Jag blev kontaktad av TV 4 att vara med i samband med Rumäniens sista match i VM, detta för att jag har en blogg med (mest) rumänska recept.
Kul, eller hur?
lördag 18 juni 2016
TV 4 och jag
Etiketter:
allt i ett,
dessert,
Elenas blogg,
elenas recept,
helgmys,
matlagnigsprogram,
midsommar,
rumänsk mat,
rumänska recept,
TV 4
lördag 23 april 2016
Grön smoothie_2
Till ett glas:
1 banan
100 g spenat
djupfryst
1 tsk
spirulina
1 tsk
hampaprotein
1 tsk kakao
2 dl havremjölk
Etiketter:
gröna drinkar,
hälsodryck,
smoothie,
spirulina
söndag 10 maj 2015
Köttgryta med rödvinssås
600 g nötkött
1 msk osaltat smör
2 msk olja
1 gul lök
3 st. vitlöksklyftar
1 msk vetemjöl
7 dl rödvin
2 lagerblad
1 tsk torkat timjan
1,5 dl vatten
400 g svampmix
250 g steklök
150 g bacon
200 g snackmorötter
lite persilja
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skär köttet i stora kuber. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i omgångar i smör och 1 msk olja i en stekgryta, ca 8 min per omgång. Tillsätt hackat lök och vitlök och stek i ytterligare 5 minuter. Tillsätt vetemjölet och blanda så att köttet täcks med vetemjöl. Tillsätt vinet, lagerblad och timjan, lite salt och peppar och låt allt koka upp.
- Täck grytan och sätt den i ugnen. Koka i ca 1,5 tim. tills köttet blir mört. Späd med lite vatten om så behövs för att såsen ska bli lagom simmig.
- Under tiden, strimla baconet och fräs det i en stekpanna. Skär svampen och morötterna i stora bitar och lägg de i stekpannan tillsammans med steklöken, vattnet och lite socker, peppar och salt. Koka upp och låt allt koka tills nästan allt vatten evaporeras, ca, 15 min. Ta va locket och stek allt på högre värme tills grönsakerna får en fin stekyta, i ca. 5 min.
- Servera köttgrytan med grönsakerna. Klipp persilja över.
Källa:
Min dotter och ”Food and wine”
lördag 3 januari 2015
Grön smoothie_1
Till ett glas:
2 dl havremjölk, mandelmjölk eller kokosvatten
1 – 2 blad sköljd grönkål skurna i
mindre bitar (ta bort stammen) / eller ett näve baby spenat
1 msk hampaprotein
1 msk chia frön
1 tsk kanel
Mixa allt i en mixer.
Etiketter:
chia frön,
enkelt,
frukost,
green smoothie,
grön smoothie,
grön smoothie med grönkål,
gröna drinkar,
hampaprotein
lördag 18 oktober 2014
Kumminbullar
Till ca 16 st. bullar:
25 g jäst
0,5 msk salt
3 msk socker
2 msk ljummet vatten
100 g smält smör
2,5 dl standardmjölk
2-3 msk kumminfrö
1 ägg
ca 8,5 dl (500 g) vetemjöl
1 ägg att pensla med
0,5 msk salt
3 msk socker
2 msk ljummet vatten
100 g smält smör
2,5 dl standardmjölk
2-3 msk kumminfrö
1 ägg
ca 8,5 dl (500 g) vetemjöl
1 ägg att pensla med
Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli
fingervarmt, 37° C.
Smula jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på 2 msk ljummet vatten. Rör om.
Häll den fingervarma smörmjölken över jästen i bunken, ägget och ca 8 dl vetemjöl. Spara lite vetemjöl 0,5 dl till utbakningen. Knåda allt till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 1-2 timmar.
Värm ugnen till 250° - 260° C.
Tippa degen på lätt mjölat bakbord och knåda lite. Kavla ut degen till en avlång platta. Vik degen. Skär degen i 16 bitar i 2 cm bredda remsor. Tvinna remsorna till knutar. Lägg dem med skarven ner på en smord långpanna/bakplåt. Låt de jäsa ca 15 minuter.
Smula jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på 2 msk ljummet vatten. Rör om.
Häll den fingervarma smörmjölken över jästen i bunken, ägget och ca 8 dl vetemjöl. Spara lite vetemjöl 0,5 dl till utbakningen. Knåda allt till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 1-2 timmar.
Värm ugnen till 250° - 260° C.
Tippa degen på lätt mjölat bakbord och knåda lite. Kavla ut degen till en avlång platta. Vik degen. Skär degen i 16 bitar i 2 cm bredda remsor. Tvinna remsorna till knutar. Lägg dem med skarven ner på en smord långpanna/bakplåt. Låt de jäsa ca 15 minuter.
Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över kumminfröna.
Grädda ganska högt upp i ugnen i 10-12 minuter.
måndag 6 oktober 2014
Brânzoaice prăjite/Friterade ostpiroger
10 – 12 st.
Deg:
- 500 g vetemjöl
- ¼ jästpaket (ca 10 g jäst)
- 3 dl vatten
- 1 msk socker
- salt
Fyllning:
- 200 g fetaost
- 50 g yoghurt
- 1 ägg
- 0,5 l olja
Rör jästen med sockret.
Blanda vetemjöl, salt, ljummet vatten, jästen till en deg. Knåda degen i några minuter. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Blanda ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i 10 – 12 bitar. Rulla varje del till en
boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.
Lägg 1 – 2 msk fyllning på varje degplatta. Pensla
kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas
en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster.
Hetta upp rikligt med olja i en liten stekpanna med hög kant och fritera pirogerna cirka två minuter på varje sida till fin färg.
söndag 21 september 2014
Mâncărică de cartofi/Potatisgryta
1.5 kg potatis, mjölig sort
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 tsk paprikapulver, sött
2 lagerblad
3 msk tomatpasta
1/2 tsk peppar
1 tsk salt (Vegeta)
3 msk olja
dill eller persilja
(Eventuellt korv eller bacon eller kassler)
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 tsk paprikapulver, sött
2 lagerblad
3 msk tomatpasta
1/2 tsk peppar
1 tsk salt (Vegeta)
3 msk olja
dill eller persilja
(Eventuellt korv eller bacon eller kassler)
2. Fräs lök och morot i lite olja i en större stekpanna eller i en kastrull. Tillsätt paprikapulver och rör en stund.
3. Tillsätt potatisarna och lagerbladen, häll i vatten så att det täcker potatisarna och koka tills potatisarna är nästan klara (ca 15 min).
4. Tillsätt hackad paprika, hackat vitlök och tomatpasta. Koka tills potatisarna blir mjuka (ca 10 min).
5. Tillsätt dill och smaka av med salt (Vegeta) och peppar.
(Man kan fräsa bacon/korv tillsammans med löken och moroten.)
Etiketter:
enkelt,
mancarica de cartofi,
potatisgryta,
rumänska recept,
vegetarisk
söndag 3 augusti 2014
Jordgubbsglass med kondenserad mjölk
- 500 g jordgubbar
- 1 burk kondenserad (sötad)
mjölk (400 g)
- 2,5 dl vispgrädde
·
Mosa jordgubbarna.
·
Vispa grädden.
·
Blanda jordgubbarna med
grädden och kondenserad mjölk.
·
Häll smeten i
portionsformar (jag hade muffinsformar) eller i en form ca 1 ½ liter. Täck
formarna/formen och frys i minst fyra timmar.
Det blev 20 st. (i
muffinsformar).
lördag 21 juni 2014
Smoothie med jordgubbar, havregrynsdryck, gojibär, hampaprotein, yoghurt, honung
Till 1 glas:
6 st. jordgubbar
2 dl havregrynsdryck
1 msk gojibär
1 msk hampaprotein
1 msk yoghurt
1 tsk honung
Mixa allt med stavmixer.
Etiketter:
frukost,
gojibär,
hampaprotein,
havregrynmjölk,
honung,
kolhydratfri,
proteindryck,
smoothie med jordgubbar,
yoghurt
lördag 7 juni 2014
Vegetarisk korma med blomkål och svamp
4 portioner
- 1 gul lök
- 1 blomkålshuvud (à ca 800 g)
- 100 g champinjoner
- 1 tsk hel kardemumma
- 1 msk hel eller malen spiskummin
- 100 g smör
- 0,5 dl russin
- 1 msk gurkmeja
- 0,5 msk socker
- 1,5 tsk salt
- 1,5 dl vatten
- 1,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl mandelmjöl
- 1,5 dl riven kokos
- 4 dl mild yoghurt (3 %)
- 1 kruka hackad koriander
1.
Skala och finhacka
löken. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Skär champinjonerna i kvartar.
2.
Stöt kardemumma och
spiskummin, om kryddorna är hela, i en mortel.
3.
Smält smöret i stor
stekpanna eller wok. Fräs lök med kardemumma och spiskummin 2 minuter i smöret.
Tillsätt blomkål, champinjoner, russin, gurkmeja, socker och salt. Rör om och
låt fräsa under lock 5–7 minuter. Rör då och då.
4.
Blanda ner vatten,
grädde, mandelmjöl och kokos. Låt koka ca 2 minuter utan lock.
5.
Rör ner yoghurten och
den hackade koriandern. Låt sjuda 1 minut under lock.
6.
Servera grytan med ris
och gärna naanbröd.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Byt smör mot laktosfritt matfett. Använd laktosfri grädde, mjölk och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt mjölk, grädde och yoghurt med t ex ris-, havre- eller sojabaserade ersättningsprodukter.
Gör laktosfri: Byt smör mot laktosfritt matfett. Använd laktosfri grädde, mjölk och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt mjölk, grädde och yoghurt med t ex ris-, havre- eller sojabaserade ersättningsprodukter.
Tips:
Prova gärna med andra grönsaker också, som paprika,
palsternacka, morot och broccoli. Korman är även god med kikärter.
Källa: Ica Buffé
Etiketter:
enkel,
glutenfri,
indisk vegetarisk,
utan ägg,
vegetarisk korma
fredag 30 maj 2014
Krispiga våfflor - Eva
7 st
kkp = kaffekopp = 1,5 dl
2 kkp (300 g) mjölk
2 kkp (200 g) mjöl
150 g smält hett smör
25 g jäst (0,5 pkt)
1 tsk socker
Smält smöret. Blanda mjölken med mjölet. Blanda i smöret. Rör ut jästen
i sockret och tillsätt det också.
Låt jäsa ca 20 minuter.
kkp = kaffekopp = 1,5 dl
2 kkp (300 g) mjölk
2 kkp (200 g) mjöl
150 g smält hett smör
25 g jäst (0,5 pkt)
1 tsk socker
Smält smöret. Blanda mjölken med mjölet. Blanda i smöret. Rör ut jästen
i sockret och tillsätt det också.
Låt jäsa ca 20 minuter.
onsdag 19 mars 2014
Auberginerullar
(ca. 3 port.)
1 paket halloumiost
10 st. soltorkade tomater i olivolja
1 kruka färsk basilika
1 dl färsk riven parmesan
salt och peppar
olivolja
Tomatsås:
Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
0.5 msk vinäger
1 burk hela tomater
salt och svartpeppar
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skiva aubergine i ½ cm tunna skivor.
- Hetta upp en grillpanna med olivolja.
- Stek aubergineskivorna i någon minut på varje sida så att de blir mjuka. Strö på lite salt och svartpeppar. Lägg upp på ett fat.
- Skär halloumiosten i bitar och lägg en bit på varje aubergineskiva.
- Lägg på en soltorkad tomat och några basilikablad och rulla ihop.
- Lägg på i en smord ugnsfast form.
- Skala och hacka lök och vitlök fint.
- Hetta upp en kastrull med olivolja.
- Bryn lök och vitlök i några minuter.
- Tillsätt vinäger och rör om.
- Blanda ner hela tomater och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Strö på lite hackad färsk basilika över tomatsåsen.
- Häll tomatsåsen över auberginerullarna och strö på parmesanost.
- Gratinera i ugnen i ca 15 minuter.
Källa: Matmorsanns blogg och Ulrika
Davidsson
onsdag 5 mars 2014
Fetafyllda paket
1 paket
filodeg
500 g fetaost
2 uppvispade
ägg
4 msk hackad
färsk dill
olivolja
salt och
peppar
- Vispa ost och ägg. Rör i dillen och krydda med salt och peppar.
- Arbeta med tre filoplattor i taget och låt resten ligga väl tillslutna så att de inte torkar. Lägg tre plattor ovanpå varandra och pensla med olivolja emellan. Skär dem i rektanglar, 13 x 20 cm. Lägg en smal sträng (ca 9 cm) med fyllning längs den ena kortsidan, vik in långsidorna (ca 2 cm på varje sida) och rulla rektangeln till ett paket. Pensla med olja. Gör likadant med resten av filopaketet.
- Grädda på smord plåt i 225
grader tills de är gyllenbruna.
Kan även friteras i olja. Serveras helst varma.
Etiketter:
bakat,
bakning,
buffé,
fetafyllda paket,
rumänska recept,
smårätter,
tillbehör till soppa
måndag 10 februari 2014
Västerbottenpaj
6 - 8 bitar
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 st. ägg
0,5 tsk salt
Fyllning:
3 st. ägg
300 g riven västerbottenost
3,5 dl (mellan) grädde
salt, peppar
1.
Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt
och smör, finfördela.
2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
3. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
4. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
5. Fyllningen: Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
7. Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.
Servera pajen ljummen.
2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
3. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
4. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
5. Fyllningen: Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
7. Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.
Servera pajen ljummen.
Källa:
Allt om mat
Etiketter:
buffé,
kräftskiva,
ostpaj,
rumänska recept,
västebottenpaj
lördag 1 februari 2014
Bloody Mary-musslor med vitlöksbaguetter
- 1 kg färska blåmusslor
- 2 små strimlade rödlökar
- 3 grovt strimlade blekselleristjälkar
- 2 skivade vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 3 tomater i bitar
- 1 dl vodka
- 3 dl tomatjuice (eller 1 burk skalade tomater)
- 1 msk tabasco (eller 1 tsk sambaloelek)
- 1 tsk salt
- Borsta och skrapa musselskalen rena och dra bort skägget. Skölj musslorna noga. Knacka de öppna musslorna mot bänken, om de inte stängs ska de slängas.
- Stek lök, selleri och vitlök i olja tills de mjuknat utan att få färg. Tillsätt tomaterna.
- Häll på vodka, tomatjuice (skalade, hackade tomater), tabasco (sambaloelek) och salt. Låt puttra ca 3 min.
- Lägg i musslorna och låt koka under lock på hög värme i 3–4 min, tills musslorna öppnat sig. Släng de musslor som fortfarande är stängda efter kokning.
- Servera direkt med ett gott bröd t.ex. med vitlöksbaguetter (se nedan).
Inspiration: Coop/Mer Smak
Vitlöksbaguetter
- 1 baguette
- ½ kruka persilja (jag hade lite rucola)
- 50 g smör
- 2 pressade vitlöksklyftor
- salt, peppar
- Sätt ugnen på 200 grader C.
- Skär baguetten i sneda bitar. Hacka persilja (rucola).
- Blanda smör med pressade vitlöksklyftor, hackad persilja (rucola), lite salt och peppar.
- Bre smöret på baguetteskivorna och grädda i ugnen i ca 8 min.
Etiketter:
Bloody Mary-musslor,
enkelt,
musslor,
rumänsk mat,
rumänska kakor,
rumänska recept,
vardagslyx,
vitlöksbaguetter
torsdag 30 januari 2014
Key lime paj med Oreokakor och kondenserad mjölk
6 – 8 bitar
- 1 paket Oreokakor
- 50 g smör
- 1 burk kondenserad mjölk (sött)
- 4 äggulor
- 3 limefrukter
- Sätt ugnen på 200 grader C.
- Krossa kakorna och smält smöret. Blanda kaksmulor och smör och fördela mixen i bottnen på en pajform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
- Grädda bottnen i ca 5 minuter. Låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
- Häll mjölken i en bunke. Rör ner äggulorna en i taget och blanda ordentligt mellan varje. Pressa saften ur limefrukterna och rör ner i blandningen.
- Häll smeten på den förgräddade bottnen och grädda i ca 10-12 minuter. Låt svalna.
Etiketter:
buffémat,
dessert,
efterrätt,
fika paus,
fika tips,
key lime paj,
något sött,
rumänsk mat,
rumänska recept
söndag 26 januari 2014
Hummersallad
5 minuter + ev. 12 timmar tining
4
portioner
- 2 humrar, frysta går bra
- 2 msk pinjenötter
- 50 g färska haricots verts
- 4 champinjoner
- 8 färska tunna gröna sparris
- 6 cocktailtomater på kvist
- 1 dl rucola
- 2 msk hackad dill
- 1 tsk flingsalt
- 0,5 tsk svartpeppar
Dressing:
- 1 dl matyoghurt 10%
- 1 dl majonnäs
- 20 droppar tryffelolja
- 0,25 tsk svartpeppar
- Tina humrarna enligt anvisningen på förpackningen.
- Rosta pinjenötterna i torr, het panna till gyllene färg.
- Blanda alla ingredienser till dressingen. Smaka av med peppar.
- Klyv humrarna på mitten. Plocka bort magen och släng den. Ta ur köttet från stjärt och klor. Behåll klorna hela men skär stjärten i sneda bitar. Lägg åt sidan så länge. Lägg hummerskalen på var sin tallrik. (Jag ville inte ha hummerskalen på tallrikarna.)
- Ansa haricots verts, champinjoner och sparris. Förväll haricots verts och sparris i ca 4 minuter. Kyl ner de i kallt vatten. Skär haricots verts, champinjoner, sparris (spara sparrisknopparna) och tomater i små bitar. Blanda allt med rucola, dill, pinjenötter och salt i en skål. Lägg salladen i hummerskalen och toppa med hummerköttet och sparrisknopparna. Ställ kallt så länge.
- Ringla över lite dressing på varje hummer.
Inspiration: Coop
Mersmak 12 2012
Majonnäs
- 1 st. ägg (både vitan och gulan)
- 1 dl olja (ej olivolja)
- 1 tsk fransk senap
- 1tsk citronsaft
- 1 krm salt
- vitpeppar
1. Det är viktigt att
ingredienserna har samma temperatur – gärna kylskåpskallt.
2. Mät upp samtliga ingredienser i mixerbägaren eller i en hög och smal blandarskål.
3. Ställ ner stavmixern och starta motorn. Rör stavmixern en aning uppåt och
neråt så att ingredienserna blandas. På några sekunder är majonnäsen färdig.
Tillsätt eventuellt mer olja om konsistensen önskas fastare. Smaka av och
krydda mera om så behövs.
4. Förvara majonnäsen i glasburk med lock i kylskåpet.
Håller ca en vecka!
Etiketter:
farsdag,
fest,
fredags myss,
förrätt,
hummersallad,
Leif Mannerström,
nyårsmeny,
rumänsk mat,
rumänska kakor,
rumänska recept,
skaldjur
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)