måndag 11 oktober 2010
Torsk med mango
(4 portioner)
1 pkt torskfilé (400 g)
1 msk olja
1 morot
1 röd paprika
1 mango
2 tsk röd currypasta
1 burk (400 g) kokosmjölk
2 msk citronsaft
salt
• Tina fisken och skär den i bitar.
• Hacka moroten och paprikan. Skala av och skär mangon i fina skivor.
• Fräs grönsakerna i lite olja, tillsätt currypasta, kokosmjölk och citron, låt sjuda 10 min.
• Lägg i fisken och låt koka i 6 min.
• Smaka av med salt.
Servera med kokt ris.
söndag 10 oktober 2010
Kycklingleverpaj
(4 port.)
En krämig, smakrik paj.
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
400 g kycklinglever
2 gula lökar
1 msk smör
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 tärning hönsbuljong
2 äggulor
2 hela ägg
svartpeppar
3 dl riven, lagrad ost
Häll mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Låt den vila i kylskåp 15 – 30 minuter.
Sätt ugnen på 200˚.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Sänk värmen till 175˚.
Dela kycklinglevern i bitar. Hacka löken. Bryn kycklinglever och lök i smör i en het stekpanna.
Tillsätt övriga ingredienser, utom ägg och ost. Låt det hela sjuda i några minuter.
Sila ner såsen i en bunke. Låt den svalna och rör ner ägg och gulor. Smaka av med salt och peppar.
Blanda sås och lever och häll det i det förgräddade pajskalet. Strö över ost och sätt in formen mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills fyllningen har stannat och fått fin färg.
Etiketter:
allt i ett,
herrmiddag,
husmanskost,
huvudrätter,
kycklinglever,
kycklingleverpaj,
Kycklingpaj,
lunch,
mat,
matbilder,
matblogg,
matbröd,
matfoto,
paj,
recept
fredag 8 oktober 2010
Saftiga polska kringlor
Saftiga kringlor som påminner mig om rumänska "Mucenici".
Till 12 st:
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g jäst
125 g socker
0,5 tsk salt
ca 800 g vetemjöl
75 g honung
Fyllning:
100 g smör
1 msk vaniljsocker
Garnering:
1 ägg
200 g malda valnötter
Honungsvatten:
100 g honung
1 dl vatten
- Smula jästen i en bunke. Strö över lite socker och rör i lite med en sked.
- Värm mjölken till ca 37˚C och häll den ovanpå jästen. Tillsätt resten av sockret, vetemjölet, smöret, honungen och saltet. Knåda till en deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
- Blanda smöret och sockret till fyllningen.
- Dela degen i tre delar.
Gör så här med varje degbit:
- Kavla degen till en rektangel på ca 30 cm x 40 cm. Bred på lite av smörblandningen.
- Vik degplattan på mitten.
- Skär remsor på ca 3 cm bredd. Skär varje remsa på mitten men inte helt igenom – se bilden.
- Snurra degremsorna till en kringla.
- Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla med vispat ägg och strö på malda valnötter.
- Grädda i 200˚C i ca 15 minuter.
- Värm vattnet och blanda det med honungen.
- Pensla kringlorna med honungsvattnet.
Inspiration: Maria Elena/culinar.ro
torsdag 23 september 2010
Smörgåstårta med varmröktlax och räkor
(6 - 8 port.)
15 st. brödskivor
(3 lager x 5 brödskivor per lager)
Fyllning 1:
200 g varmröktlax
3 st. salladslökar, skivade
125 g ost Cantadou pepparrot
1,5 dl turkisk/grekisk yoghurt
4 - 5 tsk citronjuice
Fyllning 2:
6 ägg, hårdkokta
250 g räkor, skalade och hackade
125 g ost Cantadou pepparrot
1,5 dl turkisk/grekisk yoghurt
Garnering:
300 g Philadelphia
2 dl turkisk/grekisk yoghurt
200 g kallrökt lax, skivad
250 g räkor, skalade
200 g kräftstjärtar i lake
1 ask cocktailtomater
1 citron
1 påse ruccolasallad
(en rund form på 24 cm i diameter)
Fyllning 1:
Bena ur fisken och blanda ihop samtliga ingredienser med en gaffel.
Fyllning 2:
Dela äggen, finhacka vitan och lägg undan till garnering. Blanda resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Garnityr:
Förbered garnityren på en bricka: snurra ihop laxskivor till rosor, låt räkor och kräftstjärtar rinna av på hushållspapper, skölj och torka tomaterna. Plasta och ställ i kyl.
Montering:
(Använd en form med lösbar kant.)
Kantskär brödskivorna.
Smörja kanterna på 4 brödskivor och lägg de i formen.
Komplettera genom att skära den 5:e brödskivan i små bitar och lägg till brödbitarna där det behövs tills brödlagret är komplett.
Bred fyllning 1 på detta lager.
Lägg på brödskivor till andra brödlagret.
Bred fyllning 2.
Avsluta med ett lager bröd.
Plasta och ställ formen i kyl.
Garnering:
Blanda Philadelphia med yoghurten.
Flytta tårtan till serveringsfatet. Lägg pappersremsor på serveringsfatet för att skydda serveringsfatet. Ta bort formens kant.
Bred ut ost- och yoghurtröran jämnt över tårtans kant och ovansida.
Tryck fast ruccola på kant och ovansida.
Garnera med lax, räkor, kräftstjärtar, hackad äggvita, tomat, citronskivor.
Etiketter:
allt i ett,
enkelt,
fest,
huvudrätter,
lyx,
mat,
matbilder,
matblogg,
matfoto,
recept,
smörgåstårta med varmröktlax och räkor
söndag 19 september 2010
Gulasch
6 port.
0,5 dl vetemjöl
2 msk paprikapulver
1 tsk kummin
1 krm kajennpeppar
0,5 tsk salt
600 g grytbitar av nöt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 grön paprika
4 dl köttbuljong (tärning + vatten)
• Blanda mjölet med alla kryddor och vänd köttbitarna i det. Lägg köttet i en gryta.
• Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor. Hacka vitlöken. Kärna ur och skär paprikorna i stora bitar.
• Lägg över lök och paprika i grytan. Häll över köttbuljong.
• Ställ in grytan med lock på i ugnen i 200˚C. Låt stå 1-1,5 tim.
• Servera gulaschen med en klick gräddfil, kokt potatis eller ris och en grönsallad.
lördag 18 september 2010
Choklad- och aprikosbiscotti
200 g vetemjöl
25 g siktad kakao
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
75 g torkade aprikoser, hackade
100 g strösocker
4 ägg, lätt vispade
Sätt ugnen på 160ºC. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Blanda alla ingredienser. Forma degen till en rulle. Lägg rullen på plåten. Tryck rullen lite, på toppen. Grädda i 30 min. Låt rullen kalna.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor, lägg bitarna på plåten och grädda i ytterligare 12-15 min tills de blir hårda.
Etiketter:
allt i ett,
aprikosbiscotti,
bakat,
bakning,
chokladbiscotti,
enkelt,
matbilder,
matblogg,
matfoto
tisdag 14 september 2010
Lövbiffsrulader med champinjon- och baconfyllning
(4 portioner)
8 lövbiffar, ca 700 g
2 msk smör
2 dl vatten
1 msk mörk oxfond, konc
2 dl matlagningsgrädde
8 tandpetare
salt, svartpeppar
Champinjon- och baconfyllning:
2 schalottenlökar
400 g champinjoner
240 bacon
1 msk smör
2 msk hackad bladpersilja
Servera med:
sallad
klyftpotatis eller potatismos
• Rumstemperera köttet., salta och peppra köttet lätt.
• Champinjon- och baconfyllning: Fräs hackad lök, hackade champinjoner och strimlat bacon i en stekpanna med smör tills det får färg. Tillsätt 2 msk persilja och rör om.
• Lägg en sked fyllning på varje lövbiff och rulla ihop till rulader. Fäst med en tandpetare längs med ruladen.
• Bryn ruladerna runt om i en stekpanna med smör. Tillsätt vatten, oxfond och matlagningsgrädde och låt puttra 10 minuter. Blev det lite fyllning kvar kan det läggas i såsen.
• Ta upp ruladerna och ta bort tandpetarna. Lägg ruladerna i en form och slå över skysåsen. Garnera med persilja. Servera med sallad och klyftpotatis.
Etiketter:
enkelt,
herrmiddag,
husmanskost,
huvudrätter,
lunch,
lövbiffsrulader,
matbilder,
matblogg
lördag 11 september 2010
Wokad lövbiff
(2 port.)
4 st. lövbiff
1 st. zucchini
1 st. broccoli
1 st. paprika
lite olja
Woksås 1:
1 tsk Sambal oelek
1 msk soya
juice från 0,5 st. lime
1 msk sesam olja
1 tsk socker
eller
Woksås 2:
1 dl hoisinsås
2 msk soya
2 msk risvinäger
1 msk sesamolja
• Strimla och stek lövbiffen i omgångar.
• Hacka zucchini och paprika i stora bitar. Dela broccoli i små buketter.
• Fräs grönsakerna i omgångar.
• Blanda ingredienserna till woksåsen.
• Blanda köttet med grönsakerna.
• Häll över woksåsen.
• Koka i några minuter.
Servera med nudlar.
Etiketter:
allt i ett,
asiatiskt,
enkelt,
helgmys,
herrmiddag,
huvudrätter,
lunch,
lövbiff,
middag,
wok
torsdag 9 september 2010
Fisk med nudlar och asiatisk sås
(Till 2 port.)
150 g nudlar
ca 300 g fisk
1 vitlöksklyfta, skivad
1 msk olja till stekning
2 tsk sambal oelek
1 ask körsbärstomater
3 msk asiatisk fisksås
3 msk färskpressad limejuice
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
100 g färsk spenat
färsk koriander eller thaibasilika
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
- Koka nudlarna.
- Sjud fisken i 5 min.
- Fräs vitlöken i oljan, tillsätt sambal oelek och halverade tomater. Salta och peppra. Stek några minuter.
- Blanda fisksås, limejuice, socker och rapsolja till en dressing.
- Lägg spenaten i botten på ett uppläggningsfat eller i portionsskålar. Lägg på nudlar, fisk och färska örter. Häll över lite dressing och servera resten vid sidan av.
Fisken kan ersättas med köttfärs.
(Jag glömde nudlarna när jag tog bilden!)
Etiketter:
allt i ett,
asiatiskt,
enkelt,
huvudrätter,
lunch,
middag,
nudlar
söndag 5 september 2010
Pastasås med räkor och soltorkade tomater
(till 4 pers.)
1 ask (ca 200 g) räkor/kräftstjärtar
1 st vitlöksklyfta
10 st soltorkade tomater i olja
3-4 dl crème fraiche
0,5 tsk sambal oelek
1 dl vatten
10 oliver
2-3 kvistar basilika
Finhacka vitlök och skär soltorkade tomater i strimlor.
Fräs vitlök och tomater i lite av tomatoljan. Tillsätt crème fraiche, sambal oelek, hackade oliver och vatten. Låt koka några minuter.
Hacka basilikan grovt, spara eventuellt några kvistar till garnering.
Tillsätt basilikan och räkorna.
Servera såsen med nykokt pasta.
söndag 29 augusti 2010
Plăcintă cu brânză/Ostpaj
500 g filodeg (kan vara 12 st. filodegsark)
600 g fetaost
12 ägg
1 l filmjölk/yoghurt
lite olja
- Blanda osten med 6 ägg. Dela ostblandningen i två delar.
- Blanda filmjölk/yoghurt med 6 ägg.
- Pensla lite olja i en form.
- Lägg 3 – 4 filodeg i formen – stank lite olja mellan filodegen. Fördela hälften av ostblandningen. Fortsätt med 3 – 4 filodeg, ostblandning, 3 – 4 filodeg.
- Häll filmjölk/yoghurtsbalndningen ovanpå.
- Grädda i 175° i ca 45 minuter.
Etiketter:
allt i ett,
bakat,
enkelt,
fest,
fetaost,
fika,
filodeg,
herrmiddag,
nyår,
ostkaka,
ostpaj,
paj,
placinta cu branza,
rumänska recept,
utflykt
måndag 23 augusti 2010
Pitabröd med grillat kött och morotsdressing
(8 port.)
600 g benfritt kött
3 msk olja
1 tsk spiskummin
rivet skal av ½ citron
1,5 tsk salt
1 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
1 röd lök
8 pitabröd
sallad
Morotsdressing:
4 dl matyoghurt
1 morot
salt
- Skär köttet i bitar, ca 2 x 2 cm.
- Blanda olja med spiskummin, citronskal, salt, sambal oelek och vitlök i en bunke.
- Lägg i köttet och rör om.
- Trä upp köttet på 8 blötlagda träspett.
- Skiva löken.
- Grilla spetten runt om, 3 min på varje sida.
- Värm och dela bröden på mitten. Fyll bröden med köttbitar, sallad, skivad lök och morotsdressing.
Morotsdressing:
- Riv morötterna och blanda med yoghurt. Tillsätt salt.
Etiketter:
allt i ett,
dressingar,
enkelt,
grillspett,
huvudrätter,
kebabspett,
middag,
utflykt
onsdag 9 juni 2010
Kycklingpaj med soltorkade tomater
100 g smältsmör
Fyllning:
2 msk olja
1 purjolök (eller 5 salladslökar)
250 g Philadelphia
3 dl gräddfil
5 ägg
2 st. grillade kycklinglår, urbenade (200 g kött)
150 g soltorkade tomater
100 g rivet ost
lite basilika
salt, peppar
Sätt ugnen på 160˚C.
Klä en pajform (24 cm i diameter) med bakplåtspapper upp till kanten.
Blanda krossade Digestivekex med smältsmör. Pressa blandningen i formen. Låt den kalna.
Hacka löken och fräs den i oljan. Låt den kalna.
Fyllning:
Vispa Philadelphia. Tillsätt gräddfil, äggen, löken, hackade soltorkade tomater, köttet, osten, hackad basilika. Salta och peppra.
Häll fyllningen i pajformen.
Grädda i 45 – 50 min tills fyllningen har stelnat.
Etiketter:
allt i ett,
enkelt,
fest,
herrmiddag,
Kycklingpaj,
lunch,
middag,
paj,
utflykt
tisdag 18 maj 2010
Fisksallad med rökta musslor
(2 – 3 port.)
• 400 g fisk (jag hade torskfilé)
• 1 burk rökta musslor
• sallad eller färsk spenat
• 2 st. grillade paprikor (från burk)
• 1 burk champinjoner
• 2 st. salladslökar
• citron
Gör så här:
1. Sjud fisken i ca 10 min.
2. Hacka paprikorna och salladslöken.
3. Lägg salladen/spenaten på ett stort fat. Lägg på champinjonerna, paprikorna, löken, musslorna.
4. Häll på spadet från musslorna.
5. Skär/riv fisken i små bitar. Lägg fisken på salladen. Salta, peppra.
Servera med citron.
Etiketter:
enkelt,
fisk,
fisksallad,
GI-mat,
herrmiddag,
låg GI,
matblogg
måndag 10 maj 2010
Mămăliguţă cu brânză/ Polenta
(till 4 port.)
• 250 g polentagryn (majsgryn)
• 1 liter vatten
• 1 tsk salt
Gör så här:
1. Koka vattnet med saltet.
2. Vispa i polentagrynen.
3. Låt koka i ca 20 min, rör om då och då.
Häll polentan på en stor tallrik när den är klar.
Servera den med ost, crème fraiche, yoghurt.
(Jag hade brie och Feta när bilden togs.)
lördag 8 maj 2010
Mojito
(Till 4 glas)
2 lime
½ kruka mynta
2 msk strösocker
8 cl ljus rom
20 isbitar
3 – 4 dl club soda
Sockerkant:
Lime + strösocker
• Tvätta och skär varje lime i åtta klyftor
• Lägg klyftorna i glasen tillsamman med myntablad och socker. Krossa med en träsked så att det saftar sig.
• Tillsätt rom och is och fyll på med sodavatten.
• För sockerkant: dra en limeklyfta runt kanten på glasen och doppa i socker på ett fat.
tisdag 4 maj 2010
Smulrabarberpaj
För 4-6 personer.)
4 stjälkar rabarber
2 msk potatismjöl
3/4 dl socker
2 tsk kanel
Smuldeg:
75 g smör
2 dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl
• Sätt ugnen på 200 grader.
• Skala och skär rabarberna i 1/2 cm stora bitar.
• Blanda rabarberbitarna med potatismjöl, socker och kanel.
• Lägg blandningen i en pajform.
• Rör smör, socker, mjöl och havregryn till en smulig deg. Smula degen över rabarberna.
• Grädda ca 25-30 minuter.
Ät den ljummen med vaniljsås.
Etiketter:
bakat,
efterrätt,
enkelt,
kaka,
matblogg,
rabarber,
rabarberpaj,
smulrabarberpaj,
tjejmiddag
onsdag 28 april 2010
Mâncare de varză cu cârnaţi/Vitkålsgryta med smakrika korvar
1 st. vitkål
2 gula lökar
6 tomater (eller 3 msk tomatpasta)
ca 600 g korvar (chorizo, cabanossi, etc.)
dill
lagerblad
timjan
ca 2 dl vatten
• Strimla vitkålen, blanda den med lite salt, i en stor kastrull. Låt stå i ca 30 min (så blir vitkålen skonsammare mot magen). Efter 30 min skölj vitkålen i ett durkslag.
• Skåla och skala tomaterna, hacka de.
• Skär korvarna i bitar och stek de i lite olja i en stor gryta. Ta ut de och lägg de åt sidan.
• Hacka löken och fräs den i lite olja (i samma gryta).
• Tillsätt vitkål, lök, lagerblad, timjan, tomater, vatten.
• Låt koka tills vitkålen blir mjuk.
• Tillsätt korvarna och koka i några minuter till.
• Tillsätt dillen.
• Servera med bröd eller polenta.
Etiketter:
allt i ett,
enkelt,
huvudrätter,
korvgryta,
lunch,
middag,
vitkålsgryta
söndag 25 april 2010
Kycklingsoppa med jordnötssmör
4 kycklinglår utan ben och skin, tärnade
1 msk solrosolja
1 knippe salladslök, skivad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 cm färsk ingefära, finhackad
9 dl hönsbuljong
2 dl kokosmjölk
3 tsk thailändsk curry pasta
3 msk jordnötssmör
2 msk ljus soja
1 röd paprika, urkärnad och tärnad
250 g gröna ärtor
nudlar (1/4 av en förpackning på 250 gr)
Lägg nudlarna i en låg, värmefast form och häll i kokande vatten över enligt anvisningarna på förpackningen.
Hetta upp oljan i en kastrull, lägg i kycklingen och stek tills den är ljust guldbrun.
Tillsätt den vita delen av salladslöken samt vitlök och ingefära och stek i 2 minuter.
Häll i buljong, kokosmjölk, currypasta, jordnötssmör och soja. Koka upp och sjud i ca 10 minuter, rör om då och då.
Tillsätt paprika, ärtor och den gröna delen av salladslöken och koka i ytterligare – 3 minuter.
Låt nudlarna rinna av, lägg dem i kastrullen och se till att de blir riktigt varma.
Skedda upp i varma soppskålar och servera omedelbart.
Etiketter:
asiatiskt,
enkelt,
huvudrätter,
kycklingsoppa,
lunch,
middag,
thai
lördag 24 april 2010
Fisk med fänkål och oliver
800 g fisk (torsk, lax, kolja, spättafiléer)
2 hela citroner
1 salladslök
1 fänkål
1 dl kalamataoliver
2 morötter
1,5 dl olivolja
salt, vitpeppar
dill till garnering
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg fisken i en form. Pressa saften ur 1 citron över.
Skiva löken, fänkålen och morötterna tunt. Lägg på fisken.
Häll över oliverna, oljan och pressa saften ur den andra citronen.
Strö på salt och vitpeppar.
Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
Strö hackad dill över.
Servera med en sallad.
2 hela citroner
1 salladslök
1 fänkål
1 dl kalamataoliver
2 morötter
1,5 dl olivolja
salt, vitpeppar
dill till garnering
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg fisken i en form. Pressa saften ur 1 citron över.
Skiva löken, fänkålen och morötterna tunt. Lägg på fisken.
Häll över oliverna, oljan och pressa saften ur den andra citronen.
Strö på salt och vitpeppar.
Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
Strö hackad dill över.
Servera med en sallad.
Etiketter:
enkelt,
fisk,
helgmys,
herrmiddag,
husmanskost,
huvudrätter,
lunch,
matblogg,
middag,
tjejmiddag
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)