söndag 23 augusti 2020
onsdag 19 augusti 2020
Glasnudelsallad med räkor och jordnötsdressing
3 port.
Ingredienser:
40 g glasnudlar/bönnudlar
1 morot
1 bit kålrabbi/rättika ca 100 g
1/2 röd paprika
½ mango eller 125 g fryst, som har tinats
lite röd chili, hackad
200 g skalade räkor
2 finskurna salladslökar
1 dl hackad koriander
½ dl hackade jordnötter
olivolja
1 morot
1 bit kålrabbi/rättika ca 100 g
1/2 röd paprika
½ mango eller 125 g fryst, som har tinats
lite röd chili, hackad
200 g skalade räkor
2 finskurna salladslökar
1 dl hackad koriander
½ dl hackade jordnötter
olivolja
Jordnötsdressing:
¾ dl osötat jordnötssmör
2 ½ msk japansk soja
2 msk färskpressad limejuice
1 msk finriven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 msk honung
½ finhackad röd chili
Gör så här:¾ dl osötat jordnötssmör
2 ½ msk japansk soja
2 msk färskpressad limejuice
1 msk finriven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 msk honung
½ finhackad röd chili
1. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen.
2. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
3. Skala morötter, kålrabbi/rättika och mango (om den är färsk). Skär i skivor och strimla tunt. Blanda nudlarna med morötter, kålrabbi/rättika, mango, chili och hälften av dressingen.
4. Toppa med räkor, salladslök, koriander och jordnötter. Servera med resten av dressingen.
torsdag 6 augusti 2020
Grön smoothie_3
Till 2 stora glas:
1 näve ruccola (ca 1 dl)
1 näve frusen broccoli
1 näve frusen tärnad avokado
1 kivi
1 tsk spirulina*
2 tsk riven ingefära
4 dl fruktjuice/té
1/2 lime, finrivet skal och saft
1 näve frusen broccoli
1 näve frusen tärnad avokado
1 kivi
1 tsk spirulina*
2 tsk riven ingefära
4 dl fruktjuice/té
1/2 lime, finrivet skal och saft
Lägg alla ingredienser i en blender och
mixa till en slätt smoothie.
Häll upp i två stora glas.
Häll upp i två stora glas.
Jag brukar mixa med 3 dl fruktjuice/té, häller smotthie i
glas, efteråt häller jag resten av fruktjuice/té (1 dl) i blendern och kör i några
sekunder för att skölja av blendern, häller vätskan i de två glasen och blandar
(med ett sugrör).
* Spirulina är rik på
folsyra, järn, vitamin B12, vitamin K. Bidrar för att minska trötthet och utmattning.
onsdag 5 augusti 2020
Spröda små kakor (gifflar) med ister och borṣ_Luminita
850 g – 900 g vetemjöl
1 ägg
jäst 50 g
250 ml borṣ*
500 g ister
1 ägg
jäst 50 g
250 ml borṣ*
500 g ister
Fyllning: ca 300 g Turkish Delight eller dadlar, eller marmeladkulor…)
Florsocker att pudra gifflarna när de är klara.
*) Borṣ - en sur vätska som används i Balkan och Östeuropa för
att göra sura soppor.
Kan ersättas med vitt vin.
Kan ersättas med vitt vin.
Gör så här:
Blanda vetemjöl, ägg, jäst och ister till en mjuk deg.
Låt degen jäsa i 1,5 timmar.
Blanda vetemjöl, ägg, jäst och ister till en mjuk deg.
Låt degen jäsa i 1,5 timmar.
Sätt ugnen på 175˚ C.
Ta en bit deg, stor som en knuten näve. Kavla degen till en platta på 2 mm – 3 mm. Med hjälp av en tallrik (jag använde en tallrik som hade 22,5 mm i diameter) och en kniv skär ut degplattan.
Ta en bit deg, stor som en knuten näve. Kavla degen till en platta på 2 mm – 3 mm. Med hjälp av en tallrik (jag använde en tallrik som hade 22,5 mm i diameter) och en kniv skär ut degplattan.
Dela degplattan i 4 delar. Dela varje bit i tre delar. Det blir 4 x 3 = 12 trekanter.
Lägg en bit Turkish Delight
(eller annan fyllning) på varje trekant och rulla dem från basen till spetsen.
Lägg dem på en plåt (den behöver inte smörjas) och låt dem jäsa i ca 15 min.
Grädda dem ca 35 min.
Låt gifflarna svalna lite
och pudra dem med florsocker.
Fortsätt så med resten av
degen – under tiden en plåt är i ugnen förbereds nästa plåt.
fredag 24 juli 2020
Grillade revben – korean style
Till
4 port.
Ca
1 kg revben
Marinad:
3 msk soja
2 msk vinäger
2 msk sesamolja
1 msk rökt paprikapulver
8 st. vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
1 gul lök, hackad
3 msk soja
2 msk vinäger
2 msk sesamolja
1 msk rökt paprikapulver
8 st. vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
1 gul lök, hackad
Blanda
alla ingredienser till marinaden i en skål, häll marinaden över revbenen och
låt det stå i kylskåpet minst fyra timmar. Vänd revbenen i marinaden några
gånger under tiden.
Sätt
ugnen på 160°.
Ta upp revbenen från marinaden och lägg revbenen i en ugnssäker form. Grilla i ca 2,5 – 3 timmar.
Ta upp revbenen från marinaden och lägg revbenen i en ugnssäker form. Grilla i ca 2,5 – 3 timmar.
(Man
kan göra en glaze av marinaden: häll marinaden i en kastrull och koka den i
några minuter. Tillsätt 4 msk honung. Pensla glaze över revbenen och grilla i 5
– 10 minuter.)
(Jag
hade potatisgratäng och en sallad till. Salladen gjord med rivna morötter,
riven rättika, sockerärtor, salladslök, salt, olivolja, vinäger.)
Etiketter:
grillat kött,
kött i ugn,
revben korean style
tisdag 7 juli 2020
1-2-3-4 Smoothie (med frukt, fruktjuice, kvarg och chiafrön)
Till 2 stora glas
1 msk chiafrön
2 (frysta) bananer eller annan frukt ca 150 g
1 msk chiafrön
2 (frysta) bananer eller annan frukt ca 150 g
3 dl fruktjuice (jag hade
aroniasaft)
4 msk kvarg
Mixa allt och häll upp i
glas.
Etiketter:
mangosmoothie,
smoothie,
smoothie med frukt,
smoothie med kvarg,
smoothie med mango
söndag 21 juni 2020
Kyckling med citron, honung och rosmarin
4 port.
8 st. kycklingben
3 citroner
25 g smör
2 msk flyttande honung
1 vitlöksklyfta
2 msk färsk rosmarin
8 st. potatisar
25 g smör
2 msk flyttande honung
1 vitlöksklyfta
2 msk färsk rosmarin
8 st. potatisar
Sätt ugnen på 190 grader C.
Pressa två citroner. Häll
saften i en liten kastrull. Pressa vitlöken och lägg den i kastrullen,
tillsammans med smöret, honungen och rosmarinen. Värm allt i några minuter
tills det blir hett.
Lägg kycklingbenen i en stor
form. Tärna potatisen i stora bitar, lägg potatisen runt kycklingbenen. Häll
den varma såsen över kycklingbenen och potatisen. Skär den tredje citronen i
fyra delar och lägg de i formen. Blanda allt. Salta och peppra.
Låt det stå i ugnen i ca en
timme och en kvart. Blanda allt i formen, då och då, under tiden.
onsdag 17 juni 2020
Fajitas med kött
4 port.
Marinad till köttet:
2 msk limesaft
1 msk honung
1msk olja
2 tsk chilipulver
2 vitlökspulver, finhackade
1 msk honung
1msk olja
2 tsk chilipulver
2 vitlökspulver, finhackade
Fajitas:
ca 350 g nötkött
1 msk olja
1 lök, i tunna skivor
1 grön eller röd paprika, skivad
2 tsk majsmjöl
4 st. tortilla
ca 350 g nötkött
1 msk olja
1 lök, i tunna skivor
1 grön eller röd paprika, skivad
2 tsk majsmjöl
4 st. tortilla
salsa
guacamole
sallad
majs
guacamole
sallad
majs
Blanda ingredienserna till
marinaden i en skål. Blanda ner köttet i marinaden. Täck över och låt marinera
i kylskåp i ca 30 minuter.
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek köttet (häll i marinaden också i stekpannan) tills det får lite färg. Blanda i lök och paprika och fortsätt steka tills grönsakerna blir mjuka.
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek köttet (häll i marinaden också i stekpannan) tills det får lite färg. Blanda i lök och paprika och fortsätt steka tills grönsakerna blir mjuka.
Blanda majsmjöl och lite
vatten i en liten skål och rör om till en slätt blandning. Häll blandningen
över köttblandningen och tillaga under omrörning i några minuter tills den
tjocknar.
Lägg varje tortilla på en
tallrik, lägg sallad på tortilla, skeda guacamole, köttblandning, salsa och
majs. Vik upp nederkanten på tortilla, rulla ihop och servera.
Etiketter:
fajitas,
fajitas med kött,
fredagsmyss,
köttfajitas,
nötkött,
snacks-och tillbehör
lördag 13 juni 2020
Torskrygg med bacon
4 st. torskrygg
1
paket bacon
1/2 purjolök
2 dl vispgrädde
250 g crème fraiche
1 dl riven ost
1 msk Dijon senap
1 tsk salt
½ tsk peppar
1 dl gräslök eller ramslök
1/2 purjolök
2 dl vispgrädde
250 g crème fraiche
1 dl riven ost
1 msk Dijon senap
1 tsk salt
½ tsk peppar
1 dl gräslök eller ramslök
Gör så här:
Rimma fisken (för att få en fastare konsistens): lägg fisken i en skål med 5 dl. vatten och 0,5 dl salt. Låt den stå i kylskåp en tid (en timme eller upp till ett par dygn).
Torka av fisken med hushållspapper. Lägg den i en ugnsfast form.
Rimma fisken (för att få en fastare konsistens): lägg fisken i en skål med 5 dl. vatten och 0,5 dl salt. Låt den stå i kylskåp en tid (en timme eller upp till ett par dygn).
Torka av fisken med hushållspapper. Lägg den i en ugnsfast form.
Strimla
bacon och stek den. Sätt den åt sidan.
Skiva
purjolöken och stek den i fettet från bacon.
Blanda
vispgrädde, crème fraiche,
senap, salt, peppar, gräslök/ramslök. Häll det över fisken. Strö bacon,
purjolök och riven ost över fisken/såsen.
Sätt
formen i ugnen, på 225 grader C i 20 minuter.
Servera
med pressad potatis och sallad.
Etiketter:
elenas recept,
fisk,
fisk med bacon,
torsk,
torsk med bacon,
torskfile,
torskfile med bacon
onsdag 4 mars 2020
Portabelloröra (till pasta)
(ca. 4 port.)
700 – 800 g portabello
6 msk olivolja
1 gul lök
1 morot
1 stjälk selleri
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpasta
1 burk (400 g) skalade tomater
timjan
rosmarin
salt, peppar
1 gul lök
1 morot
1 stjälk selleri
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpasta
1 burk (400 g) skalade tomater
timjan
rosmarin
salt, peppar
Skölj portabello och skär
den i små bitar. Stek de i het olja i en stor stekpanna i
ca 20 minuter tills allt vatten har dunstat.
Skala lök och vitlök. Hacka
lök, vitlök och selleri. Fräs de tillsammans med portabello, ca 8 min.
Tillsätt tomatpasta, fräs
allt i några minuter.
Tillsätt skalade tomater,
timjan, basilika, salt och peppar. Koka i ca 30 minuter.
Etiketter:
portabello röra,
portabello sås,
portabelloröra,
portabellosås,
svampsås,
vegansk,
vegetarisk
tisdag 25 februari 2020
Greta Garbo-kaka
En mycket uppskattad kaka, i Rumänien. Receptet är
ursprungligen från ett konditori - Café Gerbeaud i Budapest,
Ungern. Kakan heter också “Jerbo”.
En kaka med valnött- och syltfyllning och chokladglasyr.
En kaka med valnött- och syltfyllning och chokladglasyr.
Till deg:
- 25 g jäst
- 70 g socker *
- 4 äggulor
- 1 – 1,5 dl mjölk
- ca 600 g vetemjöl
- 250 g osaltat smör
- lite salt
Till valnötsfyllning:
- rivet citronskal från en citron
- 300 g malda valnötskärnor
- 200 g socker
- 15 g vaniljsocker
Dessutom:
- aprikossylt (jag hade 2 burkar x 280 g sylt utan socker)
Till glasyr:
- 150 g socker
- 50 g kakao
- 50 g osaltat smör
- 70 ml mjölk
Degen:
Smula jästen i en bunke, tillsätt 1 msk socker och lite salt, rör med en
sked tills jästen blir “vattnig”, tillsätt ca 1 dl ljummet mjölk (37 grader C).
Täck med folje och låt det jäsa i ca 20 min.
Rör ägullorna med resten av mjölken.
I en annan, större bunke – blanda vetemjölet med smöret, till en smulig deg. Tillsätt äggbalndningen,
jästen och resten av sockret och blanda till en deg.
*) Jag glömde tillsätta resten av sockret i degen och kakan blev mycket god
ändå.
Täck bunken med folje och låt degen jäsa i ca. en timme
Valnötsfyllningen:
Blanda malda valnötskärnor med sockret, rivet citronskal och
vaniljsockret.
Lägg ett bakplåtspapper i formen (min form var på 35 cm x 25 cm x 4 cm).
När degen har jäst - dela degen i fyra delar och kavla varje degbit till formens storlek.
Lägg en degplatta i formen, bred på en tredjedel av sylten, strö över en tredjedel av valnötsfyllningen, fortsätt med en annan degplatta, sylt, fyllning, degplatta, sylt, fyllning och sista degplattan. Tryck med händerna över kakan så att lagren pressas ihop. Stick några hål med hjälp av en gaffel eller grillspett av trä. Täck formen med plastfolje och låt det jäsa ca 45-50 min.
Grädda i 175 grader C i ca en timme.
Glasyren:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka i några minuter tills
blandningen tjocknar.
Häll glasyren över kakan när kakan har gräddats färdigt.
Skär kakan i bitar när den har kallnat.
(Kakan blir godare efter några dagar.)
Etiketter:
Greta Garbo-kaka,
Jerbo,
kaka,
konditorikaka
torsdag 20 februari 2020
Räkbowl
Egentligen
gjorde jag Vietnamesiska vårrullar men blev trött av att fyllningen trillade
ner i skålen med dip, så att jag klippte rullarna i en annan skål, med en sax,
och tillsatte dip i skålen (med klippta vårrullar). Mycket lättare att äta nu!
Receptet på
vårrullar finns här:
https://elenasrecept.blogspot.com/2012/09/vietnamesiska-farska-varrullar-med-tva.html
Etiketter:
poke bowl med räkor,
räkbowl,
räkor,
vietnamesiska vårrullar
tisdag 12 november 2019
Indisk spenatgryta med fisk
Smakrik spenatgryta. Man kan ha i tofu eller haloumi, eller fisk.
Inspirationen kommer från https://www.javligtgott.se/
Här är receptet som i https://www.javligtgott.se/lyxig-vegansk-palak-paneer-med-tofu// , jag har ersatt tofu med fisk (torskrygg).
Tofun:
·
400 g fast tofu (jag ersatte tofu med fisk)
1,5 tsk garam masala1,5 tsk gulcurry
1 tsk korianderpulver
1 tsk kardemummapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen kanel
1 tsk spiskummin
1 msk rapsolja
1/2 dl växtbaserad yoghurt
juice från 1/2 lime
1 msk ljus sojasås
1/2-1 tsk chilipulver
Spenaten:
·
1 gul lök
2 msk veganskt smör eller rapsolja2 klyftor vitlök
2 cm färsk ingefära
1 paket med fryst hel bladspenat á 450 g
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk svarta eller vita senapsfrön
1 tsk kumminfrön
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1/2-1 tsk chilipulver eller efter smak
1-2 dl vatten
1 msk ljus sojasås
Tomatsåsen:
·
1 stor gul lök eller 2 vanliga
1/2 dl rapsolja4 lagerblad
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk kardemummapulver
1 tsk malen kanel
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1-2 tsk chilipulver eller efter smak
4 klyftor vitlök
4 cm färsk ingefära
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater á 400 g
1 burk kokosmjölk á 400 g
4 dl vatten
2 msk ljus sojasås
2 msk ljus grönsaksfond
1 msk socker
50 g växtbaserat smör
1 kruka färsk koriander
juice från 1/2 lime
·
Salt och mer chilipulver efter smak
Gör så här:
Tofun:
1. Börja med att pressa ur onödig vätska ur tofun genom
att vira in den i hushållspapper och pressa lätt med händerna på den någon
minut.
2. Skär tofun i ca 2×2 cm stora kuber och lägg ner i en
plastpåse med övriga ingredienser
3. Blanda väl och låt marinera i ca 1-2 timmar
4. När du har gjort klart resten av grytbaserna och har
ca 20 minuter kvar så vänder du ner hela påsens innehåll med marinad och tofu i
en stor stekpanna och steker tills tofun fått fin färg. Vänd sedan ner både
tofu och marinad i grytan och låt koka med 5 minuter innan servering.
Spenaten:
1. Skiva löken tunt och riv ingefära och vitlök på den
fina sidan av ett rivjärn
2. Fräs löken mjuk i en stekpanna på medelhög värme i
matfett tillsammans med senapsfröna
3. När löken är mjuk och senapsfröna börjar ”poppa” så
tillsätter du de torra kryddorna, ingefära och vitlök samt 1-2 msk vatten och
låter dem fräsa ett tag tills de doftar gott
4. Vänd ner den frysta spenaten och stek den på
medelvärme i kryddorna och löken under konstant omrörning tills spenaten tinat
5. Tillsätt sojasås och 1-2 dl vatten lite i taget
och bräsera (typ stek med lite vatten) spenaten i 30-40 minuter tills den har
blivit mörkgrön och superkrämig. Du vill inte att den ska steka fast i pannan
så var försiktig.
6. Smaka av och justera med sälta och kryddningen.
7. När spenaten stekt klart och är krämig och god så rör
du ner spenaten i tomatsåsen tillsammans med tofun och kokar 5 minuter till
innan den är klar.
Tomatsåsen och att
göra klart grytan:
1. Börja med att skiva löken tunt. Fräs den på hög värme
i rapsolja tillsammans med lagerbladen i en tjockbottnad kastrull eller gryta
tills den börjar brynas och karamelliseras.
2. Riv ingefäran och vitlöken på den fina sidan på ett
rivjärn. Du behöver inte skala ingefäran utan skölj bara av den.
3. Sänk värmen något och tillsätt alla torra kryddor,
tomatpuré, riven ingefära och vitlök och lite vatten och fräs runt tills du får
en fantastiskt doftande kryddpasta. Bränn inte kryddpastan, den ska bara
aktiveras och puttra runt, men inte med så mycket vatten så det blir en sås,
bara någon matsked. Detta väcker kryddorna och gör att vitlöken och ingefäran
inte längre är rå.
4. Tillsätt vatten, kokosmjölk, tomatkross, sojasås och
grönsaksfond och rör om väl. Låt koka ca 1,5-2 timmar på låg värme. Rör om då
och då så det inte bränns i botten. Smaka av efter 30 minuter och justera med
ev. lite mer kryddor, salt, socker och chilipulver. Rör ner smöret mot slutet
av koktiden. När fettet börjar separera från grytan smakar du av igen.
5. Mixa såsen slät med en mixerstav.
6. Rör ner den stekta tofun och spenaten och koka 5
minuter. Toppa med färsk koriander och limejuice.
Servera med ris eller kikärtor.
Servera med ris eller kikärtor.
Etiketter:
indisk gryta med spenat,
indisk mat,
indiskgryta med fisk,
palak panner,
veganmat,
vegansk
torsdag 31 oktober 2019
Kreolsk gryta v.2 Laktosfri
En favoriträtt, jag har utgått från ett gammalt recept
jag hade: Här
Jag har ersatt vispgrädden med kokosgrädde och paprika med champinjoner
(6 port.)
600g fläskfilé
2 stora eller 4 små starka korvar
200 g syltlök
200 g oliver
250 g champinjoner
2 dl cornichons
400 ml kokosgrädde
1 msk mjöl
1 tsk mejram
1-2 tsk salt
2 krm svartpeppar
- Bryn korven i en stekpanna.
- Tag upp korven men spara fettet som blir över. Stek sedan den skivade fläskfilén i korvens fett.
- Ansa och skär championerna i fjärdedelar
- Krydda med
ovanstående kryddor och strö på mjölet.2 stora eller 4 små starka korvar
200 g syltlök
200 g oliver
250 g champinjoner
2 dl cornichons
400 ml kokosgrädde
1 msk mjöl
1 tsk mejram
1-2 tsk salt
2 krm svartpeppar
- Bryn korven i en stekpanna.
- Tag upp korven men spara fettet som blir över. Stek sedan den skivade fläskfilén i korvens fett.
- Ansa och skär championerna i fjärdedelar
- Hacka cornichonsen i stora bitar
- Häll i allt i en ugnssäker form och låt det gratinera i ca 20 minuter.
- Smaka eventuellt av med spad från cornichonsen.
- Häll i allt i en ugnssäker form och låt det gratinera i ca 20 minuter.
- Smaka eventuellt av med spad från cornichonsen.
Servera
med ris/pasta/ pressad potatis och grönsallad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)