Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 14 januari 2021

Paella med räkor och smulad chorizo


 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

6 pers.

400 skalade jätteräkor
300 g chorizo, smulad
1 stor röd paprika
1 fänkål
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk hela konserverade tomater, avrunna och grovhackade
1 burk kronärtskockor, avrunna och kvartade
1 citron, i klyftor
1 msk hackad persilja
1/2 msk paprika pulver (rökt)
1 liter kycklingbuljong
1 pkt saffran
1 dl torrt vitt vin
3 dl arborioris
salt, peppar

Gör så här:

  • Dra skinnet av chorizon och smula sönder innehållet i olika stora smulor.
  • Tärna paprikan och fänkålen.
  • Hacka löken och vitlöken.
  • Låt tomaterna rinna av och grovhacka dem.
  • Koka upp kycklingbuljongen och tillsätt saffranet så det får ligga och dra.
  • Klyfta citronen.
  • Hacka persiljan.
  • Stek chorizon i en stor stekpanna med höga kanter på medelhög värme i lite olivolja tills väl brynt, cirka 8 minuter, tillsätt sedan paprika och fänkål och stek vidare i ett par minuter tills även de har fått färg och för sedan över alltihop till en skål.
  • Tillsätt lite olivolja till stekpannan tillsammans med hackad lök, grovhackade tomater och vitt vin och stek under omrörning tills det kokat ihop till en klibbig, brynt smet, cirka 10 minuter.
  • Tillsätt vitlöken, paprikapulver och ris och stek vidare under omrörning i ett par minuter tills riset blir lite genomskinligt. 
  • Tillsätt kyckling- och saffransbuljongen.
  • Tillsätt allt som stektes innan (chorizo, paprika, fänkål), salta och peppra efter smak, och låt det hela koka kraftigt tills vätskan är ungefär i nivå med riset, cirka 8 – 10 minuter. Sänk värmen till lägsta, tillsätt räkor och kronärtskockor till pannan, sätt på lock och låt det sjuda tills vätskan kokat in och riset är genomkokt, cirka 10 minuter till. Rör inte runt riset i pannan.
    Kontrollera att riset är genomkokt – om inte, tillsätt en liten skvätt vatten eller vätska från tomatburken, tills det är färdigt. 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspiration:  http://www.ätabörman.se/recept/paella-med-rakor-och-smulad-chorizo/

 

måndag 28 december 2020

Grönkålschips



















200 g grönkålsblad, i små bitar

0,5 msk olivolja

salt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Lägg grönkålen i en skål och häll i olivolja och strö på lite salt. Blanda om och lägg upp på en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Sätt in i ugnen i ca 7 – 10 minuter.

lördag 26 december 2020

Sparrissallad med sötpotatis och fetaost



















1 sötpotatis

2 msk olivolja

10 sparris

smör till stekning

150 g Fetaost

salt

peppar

några körsbärstomater till servering

(valfri dressing)

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Skär sötpotatisen i kuber och rosta den på en ugnsplåt, med lite olivolja.
  • Tvätta och skär sparrisen i bitar. Stek sparrisen i smör.
  • Blanda sötpotatis och sparris.
  • Smula över Fetaost.
  • Della körsbärstomaterna och blanda dem i salladen.

Inspiration: https://khati.se/2020/04/11/smorstekt-sparris-med-sotpotatis-och-fetaost/

 

fredag 25 december 2020

Smörstekt koljafilé med tomatrisotto

 



 

 

 

 

 

 

 

 


Servera smörstekt koljafilé tillsammans med den krämiga tomatrisotton med vitt vin, soltorkade tomater, parmesan och citron. Koljan steks i smör på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta.

4 port.

Tomatrisotto:
2 msk koncentrerad fiskfond
7 dl vatten
½ gul lök
2,5 dl risottoris t. ex. avorio
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 dl riven parmesan
1 dl strimlade torkade tomater
0,5 msk finrivet citronskal
2 msk plockad färsk timjan eller torkad (2 msk färsk timjan motsvarar 0,5 tsk torkad)
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Kolja:
ca 400 g koljafilé
ca 1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk smör 
 

Gör så här:
Tomatrisotto:

  • Värm fond och vatten i en kastrull. Skala och hacka löken. Stek lök, ris och tomatpuré i oljan i en kastrull på medelvärme 2 – 3 minuter.
  • Häll i vin och sjud på låg värme tills det mesta kokat in. Tillsätt buljong lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 20 minuter. 
  • Vänd ner parmesan, tomater, citronskal och tilmjan.
    Smaka av med salt och peppar.

Kolja:

  • Krydda koljan runt med salt och peppar. Stek fisken i smöret på hög värme ca 1 minut per sida tills den får fin färg. Sänk värmen och stek ytterligare ca 5 minuter. Fisken är klar vid en innertemperatur på 56˚C.

Servera koljan med risotton.

Källa: https://www.ica.se/recept/smorstekt-koljafile-med-tomatrisotto-724431/

Sötpotatissallad med marinerad jordärtskocka

 4 port.





Ca 1 kg sötpotatis
1 broccoli

1 rödlök
3 vitlöksklyftor

1 burk 400 g marinerad jordärtskocka

150 g fetaost

olivolja

1 msk tomatpasta
1 msk ingefärapasta

1 msk chilipasta
60 g spenat
60 g ruccola

Gör så här:

  • Skala och skär sötpotatis i små bitar. Rosta potatisen i en långpanna, med lite olivolja och lite salt.
  • Skär broccoli i små bitar, skiva rödlök, hacka vitlöken.
  • Fräs broccoli tillsammans med rödlök och vitlök i lite olivolja, i en stekpanna.
  • Tillsätt marinerad jordärtskocka, låt det värmas en stund. Tillsätt tomatpasta, ingefärapasta, chilipasta och låt allt stekas i några minuter.
  • Tillsätt spenat och ruccola och låt dem mjukna en stund. Stäng av plattan.
  • På ett stort fat, blanda rostad potatis med det som frästes i stekpannan, tillsätt fetaost i bitar, blanda allt.





måndag 21 december 2020

Krispiga tofubitar med korianderlimesås



 

 

 

 

 

 

 

 

 



4 port.

300 g naturell fast tofu
½ dl majsmjöl
½ tsk cayennepeppar
½ tsk malen ingefära
1 tsk salt
1 ägg, lättvispat (kan ersättas med sojamjölk)
1 dl kokosflingor
2 msk oskalade sesamfrön
½ dl ströbröd

Korianderlimesås
ca 1,5 dl

1 liten vitlöksklyfta, skalad
2 dl färsk koriander
½ avokado
2 msk extra virgin olivolja
juice och rivet skal från 2 lime
3 msk tahini
ca 4 msk vatten
2 tsk lönnsirap
½ malen spiskummin
salt
peppar

Servera med råris (2 dl råris), grönsaker (jag hade broccoli, sockerärtor, rädisor) och korianderlimesås (eller annan sås), eller med nudlar (sjögräsnudlar), grönsaker och sås.
Toppa gärna med skivad salladslök och färsk koriander.

Gör så här:

  • Förbered nudlarna/riset enligt förpackningen.
  • Pressa vätskan ur tofun genom att lägga den mellan två bitar hushållspapper. Lägg en tallrik ovanpå tofun med en konservburk på. Låt stå i 30 minuter.
  • Värm ugnen till 200˚C. Pensla en ugnsplåt med lite olja.
  • Torka av tofun och skiva den i kuber 1,5 cm x 1,5 cm x 1,5 cm. Dela varje kub på diagonalen. I en påse, blanda ihop majsmjöl, cayennepeppar, ingefära och salt. Lägg i tofubitarna och blanda runt. Plocka ur bitarna och skaka av överflödigt mjöl.
  • I en skål, blanda ihop kokosflingor, sesamfrön och ströbröd. Doppa bitarna i ägget och därefter i kokosmixen. Lägg dem på ugnsplåten och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Vänd efter halva tiden.

Såsen:
Hacka vitlöken i en blender. Tillsätt koriander och kör i någon minut. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda tills du får en jämn, slät och krämig sås. Smaka av med salt och peppar. Tunna ut med lite vatten tills du får önskad konsistens.

Källa: http://lillamatderiven.blogspot.com/2016/01/krispiga-tofubitar-med-kokos-sesamfron.html

lördag 19 december 2020

Fänkålsdipp

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 fänkål
olivolja

1 tsk fänkålsfrön

2 dl kokta vita bönor eller andra kokta bönor
1 msk tahini
1 vitlöksklyfta, pressad

2 msk tamarisoja

1 msk äppelcidervinäger

1/2 – 1 tsk tabasco

salt

peppar

ca 2 msk vatten om röran känns för torr.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Skär fänkålen i grova bitar. Lägg dem på en plåt och häll på 1 – 2 msk olivolja. Rosta gyllene, cirka 20 minuter (rör om efter 10 minuter).
  • Rosta fänkålsfröna i torr het panna och rosta dem.
  • Mixa fänkålen i en matberedare eller med stavmixer, tillsammans med de andra ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt lite vatten för lösare konsistens.

Servera med grissini, kex eller grönsaksstavar.

Källa: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson





Stuvade vermicelli / Lapte cu fidea

 Barndomsminne!


 

 

 

 

 

 

 

 

 


2 port.

650 ml mjölk
100 g vermicelli (pasta)
2 – 3 msk socker

Koka mjölken.
Tillsätt pastan och sockret och låt koka i ca 3 minuter. Rör om då och då.

onsdag 16 december 2020

Krispig fiskgratäng med vitlöksdoftande potatismos

 4 port. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

600 g fisk
Till potatismos:
1 hel vitlök
800 g mjölig potatis, skalad
25 g smält smör
1 dl varm mjölk
50 g finriven parmesan
salt
Panering:
2 dl panko (ströbröd)
skalet från en citron, finrivet
1 – 2 msk hackad persilja
65 g smält smör
salt
Övrigt:
Extra parmesan att riva över toppen

  • Sätt ugnen på 225˚C och lägg in den hela vitlöken på ett galler. Ta ut vitlöken efter 30 minuter.
  • Under tiden: skala och koka potatisen i saltat vatten tills helt genomkokt, cirka 20 minuter. Häll av och låt ånga av. Värm mjölk och smör tills smöret är smält.
  • När vitlöken är klar, skär av toppen på hela vitlöken och pressa ut innehållet över potatisen och mosa sedan med potatisstöt tillsammans med smörmjölken, finriven parmesan och salt och peppar efter smak.
  • Blanda ingredienserna till paneringen i en skål. Smörja in en ugnsfast form och placera fisken i mitten. Salta fisken, klicka potatismoset på vardera sidan av fisken, och strö till sist paneringen över fisken.
  • Ställ in formen i ugnen och låt stå i 15 – 20 minuter eller tills fisken är genomstek och paneringen fått fin färg.
    Riv lite extra parmesan och servera.

Källa: http://www.ätabörman.se/recept/krispig-fiskgratang-med-vitloksdoftande-potatismos/

 
Blogglista.se