Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 3 april 2022

Tomat- och blomkålssoppa med Fetaröra

 

















1 blomkålshuvud
1 gul lök
2 burkar hela tomater
1 paket krossade tomater med vitlök
3 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
1 tsk spiskummin
torkade kryddor: timjan, dragon, rosmarin, etcetera
vatten
smör

Fetaröra
2 dl yoghurt 10%
100 g fetost
2 msk olivolja
10 basilikablad

Soppan:

  • Hacka lök och vitlök. Hetta upp en stor kastrull och lägg i en rejäl klick smör. Fräs lök och vitlök tills de mjuknar men inte får färg.
  • Riv blomkålen. Lägg blomkålen i kastrullen. Häll på vatten så att lök och blomkål inte börjar bränna vid.
  • Häll på hela och krossade tomater. Dela de hela tomaterna till stora bitar med en sax.
  • Smula i buljongtärningen.
  • Tillsätt de torkade kryddorna. Lägg på locket och koka tills blomkålen är mjuk. Späd med mer kokande vatten om så önskas.

Fetaröra*:

  • Lägg yoghurt i en skål och smula ner fetaosten. Mosa med gaffel. Rör i salt och ett par matskedar olivolja.
  • Hacka basilika och strö över.

*) Saknas på bild.

lördag 2 april 2022

Picadillo – köttfärssoppa

 

















500 g färs
1 gul lök
1 grön eller röd paprika
4 vitlöksklyftor
2 – 3 st. potatisar
1 burk svarta bönor
1 liten burk majs
ca 5 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
vatten (700 ml – 1000 ml)
1 tsk spiskummin
2 tsk oregano
2 tsk paprika eller chilipulver
salt
peppar
olja till stekning

  • Hacka lök, hacka paprika i tärningar. Skala och hacka potatisarna i tärningar, finhacka vitlöksklyftorna.
  • Hetta upp oljan och stek löken tills den får färg. Tillsätt paprikan och stek lite till. Tillsätt i färs, vitlök och stek lite till. Vänd i potatisbitarna och fortsätt steka allting. Tillsätt tomatpuré, hela tomater från burk – krossa de lite med baksidan av en sked, bönor och majs. Tillsätt alla kryddor och stek en stund till.
  • Häll i vatten, lägg ett lock på grytan och låt allting puttra i ca 30 minuter tills potatisarna mjuknar.

Enchiladas med grillad kyckling

 

















250 g grillad kyckling
250 g svamp, hackade
250 g Fetaost/getost
2 msk olivolja
1 gul lök, hackad
ca 1 dl vatten
1 st. (umami)buljongtärning
1 tsk mald kummin
1 tsk torkad oregano
1 tsk paprika
salt
peppar
8 st. tortilla

Till såsen:
2 burkar Chunky Salsa mild (Coop) à 300 g

  • Heta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt löken och svamp och stek allt i ca 8 minuter, tills lök och svamp mjuknar till.
  • Tillsätt kycklingköttet skuret i små bitar, vatten, buljongtärningen, kummin, oregano, salt, peppar, paprika. Låt allt koka i några minuter. Tillsätt hälften av osten, smulat i små bitar. Ta av stekpannan från spisen.
  • Häll hälften av salsan (en burk) på botten av en ugnsfast form.
  • Fyll varje tortilla med lite fyllning, rulla varje tortilla och lägg dem i formen, med skarven nedåt.
  • Häll resten av salsan ovanpå tortillarullarna. Smula resten av osten ovanpå.


 

















Grädda i ugnen i ca 15 minuter.

söndag 27 mars 2022

Mördegskakor med kokosfyllning

 Jag har en speciell kärlek till dessa kakor – kakor jag åt på den första fika i Sverige för 32 år sedan. Det var på en kurs i svenska, på församlingshemmet i Öjaby, Växjö. Vi åt kakor, pratade och lyssnade på ”Hej å ho, Jungman Jansson” och ”Sov du lilla videung”

Jag kommer alltid att älska dessa kakor och gilla dessa sånger och jag kommer aldrig glömma min lärare Barbro L. 


 

















Kakorna:

Ca. 20 st.

100 g smör
0,5 dl socker
1 äggula
3 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
1 ägg
1 msk vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 dl kokosflingor

  • Rör socker och smör pösigt.
  • Tillsätt äggulan och mjölet
  • Pensla veckade folieformar eller bleckformar med smält smör, klä dem med en bit deg.
  • Blanda alla ingredienser till fyllningen. Rör den porös. Lägg en klick fyllning i varje form.
  • Grädda kakorna mitt i ugnen i 150 grader i ca 30 minuter.
  • Lår dem svalna ett ögonblick.
  • Stjälp sedan upp kakorna eller låt dem vara kvar i formarna. 

#kokosformar #mördegskakor #elenasrecept #mördegskakormedkokosflingor #öjaby #Växjö

Från boken ”Läsarnas egna recept” utgiven av Aftonbladet och Tasteline, recept av Eva Edman, Rönninge


 

lördag 26 mars 2022

Havrebullar

 


















50 g jäst, färsk, för matbröd
500 g (ca 5 dl) vatten, ljummet
30 g (ca 3 msk) olja
20 g (ca 1 msk) sirap
100g (ca 3 dl) havregryn
9 g (ca 1,5 tsk) salt
600 g (ca 10 dl) vetemjöl

Pensling:
vatten

Garnering:
flingsalt
sesamfrön

Gör så här:

  • Lös upp jästen i salt, sirap och lite fingervarmt vatten.
  • Tillsätt olja, havregryn och resten av vattnet.
  • Arbeta i vetemjölet till lagom konsistens.
  • Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  • Baka ut till 16 bullar.
  • Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
  • Pensla med vatten, strö på lite flingsalt och sasamfrön.
  • Grädda mitt i ugnen 225°C, ca 16 minuter.
 
Blogglista.se