Servera smörstekt koljafilé tillsammans med den krämiga
tomatrisotton med vitt vin, soltorkade tomater, parmesan och citron. Koljan
steks i smör på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta.
4 port.
Tomatrisotto:
2 msk koncentrerad fiskfond
7 dl vatten
½ gul lök
2,5 dl risottoris t. ex. avorio
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 dl riven parmesan
1 dl strimlade torkade tomater
0,5 msk finrivet citronskal
2 msk plockad färsk timjan eller torkad (2 msk färsk timjan motsvarar 0,5 tsk
torkad)
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Kolja:
ca 400 g koljafilé
ca 1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk smör
Gör så här:
Tomatrisotto:
-
Värm fond och vatten i en kastrull. Skala och hacka löken. Stek lök, ris och
tomatpuré i oljan i en kastrull på medelvärme 2 – 3 minuter.
- Häll i vin och sjud på låg värme tills det mesta kokat in. Tillsätt buljong lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 20 minuter.
- Vänd ner parmesan, tomater, citronskal och tilmjan.
Smaka av med salt och peppar.
Kolja:
- Krydda koljan runt med salt och peppar. Stek fisken i smöret på hög värme ca 1 minut per sida tills den får fin färg. Sänk värmen och stek ytterligare ca 5 minuter. Fisken är klar vid en innertemperatur på 56˚C.
Servera koljan med risotton.
Källa: https://www.ica.se/recept/smorstekt-koljafile-med-tomatrisotto-724431/