Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 17 juni 2008

Chec cu cacao/ Tigerkaka


(klicka på bilden, för en större bild)

200 g smör eller margarin
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk

Smaktillsats:
2 msk kakao
1 msk vanillinsocker
eller rivet skal av 1 citron
eller apelsin

- Sätt ugnen på 175˚C.
- Smörj och bröa en avlång form, ca 1,5 l.
- Rör matfettet och sockret poröst. Blanda ner ett ägg i taget under omrörning.
- Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret och vätskan.
- Dela smeten i två skålar.
- Blanda halva smeten med 2 msk kakao.
- Blanda resterande smet med vanillinsockret eller citron- eller apelsinskal.
- Häll lite av den ljusa smeten i formen, fortsätt med den mörka smeten, osv. tills all smet är slut - Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.

måndag 9 juni 2008

Linssallad med rökt fisk


(klicka på bilden, för en större bild)
Till 4 pers:

- 400 g skinn och benfri varmrökt fisk
- 1 burk röda linser
- 1 färsk gul lök
- 2 paprikor i olika färg
- sallad
- 1 – 2 msk balsamvinäger
- 2 msk olja
- salt, peppar

Skölj linserna och låt dem rinna av.

Skala och grovhacka löken. Kärna ur paprikorna och skär dem i små bitar. Dela salladen i bitar.

Blanda linser, grönsaker, balsamvinäger, olja, salt, peppar.

Dela fisken i bitar och vänd ner den i salladen.

lördag 7 juni 2008

Stekt halloumi


- halloumi
- olivolja
- cocktailtomater
- basilika
- balsamico
- peppar
  • Skär osten i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla skivorna med olivolja och stek dem i en hett panna i ca 1 min. Vänd skivorna och stek dem i ca 1 – 2 min.
  • Ta upp skivorna och lägg dem på en tallrik. Droppa lite balsamico, strö på lite salt, garnera med basilika och cocktailtomater.

Saltrostad färskpotatis med lök


(klicka på bilden, för en större bild)

Potatisen får härligt krispiga och sötsalta skal

1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk salt
1 rödlök
1 knippe gräslök, finskuren

- Sätt ugnen på 225˚. Tvätta och borsta potatisen ren. Blanda potatis, olivolja, balsamvinäger, honung och salt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

- Baka mitt i ugnen ca 35 min tills potatisen blivit mjuk och fått fin färg.

- Garnera med rödlök och gräslök.

onsdag 4 juni 2008

Rostad smulpaj med rabarber


(klicka på bilden, för en större bild)
(4 pers.)


Här är halva mjölmängden i pajdegen utbytt mot nötströssel.
Det ger mycket mer smak och färg.

- 1 ½ dl rostat nötströssel (se recept nedan)
- 1 ½ dl vetemjöl
- ½ dl strösocker
- 100 g mjukt smör


Fyllning:
- 1 liter skivad rabarber
- 1 dl strösocker
- 1 msk potatismjöl

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Blanda nötströssel, mjöl och socker. Finfördela smöret i blandningen till en grynig massa.
3. Blanda rabarber, socker och potatismjöl i en ugnssäker form.
4. Grädda mitt i ugnen 15 - 20 min.

Rostat nötströssel:


Till ca 1 ½ liter:

- 2 dl blandade nötter
- 3 dl solroskärnor
- 1 liter havregryn
- 2 krm salt
- ½ dl rapsolja
- 1 dl vatten

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka nötterna grovt. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
3. Blanda olja med vatten. Häll det över grynblandningen och blanda runt.
4. Häll ut blandningen på bakplåtspapper i en långpanna.
5. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör om då och då.
6. Låt kallna och häll upp i burk med tätt lock.

Gott att strö över:
- blandade sallader
- fil
- fruktsallad

Rostat nötströssel


(klicka på bilden, för en större bild)

Till ca 1 ½ liter:

- 2 dl blandade nötter
- 3 dl solroskärnor
- 1 liter havregryn
- 2 krm salt
- ½ dl rapsolja
- 1 dl vatten

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka nötterna grovt. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
3. Blanda olja med vatten. Häll det över grynblandningen och blanda runt.
4. Häll ut blandningen på bakplåtspapper i en långpanna.
5. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör om då och då.
6. Låt kallna och häll upp i burk med tätt lock.

Gott att strö över:

- blandade sallader
- fil
- fruktsallad

onsdag 28 maj 2008

Tonfiskröra med bönor



- 1 burk tonfisk
- 1 dl kokta avsköljda och avrunna bönor
- 1 dl kesella
- 2 msk hackad gräslök
- 1 tsk dijonsenap
- salt
- citronsaft


  • Häll av vattnet/ oljan från tonfisken.
  • Mixa allt.
  • Lägg upp i en skål och strö över hackad persilja.

Gott på bröd, som grönsaksdipp eller som fyllning till bakad potatis.

måndag 26 maj 2008

Italiensk pastasallad


(klicka på bilden, för en större bild)
(4 pers.)

- 250 g pasta
- ca 1 dl pimientofyllda gröna oliver
- ca 2 dl svarta oliver
- 1 squash
- 3 skalade, urkärnade tomater
- 1 stor vitlöksklyfta
- 2 msk kapris
- lite bladpersilja
- 1 färsk pepparfrukt
- 1 dl olivolja
- 3 msk balsamico
- 4 - 6 skivor av vardera mortadella, italiensk skinka och salami
- lite färsk oregano

  • Hacka gröna oliver och 1 dl av de svarta oliverna. Blanda hacket med lite olivspad.
  • Hacka tomaterna och blanda i dem.
  • Skär squashen i små tärningar. Lägg ner tärningarna i kokande vatten och koka ca 1 minut. Spola av kallt och blanda dem med oliverna. Blanda i krossad vitlök, kapris, hackad persilja, finskuren pepparfrukt, balsamico och olja och låt blandningen stå och dra, gärna några timmar.
  • Koka pastan och blanda med olivröran och låt svalna.
  • Skär pålägget i mindre bitar och blanda med salladen, färsk oregano och resten av dem svarta oliverna.

Cantuccini / Biskotti


- 400 g vetemjöl
- 250 g socker
- ca. 150 g valnötter
- 3 ägg + 3 äggulor
- 2 tsk bakpulver
- rivet skal av en apelsin
- lite salt

  • Hacka grovt valnötterna och rosta dem i en torr stekpanna.
  • Vispa 2 ägg, 3 äggulor och socker.
  • Blanda i vetemjöl, bakpulver, apelsinskal, salt, valnötter.
  • Arbeta ihop till en deg. Dela den på mitten och rulla ut till tjocka längder.
  • Lägg dem på en smord plåt, grädda i 170 grader i ca. 15 minuter.


  • Ta ut plåten och skär längderna i ca. en centimetersbitar på diagonalen.
  • Grädda i ca. 10 min. till.



Låt svalna.

Källa: Adriana/ Culinar.ro

fredag 23 maj 2008

Surdegsbröd utan surdegsgrund (I kastrull)



















450 g vetemjöl (eller blandning av olika sorter mjöl) (= 6 dl)
¼ tsk torr jäst = 3 g färsk jäst
1 ¼ tsk salt
3,6 dl vatten

  • Blanda vetemjölet, saltet och jästen i en bunke.
  • Häll över vattnet och blanda allt med en sked. Täck över med plastfolie.
  • Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 14 – 16 timmar. Kan stå och jäsa upp till 30 timmar.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till ett bröd.


















  • Täck degen och låt den jäsa 2 timmar.
  • Värm ugnen till 260˚ C. Värm en form/kastrull (där brödet skall gräddas i). Formen ska ha lock! Värm locket också. (Jag hade en gjutjärnsgryta.)
  • Strö lite vetemjöl i den uppvärmda formen. Lägg degen i formen. Sätt locket på.
  • Grädda 30 min med locket på och 15 min utan lock.
För en hårdare skorpa läggs på botten i ugnen en form med vatten i. Vattnet ångas och då blir skorpan hårdare.

(Jag brukar spara surdeg - efter första jäsningen: delar degen i portioner på 70 – 100 g. Jag lägger dem i frysen och använder dem till andra härliga bröd.)


















TILL DUBBELSATS:
860 g vetemjöl (eller blandning av olika sorter mjöl) (= 11,5 dl)
1/2 tsk torr jäst = 6 g färsk jäst
2 ¼ tsk salt
6,7 dl vatten

SÅ HÄR DELAS ETT JÄSTPAKET I 8 (6 g jäst) RESPEKTIVE 16 (3 g jäst)DELAR:

















Samma metod demonstreras här:

http://www.youtube.com/watch?v=E68iNfRHBpI
 
Blogglista.se