Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 9 juni 2008

Linssallad med rökt fisk


(klicka på bilden, för en större bild)
Till 4 pers:

- 400 g skinn och benfri varmrökt fisk
- 1 burk röda linser
- 1 färsk gul lök
- 2 paprikor i olika färg
- sallad
- 1 – 2 msk balsamvinäger
- 2 msk olja
- salt, peppar

Skölj linserna och låt dem rinna av.

Skala och grovhacka löken. Kärna ur paprikorna och skär dem i små bitar. Dela salladen i bitar.

Blanda linser, grönsaker, balsamvinäger, olja, salt, peppar.

Dela fisken i bitar och vänd ner den i salladen.

lördag 7 juni 2008

Stekt halloumi


- halloumi
- olivolja
- cocktailtomater
- basilika
- balsamico
- peppar
  • Skär osten i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla skivorna med olivolja och stek dem i en hett panna i ca 1 min. Vänd skivorna och stek dem i ca 1 – 2 min.
  • Ta upp skivorna och lägg dem på en tallrik. Droppa lite balsamico, strö på lite salt, garnera med basilika och cocktailtomater.

Saltrostad färskpotatis med lök


(klicka på bilden, för en större bild)

Potatisen får härligt krispiga och sötsalta skal

1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk salt
1 rödlök
1 knippe gräslök, finskuren

- Sätt ugnen på 225˚. Tvätta och borsta potatisen ren. Blanda potatis, olivolja, balsamvinäger, honung och salt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

- Baka mitt i ugnen ca 35 min tills potatisen blivit mjuk och fått fin färg.

- Garnera med rödlök och gräslök.

onsdag 4 juni 2008

Rostad smulpaj med rabarber


(klicka på bilden, för en större bild)
(4 pers.)


Här är halva mjölmängden i pajdegen utbytt mot nötströssel.
Det ger mycket mer smak och färg.

- 1 ½ dl rostat nötströssel (se recept nedan)
- 1 ½ dl vetemjöl
- ½ dl strösocker
- 100 g mjukt smör


Fyllning:
- 1 liter skivad rabarber
- 1 dl strösocker
- 1 msk potatismjöl

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Blanda nötströssel, mjöl och socker. Finfördela smöret i blandningen till en grynig massa.
3. Blanda rabarber, socker och potatismjöl i en ugnssäker form.
4. Grädda mitt i ugnen 15 - 20 min.

Rostat nötströssel:


Till ca 1 ½ liter:

- 2 dl blandade nötter
- 3 dl solroskärnor
- 1 liter havregryn
- 2 krm salt
- ½ dl rapsolja
- 1 dl vatten

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka nötterna grovt. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
3. Blanda olja med vatten. Häll det över grynblandningen och blanda runt.
4. Häll ut blandningen på bakplåtspapper i en långpanna.
5. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör om då och då.
6. Låt kallna och häll upp i burk med tätt lock.

Gott att strö över:
- blandade sallader
- fil
- fruktsallad

Rostat nötströssel


(klicka på bilden, för en större bild)

Till ca 1 ½ liter:

- 2 dl blandade nötter
- 3 dl solroskärnor
- 1 liter havregryn
- 2 krm salt
- ½ dl rapsolja
- 1 dl vatten

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka nötterna grovt. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
3. Blanda olja med vatten. Häll det över grynblandningen och blanda runt.
4. Häll ut blandningen på bakplåtspapper i en långpanna.
5. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör om då och då.
6. Låt kallna och häll upp i burk med tätt lock.

Gott att strö över:

- blandade sallader
- fil
- fruktsallad

onsdag 28 maj 2008

Tonfiskröra med bönor



- 1 burk tonfisk
- 1 dl kokta avsköljda och avrunna bönor
- 1 dl kesella
- 2 msk hackad gräslök
- 1 tsk dijonsenap
- salt
- citronsaft


  • Häll av vattnet/ oljan från tonfisken.
  • Mixa allt.
  • Lägg upp i en skål och strö över hackad persilja.

Gott på bröd, som grönsaksdipp eller som fyllning till bakad potatis.

måndag 26 maj 2008

Italiensk pastasallad


(klicka på bilden, för en större bild)
(4 pers.)

- 250 g pasta
- ca 1 dl pimientofyllda gröna oliver
- ca 2 dl svarta oliver
- 1 squash
- 3 skalade, urkärnade tomater
- 1 stor vitlöksklyfta
- 2 msk kapris
- lite bladpersilja
- 1 färsk pepparfrukt
- 1 dl olivolja
- 3 msk balsamico
- 4 - 6 skivor av vardera mortadella, italiensk skinka och salami
- lite färsk oregano

  • Hacka gröna oliver och 1 dl av de svarta oliverna. Blanda hacket med lite olivspad.
  • Hacka tomaterna och blanda i dem.
  • Skär squashen i små tärningar. Lägg ner tärningarna i kokande vatten och koka ca 1 minut. Spola av kallt och blanda dem med oliverna. Blanda i krossad vitlök, kapris, hackad persilja, finskuren pepparfrukt, balsamico och olja och låt blandningen stå och dra, gärna några timmar.
  • Koka pastan och blanda med olivröran och låt svalna.
  • Skär pålägget i mindre bitar och blanda med salladen, färsk oregano och resten av dem svarta oliverna.
 
Blogglista.se