Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 27 april 2008

Gino


Bananer
Jordgubbar
Kiwi
Honungsmelon / galiamelon
Vit choklad

Serveras med glass.

Dela frukten i lagom stora bitar. Lägg dem i en ugnssäker form.



Strö över riven vit choklad:



och in i ugnen på 225°C. Bara övervärme eller grill i 1 – 3 min:



Servera med glass.

onsdag 16 april 2008

Kycklingcurry med ananas och linser



(MURGH DANSAK)
(4 port.)

ca 500 g benfritt kycklingkött i tvåcentimeterstärningar
2 dl gula linser
ca 200 g färsk ananas eller 1 burk i egen juice
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
0,5 - 1 msk röd chilipeppar
1 tsk hel spiskummin, grovt krossad
5-6 curryblad eller 2- 3 lagerblad
1,5 tsk salt
1 dl vatten
ca 1 dl matolja
1 stor tomat, hackad
1 gul lök, skalad och hackad
1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
2 cm färsk ingefära, skalad och riven
ananas till garnering

  • Koka linserna enligt anvisning på paketet tills dem är nästan mjuka. Skala ananasen och dela den i bitar.
  • Blanda gurkmeja, paprika, chilipeppar, spiskummin och curryblad med vattnet och rör tills saltet är löst.
  • Värm oljan i en stekpanna eller wook på medelvärme. Lägg i kycklingen, tomat, lök, vitlök, ingefära och kryddblandning, rör om och koka på svag värme tills kycklingen är mör, ca 15 minuter.
  • Blanda i linser och ananas och låt småkoka i ytterligare 4-5 minuter.
  • Serveras med naan eller ris. (Jag hade dinkel ris.)

Källa: ”Indiska kokboken”


lördag 12 april 2008

Den godaste sillen



- 6 st. sill (ca. 420 gr)
- 1 tsk salt
- 2 msk ströbröd (havregryn)
- 2 msk smör

Marinad:
- 2 msk senap
- 2 msk ättika
- 1 dl hackad dill
- 1 msk socker
- 1,5 dl crème fraiche
 
Rensa sillen:


Salta sillfiléerna
Rulla filéerna och lägg dem i en smord ugnssäkert form:


Rör ihop ingredienserna till marinaden:




Häll marinaden över fisken:


Strö på havregryn/ströbröd och lägg på smörbitar:


In i ugnen 225˚C ca 20 – 25 min:


Serveras kallt med t.ex. tabouleh.


TABOULLEH:
- persilja
- 250 g hackade tomater
- salt
- peppar
- citronsaft
- olivolja
- couscous/bulgur (kokas enligt instruktionen på förpackningen)
- hackad lök

fredag 11 april 2008

Sockerkringlor



















Till ca. 18 st:
- 100 g smör eller margarin
- 2 dl mjölk
- ½ pkt (25 g) jäst
- ½ dl strösocker
- 1 krm salt
- ½ tsk hjorthornssalt
- ca 7 dl vetemjöl
- rivet citron eller apelsinskal

Pensling:
- 50 g smör eller margarin

Garnering:
- ca 1 dl strösocker

Gör så här:
  • Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt allt bli fingervarmt, 37°C.

  • Smula jästen i en bunke. Häll i lite degspad och rör ut jästen i det. Tillsätt resten av degspadet.
  • Rör ner socker, salt, hjorthornssalt och det mesta av vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
  • Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
  • Tag upp degen på mjölat bord. Dela den sedan i 18 lika stora bitar.
  • Rulla ut bitarna till smala, jämntjocka längder, ca 40 cm långa. Forma deglängderna till kringlor:



















  • Lägg kringlorna på en bakpappersklädd plåt.
  • Låt dem jäsa övertäckta ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 250°C.Grädda kringlorna mitt i ugnen 8 – 10 min.:


















  • Pensla dem med smält matfett medan de fortfarande är varma. Doppa dem i strösocker:
Hur goda som helst! Går att frysa!

Kanelbullar


(Ca 40 st.)

- 125 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 pkt (50 g) jäst
- 1 – 1 ½ dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
- ca 100 g smör eller margarin
- ca 1 dl strösocker
- ca 2 msk kanel

Pensling:
- 1 ägg

Garnering:
- pärlsocker

Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37°C. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i lite av spadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kant.



Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Gör fyllningen: rör mattfett, socker och kanel smidigt. Tag upp degen på ett mjölat bord. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i 2 lika stora delar. Kavla varje del till en rektangulär platta, ca 20 x 40 cm, bred på fyllningen.



Rulla ihop plattorna från långsidan. Skär rullarna i jämnstora bitar, 1 ½ - 2 cm breda.



Lägg kanelbullarna med snittytan uppåt i pappersformar/plåt:



Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Garnera med pärlsocker:



Grädda kanelbullarna mitt i ugnen ca 10 min.

Scones


Nybakade scones till frukost! Med sylt! Så gott!

- 5,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- lite salt
- 50 gr mjuk smör
- 50 gr riven ost
- 1,5 dl mjölk
- 1 äggula
 
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Blanda alla torra ingredienser.
  • Tillsätt smör, riven ost, mjölk, äggula. Arbeta snabbt samman allt till en deg.
  • Dela degen i 2 – 4 bitar. Platta ut dem på mjölat bord till runda plattor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på smord eller med bakplåtspapper täckt plåt. Skåra varje platta korsvis i fyra delar. Låt degen jäsa ca 15 min.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 20 min tills de fått fin färg. Bryt isär och servera dem nygräddade.

onsdag 9 april 2008

Salam de biscuiţi/Chokladsalami



- 500 g kex, enkla, typ ”petite beurre” (450 g + 50 g)
- 2 ägg
- 100 g socker
- 50 g hackade valnötter
- 150 g choklad ( 50 + 100)
- 50 g smör
- 150 g nutella



Smält smör och 50 g choklad.



Hacka 100 g choklad i stora bitar:



Krossa grovt 450 g kex. Krossa i mindre bitar 50 g kex som ställs åt sidan.
Tillsätt socker över kex (dem grövsta).Tillsätt nötterna, och äggen.Tillsätt nutella och chokladsmeten. Blanda väl. Tillsätt den hackade chokladen:


Strö resterande kex över plastfolie– dem i mindre bitar.



Lägg på kaksmeten och rulla allt som en salami:



Ställ den kallt.Skär kakan i skivor. (Jag har smaksatt kakan med whisky):


söndag 6 april 2008

Knäckebröd


Det här behövs till ca 40 st.:

- 50 g jäst
- 5 dl rumsvarm mjölk
- 1 tsk salt
- 1/2 msk kummin
- 1 l rågmjöl
- 100 g rumsvarmt margarin eller smör
- 1/2 dl rågmjöl
- ca 1 1/2 dl vetemjöl

  • Smula ner jästen i en bunke. Häll på först lite av mjölken,sedan resten och lös upp jästen. Tillsätt salt, kummin ochrågmjölet. Arbeta samman det till en deg och låt den jäsa ca20 min.
  • Arbeta in matfettet och det resterande råg- och vetemjölet i den jästa degen. Degen får inte bli för hård.
  • Låt jäsa ytterligare ca 30 min.Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Kavla ut dem till plattor. Använd en kruskavel till de sista tagen.
  • Skär i bitar, ca 6 cm x 11 cm.
  • Grädda i 275° C ca 6 min.

lördag 5 april 2008

Smörgåstårta med rökt skinka



















(Receptet är till 6-8 port. , jag har gjort 2-3 port.(inom parentes))

- 1 runt bröd, i tre bottnar (6 skivor mörkt bröd)

Fyllning:
- 50 g källarrökt skinka, hackad ( ca 75 g)
- 1,5 dl lätt crème fraiche (2 - 3 msk)
- 0,5 dl chilisås (salsa 2 - 3 msk)
- 1,5 dl gräddfil (2 - 3 msk)
- 0,5 st. röd paprika (mindre än 1/4)
- 0,5 gurka, skalad, urkärnad och tärnad (ingen gurka)
- salt, peppar

Kräm:
- 150 g Philadelphiaost (100 g)
- 150 g kesella (2 - 3 msk)
- salt, peppar

Dekoration:
- 0,5 st. gurka i tunna skivor (några skivor)
- 6 - 8 skivor källarrökt skinka (2 skivor, halverade)
- 4 st physalis, skivade
- 2 kiwi, skalade och skivade

1. Blanda samman rökt skinka, lätt crème fraiche, chilisås, gräddfil, paprika och gurka. Smaka av med salt och peppar.

2. Lägg en botten på ett uppläggningsfat. Bred hälften av fyllningen på den. Täck med en botten och bred resten av fyllningen ovanpå. Täck med den sista botten.

3. Blanda Philadelphiaost, kesella, salt och peppar. Bred krämen ovanpå och och runt kanterna på tårtan. Täck med plastfolie och ställ den i kylen så att den blir saftig, ca 1 timme eller längre.

4. Hyvla gurkan med osthyvel. Forma skinkan till strutar och dekorera tårtan med gurkan på kanten och skinkan ovanpå. Lägg skivad physalis och kiwi mellan strutarna.

fredag 4 april 2008

Chokladrutor



(ca 20 st.)

Smeten bakas i liten långpanna, ca 35 x 25 x 4 cm.

- smör och mjöl till formen
- 50 g smör eller margarin
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl hett vatten

Glasyr:
- 3 dl florsocker
- 1 msk kakao
- 5 msk starkt kallt kaffe
- 3 msk smällt smör
- 2 tsk vaniljsocker
- (kokosflingor till garnering)


1. Sätt ugnen på 225 grader C.

2. Smörj och bröa formen väl.

3. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta.

4. Tillsätt matfettet och vätskan. Häll smeten i formen.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 10 – 12 minuter eller tills den känns klar när man provar med en sticka. Låt den sedan vara kvar i formen och svalna.

6. Rör ihop alla ingredienser till glasyren så att sockret smälter. Bre glasyren över hela kakan (och strö på kokosflingorna). Dela kakan i bitar.

Obs: Efter att jag rörde ihop ingredienserna till glasyren, lade jag kastrullen med glasyren i mikro för 30 sek, hällde glasyren över kakan – den kom under kakan också! Gott!

torsdag 3 april 2008

Räk- och fiskgryta (Moqueca de Camarâo)





- 600 g fiskfilé, t ex lax och gös
- 1/2 dl färskpressad limejuice
- 1/2 tsk salt
- 2 stora gula lökar
- 1 stor vitlöksklyfta
- 2 gröna chilifrukter
- 2 msk olivolja
- 1 paket krossade tomater (500 g)
- 2 msk konc fiskfond
- 1/2 dl finhackad persilja
- 1/2 dl finhackad koriander
- 1 burk kokosmjölk (400 g)
- (2 dl vatten)
- 150 g skalade räkor
- 4 salladslökar




Gör så här:

1. Skär fisken i 2–3 cm stora tärningar. Blanda med limejuice och salt.



2. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Kärna ur och finhacka chilifrukten.

3. Fräs grönsakerna på svag värme i olivolja. Tillsätt krossade tomater, fiskond, persilja och koriander. Låt sjuda i ca 10 minuter.



4. Häll i kokosmjölk och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6–7 minuter. Vänd ner räkorna och låt dem bli varma.





5. Strimla och strö över salladslöken. Smaka ev av med salt och peppar. Servera grytan med kokt ris och het chilisås

 
Blogglista.se