lördag 27 juni 2009
Albiniţa/ Honungskakor från Rumänien
Jag bara älskar denna kaka! Brukar baka den vid högtider - Jul t.ex.
Mitt recept blev publicerat i boken "Läsarnas egna recept" utgiven av Aftonbladet och Tasteline och i Sydsvenskan för några år sedan. Kul!
Kakan har 4 bottnar, 2 lager med smörkräm, ett lager med aprikossylt och glasyr ovanpå.
Blir godare efter några dagar. Kan frysas.
Viktigt är att honungen som används är varm, ska inte vara mer än 2 msk. Mer honung gör att degen blir svår arbetad. Om det händer detta, värm varje degbit i mikrovågsugn i några sekunder, sedan är det lättare att kavla.
Bottnar - 4 st.· 400 g vetemjöl
· 1 ägg
· 150g socker
· 30 g smör
· 2 msk varm honung
· 2 ½ msk mjölk
· 1 tsk bikarbonat
Rör ihop ägget, sockret och smöret i en kastrull.
Tillsätt honung, mjölk och bikarbonat. Rör allt på svag värme tills den blir tjock. Ta bort kastrullen ifrån värme.
Tillsätt snabbt vetemjölet lite i taget och blanda.
Knåda degen (OBS! Den är varm!).
Dela degen i 4 delar.
Kavla varje degbit med mycket vetemjöl.
Grädda dem på smorda och mjölade plåtar - 175 grader, 4 min.
Kräm:· 170 g smör
· 1 msk vaniljsocker
· 200 g socker
· 250 ml mjölk
· 2 msk mannagryn
Rör ihop smöret med vaniljsockret och socker.
Koka ihop mjölken och mannagryn till en gröt. Låt den kallna.
Blanda sedan gröten med smörblandningen.
Glasyr:
· 3 msk vatten
· 3 msk socker
· 25 g smör
· 100 g blockchoklad
Allt kokas tills det blir tjockt.
+ en liten burk aprikossylt
Lägg ihop kakan:
På första bottnen läggs hälften av krämen.
På andra bottnen läggs aprikossylten.
På tredje bottnen läggs resten av krämen.
På fjärde bottnen läggs glasyren.
Låt kakan stå och vila i några timmar. Skär kakan i fina bitar.
torsdag 11 juni 2009
Blomkål med potatis (Indiskt recept)
Blomkål med potatis (Phool Gobi Aur Aloo Ka Bhaji)
1 medelstort blomkålshuvud (ca 500 g)
3 potatisar av en fast sort
vatten
1 gul lök
2 tomater
1,5 tsk röd chilipeppar
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1,5 tsk salt
ca 0,5 dl matolja
2 msk hackad färsk koriander
Dela blomkålshuvudet i jämnstora buketter.
Skala potatisarna och dela dem i jämnstora bitar som är mindre än blomkålsbuketterna.
Skala och hacka löken, skåla och hacka tomaterna.
Koka blomkålen och potatisen i lite vatten tillsammans med lök, tomater, chilipeppar, gurkmeja och salt tills grönsakerna är nästan färdiga. Häll i en sill och låt rinna av.
Värm oljan i en stekpanna. Lägg i grönsakerna och fräs dem några minuter tills blomkålen och potatisen fått färg och är mjuka.
Strö över koriander.
1 medelstort blomkålshuvud (ca 500 g)
3 potatisar av en fast sort
vatten
1 gul lök
2 tomater
1,5 tsk röd chilipeppar
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1,5 tsk salt
ca 0,5 dl matolja
2 msk hackad färsk koriander
Dela blomkålshuvudet i jämnstora buketter.
Skala potatisarna och dela dem i jämnstora bitar som är mindre än blomkålsbuketterna.
Skala och hacka löken, skåla och hacka tomaterna.
Koka blomkålen och potatisen i lite vatten tillsammans med lök, tomater, chilipeppar, gurkmeja och salt tills grönsakerna är nästan färdiga. Häll i en sill och låt rinna av.
Värm oljan i en stekpanna. Lägg i grönsakerna och fräs dem några minuter tills blomkålen och potatisen fått färg och är mjuka.
Strö över koriander.
söndag 7 juni 2009
Tartă cu varză murată/Surkålspaj
(Till 6 - 8 portioner)
Smuldeg:
75 g smör
2 dl vetemjöl
ca 80 g riven parmesanost
Fyllning:
3/4 dl ströbröd
1 1/2 dl lättöl
500 g nötfärs
1 stor gul lök, finhackad
1 1/2 -2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 krm mald kryddpeppar
1 msk smör
1/2 burk surkål (à 800 g )
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
3/4 dl ströbröd
1 1/2 dl lättöl
500 g nötfärs
1 stor gul lök, finhackad
1 1/2 -2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 krm mald kryddpeppar
1 msk smör
1/2 burk surkål (à 800 g )
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
Smuldeg:Hacka ihop mjöl, matfett och parmesan till en grynig deg.
Fyllning:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ströbröd med öl. Låt svälla 10 min.
Blanda köttfärs, lök, salt och peppar med ströbrödet. Bryn alltsammans i smör.
Skölj kålen i ett durkslag. Lägg ner den, vatten och buljongtärning och sjud ca 20 minuter med lock tills blandningen inte är alltför blöt.
Lägg blandningen i en ugnssäker form.
Smula degen överst.
Grädda i ugnen tills pajen får fin färg.
torsdag 4 juni 2009
Minipizza
Goda att stoppa ner i matsäck när det är dags för utflykter. Går att frysa!
(20 st.)
- 2 dl vatten
- 1 msk matolja
- ½ pkt (25 g) jäst
- ½ tsk salt
- 5 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 g rökt skinka
- 1 – 2 dl riven, lagrad ost tex. Västerbotten
- 1 dl chilisås
- ½ - 1 tsk oregano
Värm vatten och matolja till fingervarmt, 37°C.
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, saltet och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Tag upp degen på ett mjölat bord. Kavla ut den till en rektangulär platta.
Strimla den rökta skinkan.
Bred chilisåsen på degen. Fördela skinka och ost över. Krydda med oregano.
Rulla ihop degen till en rulle. Skär den i 20 bitar.
Lägg degbitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°C.
Grädda minipizzorna mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler.
Man kan variera fyllningen som man vill.
(20 st.)
- 2 dl vatten
- 1 msk matolja
- ½ pkt (25 g) jäst
- ½ tsk salt
- 5 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 g rökt skinka
- 1 – 2 dl riven, lagrad ost tex. Västerbotten
- 1 dl chilisås
- ½ - 1 tsk oregano
Värm vatten och matolja till fingervarmt, 37°C.
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, saltet och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Tag upp degen på ett mjölat bord. Kavla ut den till en rektangulär platta.
Strimla den rökta skinkan.
Bred chilisåsen på degen. Fördela skinka och ost över. Krydda med oregano.
Rulla ihop degen till en rulle. Skär den i 20 bitar.
Lägg degbitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°C.
Grädda minipizzorna mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler.
Man kan variera fyllningen som man vill.
Jag hade lite grahamsmjöl i degen.
onsdag 27 maj 2009
tisdag 26 maj 2009
Kycklingfilé med gorgonzola
(Klicka på bilden , för en större bild)
4 kycklingfiléer
korv/ stark salami
100 g gorgonzola
4 msk olivolja
2 tsk rosmarin
salt, peppar
aluminiumfolie
Ugn: 250 grader
Skär fyra skåror på snedden i varje kycklingfilé.
Skiva korven/dela salamiskivorna mitt itu.
Stick ner lite gorgonzola och korvskivor/salami i varje skåra.
Lägg varje filé på en bit folie. Droppa över olivolja, strö över rosmarin, salta och peppra. Vik samman folien till ett tätt paket.
Gratinera paketen i ugnen 15 – 20 min.
Serveras med t.ex. pasta.
Etiketter:
bröllop,
buffé,
fest,
gorgonzola,
grillat paprika,
kyckling,
kycklingfilé,
lunch,
mat,
recept
torsdag 21 maj 2009
Cozonac/ Vetebröd till fest
I Rumänien bakas - till stora helger (Påsk, Jul) eller fester (bröllop) – ett vetebröd som kallas Cozonac. Det liknar det italienska vetebrödet Panettone.
Cozonac kan fyllas med torkade frukter – typ russin, malda valnötter, vallmofrön...
Jag äger ingen köksassistent/matberedare så att jag knådar degen för hand ....
Till 3 st. Cozonac behövs:
- 1 kg vetemjöl
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 300 g strösocker
- 4 ägg
- 200 g osaltat smör
- 3 msk olja (ej olivolja)
- rivet skal av en citron
- rivet skal av en apelsin
- 1 msk vaniljessens
- 1 tsk salt
Valnötsfyllning:
- 2 dl mjölk
- 10 msk socker
- 4 msk kakao
- 400 g malda valnötter
- 3 äggvitor
(Obs! Se P.S. – et längst ner!)
Till pensling:
- 2 ägg
- pärlsocker eller strösocker
Alla ingredienser ska vara vid rumstemperatur.
Fördeg:
- Blanda jästen med 1 msk socker och 1 dl varm mjölk i en liten bunke.
- Tillsätt lite vetemjöl – tills det blir ett smet som till pannkakor.
- Låt smeten svälla ca 30 - 45 min.
Deg:
Det behövs en stor bunke!
- Dela äggen.
- Värm resten av mjölken (4 dl).
- Smält smöret i oljan. Låt smörblandningen svalna lite.
- Blanda i den stora bunken vetemjölet med fördegen, 4 gulor, sockret, rivet skal av citron och
apelsin, vaniljessensen och den varma mjölken.
- Doppa nävarna i det varma smöret och knåda degen. Upprepa detta tills smörblandningen tar slut – det brukar ta 30 – 45 min!!!
- Låt degen jäsa på en varm plats i ca 1,5 timmar.
Valnötsfyllning:
- Blanda mjölken med sockret och kakao i en kastrull på svag värme tills sockret smälts.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt malda valnötter.
- Blanda allt med 3 st. äggvitor. (En äggvita av dem 4 ägg används inte.)
Lägg bakplåtspapper i 3 st. formar (jag hade 2 st. på 30 x 12 x 12 cm och en mindre). Smörj bakplåtspappret.
När degen har jäst, dela den i 6 bitar.
Med oljade händer platta till en degbit till en avlång kaka. (Eller kavla utan något vetemjöl.) Lägg valnötsfyllning på kakan.
Forma degbiten till en rulle.
Platta till en degbit till. Lägg på fyllning.
Tvinna degbitarna.
Fortsätt på samma sätt med resten av degen.
Låt kakorna jäsa under handduk i ca 40 min.
Pensla kakorna med uppvispade ägg. Strö på pärlsocker/strösocker.
Grädda i 175˚C i ca 45 min. Prova med en sticka. Är stickan torr, då är kakan klar.
Ta kakorna ur formarna och låt dem vila på sidan på ett galler tills dem kallnar.
Gott med ett glas mjölk!
(Man kan fläta degbitarna i 3 också!)
P.S. Det blev för mycket fyllning. Jag bakade en sats kanelbullar med resten av fyllningen.
Tror att hälften av fyllningen hade räckt.
Etiketter:
bakat,
bröllop,
buffé,
cozonac,
efterrätt,
fest,
jul,
kakor,
påsk,
påskmat,
rumänsk,
rumänsk kaka,
rumänsk mat,
rumänska kakor,
rumänska recept,
valnötskaka,
vetebröd,
vetebröd.
måndag 18 maj 2009
Fyllda champinjoner_1
12. st. stora champinjoner
190 g bacon
1 gul lök
3 st. vitlöksklyftor
2 tomater
1.5 dl yoghurt
persilja
riven ost
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och hacka löken och vitlöken.
- Finhacka stjälkarna från champinjonerna.
- Skålla och skala tomaterna. Hacka tomaterna (skrapa ur kärnor och mellanväggar).
- Hetta upp en stekpanna och stek baconet några minuter.
- Tillsätt löken och bryn i ca. 5 min.
- Tillsätt stjälkarna från champinjonerna och vitlöken, bryn i några minuter.
- Tillsätt tomathacket, yoghurten och persilja och låt allt koka samman i ca. 5 min.
- Fyll champinjonhattarna med blandningen, strö på riven ost och baka dem i ugn ca. 30 min.
1 gul lök
3 st. vitlöksklyftor
2 tomater
1.5 dl yoghurt
persilja
riven ost
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och hacka löken och vitlöken.
- Finhacka stjälkarna från champinjonerna.
- Skålla och skala tomaterna. Hacka tomaterna (skrapa ur kärnor och mellanväggar).
- Hetta upp en stekpanna och stek baconet några minuter.
- Tillsätt löken och bryn i ca. 5 min.
- Tillsätt stjälkarna från champinjonerna och vitlöken, bryn i några minuter.
- Tillsätt tomathacket, yoghurten och persilja och låt allt koka samman i ca. 5 min.
- Fyll champinjonhattarna med blandningen, strö på riven ost och baka dem i ugn ca. 30 min.
Serveras ljumma.
P.S Min andra blogg: Här
Etiketter:
buffé,
fyllda champinjoner,
lunch,
mat,
middag,
recept,
rumänsk mat,
rumänska recept,
smårätter
söndag 17 maj 2009
Kreolsk gryta
(6 port.)
600g fläskfilé
2 stora eller 4 små starka korvar
200 g syltlök
200 g oliver
1 röd paprika
1 dl cornichons
5 dl vispgrädde
1 msk mjöl
1 tsk torkat mejram
1 tsk torkat salvia
1 tsk torkat rosmarin
1 tsk torkat basilika
1 tsk torkat oregano
2 stora eller 4 små starka korvar
200 g syltlök
200 g oliver
1 röd paprika
1 dl cornichons
5 dl vispgrädde
1 msk mjöl
1 tsk torkat mejram
1 tsk torkat salvia
1 tsk torkat rosmarin
1 tsk torkat basilika
1 tsk torkat oregano
1 tsk torkat timjan
1 tsk torkat dragon
1-2 tsk salt
2 krm svartpeppar
- Bryn korven i en stekpanna.
- Tag upp korven men spara fettet som blir över. Stek sedan den skivade fläskfilén i korvens fett.
- Tag upp korven men spara fettet som blir över. Stek sedan den skivade fläskfilén i korvens fett.
- Krydda med ovanstående kryddor och strö på mjölet.
- Strimla paprikan och dela oliverna och cornichonsen.
- Häll i allt i en ugnssäker form (36 cm x 23 cm x 4 cm) och låt det gratinera i ca 30 minuter.
- Strimla paprikan och dela oliverna och cornichonsen.
- Häll i allt i en ugnssäker form (36 cm x 23 cm x 4 cm) och låt det gratinera i ca 30 minuter.
- Smaka eventuellt av med spad från syltlöken.
Servera med ris/pasta/ pressad potatis och grönsallad.
tisdag 12 maj 2009
Mâncărică de mazăre cu slănină afumată/Ärtgryta med rökt sidfläsk
250 g rökt sidfläsk (eller bacon)
600 g frysta gröna ärtor
1 gul lök
2 morötter
5 st. soltorkade tomater
3 msk tomatpasta
1 msk potatismjöl
dill
Tärna sidfläsket och stek det, utan någon olja.
Hacka löken och morötterna och stek tillsammans med sidfläsket i några minuter.
Tillsätt ärtorna, tomatpasta och soltorkade tomater skurna i strimlor.
Häll på lite kokt vatten så att vattnet täcker ärtorna och låt allt koka i ca 15 min.
Blanda potatismjöl med lite kallt vatten och häll det i grytan. Låt koka i ca 5 min.
Tillsätt dillen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)