Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 30 november 2008

Indisk grönsaksgryta i Kormasås


Portioner: 4
 
1 gul lök
5 potatisar, ca 500 g
2 morötter
1 blomkålshuvud, ca 500 g
1 msk olja
1 burk kormasås
1 burk kikärtor à 400 g
1 lime
salt och peppar 
 
  • Skala lök, potatis och morötter. Grovhacka löken, skär potatis och morötter i tunna skivor. Ansa och skölj blomkål och dela den i små buketter.
  • Fräs lök, potatis och morötter i olja i en låg vid panna ca 10 minuter.
  • Vänd ner blomkål, kormasås och avrunna kikärter. Låt det koka under lock ca 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Späd ev. med vatten om det blir för tjockt. Smaksätt med rivet limeskal – saft, salt och peppar.
  • Servera grönsakspannan med tomater.

Avokado med grönmögelost och räkor

(till 4 portioner) 
1 msk grönmögelost
0,75 dl gräddfil
0,75 dl majonnäs
1 msk grovt hackade valnötter (+ några till dekoration)
2 avokador
150 g räkor
sallad
 
  • Lägg några salladsblad på en talrik.
  • Skär avokadon i fina skivor.
  • Blanda ost, gräddfil, valnötter och räkor.
  • Lägg röran på avokadoskivorna.

onsdag 26 november 2008

Fransk ris- och räksallad

 ca 6 portioner
 
200 g ris Basmati eller Jasmin
1 burk tonfisk
100 g räkor
150 g krabbstickor
1 näve svarta oliver utan kärnor
1 näve gröna oliver utan kärnor
0,5 st. röd paprika
0,5 st. grön paprika
1 msk kapris            
2 kokta ägg
3 tomater
4 msk olja
saft från en citron
salt
peppar
 
  • Koka riset 15 min. Skölj riset i durkslag. Häll riset i en stor bunke. 
  • Häll över olja, citronsaft, strö över salt och peppar. 
  • Blanda i tonfisken, väl avrunnen. 
  • Tillsätt oliverna, kapris, räkorna, krabbstickorna skivade i 1 cm stora skivor, hackad paprika. 
  • Blanda allt. 
  • Ovanpå läggs skivor av kokt ägg och tomat. 

fredag 21 november 2008

Wedding Anniversary

I måndags firade vi - jag och min man - vår bröllopsdag, den 24:e!!!
Det firade vi med:

Wedding Anniversary

(klicka på bilden för en större bild)

3 cl Vodka
3 cl Galliano
1 1/2 cl Campari
12 cl Apelsinjuice
is

Allt blandas.

onsdag 19 november 2008

Tiramisu


(klicka på bilden för en större bild)
(6-8 portioner)
2 äggulor
2/3 dl socker
250g mascarapone ost
2 msk likör
2 äggvitor
kakao att pudra över
24 savoyardikex
ca 3 dl starkt kaffe (3 dl vatten och 6 tsk pulverkaffe)

- Vispa gulor och socker pösigt och tillsätt ost och konjak:



- Vispa äggvitorna hårt och rör ner i ostsmeten:



- Doppa kexen snabbt i kaffet (gärna bara undersidan så att ovansidan är torr) och lägg ut 12 st i en form ca. 25 x 19 x 5 cm:



- Bred över hälften av ostsmeten på kexen:



- Doppa resten av kexen i kaffet och lägg på:



- Avsluta med resten av ostsmeten:



- Ställ kallt i kylen ett par timmar, gärna över natten.
- Sikta över kakao förre serveringen:

måndag 17 november 2008

Zizzi


6 cl Absolut Vodka
lika delar av sprite och fläderblomssaft
is

5 S i hemmet

Visst kan man tillämpa 5 S i hemmet: jag hade massa drinkrecept på kylskåpsdörren:
Bild förre 5 S:

(Klicka på bilden för en större bild.)

Bild efter 5 S :

(Klicka på bilden för en större bild.)

Och recepten var (se nedan):

Jasmine

1 ½ oz gin
¼ oz Cointreau
¼ oz Campari
¼ oz Lemon juice
Cracked ice

Piña Colada

100 ml rum
3 tsk coconut milk
3 tsk crushed pineapple

Cuba Libre

Ice
½ lime
60 ml rum
Coca Cola

Campari Orange

1/3 Campari
1/3 Orange Juice
Ice Cubes
Slice of Orange

Lime-och äppelbubbel (alkoholfri)

1 förpackning koncentrerad lätt äppeldryck (2 dl)
2 lime
8 dl naturellt kolsyrat vatten
Garnering:
1 grönt äpple
1 lime
is

onsdag 5 november 2008

Naanbröd



















6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk olivolja 
  • Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt ägg, mjölk och matlagningsyoghurt
  • Arbeta ihop till en deg. Dela den i 6 delar och platta ut med mjölad hand till ovala bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen 6-8 min.
  • Ta ut bröden och pensla dem med olivolja.

Servera bröden nygräddade.

Sarmale cu frunză de viţa de vie/Vinbladsdolmar



















1 kg köttfärs
vinblad (ca. 300 g, från burk)
100 g ris
2 morötter
2 lökar
150 g bacon
1 ägg
1 burk krossade tomater/tomatjuice
3 st. lagerblad
timjan
dill
salt eller Vegeta
peppar
  • Skölj av vinbladen. Förväll dem i vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet och skölj bladen i kallt vatten.
  • Hacka grönsakerna, fräs dem i lite olja.
  • Tillsätt riset och fräs i 2 – 3 min. till. Tillsätt ca 2 dl vatten och låt vattnet koka in.
  • Hacka bacon.
  • Blanda färs, grönsaker, ägg, bacon, 2 - 3 msk kallt vatten, timjan, dill, salt eller Vegeta och peppar, dill till en lös färs.
  • Fördela färsen på vinbladen, vik in sidorna och rulla ihop till dolmar.
  • Lägg några vinblad på botten av en kastrull. Lägg dolmar i ett lager. Tillsätt bacon och lagerblad. Fortsött med resten av dolmarna. Tillsätt krossade tomater/tomatjuice och häll i vatten så att det täcker dolmarna. Täck dolmarna med några vinlad och lägg en liten tallrik ovanpå som kommer att hålla dolmarna i vätska.
  • Låt koka i ca 1 timme.

Serveras med gräddfil och polenta.

söndag 26 oktober 2008

Prajitură cu gutui şi mere/Kvitten- och äpplekaka


(klicka på bilden, för en större bild)
2 ägg
9 msk socker
9 msk olja
9 msk mjölk
12 msk vetemjöl
1 msk bakpulver

Till fyllning:
0,500 g kvitten
0,500 g äpple
3 msk socker
1,5 tsk kanel
lite smör

Till garnering:
florsocker

- Blanda ägg och socker.
- Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver.
- Tillsätt mjölken, lite i taget. Blanda väl.

Gör fyllningen:
- Skala kvitten och riv den på rivjärnet.
- Skala äpplen och skär dem i fina skivor
- Heta in lite smör i en stekpanna
- Fräs kvitten och äpple i smöret, tillsammans med sockret och kanel tills allt vatten
har dunstat.

- Häll HÄLFTEN av smeten i en smord och bröad form (min var på 30 x 22 x 5 cm).
- Grädda i 180 grader ca 10 minuter.
- Lägg fyllningen på kakan.
- Häll den andra HÄLFTEN av smeten i formen.
- Grädda i ytterligare 25 minuter.
- Skär i bitar när kakan har svalnat.
- Strö på florsocker.

(Obs! Det blir ganska lite smet, men det räcker väl!
Man kan ha bara äpple i fyllningen, eller bara kvitten, med eller utan kanel, som man vil!)

tisdag 21 oktober 2008

Ostkaka med pinjenötter



















(6 port.)
2 ägg
0,5 dl socker
500 keso/färskost
50 g pinjenötter
0,5 dl vetemjöl
2 - 2,5 dl mjölk
 
  • Rosta pinjenötterna.
  • Vispa ägg och socker.
  • Rör ned mjöl, keso, pinjenötter och mjölk.
  • Häll smeten i en smord form.
  • Grädda i 175° C i ungefär en timme.

söndag 28 september 2008

Köttbullar med klyftpotatis, morotyoghurt och citronsås

(klicka på bilden för en större bild)
(4 port.)  
 
Färsbullar:
500 g färs
100 g spenat (fryst, hackad)
2 klyftor vitlök
1 ägg
4 msk kalvfond
100 g fetaost i små bitar
torkad timjan
olivolja till stekning
salt och peppar
 
 + 2,5 liter vatten  
 
Morotyoghurt:
5 dl yoghurt
3 – 4 morötter
2 klyftor vitlök
1 msk dill (finhackad)
0,5 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger/vit balsamico
 
Citronsås:
3 dl vatten
1 msk kalvfond
1 dl grädde
1 st. citron
1,5 msk matlagningsmjöl 
 
 + 8 st. potatis  
 
Morotyoghurt:
Skala och hacka vitlök. Riv morötterna. Finhacka dillen. Blanda alla ingredienserna och ställ in i kylskåp. 
 
Färsbiffar:
Tina spenaten, krama ut vattnet. Skala och finhacka vitlök. Blanda färs med spenat, vitlök, ägg och 1 msk fond till en smet. Smaka av med salt, peppar och timjan. Forma köttbullar och tryck in en kub ost. Bryn bullarna hastigt runt om i matolja på hög värme i en stekpanna ett par minuter. Koka upp vatten med resten av fonden i en kastrull. Lägg i bullarna och låt sjuda i cirka 10 minuter. 
 
Klyftpotatis:
Skala och skär potatis i klyftor. Koka potatis i saltat vatten på medelvärme i 10 minuter. Ta ur och låt rinna av. Stek potatisen i matolja på hög värme i 3 minuter. Krydda. 
 
Citronsås:
Blanda såsingredienserna i kastrull och låt sjuda i 5 minuter

tisdag 16 september 2008

Fruktsallad med rostade kokosflingor



(till 4 pers:)
2 bananer
1 äpple
1 apelsin
1 liten burk ananas, ca 250 g
1 dl kokosflingor

1. Skär frukterna i mindre bitar. Häll ananasspadet från burken över och ställ fruktsalladen kallt.
2. Rosta kokosen i en stekpanna under omrörning, tills den får lite färg. Strö kokosen över fruktsalladen precis före servering.
Jag hade Tokaj till (köpt i Budapest förstås!).

söndag 14 september 2008

Blåbärs- och bananmuffins med blåbärsås



(till 16 st.)
5 dl vetemjöl, 300 g
2 1/2 dl strösocker, 210 g
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 stor banan, ca 200 g
1 dl filmjölk
2 ägg
3/4 dl vegetabilisk olja
2 dl blåbär, färska eller frysta

1. Sätt ugnen på 180°. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en skål.
2. I en större skål mosas bananen med filmjölk, ägg och olja. Blanda väl.
3. Tillsätt mjölblandningen. Rör om.
4. Vänd försiktigt ner blåbären i smeten.
5. Fördela smeten i en smord muffinsplåt för 12 muffins.
6. Grädda 25-30 minuter mitt i ugnen.

Blåbärsås
3 dl blåbär
1/2 dl vatten
1/2 dl socker

Blanda ingredienserna i en kastrull. Låt koka några minuter. Serveras ljummen.

Kycklinglever med wokade gröna bönor och polenta


 














(till 4 pers.)
2 st. gula lökar
2 – 3 vitlöksklyftor
0,500 kg kycklinglever
olivolja
rosmarin
timjan
peppar
salt 

  • Hacka lök och vitlök. Lägg lökhacket i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja.
  • Lägg kycklinglever ovanpå lökhacket.
  • Strö över rosmarin och timjan. Peppra.
  • Sätt formen i ugnen till 200°C för ca. 45 minuter. Rör i då och då.

Polenta (i mikrovågsugn)
(4 port.)
2 dl majsgryn
8 dl kall vatten
lite salt

Blanda gryn och vatten i en stor form. Sätt formen i micron. Koka på full effekt i ca. 12 min. Rör om då och då. (Jag hade tzatziki till.)

 
Blogglista.se