torsdag 22 april 2010
Lussekatter
1 g saffran, (2 påsar à 0,5 g)
1 sockerbit
5 dl mjölk
100 g smör
50 g jäst
250 g kesella
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 kg dl vetemjöl
russin, till garnering
1 ägg, till pensling
ugnstemperatur 225º
Smält fettet i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till 37°, fingervarmt.
Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Häll lite av mjölken i morteln och blanda sedan det lösta saffranet i degspadet.
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, kesella, salt och socker. Tillsätt det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen och arbeta ihop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt 30-40 minuter.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 20 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa.
Rulla ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad.
Lägg bröden på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk 30-40 minuter.
Tryck ner russin som garnering. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Bröd som bakas med kesella kräver mindre fett och håller sig saftigt längre.
måndag 19 april 2010
Kir och Kir Royal
Kir
- en del crème de cassis (svartvinbärslikör)
- sex delar torrt vitt vin
Kir Royal
- en del crème de cassis (svartvinbärslikör)
- sex delar mousserande vin (till exempel champagne)
Etiketter:
alkohol,
crème de cassis,
drink,
drinkar,
enkelt,
fruktlikör,
herrmiddag,
Kir,
Kir Royal,
likör,
matblogg,
svartvinbärslikör,
tjejmiddag,
vit vin
söndag 18 april 2010
Fylld köttfärslimpa med smakrika korvar
700 g köttfärs
150 g riven ost
150 g bacon
1 – 2 skivor bröd
lite mjölk
3 ägg
1 – 2 korvar
½ gul lök
2 -3 msk ströbröd
persilja
salt, peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg brödet i mjölken i några minuter tills brödet sväller. Rör i köttfärs, ost, ägg, ströbröd, salt och peppar till en smet.
Lägg baconskivorna på ett bakplåtspapper, platta ut färsen på baconet.
Lägg korvarna på färsen.
Rulla ihop till en limpa med hjälp av bakplåtspappret.
Lägg färslimpan på ett smort fat och baka i 40 min.
Servera med potatis eller pasta.
(Obs! Nästa gång formar jag köttfärsen till en limpa, sedan lindar jag baconskivorna – på det sättet kommer limpan att hänga bättre ihop.)
Etiketter:
fest,
fylld köttfärslimpa,
herrmiddag,
huvudrätter,
köttfärslimpa,
lunch,
middag
onsdag 14 april 2010
"Min" bok har kommit ut!
Äntligen har boken "Läsarnas egna recept" utgiven av Aftonbladet och Tasteline kommit ut! I boken finns också mitt recept "Honungskakor från Rumänien/Albinita".
Nu kan jag titulera mig som kokboksförfattare också, eller hur?
Receptet finns här:
Etiketter:
Aftonbladet,
Honungskakor från Rumänien,
Tasteline
söndag 28 mars 2010
Asiatisk nötstek med fänkål, äpple, ugnspotatis och äpplesås
(till 4 pers.)
· 800 g nötkött i bit
· 0,5 tsk peppar
· 1 msk röd currypasta
· 2 msk riven, färsk ingefära
· 2 msk hoisinsås eller soja
· 2 msk chilisås eller ketchup
· 1,5 tsk salt
Grönsaker:· 2 msk olivolja
· 6 – 7 potatisar
· 2 – 3 fänkål
· 3 äpplen
· 2 tsk farin-, strö- eller råsocker
Äppelsås:· 3 dl drickfärdig äppeljuice
· 3 msk koncentrerad kalvfond
· 1 msk stjärnanis
Servering:· färsk timjan
Sätt ugnen på 250˚C.
Torka och peppra köttet.
Blanda i en skål currypasta, riven ingefära, hoisinsås, chilisås och salt. Rulla köttet i blandningen. Det kan gärna stå och marineras kortare eller längre stund. (Hit kan förberedas).
Grönsaker: Häll ut oljan i en långpanna. Klyv potatisarna, vänd snittytan i oljan och lägg dem på kullriga sidan. Gör likadant med äpplena, kluvna och urkärnade med kulmått, och fänkålen delad i kvartar. Sockra äpplena. Lägg köttbiten med sitt goda kladd i långpannan och sätt pannan mitt i ugnen 20 minuter.
Ta ut långpannan, flytta över fänkål och äpple till ett fat (ugnssäkert form).
Blanda äpplejuice, kalvfond och anis och häll drygt hälften i långpannan med köttet och potatisen. Sänk ugnsvärmen till 150 ˚C och fortsätt ugnssteka 20 – 30 minuter tills köttet har innertemperatur 58˚C.
Ta ut långpannan, flytta potatisen till fatet med äpplen och fänkål och håll varmt i avstängd ugn. Lägg köttet på skärbräda med folie över. Låt köttet vila i några minuter.
Häll resten av juiceblandningen i långpannan, vispa ur den och sila över skyn i en kastrull och ge den ett uppkok, tillsätt även köttsaft som bildas.
Skär upp köttet i centimetertjocka skivor med vass kniv. Servera det med grönsakerna och den smakrika skysåsen.
Etiketter:
allt i ett,
asiatiskt,
fest,
gourmet,
herrmiddag,
huvudrätter,
lyx,
middag,
nyår,
nötkött,
tjejmiddag
torsdag 25 mars 2010
Korv Stroganoff
(4 portioner)
- 2 stora gula lökar
- 2 msk smör eller margarin
- 500 g falukorv
- 2 krm peppar
- 1 msk vetemjöl
- 4 msk tomatpuré
- 2 tsk (fransk) senap
- 3 dl grädde
- persilja eller dill
Skala löken och hacka den fint, fräs den i matfettet på medelvärme.
Skär korven i tärningar, lägg dem i pannan och låt dem fräsa en stund.
Strö över peppar och mjöl under omrörning.
Tillsätt tomatpuré, senap och grädde. Sjud alltsammans på svag värme.
Strö över rikligt med persilja/dill.
Servera med kokt ris och salta gurkor.
Favorit i repris - lagat vid ett annat tillfälle:
Etiketter:
2,
enkelt,
huvudrätter,
klassiker,
korv,
korv Stroganoff,
lunch,
middag,
vardag
tisdag 23 mars 2010
Citronsås
1 dl fiskbuljong
1 dl tjock grädde
1 dl vitt vin
2 äggulor
2 – 3 tsk citronsaft
2 msk finhackad persilja och gräslök
ev. salt
Häll fiskbuljongen i en kastrull och slå i grädde och vin.
Tillsätt äggulor och låt såsen sjuda upp under ständig vispning så att den tjocknar.
Ta såsen från värmen och häll i citronsaft och färska örter.
(Passar till musslor.)
söndag 21 mars 2010
Blomkålssallad
1 medelstort blomkålshuvud
1 syrligt äpple
2 morötter
1/2 dl finhackad salladslök eller det gröna på en fin purjo
Sås:
1 tsk senapsfrö
1 tsk spiskummin
1 tsk currypulver
1 dl majonnäs
2 dl naturell yoghurt
1 - 2 tsk dijonsenap
1 tsk råsocker
Dela blomkålen i buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 4 min.
Häll upp i durkslag och spola med kallt vatten.
Tärna äpplet i bitar. Riv morötterna.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Rosta spiskummin och senapsfrön i en torr panna.
Stöt kryddorna i en mortell.
Blanda med övriga ingredienser till såsen.
(Jag hade salladen till stek - nötkött.)
Etiketter:
blomkålssallad,
buffé,
enkelt,
husmanskost,
indisk,
middag,
sallad,
vegetarisk
måndag 15 mars 2010
Sjömansbiff
(Antal portioner: 4)
600 g lövbiff, rostbiff eller nötinnanlår
3 gula lökar
8-10 potatisar
2 msk smör eller margarin
1 lagerblad
1 tsk timjan
salt
vitpeppar
2,5 dl mörkt öl
2,5 dl buljong av tärning
persilja
saltgurka
Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor och krydda med salt och peppar. Bryn på båda sidor i smör. Ta upp köttet och lägg det i en gryta.
Skala löken och skär den i skivor. Bryn löken.
Skala potatis och skär i skivor.
Varva kött, lök och potatis i en gryta. Krydda med salt och peppar. Lägg i lagerblad och timjan. . Häll på buljong och öl.
Småkoka under lock i ca 45 minuter.
Strö över hackad persilja före serveringen.
Servera med skivad saltgurka.
Etiketter:
allt i ett,
herrmiddag,
husmanskost,
huvudrätter,
klassiker,
lunch,
lövbiff,
matblogg,
middag,
sjömansbiff
onsdag 10 mars 2010
Broccoli- och ädelostpaj
(till 6 personer)
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 broccoli 250 g
3 ägg
2,5 dl grädde
170 g ädelost
salt
peppar
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Låt den vila i kylskåp 15 – 30 minuter.
Sätt ugnen på 200˚C.
Dela broccolin i buketter. Skär stjälken i strimlor. Koka broccolin i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter. Spola den kallt och låt den rinna av.
Riv osten grovt.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Lägg i broccoli och strö över osten. Häll över äggsmeten.
Grädda pajen i mitten av ugnen 40-45 minuter.
1 broccoli 250 g
3 ägg
2,5 dl grädde
170 g ädelost
salt
peppar
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Låt den vila i kylskåp 15 – 30 minuter.
Sätt ugnen på 200˚C.
Dela broccolin i buketter. Skär stjälken i strimlor. Koka broccolin i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter. Spola den kallt och låt den rinna av.
Riv osten grovt.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Lägg i broccoli och strö över osten. Häll över äggsmeten.
Grädda pajen i mitten av ugnen 40-45 minuter.
Etiketter:
#elenasrecept,
broccolipaj,
enkelt,
fest,
herrmiddag,
huvudrätter,
klassiker,
lunch,
middag,
ädelostpaj
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)