Till ca 16 st. bullar:
25 g jäst
0,5 msk salt
3 msk socker
2 msk ljummet vatten
100 g smält smör
2,5 dl standardmjölk
2-3 msk kumminfrö
1 ägg
ca 8,5 dl (500 g) vetemjöl
1 ägg att pensla med
0,5 msk salt
3 msk socker
2 msk ljummet vatten
100 g smält smör
2,5 dl standardmjölk
2-3 msk kumminfrö
1 ägg
ca 8,5 dl (500 g) vetemjöl
1 ägg att pensla med
Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli
fingervarmt, 37° C.
Smula jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på 2 msk ljummet vatten. Rör om.
Häll den fingervarma smörmjölken över jästen i bunken, ägget och ca 8 dl vetemjöl. Spara lite vetemjöl 0,5 dl till utbakningen. Knåda allt till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 1-2 timmar.
Värm ugnen till 250° - 260° C.
Tippa degen på lätt mjölat bakbord och knåda lite. Kavla ut degen till en avlång platta. Vik degen. Skär degen i 16 bitar i 2 cm bredda remsor. Tvinna remsorna till knutar. Lägg dem med skarven ner på en smord långpanna/bakplåt. Låt de jäsa ca 15 minuter.
Smula jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på 2 msk ljummet vatten. Rör om.
Häll den fingervarma smörmjölken över jästen i bunken, ägget och ca 8 dl vetemjöl. Spara lite vetemjöl 0,5 dl till utbakningen. Knåda allt till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 1-2 timmar.
Värm ugnen till 250° - 260° C.
Tippa degen på lätt mjölat bakbord och knåda lite. Kavla ut degen till en avlång platta. Vik degen. Skär degen i 16 bitar i 2 cm bredda remsor. Tvinna remsorna till knutar. Lägg dem med skarven ner på en smord långpanna/bakplåt. Låt de jäsa ca 15 minuter.
Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över kumminfröna.
Grädda ganska högt upp i ugnen i 10-12 minuter.