Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 2 september 2013

Auberginegryta/Brindil Bhaji



















500 g aubergine
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (425 g)
2,5 cm ingefära
0,5 tsk gurkmeja
1 liten chilipeppar
0,5 tsk salt
1 tsk garam masala
koriander
2 – 3 msk olja

• Skär auberginerna i stavar, hacka löken och vitlöken.
• Heta upp oljan i en djup stekpanna och fräs löken i 7-8 minuter.
• Tillsätt auberginerna och vitlöken och koka i några minuter.
• Tillsätt krossade tomater, rivet ingefära, gurkmeja, hackad chilipeppar, salt. Koka utan lock i 15-20 minuter tills auberginerna är mjuka.
• Tillsätt garam masala. Koka i 4-5 minuter till.
• Strö koriander över.

torsdag 27 juni 2013

Limbă cu măsline / Oxtunga med oliver

































Traditionell rätt vid Jul i Rumänien.

600 g oxtunga (jag hade kalvtunga)
3 morötter
1 hel gul lök
10 st. kryddnejlikor
1 tsk svart peppar (hela korn)
1 msk salt

Sås:
3 gula lökar (eller 8-9 schalottenlök)
250 g kalamataoliver (med kärnor)
4-5 vitlöksklyftar
3-4 msk olivolja
1 burk passerade tomater (500 g)
0,5 citron
1 tsk timjan
1 lagerblad

Dag 1:
Tvätta kalvtungan, lägg den i en kastrull med kallt vatten. Tillsätt 0,5 dl salt och 2-3 msk ättika i vattnet. (Detta för att göra det lättare att dra av det yttre skinnet efter kokning.)
Låt det stå i kylskåpet i några timmar eller över natten.

Dag 2:
  • Skölj av tungan. Stick in kryddnejlikorna i den hela löken. Lägg tungan i en kastrull med morötterna, löken med nejlikor, peppar och 1 msk salt. Häll vatten så att det täcker tungan och grönsakerna. Låt koka tills tungan är mjuk, ca 2-3 timmar. Spara 3-4 slevar av kokvatten.
 











     När tungan är kokt, ta av den ur vattnet, släng de kokta grönsakerna. Låt tunga svalna lite och dra av det yttre skinnet. Skär tungan i skivor på 1-1,5 cm.
Såsen:
  • Koka oliverna i 2-3 minuter, skölj av de med kallt vatten.
  • Hacka löken och vitlöken. Fräs de i oljan.
  • Tillsätt passerade tomater, timjan, lagerblad och 3-4 slevar av kokvattnet. Koka i några minuter.
  • Tillsätt tungskivorna och oliverna och låt det koka i ca 30 minuter.
  • Skala en halv citron, var noga med att ta bort allt det vita från skalet. Skär citronen i skivor och lägg de i grytan. Låt koka i 5 minuter till.
  • Servera kallt eller varmt. Man kan äta det med polenta, pasta, bröd eller ris. Couscous går också bra! ;)

söndag 19 maj 2013

Fyllda aubergine





















Receptet kommer inom kort.

Pannkakor





















 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2,5 dl vetemjöl
0,5 krm salt

5 dl mjölk

1 dl kolsyrat vatten

3 ägg

100 g smör

3 msk olja

sylt till servering

Blanda mjöl och salt. 

Tillsätt 3 dl mjölk. Blanda.

Rör i resten av mjölken när smeten är helt klumpfri.

Tillsätt äggen ett och ett. Blanda lite.

Tillsätt bubbelvattnet. Blanda lite. Rör så lite som möjligt i smeten för att få fluffiga pannkakor.

Låt smeten villa kallt, gärna över natten men minst 30 minuter.

Stek varje pannkaka i en tsk smör och lite olja (ej olivolja) på medelhög värme. Häll ner smeten i pannan så smeten rinner ut. Vänd pannkakan när den börjar se gräddat ut.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ska man steka många – håll pannkakorna varma på ett ugnsfast fat i ugnen på 40 - 50°C.


Brytbönor med kyckling




















Receptet kommer inom kort.

Kryddpasta till kött




Receptet kommer inom kort!

måndag 29 april 2013

Ångkokta musslor med citrongräs, basilika och vin

 


















(2 port. som huvudrätt)

1 kg musslor
4 tsk olja
1 lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
2 stjälkar citrongräs
1-2 tsk röd chili, hackad
2,5 dl vitt vin
4 tsk fisksås
lite thailändsk basilika, hackad

  • Släng eventuella öppna eller trasiga musslor. Skrubba musslorna med en borste och ta bort skägget. Låt musslorna ligga i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Häll av vattnet.
  • Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök, citrongräs och chili, och stek i fyra minuter på svag värme. Rör om då och då.
  • Häll på vin och fisksås och koka i tre minuter.
  • Lägg i musslorna och skaka grytan ordentligt så att allt blandas. Sätt lock på grytan, skruva upp värmen och koka i 3-4 minuter eller tills musslorna öppnar sig. Släng musslorna som inte öppnat sig.
  • Tillsätt basilika.

fredag 29 mars 2013

måndag 26 november 2012

Vietnamesisk köttsoppa med risnudlar




















(4 port.)

Till soppan behövs kött, nudlar, buljong, och tillbehör.

Tillbehör:
1 liten gurka, skuren i fina skivor
100 g böngroddar
2 salladsblad, skurna i små bitar
8 msk finhackad färsk mynta
ca 80 g osaltade rostade jordnötter, hackade

Buljongen:
1,5 l köttbuljong
4 tsk rivet palmsocker eller farinsocker
0,5 dl fisksås
  • Koka köttbuljongen i en gryta. Tillsätt sockret och fisksåsen. Låt koka i några minuter.

Nudlarna:
125 g torkade risnudlar
  • Lägg nudlarna i blött i hett vatten i tio minuter. Häll av vattnet.

Köttet:
400 g rostbiff eller innanlår i tunna skivor
2 tsk soja
4 msk kokosmjölk
4 tsk jordnötssmör med hackade jordnötter
4 tsk rivet palmsocker eller farinsocker
2 tsk sambal oelek
  • Skär köttskivorna i små bitar.
  • Blanda kött, soja, kokosmjölk, jordnötssmör, socker och sambal oelek. Täck skålen och låt köttet marineras i kylskåp i en timme.
  • Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgångar (ta lite kött i varje omgång); stek på stark värme i tre minuter eller tills köttet är brynt.  Lyft köttet från värmen och sätt under lock.

Servering:
Lägg ca fyra teskedar gurkskivor i varje tallrik. Dela upp böngroddar, salladsbitar och mynta i tallrikarna. Lägg lite nudlar och en slevfull med buljong i varje tallrik. Överst läggs några köttskivor. Strö över jordnötterna. 
 

söndag 25 november 2012

Äggröra med ostronsås




















(2 port.)
Gott till frukost!

8 råa räkor, hackade
4 torkade kinesiska svampar
3 tsk rivet ingefära
50 g bambuskott, hackade
2 msk olja
2 salladslökar, hackade
4 ägg
4 msk vatten

4 msk ostronsås
½ dl soja
½ dl vitt vin (risvin)
2 tsk majsmjöl
4 tsk vatten

  • Blöttlägg svampen i hett vatten i 20 minuter. Låt svampen rinna av, ta bort den hårda foten. Skär svampen i tunna skivor.
  • Hetta upp 1 1msk olja och stek ingefäran och hackade räkor. Lyft över till en tallrik.
  • Hetta upp 1 msk olja och stek bambuskott, salladslök och svamp.
  • Vispa äggen med 4 msk vatten, lite salt och peppar.
  • Häll äggen i woken/stekpannan över svampröran, tillsätt räkröran. Stek i några minuter tills äggen har stelnat. Servera med ostronsås.

Ostronsås:
  • Häll ostronsås, soja och vinet i woken/stekpannan. Blanda majsmjöl och vatten och häll detta i pannan. Rör om hela tiden tills såsen kokar upp och börjar tjockna.

söndag 18 november 2012

Marockansk gryta med kikärtor





















(4 port.)

- 1 gul lök, hackad
- 2 morötter, hackade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 burk krossade tomater
- 1–2 dl vatten
- 1 burk kokta kikärtor
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk torkad ingefära
- 1 tsk malen kanel
- 1 dl russin eller torkade aprikoser
- 1-2 tsk salt

  • Bryn lök, morötter och vitlök i olja i tjockbottnad gryta i några minuter.
  • Tillsätt kryddorna och bryn ytterligare en minut.
  • Häll i tomater och vatten samt kikärtor. Låt puttra på svag värme under lock 15 minuter.
  • Tillsätt torkad frukt och koka utan lock ytterligare 10 minuter. Späd med mer vätska om det blir för tjockt.
  • Smaka av med salt och peppar.

Servera med couscous, ris eller bulgur.

söndag 11 november 2012

Thailax

(4 port.)



















- 2 st. laxkotletter eller 4 bitar lax (á 125 g)
- 3 msk fisksås
- 1 msk palmsocker
- 2 msk tamarindkoncentrat eller 2 msk saft av pressad lime
- 1 burk kokosmjölk (400 g)
- 2 msk olja
- 4 tsk currypasta
- lite thaibasilika
- 4-5 kaffirblad, hackade

  • Heta upp oljan i en stekpanna, fräs currypastan. Tillsätt kokosmjölken och koka upp.
  • Tillsätt fisksåsen, sockret och tamarindkoncentrat. Koka upp.
  • Tillsätt laxen ock koka i ca 5 minuter, vänd laxkotletterna och koka i ytterligare 5 minuter.
  • Tillsätt hackade kaffirblad och hackad thaibasilika.

Servera med ris (eller kokt potatis, som jag gjorde).

torsdag 27 september 2012

Tort de biscuiţi/Kextårta med chokladmousse





















(8 port.)

40 st. kex (typ ”Butterkeks”)
2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
300 g choklad
3 dl vispgrädde
mandelflingor

(Jag ville ha 8 portioner. Tårta hade 5 lager kex. 5 lager x 8 st kex/lager =40 kex)

  • Dela chokladen i små bitar och lägg de i en värmetålig skål.
  • Koka vispgrädden. Häll vispgrädden över chokladen och vispa till en slät kräm. Ställ skålen i kylskåpet och låt den stå i ca en halv timme. (Låt inte chokladblandningen stå för länge i kylskåpet därför att det blir svårt att vispa det efteråt.)
  • Koka mjölken tillsammans med vaniljstången. Låt mjölken svalna lite.
  • Ta ut skålen från kylskåpet. Vispa krämen (med elvisp) tills krämen blir som en mousse.
  • Doppa några kex i taget i mjölken.
  • Lägg 8 doppade kex i en (avlång)form.
  • Stryk lite chokladmousse över.
  • Fortsätt med kex och mousse. Överst ska vara chokladmousse.
  • Strö mandelflingor över tårtan.
  • Ställ tårtan i kylskåpet.
 Låt tårtan stå en stund i rumstemperatur innan servering.
 
 Källa: Här:

söndag 23 september 2012

Vietnamesiska färska vårrullar med två dipsåser



8 st.

8 blad av torkat rispapper
ca 40 st. räkor (av 1/2 kg räkor med skal)
30 – 40 g torkade mungbönsnudlar
16 färska blad av thailändsk basilika
3 dl (30 g) färska korianderblad
1 medelstor morot, skuren i korta tunna strimlor
rivet skal av 2 lime
40 ml söt chilisås

Dipsås 1:
1 dl kallt vatten
1 tsk socker
0,5 dl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad- och stjälkar

  • Dipsås 1: Häll kallvattnet i en liten bunke, häll i sockret och rör tills det löst upp sig. Rör ner fisksås, vinäger, chili, korianderblad- och stjälkar.
  • Koka två liter vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg nudlarna i vattnet för 10 minuter. Låt nudlarna rinna av men spara vattnet!
  • Doppa ett torkat rispapper i vattnet tills det mjuknar och lägg det på en skärbräda. Lägg 4 – 5 räkor sida vid sida mitt på rispapperet, lägg två basilikablad ovanpå, tillsammans med lite koriander, några morotsstrimlor, lite limeskal och några nudlar. Ös över lite chilisås.
  • Platta till fyllningen genom att trycka ihop den lite. Vik ihop från höger och vänster mot mitten, över fyllningen, rulla ihop till ett paket. Lägg paketet med skarven neråt på ett serveringsfat. Lägg en blöt handduk ovanpå så att paketet inte torkar. Fortsätt med de andra rispapperen och resten av ingredienserna. (Paketen måste hållas fuktiga, annars blir de spröda).
Servera med dipsåsen och lite extra chilisås.

Dipsås 2:
3 msk hoisinsås
1 tsk hackade jordnötter

Blanda hoisinsås och hackade jordnötter i en liten skål.

torsdag 20 september 2012

Köttbullar - indiska

(4 port.)



















500 g lammfärs
1 msk matolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl kikärtsmjöl
2 msk fin hackad koriander
1 tsk garam masala
½ tsk mald spiskummin
½ tsk paprika pulver
2 tsk mald koriander
½ tsk malen svart peppar
1 tsk salt

Såsen:
1 dl olja
4 tomater, skålade och hackade. (Sila vätskan och spara den.)
1 tsk spiskummin, grovt krossad
3 lagerblad
2 hela kanelstänger
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipeppar
1 tsk salt
3 dl vispgrädde

Köttbullarna:
  • Värm oljan i en stekpanna. Fräs lök och vitlök ljusbrun.
  • Blanda färsen med lökfräset, kryddorna, saltet, koriandern och kikärtsmjölet. Gör köttbullar (det blir ca. 25 st.)

Såsen:
  • Värm oljan i en stekpanna. Lägg i tomater, alla kryddor och saltet. Rör om och fräs på medelvärme 3-4 minuter. Sätt till vätskan från tomaterna och vispgrädden.
Lägg köttbullarna i stekpannan. Koka i ca 20 minuter.
Servera med ris (potatis går också bra).

lördag 15 september 2012

Musslor utan vin (indiskt)

















2 portioner

1 kg musslor
4 msk olja
5 vitlöksklyftor, pressade
5 cm färsk ingefära, riven
2 medelstora lökar, finhackade
½ röd chilipeppar, finhackad
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
4 tomater, skålade, urkärnade och hackade
5 dl fiskbuljong (5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning)
2,5 dl (50 g) hackade färska korianderblad
saft av ½ citron

  • Ta bort skägget från musslorna och skrubba de i rinnande kallt vatten. Släng eventuella öppna musslor.
  • Hetta upp olja i en kastrull och lägg i lök, vitlök och ingefära. Stek på medelstark värme i fem minuter eller tills löken är mjuk och gyllene. Tillsätt chili, kummin, koriander och tomat, och stek i fem minuter.
  • Lägg i musslor och fiskbuljong och koka upp. Skruva ner värmen och sjud i fem minuter. Släng musslorna som inte öppnats.
  • Lyft kastrullen från spisen och rör ner hackad koriander och citronsaft.
Servera med bröd.

tisdag 29 maj 2012

Lennart (Xanté, Sprite, Lime, is)

Uppfriskande gott!




4 cl Xanté
1 cl nypressad limejuice
Sprite/7-up

Häll över is i ett highballglas.

Fyll upp med Sprite eller 7-up.
Pressa en limeklyfta och garnera med densamma.
 
 
Källa: cocktailguiden.com

söndag 27 maj 2012

Lavendelskorpor


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag fick blommor på Morsdag, ända från New York!
Jag fick även en liten påse med lavendelblommor med ett recept på lavendelskorpor.
 
100 g smör
5 dl vetemjöl
2 ägg
2 – 3 tsk mortlad lavendel
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl råsocker
1 dl skållad, hackad mandel
 
Sätt ugnen på 200°C.
Rör smör och socker poröst, tillsätt mandel och ägg.
Blanda sedan i bakpulver, mjöl och mortlad lavendel.
Forma 3 längder. Grädda 15 minuter, ta ut längderna, låt de svalna, skär längderna i 2 – 3 cm sneda bitar, lägg de på snittytan och rosta i 5 min på varje sida.
 
Tack Otilia - min älskade dotter!

 
Blogglista.se