Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 2 januari 2011

Vargabeles – Ungersk pasta- och ostpudding

 


















Frasig paj med ostfyllning. Underbar aromrik dessert! Är min favorit.

För pajbotten:
4 blad filodeg
100 g smält smör

För fyllning:
125 g tagliatelli
300 g färskost (ex. Kesso)
50 g socker
50 g créme fraiche
25 g smör
2 ägg
0.5 rivet citrolskal
2 tsk vaniljessens
russin – efter smak

För jordgubbssås:
400 g jordgubbar – kan vara frysta
100 g socker

• Sätt ugnen på 170 C .
• Blötlägg russinen i lite rom/vatten.

Koka pastan:
• Koka 1 liter vatten. När det har börjat koka, tillsätt lite salt och 1 msk olja i vattnet. Koka tagliatelli för 3 – 4 minuter. Låt pastan rinna av, skölj den med kallt vatten och lägg pastan i en skål.


















Gör fyllningen:
• Mossa osten med en gaffel. Blanda osten med hälften av sockret, äggulorna, smöret, rivet citronskal och vaniljessensen.
• Vispa äggvitorna med resten av sockret.
• Blanda osten med blötlagda russinen och pastan. Tillsätt äggvitessmeten och blanda försiktigt.

Förbered pajbotten:
• Lägg ett filodegsblad på en skärbräda och skär en cirkel – ha formens (ca 22 cm i diameter) botten som mall. Lägg en våt handduk ovanpå cirkeln så att den inte blir torr.



















Förbered formen:
• Smöra formen med smält smör.
• Lägg ett filodegsblad i formen och pensla den med smält smör. Fortsätt med resterande filodegsblad.


















• Häll blandningen i formen.


















Pensla filodegsbladen (som hänger över formens kant) med smält smör, lägg filodegen ovanpå fyllningen. Pressa lätt med händerna ovanpå sista filodegen.

Lägg cirkeln som ett lock, pressa lätt med händerna.
Pensla locket med smält smör.
Grädda kakan för 40-50 minuter.


















Förbered jordgubssåsen:
• Koka jordgubbarna med sockret på svag värme tills det blir en tjock sås.

Skär kakan när den är fortfarande varm.



















Servera med jordgubbssås.

Inspiration från desszert

lördag 1 januari 2011

Min Jul 2010
























Vi hade:

- 3 sorter sill
- varmrökt lax + gravlaxsås
- kokta ägg
- Janssons frestelse
- romsallad ( ”icre”)

- köttbullar
- pressylta
- rödbetssallad
- pressad sylta
- köttsallad ("Salata boeuf")
- oxtunga med oliver
- julskinka med brysselkål
- surkålsdolmar

- ris à la Malta + körsbärssås/saftsås
- chokladfudge
- tryffelkex

onsdag 15 december 2010

Räkmacka



















2 port.

100 g skalade räkor (ca 300 g oskalade)
2 hårdkokta ägg
125 g Kesella
1 msk stenbitsrom eller löjrom
2 msk hackad gräslök
½ avokado
2 skivor fullkornsbröd
sallad

• Skala och skiva/klyfta äggen.
• Blanda Kesella, rom och gräslök.
• Skiva avokado.
• Rosta brödet.
• Bred röran på bröden.
• Lägg på sallad, avokado, ägg och räkor.

måndag 6 december 2010

Nudelsallad med biff

 


















2 portioner

200 g lövbiff
2 krm grovmald svartpeppar
1 st citrongräs
1 tsk rapsolja
140 g risnudlar
100 g gurka
1 st knipplök
1 morot
70 g sockerärter
100 g sallad eller spenat

Dressing:
1 pressad lime
2 msk fisksås
2 msk mynta, finhackad
2 msk koriander, finhackad

1. Lägg salladen/spenaten på två tallrikar.
2. Skär köttet i strimlor. Blanda dem i en skål med peppar, finstrimlat citrongräs och olja. Ställ åt sidan.
3. Koka nudlarna enligt anvisningarna och spola dem i kallt vatten.
Blanda dem med strimlad gurka och lägg upp nudlarna på salladen/spenaten.
4. Skär knipplök i klyftor och strimlor, ansa och strimla moroten, ansa och strimla sockerärterna.
5. Hetta upp en stekpanna eller wok och fräs köttet ca 1 min. Lägg i löken, moroten och sockerärtorna och fräs i några minuter.


















6. Lägg allt på tallrikarna.
7. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Häll dressingen över salladen.

Salladen serveras ljummen.

Inspiration: Allt om mat

fredag 3 december 2010

Falsk Bellini



















Bubblig dryck som görs på barnmatspuré istället för vit persikopuré.
Riktigt god!

Till varje glas behövs:

2 msk barnmatspuré med smak av persika/äpple
1 msk socker
2 cl vodka
mousserande vin

Blanda puré, socker och vodka i botten av en champagneglas.
Toppa med mousserande vin.

Om du gör till många, blanda purén, sockret och vodkan i en bunke och portionera ut i glas. Toppa med mousserande först när gästerna anlänt, annars blir drinken avslagen och purén sjunker till botten.

1 burk puré räcker till ca 8 drinkar.

Källa: Tasteline

torsdag 2 december 2010

Kycklinglever med bacon



















kycklinglever
bacon
champinjoner
olja
salt, peppar

• Sätt ugnen på 175 ˚C.
• Torka av kycklinglevern med hushållspapper.
• Linda in kycklinglevern i baconskivor.


















• Lägg rullarna i en form och stek de i ugnen tills saften som rinner ut ur rullarna är klar.
• Fräs champinjonerna i lite olja, salta och peppra.

Servera med frästa champinjoner och polenta.

tisdag 30 november 2010

Linssoppa



















4 portioner

1 stor gul lök
0,5 dl olivolja
1 stor morot
1 klyfta vitlök
2 lagerblad
0,5 tsk torkad timjan
1 dl röda linser
1 dl svarta/gröna linser
1 burk krossade tomater
8 dl vatten
2 msk grönsaksfond

bacon

• Halvera, skala och finhacka löken. Fräs den i oljan ett par minuter.
• Skala och fintärna moroten. Fräsa den tillsammans med löken.
• Skala och hacka vitlöken. Fräs den med.
• Tillsätt lagerblad och timjan och fräs i några minuter till.
• Tillsätt de röda linserna. Slå på tomat, vatten och fond. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter.
• Tillsätt de gröna/svarta linserna och låt sjuda minst 30 minuter.

Stek baconet.

Servera soppan med stekt bacon och grovt bröd.

söndag 28 november 2010

Sarmale sparte/Spruckna surkålsdolmar

 


















Gillar man inte rulla kåldolmar - då kan man använda strimlad surkål och forma köttbullar i stället. Enkelt och gott!

600 g köttfärs
1 burk strimlat surkål, 900 g netto
1 gul lök
2 morötter
2-3 vitlöksklyftor
lite olja
1,5 dl ris
1 – 2 dl vatten
2 ägg
2 – 3 msk tomatpasta
150 g bacon
persilja
peppar
2-3 lagerblad
timjan
1 – 1, 5 liter vatten

- Hacka löken, morötterna och vitlöken.
- Hacka bacon.
- Fräs löken I lite olja, tillsätt morötterna och vitlöken och fräs allt i några minuter till.
- Tillsätt riset och fräs i några minuter. Låt blandningen svalna.

- Blanda färs, vatten (1 – 2 dl), peppar, persilja till en lös färs. (Salt behövs inte då surkålen är tillräcklig salt).
- Tillsätt risblandningen och äggen. Blanda allt. Rulla färsen till köttbullar.


















- Lägg lite surkål på botten i en gryta. Lägg på några köttbullar. Lägg några baconbitar.


















Upprepa med surkål, köttbullar och bacon tills allt är slut. Tillsätt lagerbladen. Överst ska vara surkål.

- Blanda tomatpasta med vattnet (1 – 1,5 liter). Häll detta i kastrullen så att det täcker köttbullarna. Strö på lite timjan.
- Låt koka i ca 1 timme.

Serveras med gräddfil och polenta.

söndag 14 november 2010

Mandeltårta



















En enkel och god tårta med smörkräm och mjukseg mandelbottnen.

6 portioner

Botten:
4 st äggvitor
125 g mandel
100 g socker

Kräm:
4 st äggulor
1 dl socker
1 dl grädde
125 g smör

Garnering:
50 g choklad

smör till formen

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant (diam. 24 cm).

Botten:
• Mal mandeln.
• Vispa äggvitorna hårt.
• Blanda i socker och mandel.
• Häll smeten i formen.

Grädda i cirka 30 minuter.
Lossa kanten och stjälp kakan på en talrik. Låt kakan kallna.

Kräm:
• Rör ihop äggulor, socker och grädde i en kastrull. Rör hela tiden i kastrullen tills krämen börjar sjuda. Tag av från plattan och rör i smöret så att det blandas väl. Låt kallna i kylskåp.

Bre krämen ovanpå kakan. Garnera med riven choklad.

lördag 13 november 2010

Äppelsås



















4 portioner

4 små schalottenlökar
1 äpple
1 tsk råsocker
3 msk smör
5 dl ofiltrerad äppeljuice, hempressad eller Tropicana
1 msk koncentrerad ljus kalvfond
2 msk äppelcidervinäger
0,5 dl sherry eller amontillado
1 kvist rosmarin
0,5 msk maizena+lite kallt vatten
salt, peppar

• Skala och skiva schalottenlöken tunt.
• Tärna äpplet i små bitar.
• Stek löken i 2 msk smör i en stekpanna tills löken är ljust brun.
• Lägg ner äppelbitarna och strö över sockret. Stek tills äpplet fått lite färg.
Tippa upp i en skål.
• Koka upp äppeljuice, vinäger, sherry, rosmarin och kalvfond i stekpannan. Låt sjuda samman till knappt halva volymen.
• Vispa ut maizenan i det kalla vattnet och rör ner lite i taget i den sjudande såsen till lagom konsistens. (Såsen tjocknar när den kallnar.)
• Tippa ner äppeltärningarna och löken i såsen. Vispa ner 1 msk smör och smaka av med salt och peppar.

Inspiration: Sydsvenskan, 31 oktober 2010

fredag 12 november 2010

Fyllda champinjoner_3


800 g champinjoner
8 skivor pålägg
50 g ädelost
2 ägg

- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rensa champinjonerna.
- Finhacka stjälkarna, pålägget och smula osten i en skål. Tillsätt äggen. Blanda.
- Fyll champinjonhattarna med blandningen och baka dem i ugnen ca. 30 min.

Serveras ljumma.

söndag 7 november 2010

Salată de vinete/Aubergineröra



















8 auberginer
5 msk majonnäs
3 msk citronjuice
salt, peppar
salladslök


• Sätt ugnen på grill, på högsta värmen.
• Sätt ugnsgallret ovanpå långpannan som tillhör ugnen.
• Tvätta auberginerna och lägg dem på ugnsgallret. Pricka auberginerna så att de inte exploderar i ugnen.
• Grilla auberginerna tills skalet bränns. (Vänd auberginerna då och då.) Det tar ca en timme.


















• Ta av skalet och låt auberginerna rinna av på en lutande skärbräda.
• Hacka auberginerna med en kniv. Lägg aubergineröran i en skål.


















• Tillsätt majonnäs och citronjuice.























• Smaka av med salt och peppar.
• Hacka löken.
• Servera auberginesalladen på rostat bröd. Strö hackad lök över.

torsdag 21 oktober 2010

Krämig kycklingsoppa med smak av curry




















(Till 6 port.)
3 kycklingklubbor
2 morötter
2 persiljerötter
1 bit selleri (100 g–200 g)
1 gul lök
1 paprika
2 burkar champinjoner
1,5 l vatten
1 msk smör/olja
1 msk curry
1 krm cayennepeppar

• Koka kycklingklubborna i ca 30 minuter. Skumma noga.
• Skala morötterna, persiljerötterna, sellerin. Skär grönsakerna utom löken i stora bitar. Salta. Koka i 30 minuter till tillsammans med kycklingklubborna.
• Skala och finhacka löken.
• Hetta upp smöret/oljan i en stekpanna. Bryn löken genomskinlig under omrörning.
• Låt champinjonerna rinna av. Lägg champinjonerna i stekpannan. Tillsätt curryn. Stek i några minuter till.
• Sila buljongen. Bena ur kycklingklubborna. Hacka köttet i stora bitar.
• Passera de kokta grönsakerna.
• Blanda kött, grönsaksröran, buljong och champinjonröran i en kastrull.
Servera med ett gott bröd.

måndag 18 oktober 2010

Prăjitură cu mere/ Krispig äpplekaka



Till degen:
ca 7 dl vetemjöl
1 msk smör
2 ägg
2 dl yoghurt
3 msk strösocker
2 tsk bakpulver

1 msk mannagryn

Till fyllningen:
1 kg äpple
2 msk kanel
4 msk strösocker
1 msk smör

Till garneringen:
3 msk socker

• Blanda alla ingredienser till degen.
• Dela degen i två lika stora delar.

Gör fyllningen:

• Skala av och riv äpplen. Blanda det med socker och kanel.
• Heta in lite smör i en stekpanna.
• Fräs äpplen i smöret tills allt vatten har dunstat. Låt röran svalna.

• Smörj och bröa en form (på ca 30 cm x 22 cm x 5 cm).
• Trycka in halva degen i formen.
• Strö över mannagrynen.
• Fördela äppelrivet ovanpå degen i formen.
• Täck med resten av degen. Tryck lätt med fingrarna så att degen pressas på äppelrivet.
• Strö över sockret till garneringen.

Grädda i 175 grader C i ca 45 minuter.

fredag 15 oktober 2010

Salată boeuf/Rumänsk nötköttssallad



















En sallad som passar bra till buffé. I Rumänien serveras denna sallad till fester/helger som jul, nyårsafton, födelsedagar.

Till 6 pers.

400 g nötkött
3 potatisar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
½ burk (på 670 g) grillad paprika
½ burk (på 340 g) cornichons (salta gurkor)
½ burk (på 420 g) majonnäs
2 - 3 msk senap
2 – 3 msk citronjuice
salt, peppar.

Garnering:
oliver, skivor av grillad paprika, etc.
(Eventuellt majonnäs.)

• Koka köttet. Skär den i små tärningar.
• Skala av och koka rotfrukterna.
• Skär paprikorna och gurkorna i tärningar.
• Blanda kött, rotfrukter, paprika, gurkor och majonnäs.



















• Smaka av med citronjuice, senap, salt och peppar.
• Lägg salladen på en fin tallrik.
• Dekorera med skivor av grillad paprika, oliver, etc.
(I Rumänien brukar man klä salladen i majonnäs och dekorera efteråt.)

måndag 11 oktober 2010

Torsk med mango



















(4 portioner)

1 pkt torskfilé (400 g)
1 msk olja
1 morot
1 röd paprika
1 mango
2 tsk röd currypasta
1 burk (400 g) kokosmjölk
2 msk citronsaft
salt

• Tina fisken och skär den i bitar.
• Hacka moroten och paprikan. Skala av och skär mangon i fina skivor.
• Fräs grönsakerna i lite olja, tillsätt currypasta, kokosmjölk och citron, låt sjuda 10 min.
• Lägg i fisken och låt koka i 6 min.
• Smaka av med salt.

Servera med kokt ris.

söndag 10 oktober 2010

Kycklingleverpaj



















(4 port.)

En krämig, smakrik paj.

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
400 g kycklinglever
2 gula lökar
1 msk smör
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 tärning hönsbuljong

2 äggulor
2 hela ägg
svartpeppar
3 dl riven, lagrad ost

Häll mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Låt den vila i kylskåp 15 – 30 minuter.

Sätt ugnen på 200˚.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Sänk värmen till 175˚.
Dela kycklinglevern i bitar. Hacka löken. Bryn kycklinglever och lök i smör i en het stekpanna.
Tillsätt övriga ingredienser, utom ägg och ost. Låt det hela sjuda i några minuter.

Sila ner såsen i en bunke. Låt den svalna och rör ner ägg och gulor. Smaka av med salt och peppar.
Blanda sås och lever och häll det i det förgräddade pajskalet. Strö över ost och sätt in formen mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills fyllningen har stannat och fått fin färg.

fredag 8 oktober 2010

Saftiga polska kringlor



















Saftiga kringlor som påminner mig om rumänska "Mucenici".

Till 12 st:

150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g jäst
125 g socker
0,5 tsk salt
ca 800 g vetemjöl
75 g honung

Fyllning:
100 g smör
1 msk vaniljsocker

Garnering:
1 ägg
200 g malda valnötter

Honungsvatten:
100 g honung
1 dl vatten

- Smula jästen i en bunke. Strö över lite socker och rör i lite med en sked.
- Värm mjölken till ca 37˚C och häll den ovanpå jästen. Tillsätt resten av sockret, vetemjölet, smöret, honungen och saltet. Knåda till en deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
- Blanda smöret och sockret till fyllningen.
- Dela degen i tre delar.
Gör så här med varje degbit:
- Kavla degen till en rektangel på ca 30 cm x 40 cm. Bred på lite av smörblandningen.


















- Vik degplattan på mitten.
- Skär remsor på ca 3 cm bredd. Skär varje remsa på mitten men inte helt igenom – se bilden.


















- Snurra degremsorna till en kringla.


















- Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper.

- Pensla med vispat ägg och strö på malda valnötter.


















- Grädda i 200˚C i ca 15 minuter.



















- Värm vattnet och blanda det med honungen.


















- Pensla kringlorna med honungsvattnet.


















Inspiration: Maria Elena/culinar.ro

torsdag 23 september 2010

Smörgåstårta med varmröktlax och räkor

 


















(6 - 8 port.)

15 st. brödskivor
(3 lager x 5 brödskivor per lager)

Fyllning 1:
200 g varmröktlax
3 st. salladslökar, skivade
125 g ost Cantadou pepparrot
1,5 dl turkisk/grekisk yoghurt
4 - 5 tsk citronjuice

Fyllning 2:
6 ägg, hårdkokta
250 g räkor, skalade och hackade
125 g ost Cantadou pepparrot
1,5 dl turkisk/grekisk yoghurt

Garnering:
300 g Philadelphia
2 dl turkisk/grekisk yoghurt
200 g kallrökt lax, skivad
250 g räkor, skalade
200 g kräftstjärtar i lake
1 ask cocktailtomater
1 citron
1 påse ruccolasallad

(en rund form på 24 cm i diameter)

Fyllning 1:
Bena ur fisken och blanda ihop samtliga ingredienser med en gaffel.

Fyllning 2:
Dela äggen, finhacka vitan och lägg undan till garnering. Blanda resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Garnityr:
Förbered garnityren på en bricka: snurra ihop laxskivor till rosor, låt räkor och kräftstjärtar rinna av på hushållspapper, skölj och torka tomaterna. Plasta och ställ i kyl.

Montering:
(Använd en form med lösbar kant.)
Kantskär brödskivorna.
Smörja kanterna på 4 brödskivor och lägg de i formen.
Komplettera genom att skära den 5:e brödskivan i små bitar och lägg till brödbitarna där det behövs tills brödlagret är komplett.
Bred fyllning 1 på detta lager.
Lägg på brödskivor till andra brödlagret.
Bred fyllning 2.
Avsluta med ett lager bröd.


















Plasta och ställ formen i kyl.

Garnering:
Blanda Philadelphia med yoghurten.
Flytta tårtan till serveringsfatet. Lägg pappersremsor på serveringsfatet för att skydda serveringsfatet. Ta bort formens kant.
Bred ut ost- och yoghurtröran jämnt över tårtans kant och ovansida.
Tryck fast ruccola på kant och ovansida.


















Garnera med lax, räkor, kräftstjärtar, hackad äggvita, tomat, citronskivor.

















 
Blogglista.se