söndag 28 december 2008
lördag 20 december 2008
måndag 15 december 2008
lördag 13 december 2008
Kolakakor
Knapriga kakor med kolasmak. Förutom till kaffe eller te, passar de även bra som tillbehör till desserter.
100 g margarin eller smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
- Värm ugnen till 175°.
- Rör rumsvarmt fett och socker poröst i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulver och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Dela degen i 3 delar och rulla ut dem till längder lika långa som plåten, ca 40 cm. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och platta till dem lite.
- Grädda i mitten av ugnen 10 – 12 minuter. Skär längderna i sneda, ca 3 cm breda bitar, medan de ännu är varma.
fredag 12 december 2008
Italian Screw (galliano, vodka, apelsinjuice)
3 cl Galliano
3 cl Vodka
3 iskuber
apelsinjuice
Häll Galliano och Vodka över is i ett högt glas.
Fyll i med apelsinjuice.
Fyll i med apelsinjuice.
onsdag 10 december 2008
Fransk tonfiskterrin
(6 port)
3 ägg
3 dl gräddfil
3 skivor kantskurit bröd
1 burk tonfisk i vatten (185 g)
ca 200 g champinjoner
ca 10 svarta oliver
2 msk hackad dill
1 krm svartpeppar
1. Vispa samman ägg och gräddfil i en ugnssäker form. Smula ner brödet i äggsmeten och låt blandningen stå ca 10 min.
2. Häll av vattnet från tonfisken. Hacka fisken och champinjonerna grovt.
3. Skär oliverna i 4 delar.
4. Rör ner fisk, svamp, oliver, dill och peppar i äggsmeten.
5. Grädda mitt i ugnen i 175˚C, ca 40 min i metallform eller ca 60 min i glasform.
Lika gott kallt som varmt. Passar till buffé.
3 dl gräddfil
3 skivor kantskurit bröd
1 burk tonfisk i vatten (185 g)
ca 200 g champinjoner
ca 10 svarta oliver
2 msk hackad dill
1 krm svartpeppar
1. Vispa samman ägg och gräddfil i en ugnssäker form. Smula ner brödet i äggsmeten och låt blandningen stå ca 10 min.
2. Häll av vattnet från tonfisken. Hacka fisken och champinjonerna grovt.
3. Skär oliverna i 4 delar.
4. Rör ner fisk, svamp, oliver, dill och peppar i äggsmeten.
5. Grädda mitt i ugnen i 175˚C, ca 40 min i metallform eller ca 60 min i glasform.
Lika gott kallt som varmt. Passar till buffé.
Etiketter:
bilder,
blogg,
buffé,
elenas recept,
elenasrecept,
fest,
foto,
ingredienser,
lunch,
mat,
matblogg,
recept,
terrin,
tonfisk
lördag 6 december 2008
Adam's Apple (Galliano, äppeljuice)
tisdag 2 december 2008
Pulpe de pui cu sos de roşii/Grillade kycklinglår i tomatsås
(klicka på bilden för en större bild)
ca 600 g kycklinglår
2 paprikor
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
persilja
salt, peppar
Dela och grilla kycklinglåren (jag grillade de i en grillpanna tills de fick lite färg).
2 paprikor
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
persilja
salt, peppar
Dela och grilla kycklinglåren (jag grillade de i en grillpanna tills de fick lite färg).
Grilla paprikorna också.
Ta av skalet på paprikorna.
Hacka löken, tärna paprikorna.
Lägg löken, paprikorna, kycklinglåren i en gryta, häll i vatten tills det täcker, koka i ca 15 min.
Häll i tomaterna, koka i 15 min. till.
Lägg i krossade vitlöksklyftor, hackad persilja. Salta, peppra.
Ta av skalet på paprikorna.
Hacka löken, tärna paprikorna.
Lägg löken, paprikorna, kycklinglåren i en gryta, häll i vatten tills det täcker, koka i ca 15 min.
Häll i tomaterna, koka i 15 min. till.
Lägg i krossade vitlöksklyftor, hackad persilja. Salta, peppra.
söndag 30 november 2008
Indisk grönsaksgryta i Kormasås
Portioner: 4
1 gul lök
5 potatisar, ca 500 g
2 morötter
1 blomkålshuvud, ca 500 g
1 msk olja
1 burk kormasås
1 burk kikärtor à 400 g
1 lime
salt och peppar
- Skala lök, potatis och morötter. Grovhacka löken, skär potatis och morötter i tunna skivor. Ansa och skölj blomkål och dela den i små buketter.
- Fräs lök, potatis och morötter i olja i en låg vid panna ca 10 minuter.
- Vänd ner blomkål, kormasås och avrunna kikärter. Låt det koka under lock ca 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Späd ev. med vatten om det blir för tjockt. Smaksätt med rivet limeskal – saft, salt och peppar.
- Servera grönsakspannan med tomater.
Avokado med grönmögelost och räkor
(till 4 portioner)
1 msk grönmögelost
0,75 dl gräddfil
0,75 dl majonnäs
1 msk grovt hackade valnötter (+ några till dekoration)
2 avokador
150 g räkor
sallad
0,75 dl majonnäs
1 msk grovt hackade valnötter (+ några till dekoration)
2 avokador
150 g räkor
sallad
- Lägg några salladsblad på en talrik.
- Skär avokadon i fina skivor.
- Blanda ost, gräddfil, valnötter och räkor.
- Lägg röran på avokadoskivorna.
onsdag 26 november 2008
Fransk ris- och räksallad
ca 6 portioner
200 g ris Basmati eller Jasmin
1 burk tonfisk
100 g räkor
150 g krabbstickor
1 näve svarta oliver utan kärnor
1 näve gröna oliver utan kärnor
0,5 st. röd paprika
0,5 st. grön paprika
1 msk kapris
2 kokta ägg
3 tomater
4 msk olja
saft från en citron
salt
peppar
1 burk tonfisk
100 g räkor
150 g krabbstickor
1 näve svarta oliver utan kärnor
1 näve gröna oliver utan kärnor
0,5 st. röd paprika
0,5 st. grön paprika
1 msk kapris
2 kokta ägg
3 tomater
4 msk olja
saft från en citron
salt
peppar
- Koka riset 15 min. Skölj riset i durkslag. Häll riset i en stor bunke.
- Häll över olja, citronsaft, strö över salt och peppar.
- Blanda i tonfisken, väl avrunnen.
- Tillsätt oliverna, kapris, räkorna, krabbstickorna skivade i 1 cm stora skivor, hackad paprika.
- Blanda allt.
- Ovanpå läggs skivor av kokt ägg och tomat.
Etiketter:
elenas recept,
elenasrecept,
fest,
lunch,
middag,
rissallad,
rumänska recept,
räkor,
räksallad,
röra,
tonfisk,
tonfisksallad
fredag 21 november 2008
Wedding Anniversary
onsdag 19 november 2008
Tiramisu
(klicka på bilden för en större bild)
(6-8 portioner)
2 äggulor
2/3 dl socker
250g mascarapone ost
2 msk likör
2 äggvitor
kakao att pudra över
24 savoyardikex
ca 3 dl starkt kaffe (3 dl vatten och 6 tsk pulverkaffe)
- Vispa gulor och socker pösigt och tillsätt ost och konjak:
(6-8 portioner)
2 äggulor
2/3 dl socker
250g mascarapone ost
2 msk likör
2 äggvitor
kakao att pudra över
24 savoyardikex
ca 3 dl starkt kaffe (3 dl vatten och 6 tsk pulverkaffe)
- Vispa gulor och socker pösigt och tillsätt ost och konjak:
- Vispa äggvitorna hårt och rör ner i ostsmeten:
- Doppa kexen snabbt i kaffet (gärna bara undersidan så att ovansidan är torr) och lägg ut 12 st i en form ca. 25 x 19 x 5 cm:
- Bred över hälften av ostsmeten på kexen:
- Doppa resten av kexen i kaffet och lägg på:
- Avsluta med resten av ostsmeten:
- Ställ kallt i kylen ett par timmar, gärna över natten.
- Sikta över kakao förre serveringen:
- Sikta över kakao förre serveringen:
måndag 17 november 2008
5 S i hemmet
Lime-och äppelbubbel (alkoholfri)
1 förpackning koncentrerad lätt äppeldryck (2 dl)
2 lime
8 dl naturellt kolsyrat vatten
Garnering:
1 grönt äpple
1 lime
is
2 lime
8 dl naturellt kolsyrat vatten
Garnering:
1 grönt äpple
1 lime
is
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)