Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 19 september 2010

Gulasch



















6 port.

0,5 dl vetemjöl
2 msk paprikapulver
1 tsk kummin
1 krm kajennpeppar
0,5 tsk salt
600 g grytbitar av nöt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 grön paprika
4 dl köttbuljong (tärning + vatten)

• Blanda mjölet med alla kryddor och vänd köttbitarna i det. Lägg köttet i en gryta.
• Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor. Hacka vitlöken. Kärna ur och skär paprikorna i stora bitar.
• Lägg över lök och paprika i grytan. Häll över köttbuljong.
• Ställ in grytan med lock på i ugnen i 200˚C. Låt stå 1-1,5 tim.
• Servera gulaschen med en klick gräddfil, kokt potatis eller ris och en grönsallad.

lördag 18 september 2010

Choklad- och aprikosbiscotti



















200 g vetemjöl
25 g siktad kakao
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
75 g torkade aprikoser, hackade
100 g strösocker
4 ägg, lätt vispade

Sätt ugnen på 160ºC. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Blanda alla ingredienser. Forma degen till en rulle. Lägg rullen på plåten. Tryck rullen lite, på toppen. Grädda i 30 min. Låt rullen kalna.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor, lägg bitarna på plåten och grädda i ytterligare 12-15 min tills de blir hårda.

tisdag 14 september 2010

Lövbiffsrulader med champinjon- och baconfyllning

























(4 portioner)

8 lövbiffar, ca 700 g
2 msk smör
2 dl vatten
1 msk mörk oxfond, konc
2 dl matlagningsgrädde
8 tandpetare
salt, svartpeppar

Champinjon- och baconfyllning:
2 schalottenlökar
400 g champinjoner
240 bacon
1 msk smör
2 msk hackad bladpersilja

Servera med:
sallad
klyftpotatis eller potatismos

• Rumstemperera köttet., salta och peppra köttet lätt.
• Champinjon- och baconfyllning: Fräs hackad lök, hackade champinjoner och strimlat bacon i en stekpanna med smör tills det får färg. Tillsätt 2 msk persilja och rör om.
• Lägg en sked fyllning på varje lövbiff och rulla ihop till rulader. Fäst med en tandpetare längs med ruladen.

















• Bryn ruladerna runt om i en stekpanna med smör. Tillsätt vatten, oxfond och matlagningsgrädde och låt puttra 10 minuter. Blev det lite fyllning kvar kan det läggas i såsen.
• Ta upp ruladerna och ta bort tandpetarna. Lägg ruladerna i en form och slå över skysåsen. Garnera med persilja. Servera med sallad och klyftpotatis.

lördag 11 september 2010

Wokad lövbiff



















(2 port.)

4 st. lövbiff
1 st. zucchini
1 st. broccoli
1 st. paprika
lite olja

Woksås 1:
1 tsk Sambal oelek
1 msk soya
juice från 0,5 st. lime
1 msk sesam olja
1 tsk socker

eller

Woksås 2:
1 dl hoisinsås
2 msk soya
2 msk risvinäger
1 msk sesamolja

• Strimla och stek lövbiffen i omgångar.
• Hacka zucchini och paprika i stora bitar. Dela broccoli i små buketter.
• Fräs grönsakerna i omgångar.
• Blanda ingredienserna till woksåsen.
• Blanda köttet med grönsakerna.
• Häll över woksåsen.
• Koka i några minuter.

Servera med nudlar.

torsdag 9 september 2010

Fisk med nudlar och asiatisk sås



















(Till 2 port.)

150 g nudlar
ca 300 g fisk
1 vitlöksklyfta, skivad
1 msk olja till stekning
2 tsk sambal oelek
1 ask körsbärstomater
3 msk asiatisk fisksås
3 msk färskpressad limejuice
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
100 g färsk spenat
färsk koriander eller thaibasilika
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

- Koka nudlarna.
- Sjud fisken i 5 min.
- Fräs vitlöken i oljan, tillsätt sambal oelek och halverade tomater. Salta och peppra. Stek några minuter.
- Blanda fisksås, limejuice, socker och rapsolja till en dressing.
- Lägg spenaten i botten på ett uppläggningsfat eller i portionsskålar. Lägg på nudlar, fisk och färska örter. Häll över lite dressing och servera resten vid sidan av.

Fisken kan ersättas med köttfärs.

(Jag glömde nudlarna när jag tog bilden!)

söndag 5 september 2010

Pastasås med räkor och soltorkade tomater



















(till 4 pers.)

1 ask (ca 200 g) räkor/kräftstjärtar
1 st vitlöksklyfta
10 st soltorkade tomater i olja
3-4 dl crème fraiche
0,5 tsk sambal oelek
1 dl vatten
10 oliver
2-3 kvistar basilika

Finhacka vitlök och skär soltorkade tomater i strimlor.
Fräs vitlök och tomater i lite av tomatoljan. Tillsätt crème fraiche, sambal oelek, hackade oliver och vatten. Låt koka några minuter.
Hacka basilikan grovt, spara eventuellt några kvistar till garnering.
Tillsätt basilikan och räkorna.

Servera såsen med nykokt pasta.

söndag 29 augusti 2010

Plăcintă cu brânză/Ostpaj



















500 g filodeg (kan vara 12 st. filodegsark)
600 g fetaost
12 ägg
1 l filmjölk/yoghurt
lite olja

- Blanda osten med 6 ägg. Dela ostblandningen i två delar.
- Blanda filmjölk/yoghurt med 6 ägg.
- Pensla lite olja i en form.

- Lägg 3 – 4 filodeg i formen – stank lite olja mellan filodegen. Fördela hälften av ostblandningen. Fortsätt med 3 – 4 filodeg, ostblandning, 3 – 4 filodeg.

- Häll filmjölk/yoghurtsbalndningen ovanpå.

- Grädda i 175° i ca 45 minuter.

måndag 23 augusti 2010

Pitabröd med grillat kött och morotsdressing



















(8 port.)

600 g benfritt kött
3 msk olja
1 tsk spiskummin
rivet skal av ½ citron
1,5 tsk salt
1 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
1 röd lök
8 pitabröd
sallad

Morotsdressing:
4 dl matyoghurt
1 morot
salt

- Skär köttet i bitar, ca 2 x 2 cm.
- Blanda olja med spiskummin, citronskal, salt, sambal oelek och vitlök i en bunke.
- Lägg i köttet och rör om.
- Trä upp köttet på 8 blötlagda träspett.
- Skiva löken.
- Grilla spetten runt om, 3 min på varje sida.


















- Värm och dela bröden på mitten. Fyll bröden med köttbitar, sallad, skivad lök och morotsdressing.

Morotsdressing:
- Riv morötterna och blanda med yoghurt. Tillsätt salt.

onsdag 9 juni 2010

Kycklingpaj med soltorkade tomater




















250 g (16 st.)Digestivekex (osötade)
100 g smältsmör

Fyllning:
2 msk olja
1 purjolök (eller 5 salladslökar)
250 g Philadelphia
3 dl gräddfil
5 ägg
2 st. grillade kycklinglår, urbenade (200 g kött)
150 g soltorkade tomater
100 g rivet ost
lite basilika
salt, peppar

Sätt ugnen på 160˚C.
Klä en pajform (24 cm i diameter) med bakplåtspapper upp till kanten.
Blanda krossade Digestivekex med smältsmör. Pressa blandningen i formen. Låt den kalna.
Hacka löken och fräs den i oljan. Låt den kalna.
Fyllning:
Vispa Philadelphia. Tillsätt gräddfil, äggen, löken, hackade soltorkade tomater, köttet, osten, hackad basilika. Salta och peppra.
Häll fyllningen i pajformen.
Grädda i 45 – 50 min tills fyllningen har stelnat.

tisdag 18 maj 2010

Fisksallad med rökta musslor



















(2 – 3 port.)
• 400 g fisk (jag hade torskfilé)
• 1 burk rökta musslor
• sallad eller färsk spenat
• 2 st. grillade paprikor (från burk)
• 1 burk champinjoner
• 2 st. salladslökar
• citron

Gör så här:
1. Sjud fisken i ca 10 min.
2. Hacka paprikorna och salladslöken.
3. Lägg salladen/spenaten på ett stort fat. Lägg på champinjonerna, paprikorna, löken, musslorna.
4. Häll på spadet från musslorna.
5. Skär/riv fisken i små bitar. Lägg fisken på salladen. Salta, peppra.

Servera med citron.
 
Blogglista.se