fredag 21 november 2008
Wedding Anniversary
Det firade vi med:
Wedding Anniversary
(klicka på bilden för en större bild)
3 cl Vodka
3 cl Galliano
1 1/2 cl Campari
12 cl Apelsinjuice
is
Allt blandas.
onsdag 19 november 2008
Tiramisu
(6-8 portioner)
2 äggulor
2/3 dl socker
250g mascarapone ost
2 msk likör
2 äggvitor
kakao att pudra över
24 savoyardikex
ca 3 dl starkt kaffe (3 dl vatten och 6 tsk pulverkaffe)
- Vispa gulor och socker pösigt och tillsätt ost och konjak:
- Sikta över kakao förre serveringen:
måndag 17 november 2008
5 S i hemmet
Lime-och äppelbubbel (alkoholfri)
2 lime
8 dl naturellt kolsyrat vatten
Garnering:
1 grönt äpple
1 lime
is
onsdag 5 november 2008
Naanbröd
- Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt ägg, mjölk och matlagningsyoghurt
- Arbeta ihop till en deg. Dela den i 6 delar och platta ut med mjölad hand till ovala bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen 6-8 min.
- Ta ut bröden och pensla dem med olivolja.
Servera bröden nygräddade.
Sarmale cu frunză de viţa de vie/Vinbladsdolmar
vinblad (ca. 300 g, från burk)
100 g ris
2 morötter
2 lökar
150 g bacon
1 ägg
1 burk krossade tomater/tomatjuice
3 st. lagerblad
timjan
dill
salt eller Vegeta
peppar
- Skölj av vinbladen. Förväll dem i vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet och skölj bladen i kallt vatten.
- Hacka grönsakerna, fräs dem i lite olja.
- Tillsätt riset och fräs i 2 – 3 min. till. Tillsätt ca 2 dl vatten och låt vattnet koka in.
- Hacka bacon.
- Blanda färs, grönsaker, ägg, bacon, 2 - 3 msk kallt vatten, timjan, dill, salt eller Vegeta och peppar, dill till en lös färs.
- Fördela färsen på vinbladen, vik in sidorna och rulla ihop till dolmar.
- Lägg några vinblad på botten av en kastrull. Lägg dolmar i ett lager. Tillsätt bacon och lagerblad. Fortsött med resten av dolmarna. Tillsätt krossade tomater/tomatjuice och häll i vatten så att det täcker dolmarna. Täck dolmarna med några vinlad och lägg en liten tallrik ovanpå som kommer att hålla dolmarna i vätska.
- Låt koka i ca 1 timme.
Serveras med gräddfil och polenta.
söndag 26 oktober 2008
Prajitură cu gutui şi mere/Kvitten- och äpplekaka
9 msk socker
9 msk olja
9 msk mjölk
12 msk vetemjöl
1 msk bakpulver
Till fyllning:
0,500 g kvitten
0,500 g äpple
3 msk socker
1,5 tsk kanel
lite smör
Till garnering:
florsocker
- Blanda ägg och socker.
- Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver.
- Tillsätt mjölken, lite i taget. Blanda väl.
Gör fyllningen:
- Skala kvitten och riv den på rivjärnet.
- Skala äpplen och skär dem i fina skivor
- Heta in lite smör i en stekpanna
- Fräs kvitten och äpple i smöret, tillsammans med sockret och kanel tills allt vatten
har dunstat.
- Häll HÄLFTEN av smeten i en smord och bröad form (min var på 30 x 22 x 5 cm).
- Grädda i 180 grader ca 10 minuter.
- Lägg fyllningen på kakan.
- Häll den andra HÄLFTEN av smeten i formen.
- Grädda i ytterligare 25 minuter.
- Skär i bitar när kakan har svalnat.
- Strö på florsocker.
(Obs! Det blir ganska lite smet, men det räcker väl!
Man kan ha bara äpple i fyllningen, eller bara kvitten, med eller utan kanel, som man vil!)
tisdag 21 oktober 2008
söndag 28 september 2008
Köttbullar med klyftpotatis, morotyoghurt och citronsås
500 g färs
100 g spenat (fryst, hackad)
2 klyftor vitlök
1 ägg
4 msk kalvfond
100 g fetaost i små bitar
torkad timjan
olivolja till stekning
salt och peppar
5 dl yoghurt
3 – 4 morötter
2 klyftor vitlök
1 msk dill (finhackad)
0,5 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger/vit balsamico
3 dl vatten
1 msk kalvfond
1 dl grädde
1 st. citron
1,5 msk matlagningsmjöl
Skala och hacka vitlök. Riv morötterna. Finhacka dillen. Blanda alla ingredienserna och ställ in i kylskåp.
Tina spenaten, krama ut vattnet. Skala och finhacka vitlök. Blanda färs med spenat, vitlök, ägg och 1 msk fond till en smet. Smaka av med salt, peppar och timjan. Forma köttbullar och tryck in en kub ost. Bryn bullarna hastigt runt om i matolja på hög värme i en stekpanna ett par minuter. Koka upp vatten med resten av fonden i en kastrull. Lägg i bullarna och låt sjuda i cirka 10 minuter.
Skala och skär potatis i klyftor. Koka potatis i saltat vatten på medelvärme i 10 minuter. Ta ur och låt rinna av. Stek potatisen i matolja på hög värme i 3 minuter. Krydda.
tisdag 16 september 2008
Fruktsallad med rostade kokosflingor
(till 4 pers:)
2 bananer
1 äpple
1 apelsin
1 liten burk ananas, ca 250 g
1 dl kokosflingor
1. Skär frukterna i mindre bitar. Häll ananasspadet från burken över och ställ fruktsalladen kallt.
2. Rosta kokosen i en stekpanna under omrörning, tills den får lite färg. Strö kokosen över fruktsalladen precis före servering.
Jag hade Tokaj till (köpt i Budapest förstås!).
söndag 14 september 2008
Blåbärs- och bananmuffins med blåbärsås
(till 16 st.)
5 dl vetemjöl, 300 g
2 1/2 dl strösocker, 210 g
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 stor banan, ca 200 g
1 dl filmjölk
2 ägg
3/4 dl vegetabilisk olja
2 dl blåbär, färska eller frysta
1. Sätt ugnen på 180°. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en skål.
2. I en större skål mosas bananen med filmjölk, ägg och olja. Blanda väl.
3. Tillsätt mjölblandningen. Rör om.
4. Vänd försiktigt ner blåbären i smeten.
5. Fördela smeten i en smord muffinsplåt för 12 muffins.
6. Grädda 25-30 minuter mitt i ugnen.
Blåbärsås
3 dl blåbär
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
Blanda ingredienserna i en kastrull. Låt koka några minuter. Serveras ljummen.
Kycklinglever med wokade gröna bönor och polenta
(till 4 pers.)
2 st. gula lökar
2 – 3 vitlöksklyftor
0,500 kg kycklinglever
olivolja
rosmarin
timjan
peppar
salt
- Hacka lök och vitlök. Lägg lökhacket i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja.
- Lägg kycklinglever ovanpå lökhacket.
- Strö över rosmarin och timjan. Peppra.
- Sätt formen i ugnen till 200°C för ca. 45 minuter. Rör i då och då.
Polenta (i mikrovågsugn)
(4 port.)
2 dl majsgryn
8 dl kall vatten
lite salt
Blanda gryn och vatten i en stor form. Sätt formen i micron. Koka på full effekt i ca. 12 min. Rör om då och då. (Jag hade tzatziki till.)
tisdag 9 september 2008
Wokade räkor med pasta
(2 port.)
1 ask räkor
10 soltorkade tomater
0,5 st. stark peperoni
140 g pasta (70 gram/person!)
1 dl riven parmesan
olivolja
- Koka pastan.
- Hacka peperoni, skär tomaterna i skivor.
- Fräs snabbt räkorna, peperoni och soltorkade tomater i lite olivolja.
- Blanda pasta med räkröran.
- Strö över riven parmesan.
söndag 7 september 2008
Melanzane alla parmigiana
(till 6 portioner)
3 st medelstora auberginer
3 st ägg
1.5 dl vetemjöl
1 dl parmesanost, riven
250 g mozzarella, i små bitar
olivolja till stekning
salt
Tomatsås
500 g krossade tomater
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
5 st strimlade basilikablad
3 msk olivolja
ca 0.5 tsk salt
1 nypa socker
parmesanost till servering
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala auberginerna och skär i 0.5 cm tjocka skivor på längden. Lägg
skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30
minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna
lite lätt med hushållspapper.
3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och
vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater,
basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30
minuter.
4. Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i
en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i
mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och
ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.
5. Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva
aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast
form. Avsluta med tomatsås.
6. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.
7. Strö över riven parmesanost och servera.
Svamp- och zucchinisoppa
Det här behövs till 4 pers:
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 zucchini, ca 400 g
4 skivor bacon
1 msk olivolja
1 tsk torkat rosmarin
1 burk kikärter, ca 400 g
1 liter hönsbuljong
- Skiva champinjonerna, hacka vitlöken och strimla zucchini och bacon.
- Fräs allt i olivolja i en gryta.
- Tillsätt rosmarin, kikärter (ta bort skalet) utan spad och buljong.
- Låt soppan koka ca 5 minuter. Smaka av.