Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 11 november 2012

Thailax

(4 port.)



















- 2 st. laxkotletter eller 4 bitar lax (á 125 g)
- 3 msk fisksås
- 1 msk palmsocker
- 2 msk tamarindkoncentrat eller 2 msk saft av pressad lime
- 1 burk kokosmjölk (400 g)
- 2 msk olja
- 4 tsk currypasta
- lite thaibasilika
- 4-5 kaffirblad, hackade

  • Heta upp oljan i en stekpanna, fräs currypastan. Tillsätt kokosmjölken och koka upp.
  • Tillsätt fisksåsen, sockret och tamarindkoncentrat. Koka upp.
  • Tillsätt laxen ock koka i ca 5 minuter, vänd laxkotletterna och koka i ytterligare 5 minuter.
  • Tillsätt hackade kaffirblad och hackad thaibasilika.

Servera med ris (eller kokt potatis, som jag gjorde).

torsdag 27 september 2012

Tort de biscuiţi/Kextårta med chokladmousse





















(8 port.)

40 st. kex (typ ”Butterkeks”)
2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
300 g choklad
3 dl vispgrädde
mandelflingor

(Jag ville ha 8 portioner. Tårta hade 5 lager kex. 5 lager x 8 st kex/lager =40 kex)

  • Dela chokladen i små bitar och lägg de i en värmetålig skål.
  • Koka vispgrädden. Häll vispgrädden över chokladen och vispa till en slät kräm. Ställ skålen i kylskåpet och låt den stå i ca en halv timme. (Låt inte chokladblandningen stå för länge i kylskåpet därför att det blir svårt att vispa det efteråt.)
  • Koka mjölken tillsammans med vaniljstången. Låt mjölken svalna lite.
  • Ta ut skålen från kylskåpet. Vispa krämen (med elvisp) tills krämen blir som en mousse.
  • Doppa några kex i taget i mjölken.
  • Lägg 8 doppade kex i en (avlång)form.
  • Stryk lite chokladmousse över.
  • Fortsätt med kex och mousse. Överst ska vara chokladmousse.
  • Strö mandelflingor över tårtan.
  • Ställ tårtan i kylskåpet.
 Låt tårtan stå en stund i rumstemperatur innan servering.
 
 Källa: Här:

söndag 23 september 2012

Vietnamesiska färska vårrullar med två dipsåser



8 st.

8 blad av torkat rispapper
ca 40 st. räkor (av 1/2 kg räkor med skal)
30 – 40 g torkade mungbönsnudlar
16 färska blad av thailändsk basilika
3 dl (30 g) färska korianderblad
1 medelstor morot, skuren i korta tunna strimlor
rivet skal av 2 lime
40 ml söt chilisås

Dipsås 1:
1 dl kallt vatten
1 tsk socker
0,5 dl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad- och stjälkar

  • Dipsås 1: Häll kallvattnet i en liten bunke, häll i sockret och rör tills det löst upp sig. Rör ner fisksås, vinäger, chili, korianderblad- och stjälkar.
  • Koka två liter vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg nudlarna i vattnet för 10 minuter. Låt nudlarna rinna av men spara vattnet!
  • Doppa ett torkat rispapper i vattnet tills det mjuknar och lägg det på en skärbräda. Lägg 4 – 5 räkor sida vid sida mitt på rispapperet, lägg två basilikablad ovanpå, tillsammans med lite koriander, några morotsstrimlor, lite limeskal och några nudlar. Ös över lite chilisås.
  • Platta till fyllningen genom att trycka ihop den lite. Vik ihop från höger och vänster mot mitten, över fyllningen, rulla ihop till ett paket. Lägg paketet med skarven neråt på ett serveringsfat. Lägg en blöt handduk ovanpå så att paketet inte torkar. Fortsätt med de andra rispapperen och resten av ingredienserna. (Paketen måste hållas fuktiga, annars blir de spröda).
Servera med dipsåsen och lite extra chilisås.

Dipsås 2:
3 msk hoisinsås
1 tsk hackade jordnötter

Blanda hoisinsås och hackade jordnötter i en liten skål.

torsdag 20 september 2012

Köttbullar - indiska

(4 port.)



















500 g lammfärs
1 msk matolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl kikärtsmjöl
2 msk fin hackad koriander
1 tsk garam masala
½ tsk mald spiskummin
½ tsk paprika pulver
2 tsk mald koriander
½ tsk malen svart peppar
1 tsk salt

Såsen:
1 dl olja
4 tomater, skålade och hackade. (Sila vätskan och spara den.)
1 tsk spiskummin, grovt krossad
3 lagerblad
2 hela kanelstänger
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipeppar
1 tsk salt
3 dl vispgrädde

Köttbullarna:
  • Värm oljan i en stekpanna. Fräs lök och vitlök ljusbrun.
  • Blanda färsen med lökfräset, kryddorna, saltet, koriandern och kikärtsmjölet. Gör köttbullar (det blir ca. 25 st.)

Såsen:
  • Värm oljan i en stekpanna. Lägg i tomater, alla kryddor och saltet. Rör om och fräs på medelvärme 3-4 minuter. Sätt till vätskan från tomaterna och vispgrädden.
Lägg köttbullarna i stekpannan. Koka i ca 20 minuter.
Servera med ris (potatis går också bra).

lördag 15 september 2012

Musslor utan vin (indiskt)

















2 portioner

1 kg musslor
4 msk olja
5 vitlöksklyftor, pressade
5 cm färsk ingefära, riven
2 medelstora lökar, finhackade
½ röd chilipeppar, finhackad
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
4 tomater, skålade, urkärnade och hackade
5 dl fiskbuljong (5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning)
2,5 dl (50 g) hackade färska korianderblad
saft av ½ citron

  • Ta bort skägget från musslorna och skrubba de i rinnande kallt vatten. Släng eventuella öppna musslor.
  • Hetta upp olja i en kastrull och lägg i lök, vitlök och ingefära. Stek på medelstark värme i fem minuter eller tills löken är mjuk och gyllene. Tillsätt chili, kummin, koriander och tomat, och stek i fem minuter.
  • Lägg i musslor och fiskbuljong och koka upp. Skruva ner värmen och sjud i fem minuter. Släng musslorna som inte öppnats.
  • Lyft kastrullen från spisen och rör ner hackad koriander och citronsaft.
Servera med bröd.

tisdag 29 maj 2012

Lennart (Xanté, Sprite, Lime, is)

Uppfriskande gott!




4 cl Xanté
1 cl nypressad limejuice
Sprite/7-up

Häll över is i ett highballglas.

Fyll upp med Sprite eller 7-up.
Pressa en limeklyfta och garnera med densamma.
 
 
Källa: cocktailguiden.com

söndag 27 maj 2012

Lavendelskorpor


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag fick blommor på Morsdag, ända från New York!
Jag fick även en liten påse med lavendelblommor med ett recept på lavendelskorpor.
 
100 g smör
5 dl vetemjöl
2 ägg
2 – 3 tsk mortlad lavendel
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl råsocker
1 dl skållad, hackad mandel
 
Sätt ugnen på 200°C.
Rör smör och socker poröst, tillsätt mandel och ägg.
Blanda sedan i bakpulver, mjöl och mortlad lavendel.
Forma 3 längder. Grädda 15 minuter, ta ut längderna, låt de svalna, skär längderna i 2 – 3 cm sneda bitar, lägg de på snittytan och rosta i 5 min på varje sida.
 
Tack Otilia - min älskade dotter!

onsdag 23 maj 2012

Pâine/Brytbröd

     


















1 dl vatten
1,5 dl mjölk
30 g smör
25 g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
500 g vetemjöl

 
Pensla med (brödglans):
1 dl mjölk
1 msk smör

 
Garnering:
vallmofrö, sesamfrö, solrosfrö, äggula etc.…

Smula jästen och lös upp den i lite av det ljumma vattnet.
Tillsätt mjölk, smör, socker, salt och resten av vattnet.
Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen tills den släpper bunken.
Dela degen i 8 delar, forma varje del till en bulle.

Brödglans:
Värm upp mjölken med smöret. Låt blandningen svalna.

Pensla varje bulle med brödglans.
Doppa varje bulle i frö. Man kan också låta en eller flera bullar utan att doppa den/de i frö, utan den/dessa penslas med äggula.
Lägg bullarna i smord form.
Låt brödet jäsa i 30 minuter.
Grädda i 200° varm ugn 35 – 40 minuter.

Källa: angelique/culinar.ro

måndag 23 april 2012

Mâncare de fasole cu afumătură/ Böngryta med rökt sidfläsk



















250 g torkade vita bönor
300 g rökt sidfläsk
1 gul lök
3 st. vitlöksklyftor
ca 1 l vatten
3 msk olja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpasta
dill
1 lagerblad
salt, peppar

• Lägg bönorna i kallt vatten ca 8 timmar.
• Hacka löken och vitlöken. Skär sidfläsket i skivor.
• Fräs lök, vitlök och sidfläsk i olja.
• Låt bönorna rinna av och lägg dem i en kastrull. Tillsätt sidfläskröran och lagerbladet. Häll i vatten så att det täcker bönorna. Låt alltsammans koka upp och sedan långsamt sjuda ca 45 minuter.
• Tillsätt krossade tomater och tomatpasta och koka i 15 minuter till.
• Tillsätt dillen.

tisdag 10 april 2012

Grillade revbensspjäll

Saftiga revbensspjäll!


















1,5 kg tjocka revbensspjäll
ca 1,5 - 2 liter vatten
ca 1 dl kalvfond eller 2 buljongtärningar
2 lagerblad
peppar
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Glasyr:
honung
soya
ca 1 msk ingefära, malen
0,5 dl olja
paprikapulver
ev. cayennepeppar

Koka upp vattnet med löken, vitlöken, lagerbladen, buljongen, peppar och lite soya och låt det koka ihop ca.10 minuter så att smakerna frigörs.

Lägg revbensspjällen i grytan och låt dem sjuda i ca 40 minuter.

Ta upp och lägg på ett grillgaller eller i en ugnsform och pensla på glasyren och in i ugnen på 200˚C i ca 15 minuter.

Glasyren:
Blanda ihop honung, soya, ingefära, olja och kryddorna.

torsdag 23 februari 2012

Pasta med tonfisk



















4 personer

1 burk tonfisk, 200 g
1 burk krossade tomater, 400 g
4 msk tomatpuré
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
20 svarta oliver
2 msk olivolja
pasta
---
salt
peppar

1. Koka pastan.
2. Skala löken och vitlöken och hacka fint.
3. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull ett par minuter utan att det tar färg.
4. Häll i tonfisken, de krossade tomaterna, tomatpurén, oliverna och oreganon.
5. Rör om och koka ihop i tio minuter.
6. Smaka av med salt och peppar och servera med pastan.

tisdag 21 februari 2012

Pasta med lax och ärter



















4 portioner

1 pkt små fina ärter 250 g
1-2 msk hackad dill
200 g rökt lax
1 liten purjolök
1 msk margarin
2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche

- Strimla laxen.
- Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
- Smält margarinet i en kastrull och fräs purjon försiktigt.
- Häll på vattnet och smula i buljongtärningen. Låt koka någon minut.
- Tillsätt crème fraiche och ärter. Låt såsen småputtra några minuter under omröring.
- Lägg laxstrimlorna i såsen och rör försiktigt ner dillen. Servera med nykokt tagliatelle.

söndag 12 februari 2012

Broccolipastej med laxromsås


















Broccolipastej
16 skivor

- 500 g broccoli, färsk eller fryst
- 1 paket bladspenat (275 g)
- 3 dl ägg
- 3 dl grädde
- salt
- vitpeppar
- riven muskot

Tina bladspenaten.

Ansa broccolin och dela den i mindre bitar. Förväll den i lättsaltat vatten.

Smörj en form (avlång), ca 1,5 liter mycket noga. Lägg i den förvällda broccolin, väl avrunnen.

Pressa ur vätskan ur bladspenaten och fördela spenaten i ett jämnt lager ovanpå broccolin.

Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt, vitpeppar och muskot. Häll äggstanningen över grönsakerna. Täck formen med folie och grädda i vattenbad, 150 grader, ca 2 timmar. Stick försiktigt i pastejen för att de om den stannat. Låt pastejen kallna innan den stjälpas upp.

Gör den gärna dagen den ska serveras. Skär den i skivor.


Laxromsås
















4 pers.

- 2 dl crème fraiche
- 1 msk finhackad purjolök
- 2 msk laxrom eller annan rom
- några droppar citronsaft

Rör ner den finhackade purjolöken i crème fraiche.

Blanda i laxromen och smaksätt med citron, eventuellt lite salt och peppar.

onsdag 8 februari 2012

Tort cu cremă de zahăr ars/Tårta med crème karamell



Crème karamell fyllning:
8 ägg
1 liter mjölk
150 gr. strösocker
1 msk. frystorkat kaffe löst i lite vatten
1 tsk rivet citronskal

Sockerkaka (botten):
5 ägg
5 msk vetemjöl
5 msk strösocker
1 tsk rivet citronskal

Garnering:
vispgrädde

Gör så här:
Crème karamell fyllning:

• Häll sockret i en ugnssäker, tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt (8 – 10 min).


















• Vrid runt så att kastrullens botten och sida blir jämnt täckta med karamell. Låt kastrullen åt sidan så att karamellen svalnar och stelnar.


















• Vispa mjölken med äggen i en skål.

Sockerkaka:
• Vispa i en annan skål äggen med vetemjölet, strösockret och rivet citronskal.

Häll blandningen för crème karamell (mjölk och ägg) i kastrullen.


















Häll (ovanpå) blandningen för sockerkaka.


















Sätt kastrullen i ugnen, 170°C för ca 1 timme, tills kakan släpps från kastrullen.


















Sätt en tallrik (eller tårtfat) med höga kanter ovanpå kastrullen. Vänd kastrullen.
Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt kakan stå över natten i kylskåpet).

Garnera med vispgrädde.

söndag 6 november 2011

Cornuri sărate/Salta gifflar med ostfyllning

Krispiga gifflar fyllda med ost smaksatt med dill. Goda till öl, soppa, etc.
Receptet hittade jag här.


















(ca 24 st.)

- 450 g vetemjöl
- 50 g jäst
- 1 dl olja
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt
- lite salt
- vatten ca 1 dl
2 msk smält smör

Fyllning:
ca 100 g feta ost
1 ägg
2 – 3 msk hackad dill

Att pensla med:
- 2 äggulor

Att garnera med:
- 2 msk kummin (ej spiskummin)

Fyllningen:
• Smula osten i en liten skål, tillsätt dill och blanda.

Degen:
• Smula jästen i en skål, tillsätt lite vatten och rör till tills jästen löser sig.
• Tillsätt vetemjöl, olja, 1 ägg, yoghurt, salt och lite vatten. Blanda, knåda till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.
• Dela degen i 7 lika delar (ca 100 g varje del), forma de till bollar. Kavla varje boll till en rundel och pensla varje rundel med smält smör. Stapla rundlarna.
• Skär deghögen i fyra delar med en vass kniv.
• Ta en snibb, lägg på lite fyllning och rulla till gifflar.
• Fortsätt genom att ta en snibb från en annan liten hög och så vidare (steg för steg foto finns här.)
• Lägg gifflarna på bakplåtspapper.
• Pensla gifflarna med äggula och strö kummin över.
• Grädda i ca 16 min på 200˚C

fredag 4 november 2011

Raw chokladmousse med äpplechips
























Enkelt och gott!

3 port.

1 avokado
3 msk kakao
10 dadlar
1 banan
1 äpple


• Lägg dadlarna i blött för ca 20 minuter.
• Ta av skalet och kärnorna från dadlarna. Lägg dadlarna i en skål.
• Skala av bananen.
• Dela avokadon, ta ur kärnan. Lägg avokadoköttet i skålen.
• Mixa avokado med bananen, dadlarna och kakao till en mousse.
• Fördela moussen i små glas/portionsformar.
• Skär äpplet i små stavar och stick in de i moussen.

söndag 30 oktober 2011

Pumpasoppa med jordnötssmör



















(6 port.)

ca 1 kg pumpa
1 stor sötpotatis, ca 300 g
4 msk smör
1,5 dl osötat jordnötssmör
1 l grönsaksbuljong
1 msk flyttande honung
1 tsk salt
0,5 tsk svart peppar
1 nysta nudlar (70 gr)

Sätt ugnen på 180˚C.

• Skär pumpan i stora bitar. Ta bort fröna och den trådiga delen och släng den. Lägg pumpan med skalet uppåt på en långpanna och rosta i ugnen ca 1 timme eller tills pumpan är mjuk. Ta ut den från ugnen och låt den svalna.

• Lägg sötpotatisen i en gryta, täck med kallt vatten och koka tills potatisen är mjuk. Slå av vattnet och mossa till puré.

• Ta loss skalet med en sked och mossa pumpaköttet.

• Hetta upp smöret i en stor gryta. Lägg i pumpapuré, sötpotatispuré och jordnötssmör. Blanda. Tillsätt buljong, honung, salt och peppar. Låt sjuda sakta 10-15 minuter. Späd med buljong om soppan är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

• Servera med nudlar. (Lägg i 2 – 3 msk kokta nudlar i varje tallrik.)

onsdag 26 oktober 2011

Potatiscurry (Aloo Dam)

Antal portioner: 4


















500 g potatis av fast sort
2 msk matolja
1 gul lök i 4 klyftor
3 skalade vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära, grovt hackad
1-2 grön chili i bitar
1 msk pressad citron
3 kryddnejlikor
1 lagerblad
2 hela kardemummakapslar
1 tsk gurkmeja
1 kanelstång
salt
1 tsk garam masala
färsk koriander

• Skala, skär potatisarna i bitar. Koka upp vatten (ca 1,5 l) med 1 tsk salt, lägg i potatisarna och koka dem knappt färdiga, ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av dem.
• Hacka lök, vitlök, chili och ingefära och lägg allt i en kastrull. Tillsätt citronsaft och blanda.
• Värm oljan till medelvärme i en kastrull och fräs kryddnejlikor, lagerblad och kardemumma ca 10 sekunder. Tillsätt gurkmejan och lökröran. Sjud på låg värme ca 10 minuter, tillsätt vatten om röran blir för torr.
• Tillsätt kanelstången och ca 1 tsk salt. Lägg i potatisen, tillsätt ca 2 dl vatten och koka på svag värme under lock ca 10 minuter. Strö över garam masala och hackad färsk koriander precis före serveringen.

onsdag 12 oktober 2011

Dulce de leche-glass – utan vispgrädde, gelatin eller ägg!



















(ca 12 st. i muffinsformar)

1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
400 g grekisk yoghurt


















• Dulce de leche (typ kolasås ): ställ den oöppnade mjölkburken i en kastrull med vatten. Låt burken koka i ca 3 timmar. Burken ska alltid vara täckt med vatten annars kan den sprängas. Kyl sedan burken genom att låta kallt vatten rinna över den.


















• Blanda yoghurten med Dulce de leche-såsen.
• Häll röran i en behållare i frysen för minst 4 timmar.

Jag använder muffinsformar av silikon. Efter att röran har stelnat tar jag bort muffinsformarna och lägger glassklumparna i en plastburk i frysen. En sådan klump är en lagom portion – tycker jag.

Jag stoppade in några Snickersbitar i varje form. Kan uteslutas.


















Källa: Piscotel

tisdag 11 oktober 2011

Ruladă cu mere/Rulltårta med rivna äpple



















Det speciella med denna kaka är degen – som blir krispig efter gräddning.

Deg:
200 g vetemjöl
10 msk olja (raps, solros, etc. ej olivolja)
7 msk mineral vatten
1 msk äppelcidervinäger/ättika
1 tsk bakpulver
1 msk socker

Fyllning:
6 st. äpple
3 msk socker
2 msk olja
1 msk kanel

Garnering:
1 msk florsocker

(Obs! Det blev för mycket fyllning – gör fyllningen av 3 eller 4 äpple.)

Degen – gör så här:

• Blanda 3 msk olja med 2 msk vetemjöl i en kastrull på låg värme. Rör tills röran tjocknar.
• Blanda resten av ingredienserna i en skål till en deg.
• Kavla degen och stryk över blandningen av olja och vetemjöl.


















• Rulla till en rulltårta och sätt det i kylen för ca 2 timmar.

Fyllningen – gör så här:

• Riv äpplen. Blanda äpplen med socker, olja och kanel i en stekpanna.
• Hetta upp äppleblandningen tills all vatten har försvunnit, låt koka i några minuter till tills äppelrivet är mjukt. Låt blandningen kallna.


















Ta ut degen från kylen, knåda degen i några minuter med eventuellt lite vetemjöl.
Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulltårta.



















Lägg rulltårta på en smord och mjölad plåt.

Låt tårtan grädda i 200˚C i ca 30 minuter.

Strö florsocker över, när rulltårtan har kallnat.
 
Blogglista.se