Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 5 april 2008

Smörgåstårta med rökt skinka



















(Receptet är till 6-8 port. , jag har gjort 2-3 port.(inom parentes))

- 1 runt bröd, i tre bottnar (6 skivor mörkt bröd)

Fyllning:
- 50 g källarrökt skinka, hackad ( ca 75 g)
- 1,5 dl lätt crème fraiche (2 - 3 msk)
- 0,5 dl chilisås (salsa 2 - 3 msk)
- 1,5 dl gräddfil (2 - 3 msk)
- 0,5 st. röd paprika (mindre än 1/4)
- 0,5 gurka, skalad, urkärnad och tärnad (ingen gurka)
- salt, peppar

Kräm:
- 150 g Philadelphiaost (100 g)
- 150 g kesella (2 - 3 msk)
- salt, peppar

Dekoration:
- 0,5 st. gurka i tunna skivor (några skivor)
- 6 - 8 skivor källarrökt skinka (2 skivor, halverade)
- 4 st physalis, skivade
- 2 kiwi, skalade och skivade

1. Blanda samman rökt skinka, lätt crème fraiche, chilisås, gräddfil, paprika och gurka. Smaka av med salt och peppar.

2. Lägg en botten på ett uppläggningsfat. Bred hälften av fyllningen på den. Täck med en botten och bred resten av fyllningen ovanpå. Täck med den sista botten.

3. Blanda Philadelphiaost, kesella, salt och peppar. Bred krämen ovanpå och och runt kanterna på tårtan. Täck med plastfolie och ställ den i kylen så att den blir saftig, ca 1 timme eller längre.

4. Hyvla gurkan med osthyvel. Forma skinkan till strutar och dekorera tårtan med gurkan på kanten och skinkan ovanpå. Lägg skivad physalis och kiwi mellan strutarna.

fredag 4 april 2008

Chokladrutor



(ca 20 st.)

Smeten bakas i liten långpanna, ca 35 x 25 x 4 cm.

- smör och mjöl till formen
- 50 g smör eller margarin
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl hett vatten

Glasyr:
- 3 dl florsocker
- 1 msk kakao
- 5 msk starkt kallt kaffe
- 3 msk smällt smör
- 2 tsk vaniljsocker
- (kokosflingor till garnering)


1. Sätt ugnen på 225 grader C.

2. Smörj och bröa formen väl.

3. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta.

4. Tillsätt matfettet och vätskan. Häll smeten i formen.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 10 – 12 minuter eller tills den känns klar när man provar med en sticka. Låt den sedan vara kvar i formen och svalna.

6. Rör ihop alla ingredienser till glasyren så att sockret smälter. Bre glasyren över hela kakan (och strö på kokosflingorna). Dela kakan i bitar.

Obs: Efter att jag rörde ihop ingredienserna till glasyren, lade jag kastrullen med glasyren i mikro för 30 sek, hällde glasyren över kakan – den kom under kakan också! Gott!

torsdag 3 april 2008

Räk- och fiskgryta (Moqueca de Camarâo)





- 600 g fiskfilé, t ex lax och gös
- 1/2 dl färskpressad limejuice
- 1/2 tsk salt
- 2 stora gula lökar
- 1 stor vitlöksklyfta
- 2 gröna chilifrukter
- 2 msk olivolja
- 1 paket krossade tomater (500 g)
- 2 msk konc fiskfond
- 1/2 dl finhackad persilja
- 1/2 dl finhackad koriander
- 1 burk kokosmjölk (400 g)
- (2 dl vatten)
- 150 g skalade räkor
- 4 salladslökar




Gör så här:

1. Skär fisken i 2–3 cm stora tärningar. Blanda med limejuice och salt.



2. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Kärna ur och finhacka chilifrukten.

3. Fräs grönsakerna på svag värme i olivolja. Tillsätt krossade tomater, fiskond, persilja och koriander. Låt sjuda i ca 10 minuter.



4. Häll i kokosmjölk och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6–7 minuter. Vänd ner räkorna och låt dem bli varma.





5. Strimla och strö över salladslöken. Smaka ev av med salt och peppar. Servera grytan med kokt ris och het chilisås

onsdag 2 april 2008

Radiokaka



(Ca. 20 skivor)

- 150 g smör
- 300 mörk eller ljus choklad
- 1 dl florsocker
- 2 äggulor
- 20 kex, typ Mariekex

  • Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen.
  • Bryt chokladen i bitar. Lägg ner dem i smöret och rör tills de smälter.
  • Rör ihop florsocker och äggulor. Rör ner den ljumma chokladsmeten.
  • Klä en avlång form, ca 1,5 liter med plastfolie. Bred ut ett lager chokladsmet i botten. Varva sedan kex och smet. Avsluta med smet.
  • Låt stelna i kylen över natten. Skär kakan i skivor med vass kniv.

Kakan går bra att frysa.

Marängtårta med citronkräm















Bottnar:
- 4 äggvitor
- 2 dl socker

Citronkräm:
- 4 äggulor
- ¾ dl socker
- rivet skal och saft av ½ citron
- 50 g osaltat smör

Garnering:
- 2 dl vispgrädde
- ½ msk vanillin socker















Vispa äggvitorna med hälften av sockret till hårt skum. Vänd ner resten av sockret:















Bred ut 2 runda eller fyrkantiga bottnar på bakplåtspapper på plåt:















In i ugnen, 125 °C, tills marängen känns torr och lossnar från papperet ca 1 ½ timme.











































Vispa samman äggulor, socker, citronskal och saft i en rostfri kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknat:





























Rör i matfettet i små klickar och låt krämen kallna:





























Lägg ihop tårtan:Bred citronkräm mellan bottnarna:





























Vispa grädden och bred eller spritsa den över tårtan:





























Min favorittårta!

tisdag 18 mars 2008

Torta pasqualina (argentinsk påskpaj)



För 6 personer:

Fyllning:
- 1 stor lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja till stekning
- 1 krm riven muskotnöt
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 600 fryst hackad spenat, tinad
- 1 burk ricotta (250 g) eller kesella (jag hade Kesso)
- 2 ägg + 4 ägg

Deg:
- 3 dl vetemjöl + extra till utkavling
- ½ tsk salt
- 1 krm grovmalen svartpeppar
- 1/5 dl olivolja
- 1 dl vatten
- 1 äggula till pensling

1. Sätt ugnen till 225°.
2. Skala, hacka och stek löken och vitlöken i olja. Låt den svalna. Krydda med muskot, salt och peppar:

3. Till degen: blanda vetemjöl, salt och peppar. Gör en grop i mitten och häll i olja och vatten. Nyp ihop till en pajdeg. Kavla ut 2/3 av degen:

4. Täck bottnen och kanterna i en rund pajform ca 24 cm i diameter.

5. Låt spenaten rinna av, blanda med 2 ägg, löken, osten, salt, peppar.



6. Lägg blandningen i pajformen. Gör fyra gropar i fyllningen med baksidan av en matsked. De ska rymma ett ägg – tar större plats än man tror. Knäck de fyra återstående äggen och häll ett i varje grop. Salta på varje ägg.

7. Kavla ut resten av degen och täck pajen. Nyp ihop kanterna. Picka små hål med gaffel så att ångan kan pysa ut. Pensla med äggulan.

8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut pajen och skär den i tårtformade bitar när den svalnat något.





torsdag 13 mars 2008

Savarin





 Till 7 st. i muffinsstorlek behövs det:



















2 ägg
1,5 dl socker
30 g smält smör
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Till formen:
lite smör
ströbröd

Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten
1 dl vitt vin (eller 2 msk rom)

Garnering:
sylt
vispad grädde

Gör så här:

Blanda ägg och socker.



















Tillsätt det smälta men avsvalnade smöret, vetemjölet blandat med bakpulver och mjölken.



















Rör smeten väl, häll i smorda och ströbrödbeströdda muffinsformar



















och grädda i 180° ca 20 min eller tills kakan känns torr.


















Koka en klar, simmig lag av sockret och vattnet, tillsätt vin eller rom.



















Ta ut kakorna ur formarna och låt dem kallna.
Skär ett lock på varje kaka och häll sockerlagen över bottnar och lock.



















Lägg på ett lager sylt och ovanpå sylten ett lager vispgrädde.





































Lägg på locken.
Värm lite sylt och stryk den ovanpå locken.
Lägg på en klick vispgrädde.


 

måndag 10 mars 2008

Lime- och örtmarinerad kycklingfilé med ugnsrostade grönsaker och avokadoyoghurt


Lime- och örtmarinerad kycklingfilé

Kycklingfiléer marineras och ugnsteks sedan med sin limemarinad. Det gör köttet vitt, gott och mört.

Receptet avser ca 6 portioner:

1 kg kycklingfilé
1 tsk salt

Marinad:
1 dl olivolja
1 lime: rivet limeskal och pressad saft
1 tsk torkad salvia
1 tsk torkad rosmarin
1 msk honung
3 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk grovmald svartpeppar
2 st. 3-liters fryspåsar

Garnering:
Färsk salvia och rosmarin

  • Dela kycklingfiléerna på längden i 4 delar och lägg dem i dubbla plastpåsar.
  • Blanda marinaden och fördela den i påsarna.
  • Knyt ihop och skaka så att det blandas.
  • Marinera 2 - 3 tim. eller till nästa dag.
  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Häll upp filéerna i en långpanna med marinaden, salta.
  • Stek mitt i ugnen 10 - 15 min, vänd filéerna efter halva tiden.
  • Lägg upp, garnera med färsk salvia och rosmarin och servera kycklingbitarna ljumma eller kalla.

Ugnsrostade grönsaker
1 - 2 st. squash
1 - 2 st. aubergine
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
1 hel vitlök i klyftor
1 dl olivolja
1 tsk salt

  • Sätt ugnen på grill och högsta värme.
  • Skär squash och aubergine i centimetertjocka skivor.
  • Kärna ur och skär paprikorna i klyftor.
  • Skär rödlöken i klyftor som håller ihop.
  • Blanda allt i en långpanna. Häll på olivolja och blanda väl.
  • Grilla högt upp i ugnen ca 20 min med ugnsluckan på glänt så att grillelementen glöder hela tiden. Rör om då och då så att grönsakerna inte bränns utan bara blir mjuka och får en rostad yta.Salta och lägg upp grönsakerna.

Avokadoyoghurt
Såsen blandas lätt inför serveringen, men kan förberedas och stå om man trycker plast över ytan.
2 mogna avokado
2 dl matlagningsyoghurt (eller turkisk)
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar

  • Klyv, kärna ur och gräv ur avokadorna.Mixa dem med övriga ingredienser. Smaka av och häll upp.

Serveras med potatiskroketter eller couscous.

Källa: "Allt om mat - special nr 3/2003"
 
Blogglista.se