Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 17 maj 2009

Kreolsk gryta


(6 port.)
 
600g fläskfilé
2 stora eller 4 små starka korvar
200 g syltlök
200 g oliver
1 röd paprika
1 dl cornichons
5 dl vispgrädde
1 msk mjöl
1 tsk torkat mejram
1 tsk torkat salvia
1 tsk torkat rosmarin
1 tsk torkat basilika
1 tsk torkat oregano
1 tsk torkat timjan
1 tsk torkat dragon
1-2 tsk salt 
2 krm svartpeppar
 
- Bryn korven i en stekpanna.
- Tag upp korven men spara fettet som blir över. Stek sedan den skivade fläskfilén i korvens fett. 
- Krydda med ovanstående kryddor och strö på mjölet.
- Strimla paprikan och dela oliverna och cornichonsen.
- Häll i allt i en ugnssäker form (36 cm x 23 cm x 4 cm) och låt det gratinera i ca 30 minuter. 
- Smaka eventuellt av med spad från syltlöken. 
 
Servera med ris/pasta/ pressad potatis och grönsallad.

tisdag 12 maj 2009

Mâncărică de mazăre cu slănină afumată/Ärtgryta med rökt sidfläsk

 


















250 g rökt sidfläsk (eller bacon)
600 g frysta gröna ärtor
1 gul lök
2 morötter
5 st. soltorkade tomater
3 msk tomatpasta
1 msk potatismjöl
dill

Tärna sidfläsket och stek det, utan någon olja.
Hacka löken och morötterna och stek tillsammans med sidfläsket i några minuter.


















Tillsätt ärtorna, tomatpasta och soltorkade tomater skurna i strimlor.
Häll på lite kokt vatten så att vattnet täcker ärtorna och låt allt koka i ca 15 min.

Blanda potatismjöl med lite kallt vatten och häll det i grytan. Låt koka i ca 5 min.
Tillsätt dillen.

onsdag 29 april 2009

Salată de varză murată/Surkålssallad



surkål
olivolja
paprikapulver

Strimla surkålen, blanda den med olja och lite paprikapulver.
Gott till grillat.

tisdag 28 april 2009

Zacuscă de vinete/Auberginegryta



8 st. auberginer
2 – 3 stora gula lökar
2 – 3 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 burk krossade tomater
olivolja
salt
peppar

Grilla auberginerna och paprikorna (i ugnen på högsta värmen, med grillvärme, tills skalet är bränt. Vänd dem några gånger under grillningen.)

Lägg dem grillade paprikorna i en plastpåse - det gör att skalet kan lättare tas bort – och låt dem stå i några minuter. Ta av skalet.
Hacka paprikorna.

Ta bort skalet på auberginerna. Sätt auberginerna på en lutad skärbräda så att vätskan rinner av.

Hacka auberginerna.

Hacka löken och vitlöken.

Fräs lökhaket i lite olivolja.
Tillsätt auberginerna, paprikorna och krossade tomater. Låt koka ca 30 min. Smaka av med salt och peppar.
Serveras varmt eller kallt. Gott till grillat.

onsdag 1 april 2009

Bananplättar


(klicka på bilden för en större bild)

4 st ägg
2 msk strösocker
1 krm salt
1,5 dl matlagningsgrädde
1 msk pressad citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kardemumma
2 st mogna bananer
50 g smör till stekning


1. Dela tre av äggen och lägg vitorna i en skål för sig. Vispa 1/4 av äggen och 3/4 av gulorna, socker och salt luftigt.

2. Tillsätt grädde och citron och rör ner mjöl, bakpulver och kardemumma.

3. Vispa de återstående äggvitorna till fast skum. Rör ner först hälften av skummet i den fasta pannkakssmeten och vänd därefter försiktigt ner resten.
4. Skär bananerna i små tärningar och blanda ner dem.

5. Smörstek tjocka små pannkakor eller plättar och servera dem nygräddade.

söndag 29 mars 2009

Köttgryta med vita bönor


(5 portioner)

1 kg högrev, benfri
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st morot
150 g rotselleri, 1 bit
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk smör
1 st apelsin, rivet skal av
2 tsk timjan
2 msk tomatpuré
3 msk kalvfond, koncentrerad
2 dl rödvin
2 dl vatten
1 burk kokta vita bönor

1. Putsa och skär köttet i 2 x 2 cm bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skala morot och selleri och skär i små tärningar.

2. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i smör i omgångar i en stekpanna. Lägg över i en stor gryta.

3. Fräs grönsakerna och lägg över i grytan.

4. Tillsätt apelsinskal, timjan och tomatpuré. Häll på kalvfond, rödvin och vatten.
Låt grytan koka 1-1 1/2 timme.

5. Rör i de kokta bönorna och koka ytterligare 5 minuter.
 
Blogglista.se