i en smord ugnssäker form.
Blanda tomatkrosset med salt och paprikapulver. Häll vid sidan av paprikorna. Tillaga i ugn i ca 35 min.
Strö över den rivna osten efter halva tiden.
Strö över baconcrisp.
Etiketter:
enkelt,
fyllda paprikor,
herrmiddag,
huvudrätter,
lunch,
matbilder,
matblogg,
middag,
recept,
tjejmiddag,
vardag
onsdag 6 januari 2010
Fläskfilé i ost- och senapssås
4 port
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
lite olja
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc. kalvfond
1 msk fransk senap
1 dl riven Västerbottenost
hackad persilja
150 g baconbitar
Stek bacon.
Skär köttet i skivor. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under visping.
Lägg över köttet i grytan. Låt köttet koka i såsen 3-5 min.
Ta grytan från värmen. Rör i osten.
Strö över hackad persilja och knaperstekta små baconbitar.
Servera med ris eller pressad potatis/klyftpotatis eller med couscous och en sallad av tomat/kidneybönor.
(Man kan förbereda köttet och såsen och koka ihop innan servering.)
Etiketter:
fläskfilé,
herrmiddag,
huvudrätter,
klassiker,
lunch,
matbilder,
matblogg,
middag,
nyår,
tjejmiddag
söndag 3 januari 2010
Janssons frestelse
Till 4 – 6 personer:
- ca 1 kg fast potatis (10 – 12 st.)
- 2 gula lökar
- 2 msk smör
- 10 hela ansjovisar (eller 20 ansjovisfiléer)
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 msk orökt kaviar
- 2 msk ansjovisspad
- 2 msk ströbröd
- 2 msk smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor.
Skala löken och skär i tunna skivor. Fräs löken mjuk utan att den tar färg i smör på svag värme ca 4 minuter.
Smörj en ugnssäker form.
Varva potatis, lök, ansjovis i formen. Börja och sluta med potatis.
Blanda grädde, mjölk kaviar och ansjovisspad och häll blandningen över potatisen. Sikta över ströbröd och lägg på några smörklickar.
Grädda i nedre delen av ugnen 45 – 60 minuter tills potatisen är mjuk och ytan fått fin färg.
Etiketter:
#elenasrecept,
ansjovis,
elenas recept,
elenasrecept,
Janssons frestelse,
jul,
julmat
Min jul 2009
Vi hade:
- sill med soltorkade tomater
- marinerad sill (Stefans/Rumänien)
- varmrökt lax
- kokta ägg
- kaviar
- köttbullar
- rödbetssallad
- pressad sylta
- köttsallad ("Salata boeuf")
- surkålsdolmar
- ris à la Malta + körsbärssås
- valnötskaka
- filodegsostpaj
- sill med soltorkade tomater
- marinerad sill (Stefans/Rumänien)
- varmrökt lax
- kokta ägg
- kaviar
- köttbullar
- rödbetssallad
- pressad sylta
- köttsallad ("Salata boeuf")
- surkålsdolmar
- ris à la Malta + körsbärssås
- valnötskaka
- filodegsostpaj
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)