fredag 29 mars 2013
måndag 26 november 2012
Vietnamesisk köttsoppa med risnudlar
(4 port.)
Till soppan behövs kött, nudlar, buljong, och tillbehör.
Tillbehör:
1 liten gurka, skuren i fina skivor
100 g böngroddar
2 salladsblad, skurna i små bitar
8 msk finhackad färsk mynta
ca 80 g osaltade rostade jordnötter, hackade
Buljongen:
1,5 l köttbuljong
4 tsk rivet palmsocker eller farinsocker
0,5 dl fisksås
- Koka köttbuljongen i en gryta. Tillsätt sockret och fisksåsen. Låt koka i några minuter.
Nudlarna:
125 g torkade risnudlar
- Lägg nudlarna i blött i hett vatten i tio minuter. Häll av vattnet.
Köttet:
400 g rostbiff eller innanlår i tunna skivor
2 tsk soja
4 msk kokosmjölk
4 tsk jordnötssmör med hackade jordnötter
4 tsk rivet palmsocker eller farinsocker
2 tsk sambal oelek
- Skär köttskivorna i små bitar.
- Blanda kött, soja, kokosmjölk, jordnötssmör, socker och sambal oelek. Täck skålen och låt köttet marineras i kylskåp i en timme.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgångar (ta lite kött i varje omgång); stek på stark värme i tre minuter eller tills köttet är brynt. Lyft köttet från värmen och sätt under lock.
Servering:
Lägg ca fyra teskedar gurkskivor i varje tallrik. Dela upp
böngroddar, salladsbitar och mynta i tallrikarna. Lägg lite nudlar och en
slevfull med buljong i varje tallrik. Överst läggs några köttskivor. Strö över
jordnötterna.
Etiketter:
asiatiskt,
enkel,
köttsoppa med risnudlar,
lunch,
middag på 30 minuter,
vietnamesiskt
söndag 25 november 2012
Äggröra med ostronsås
(2 port.)
Gott till frukost!
8 råa räkor, hackade
4 torkade kinesiska svampar
3 tsk rivet ingefära
50 g bambuskott, hackade
2 msk olja
2 salladslökar, hackade
4 ägg
4 msk vatten
4 msk ostronsås
½ dl soja
½ dl vitt vin (risvin)
2 tsk majsmjöl
4 tsk vatten
- Blöttlägg svampen i hett vatten i 20 minuter. Låt svampen rinna av, ta bort den hårda foten. Skär svampen i tunna skivor.
- Hetta upp 1 1msk olja och stek ingefäran och hackade räkor. Lyft över till en tallrik.
- Hetta upp 1 msk olja och stek bambuskott, salladslök och svamp.
- Vispa äggen med 4 msk vatten, lite salt och peppar.
- Häll äggen i woken/stekpannan över svampröran, tillsätt räkröran. Stek i några minuter tills äggen har stelnat. Servera med ostronsås.
Ostronsås:
- Häll ostronsås, soja och vinet i woken/stekpannan. Blanda majsmjöl och vatten och häll detta i pannan. Rör om hela tiden tills såsen kokar upp och börjar tjockna.
Etiketter:
enkelt,
frukost,
LCHF,
äggröra med räkor och ostronsås
söndag 18 november 2012
Marockansk gryta med kikärtor
(4 port.)
- 1 gul lök, hackad
- 2 morötter, hackade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 burk krossade tomater
- 1–2 dl vatten
- 1 burk kokta kikärtor
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk torkad ingefära
- 1 tsk malen kanel
- 1 dl russin eller torkade aprikoser
- 1-2 tsk salt
- Bryn lök, morötter och vitlök i olja i tjockbottnad gryta i några minuter.
- Tillsätt kryddorna och bryn ytterligare en minut.
- Häll i tomater och vatten samt kikärtor. Låt puttra på svag värme under lock 15 minuter.
- Tillsätt torkad frukt och koka utan lock ytterligare 10 minuter. Späd med mer vätska om det blir för tjockt.
- Smaka av med salt och peppar.
Servera med couscous, ris eller bulgur.
söndag 11 november 2012
Thailax
(4 port.)
- 2 st. laxkotletter eller 4 bitar lax (á 125 g)
- 2 st. laxkotletter eller 4 bitar lax (á 125 g)
- 3 msk fisksås
- 1 msk palmsocker
- 2 msk tamarindkoncentrat eller 2 msk saft av pressad lime
- 1 burk kokosmjölk (400 g)
- 2 msk olja
- 4 tsk currypasta
- lite thaibasilika
- 4-5 kaffirblad, hackade
- Heta upp oljan i en stekpanna, fräs currypastan. Tillsätt kokosmjölken och koka upp.
- Tillsätt fisksåsen, sockret och tamarindkoncentrat. Koka upp.
- Tillsätt laxen ock koka i ca 5 minuter, vänd laxkotletterna och koka i ytterligare 5 minuter.
- Tillsätt hackade kaffirblad och hackad thaibasilika.
Servera med ris (eller kokt potatis, som jag gjorde).
Etiketter:
30 minuter,
asiatiskt,
enkelt,
kokosmjölk,
lax,
laxkotletter,
lunch,
middag,
thailax
torsdag 27 september 2012
Tort de biscuiţi/Kextårta med chokladmousse
(8 port.)
40 st. kex
(typ ”Butterkeks”)
2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
300 g choklad
3 dl vispgrädde
mandelflingor
(Jag ville ha 8 portioner. Tårta hade 5 lager kex. 5 lager x
8 st kex/lager =40 kex)
- Dela chokladen i små bitar och lägg de i en värmetålig skål.
- Koka vispgrädden. Häll vispgrädden över chokladen och vispa till en slät kräm. Ställ skålen i kylskåpet och låt den stå i ca en halv timme. (Låt inte chokladblandningen stå för länge i kylskåpet därför att det blir svårt att vispa det efteråt.)
- Koka mjölken tillsammans med vaniljstången. Låt mjölken svalna lite.
- Ta ut skålen från kylskåpet. Vispa krämen (med elvisp) tills krämen blir som en mousse.
- Doppa några kex i taget i mjölken.
- Lägg 8 doppade kex i en (avlång)form.
- Stryk lite chokladmousse över.
- Fortsätt med kex och mousse. Överst ska vara chokladmousse.
- Strö mandelflingor över tårtan.
- Ställ tårtan i kylskåpet.
Låt tårtan stå en stund i rumstemperatur innan servering.
Källa: Här:
söndag 23 september 2012
Vietnamesiska färska vårrullar med två dipsåser
8 blad av torkat rispapper
ca 40 st. räkor (av 1/2 kg räkor med skal)
30 – 40 g torkade mungbönsnudlar
16 färska blad av thailändsk basilika
3 dl (30 g) färska korianderblad
1 medelstor morot, skuren i korta tunna strimlor
rivet skal av 2 lime
40 ml söt chilisås
Dipsås 1:
1 dl kallt vatten
1 dl kallt vatten
1 tsk socker
0,5 dl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad- och stjälkar
- Dipsås 1: Häll kallvattnet i en liten bunke, häll i sockret och rör tills det löst upp sig. Rör ner fisksås, vinäger, chili, korianderblad- och stjälkar.
- Koka två liter vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg nudlarna i vattnet för 10 minuter. Låt nudlarna rinna av men spara vattnet!
- Doppa ett torkat rispapper i vattnet tills det mjuknar och lägg det på en skärbräda. Lägg 4 – 5 räkor sida vid sida mitt på rispapperet, lägg två basilikablad ovanpå, tillsammans med lite koriander, några morotsstrimlor, lite limeskal och några nudlar. Ös över lite chilisås.
- Platta till fyllningen genom att trycka ihop den lite. Vik ihop från höger och vänster mot mitten, över fyllningen, rulla ihop till ett paket. Lägg paketet med skarven neråt på ett serveringsfat. Lägg en blöt handduk ovanpå så att paketet inte torkar. Fortsätt med de andra rispapperen och resten av ingredienserna. (Paketen måste hållas fuktiga, annars blir de spröda).
Servera med dipsåsen och lite
extra chilisås.
Dipsås 2:
3 msk hoisinsås
1 tsk hackade jordnötter
Blanda hoisinsås och hackade jordnötter i en liten skål.
Etiketter:
#elenasrecept,
asiatisk dressing,
asiatiskt,
asiatiskt dipsås,
buffe,
dipsås,
elenas recept,
enkelt,
exotiskt,
fest,
färska vårrullar,
förrätt,
rispapper,
vietnamesiskt,
vårrullar
torsdag 20 september 2012
Köttbullar - indiska
(4 port.)
500 g lammfärs
1 msk matolja
Servera med ris (potatis går också bra).
500 g lammfärs
1 msk matolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl kikärtsmjöl
2 msk fin hackad koriander
1 tsk garam masala
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl kikärtsmjöl
2 msk fin hackad koriander
1 tsk garam masala
½ tsk mald spiskummin
½ tsk paprika pulver
2 tsk mald koriander
½ tsk malen svart peppar
1 tsk salt
½ tsk paprika pulver
2 tsk mald koriander
½ tsk malen svart peppar
1 tsk salt
Såsen:
1 dl olja
4 tomater, skålade och hackade. (Sila vätskan och spara den.)
1 dl olja
4 tomater, skålade och hackade. (Sila vätskan och spara den.)
1 tsk spiskummin, grovt krossad
3 lagerblad
2 hela kanelstänger
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipeppar
1 tsk salt
3 dl vispgrädde
3 lagerblad
2 hela kanelstänger
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipeppar
1 tsk salt
3 dl vispgrädde
Köttbullarna:
- Värm oljan i en stekpanna. Fräs lök och vitlök ljusbrun.
- Blanda färsen med lökfräset, kryddorna, saltet, koriandern och kikärtsmjölet. Gör köttbullar (det blir ca. 25 st.)
Såsen:
- Värm oljan i en stekpanna. Lägg i tomater, alla kryddor och saltet. Rör om och fräs på medelvärme 3-4 minuter. Sätt till vätskan från tomaterna och vispgrädden.
Servera med ris (potatis går också bra).
Etiketter:
30 minuter,
enkelt,
huvudrätter,
indiska köttbullar,
indiskt,
lunch,
middag,
middag på 30 minuter
lördag 15 september 2012
Musslor utan vin (indiskt)
2 portioner
1 kg musslor
4 msk olja
5 vitlöksklyftor, pressade
5 cm färsk ingefära, riven
2 medelstora lökar, finhackade
½ röd chilipeppar, finhackad
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
4 tomater, skålade, urkärnade och hackade
5 dl fiskbuljong (5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning)
2,5 dl (50 g) hackade färska korianderblad
4 msk olja
5 vitlöksklyftor, pressade
5 cm färsk ingefära, riven
2 medelstora lökar, finhackade
½ röd chilipeppar, finhackad
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
4 tomater, skålade, urkärnade och hackade
5 dl fiskbuljong (5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning)
2,5 dl (50 g) hackade färska korianderblad
saft av ½ citron
- Ta bort skägget från musslorna och skrubba de i rinnande kallt vatten. Släng eventuella öppna musslor.
- Hetta upp olja i en kastrull och lägg i lök, vitlök och ingefära. Stek på medelstark värme i fem minuter eller tills löken är mjuk och gyllene. Tillsätt chili, kummin, koriander och tomat, och stek i fem minuter.
- Lägg i musslor och fiskbuljong och koka upp. Skruva ner värmen och sjud i fem minuter. Släng musslorna som inte öppnats.
- Lyft kastrullen från spisen och rör ner hackad koriander och citronsaft.
tisdag 29 maj 2012
Lennart (Xanté, Sprite, Lime, is)
Uppfriskande gott!
4 cl Xanté
1 cl nypressad limejuice
Sprite/7-up
Häll över is i ett highballglas.
Fyll upp med Sprite eller 7-up.
Pressa en limeklyfta och garnera med densamma.
1 cl nypressad limejuice
Sprite/7-up
Häll över is i ett highballglas.
Fyll upp med Sprite eller 7-up.
Pressa en limeklyfta och garnera med densamma.
Källa: cocktailguiden.com
söndag 27 maj 2012
Lavendelskorpor
Jag fick blommor på Morsdag, ända från New York!
Jag fick även en liten påse med lavendelblommor med ett recept på lavendelskorpor.
100 g smör
5 dl vetemjöl
2 ägg
2 – 3 tsk mortlad lavendel
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl råsocker
1 dl skållad, hackad mandel
5 dl vetemjöl
2 ägg
2 – 3 tsk mortlad lavendel
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl råsocker
1 dl skållad, hackad mandel
Sätt ugnen på 200°C.
Rör smör och socker poröst, tillsätt mandel och ägg.
Blanda sedan i bakpulver, mjöl och mortlad lavendel.
Forma 3 längder. Grädda 15 minuter, ta ut längderna, låt de svalna, skär längderna i 2 – 3 cm sneda bitar, lägg de på snittytan och rosta i 5 min på varje sida.
Tack Otilia - min älskade dotter!
Etiketter:
bakad,
biskotti,
cantuccini,
enkelt,
kakor,
lavendelskorpor,
morsdag,
skorpor
onsdag 23 maj 2012
Pâine/Brytbröd
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
30 g smör
25 g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
500 g vetemjöl
Pensla med (brödglans):
1 dl mjölk
1 msk smör
1 dl mjölk
1 msk smör
Garnering:
vallmofrö, sesamfrö, solrosfrö, äggula etc.…
vallmofrö, sesamfrö, solrosfrö, äggula etc.…
Smula jästen och lös upp den i lite av det ljumma vattnet.
Tillsätt mjölk, smör, socker, salt och resten av vattnet.
Tillsätt mjölk, smör, socker, salt och resten av vattnet.
Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen tills den släpper bunken.
Dela degen i 8 delar, forma varje del till en bulle.
Dela degen i 8 delar, forma varje del till en bulle.
Brödglans:
Värm upp mjölken med smöret. Låt blandningen svalna.
Värm upp mjölken med smöret. Låt blandningen svalna.
Pensla varje bulle med brödglans.
Doppa varje bulle i frö. Man kan också låta en eller flera bullar utan att doppa den/de i frö, utan den/dessa penslas med äggula.
Doppa varje bulle i frö. Man kan också låta en eller flera bullar utan att doppa den/de i frö, utan den/dessa penslas med äggula.
Lägg bullarna i smord form.
Låt brödet jäsa i 30 minuter.
Grädda i 200° varm ugn 35 – 40 minuter.
Låt brödet jäsa i 30 minuter.
Grädda i 200° varm ugn 35 – 40 minuter.
Källa: angelique/culinar.ro
Etiketter:
bakat,
bakat rumänska recept,
bröd,
buffé,
colac,
enkelt,
vackert bröd
måndag 23 april 2012
Mâncare de fasole cu afumătură/ Böngryta med rökt sidfläsk
250 g torkade vita bönor
300 g rökt sidfläsk
1 gul lök
3 st. vitlöksklyftor
ca 1 l vatten
3 msk olja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpasta
dill
1 lagerblad
salt, peppar
• Lägg bönorna i kallt vatten ca 8 timmar.
• Hacka löken och vitlöken. Skär sidfläsket i skivor.
• Fräs lök, vitlök och sidfläsk i olja.
• Låt bönorna rinna av och lägg dem i en kastrull. Tillsätt sidfläskröran och lagerbladet. Häll i vatten så att det täcker bönorna. Låt alltsammans koka upp och sedan långsamt sjuda ca 45 minuter.
• Tillsätt krossade tomater och tomatpasta och koka i 15 minuter till.
• Tillsätt dillen.
Etiketter:
böngryta,
enkelt,
lunch,
middag,
rumänska recept
tisdag 10 april 2012
Grillade revbensspjäll
Saftiga revbensspjäll!
1,5 kg tjocka revbensspjäll
ca 1,5 - 2 liter vatten
ca 1 dl kalvfond eller 2 buljongtärningar
2 lagerblad
peppar
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Glasyr:
honung
soya
ca 1 msk ingefära, malen
0,5 dl olja
paprikapulver
ev. cayennepeppar
Koka upp vattnet med löken, vitlöken, lagerbladen, buljongen, peppar och lite soya och låt det koka ihop ca.10 minuter så att smakerna frigörs.
Lägg revbensspjällen i grytan och låt dem sjuda i ca 40 minuter.
Ta upp och lägg på ett grillgaller eller i en ugnsform och pensla på glasyren och in i ugnen på 200˚C i ca 15 minuter.
Glasyren:
Blanda ihop honung, soya, ingefära, olja och kryddorna.
1,5 kg tjocka revbensspjäll
ca 1,5 - 2 liter vatten
ca 1 dl kalvfond eller 2 buljongtärningar
2 lagerblad
peppar
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Glasyr:
honung
soya
ca 1 msk ingefära, malen
0,5 dl olja
paprikapulver
ev. cayennepeppar
Koka upp vattnet med löken, vitlöken, lagerbladen, buljongen, peppar och lite soya och låt det koka ihop ca.10 minuter så att smakerna frigörs.
Lägg revbensspjällen i grytan och låt dem sjuda i ca 40 minuter.
Ta upp och lägg på ett grillgaller eller i en ugnsform och pensla på glasyren och in i ugnen på 200˚C i ca 15 minuter.
Glasyren:
Blanda ihop honung, soya, ingefära, olja och kryddorna.
Etiketter:
enkelt,
grillade,
grillat i ugn,
kokta,
kryddor,
marinad recept revbensspjäll smakrika ugnen
torsdag 23 februari 2012
Pasta med tonfisk
4 personer
1 burk tonfisk, 200 g
1 burk krossade tomater, 400 g
4 msk tomatpuré
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
20 svarta oliver
2 msk olivolja
pasta
---
salt
peppar
1. Koka pastan.
2. Skala löken och vitlöken och hacka fint.
3. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull ett par minuter utan att det tar färg.
4. Häll i tonfisken, de krossade tomaterna, tomatpurén, oliverna och oreganon.
5. Rör om och koka ihop i tio minuter.
6. Smaka av med salt och peppar och servera med pastan.
Etiketter:
enkelt,
huvudrätter,
lunch,
middag,
middag på 30 minuter,
pasta med tonfisk
tisdag 21 februari 2012
Pasta med lax och ärter
4 portioner
1 pkt små fina ärter 250 g
1-2 msk hackad dill
200 g rökt lax
1 liten purjolök
1 msk margarin
2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
- Strimla laxen.
- Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
- Smält margarinet i en kastrull och fräs purjon försiktigt.
- Häll på vattnet och smula i buljongtärningen. Låt koka någon minut.
- Tillsätt crème fraiche och ärter. Låt såsen småputtra några minuter under omröring.
- Lägg laxstrimlorna i såsen och rör försiktigt ner dillen. Servera med nykokt tagliatelle.
söndag 12 februari 2012
Broccolipastej med laxromsås
Broccolipastej
16 skivor
- 500 g broccoli, färsk eller fryst
- 1 paket bladspenat (275 g)
- 3 dl ägg
- 3 dl grädde
- salt
- vitpeppar
- riven muskot
Tina bladspenaten.
Ansa broccolin och dela den i mindre bitar. Förväll den i lättsaltat vatten.
Smörj en form (avlång), ca 1,5 liter mycket noga. Lägg i den förvällda broccolin, väl avrunnen.
Pressa ur vätskan ur bladspenaten och fördela spenaten i ett jämnt lager ovanpå broccolin.
Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt, vitpeppar och muskot. Häll äggstanningen över grönsakerna. Täck formen med folie och grädda i vattenbad, 150 grader, ca 2 timmar. Stick försiktigt i pastejen för att de om den stannat. Låt pastejen kallna innan den stjälpas upp.
Gör den gärna dagen den ska serveras. Skär den i skivor.
Laxromsås
4 pers.
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk finhackad purjolök
- 2 msk laxrom eller annan rom
- några droppar citronsaft
Rör ner den finhackade purjolöken i crème fraiche.
Blanda i laxromen och smaksätt med citron, eventuellt lite salt och peppar.
Etiketter:
broccolipastej,
enkelt,
förrätt,
laxromsås,
romsås,
tillbehör till kött,
vegetarisk
onsdag 8 februari 2012
Tort cu cremă de zahăr ars/Tårta med crème karamell
8 ägg
1 liter mjölk
150 gr. strösocker
1 msk. frystorkat kaffe löst i lite vatten
1 tsk rivet citronskal
Sockerkaka (botten):
5 ägg
5 msk vetemjöl
5 msk strösocker
1 tsk rivet citronskal
Garnering:
vispgrädde
Gör så här:
Crème karamell fyllning:
• Häll sockret i en ugnssäker, tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt (8 – 10 min).
• Vrid runt så att kastrullens botten och sida blir jämnt täckta med karamell. Låt kastrullen åt sidan så att karamellen svalnar och stelnar.
• Vispa mjölken med äggen i en skål.
Sockerkaka:
• Vispa i en annan skål äggen med vetemjölet, strösockret och rivet citronskal.
Häll blandningen för crème karamell (mjölk och ägg) i kastrullen.
Häll (ovanpå) blandningen för sockerkaka.
Sätt kastrullen i ugnen, 170°C för ca 1 timme, tills kakan släpps från kastrullen.
Sätt en tallrik (eller tårtfat) med höga kanter ovanpå kastrullen. Vänd kastrullen.
Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt kakan stå över natten i kylskåpet).
Garnera med vispgrädde.
söndag 6 november 2011
Cornuri sărate/Salta gifflar med ostfyllning
Krispiga gifflar fyllda med ost smaksatt med dill. Goda till öl, soppa, etc.
Receptet hittade jag här.
(ca 24 st.)
- 450 g vetemjöl
- 50 g jäst
- 1 dl olja
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt
- lite salt
- vatten ca 1 dl
2 msk smält smör
Fyllning:
ca 100 g feta ost
1 ägg
2 – 3 msk hackad dill
Att pensla med:
- 2 äggulor
Att garnera med:
- 2 msk kummin (ej spiskummin)
Fyllningen:
• Smula osten i en liten skål, tillsätt dill och blanda.
Degen:
• Smula jästen i en skål, tillsätt lite vatten och rör till tills jästen löser sig.
• Tillsätt vetemjöl, olja, 1 ägg, yoghurt, salt och lite vatten. Blanda, knåda till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.
• Dela degen i 7 lika delar (ca 100 g varje del), forma de till bollar. Kavla varje boll till en rundel och pensla varje rundel med smält smör. Stapla rundlarna.
• Skär deghögen i fyra delar med en vass kniv.
• Ta en snibb, lägg på lite fyllning och rulla till gifflar.
• Fortsätt genom att ta en snibb från en annan liten hög och så vidare (steg för steg foto finns här.)
• Lägg gifflarna på bakplåtspapper.
• Pensla gifflarna med äggula och strö kummin över.
• Grädda i ca 16 min på 200˚C
Receptet hittade jag här.
(ca 24 st.)
- 450 g vetemjöl
- 50 g jäst
- 1 dl olja
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt
- lite salt
- vatten ca 1 dl
2 msk smält smör
Fyllning:
ca 100 g feta ost
1 ägg
2 – 3 msk hackad dill
Att pensla med:
- 2 äggulor
Att garnera med:
- 2 msk kummin (ej spiskummin)
Fyllningen:
• Smula osten i en liten skål, tillsätt dill och blanda.
Degen:
• Smula jästen i en skål, tillsätt lite vatten och rör till tills jästen löser sig.
• Tillsätt vetemjöl, olja, 1 ägg, yoghurt, salt och lite vatten. Blanda, knåda till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.
• Dela degen i 7 lika delar (ca 100 g varje del), forma de till bollar. Kavla varje boll till en rundel och pensla varje rundel med smält smör. Stapla rundlarna.
• Skär deghögen i fyra delar med en vass kniv.
• Ta en snibb, lägg på lite fyllning och rulla till gifflar.
• Fortsätt genom att ta en snibb från en annan liten hög och så vidare (steg för steg foto finns här.)
• Lägg gifflarna på bakplåtspapper.
• Pensla gifflarna med äggula och strö kummin över.
• Grädda i ca 16 min på 200˚C
Etiketter:
bakat,
enkelt,
ostgifflar,
rumänsk mat,
rumänska kakor,
rumänska recept,
salta gifflar,
turkiskt recept
fredag 4 november 2011
Raw chokladmousse med äpplechips
Enkelt och gott!
3 port.
1 avokado
3 msk kakao
10 dadlar
1 banan
1 äpple
• Lägg dadlarna i blött för ca 20 minuter.
• Ta av skalet och kärnorna från dadlarna. Lägg dadlarna i en skål.
• Skala av bananen.
• Dela avokadon, ta ur kärnan. Lägg avokadoköttet i skålen.
• Mixa avokado med bananen, dadlarna och kakao till en mousse.
• Fördela moussen i små glas/portionsformar.
• Skär äpplet i små stavar och stick in de i moussen.
Etiketter:
dessert,
enkelt,
fest,
fredags myss,
gluttenfritt,
herrmiddag,
raw,
raw dessert,
raw eftrrätt,
rayw food,
tjejmiddag,
äggfritt
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)