Blogg-Topplista Elenas recept

fredag 25 december 2020

Smörstekt koljafilé med tomatrisotto

 



 

 

 

 

 

 

 

 


Servera smörstekt koljafilé tillsammans med den krämiga tomatrisotton med vitt vin, soltorkade tomater, parmesan och citron. Koljan steks i smör på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta.

4 port.

Tomatrisotto:
2 msk koncentrerad fiskfond
7 dl vatten
½ gul lök
2,5 dl risottoris t. ex. avorio
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 dl riven parmesan
1 dl strimlade torkade tomater
0,5 msk finrivet citronskal
2 msk plockad färsk timjan eller torkad (2 msk färsk timjan motsvarar 0,5 tsk torkad)
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar

Kolja:
ca 400 g koljafilé
ca 1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk smör 
 

Gör så här:
Tomatrisotto:

  • Värm fond och vatten i en kastrull. Skala och hacka löken. Stek lök, ris och tomatpuré i oljan i en kastrull på medelvärme 2 – 3 minuter.
  • Häll i vin och sjud på låg värme tills det mesta kokat in. Tillsätt buljong lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 20 minuter. 
  • Vänd ner parmesan, tomater, citronskal och tilmjan.
    Smaka av med salt och peppar.

Kolja:

  • Krydda koljan runt med salt och peppar. Stek fisken i smöret på hög värme ca 1 minut per sida tills den får fin färg. Sänk värmen och stek ytterligare ca 5 minuter. Fisken är klar vid en innertemperatur på 56˚C.

Servera koljan med risotton.

Källa: https://www.ica.se/recept/smorstekt-koljafile-med-tomatrisotto-724431/

Sötpotatissallad med marinerad jordärtskocka

 4 port.





Ca 1 kg sötpotatis
1 broccoli

1 rödlök
3 vitlöksklyftor

1 burk 400 g marinerad jordärtskocka

150 g fetaost

olivolja

1 msk tomatpasta
1 msk ingefärapasta

1 msk chilipasta
60 g spenat
60 g ruccola

Gör så här:

  • Skala och skär sötpotatis i små bitar. Rosta potatisen i en långpanna, med lite olivolja och lite salt.
  • Skär broccoli i små bitar, skiva rödlök, hacka vitlöken.
  • Fräs broccoli tillsammans med rödlök och vitlök i lite olivolja, i en stekpanna.
  • Tillsätt marinerad jordärtskocka, låt det värmas en stund. Tillsätt tomatpasta, ingefärapasta, chilipasta och låt allt stekas i några minuter.
  • Tillsätt spenat och ruccola och låt dem mjukna en stund. Stäng av plattan.
  • På ett stort fat, blanda rostad potatis med det som frästes i stekpannan, tillsätt fetaost i bitar, blanda allt.





måndag 21 december 2020

Krispiga tofubitar med korianderlimesås



 

 

 

 

 

 

 

 

 



4 port.

300 g naturell fast tofu
½ dl majsmjöl
½ tsk cayennepeppar
½ tsk malen ingefära
1 tsk salt
1 ägg, lättvispat (kan ersättas med sojamjölk)
1 dl kokosflingor
2 msk oskalade sesamfrön
½ dl ströbröd

Korianderlimesås
ca 1,5 dl

1 liten vitlöksklyfta, skalad
2 dl färsk koriander
½ avokado
2 msk extra virgin olivolja
juice och rivet skal från 2 lime
3 msk tahini
ca 4 msk vatten
2 tsk lönnsirap
½ malen spiskummin
salt
peppar

Servera med råris (2 dl råris), grönsaker (jag hade broccoli, sockerärtor, rädisor) och korianderlimesås (eller annan sås), eller med nudlar (sjögräsnudlar), grönsaker och sås.
Toppa gärna med skivad salladslök och färsk koriander.

Gör så här:

  • Förbered nudlarna/riset enligt förpackningen.
  • Pressa vätskan ur tofun genom att lägga den mellan två bitar hushållspapper. Lägg en tallrik ovanpå tofun med en konservburk på. Låt stå i 30 minuter.
  • Värm ugnen till 200˚C. Pensla en ugnsplåt med lite olja.
  • Torka av tofun och skiva den i kuber 1,5 cm x 1,5 cm x 1,5 cm. Dela varje kub på diagonalen. I en påse, blanda ihop majsmjöl, cayennepeppar, ingefära och salt. Lägg i tofubitarna och blanda runt. Plocka ur bitarna och skaka av överflödigt mjöl.
  • I en skål, blanda ihop kokosflingor, sesamfrön och ströbröd. Doppa bitarna i ägget och därefter i kokosmixen. Lägg dem på ugnsplåten och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Vänd efter halva tiden.

Såsen:
Hacka vitlöken i en blender. Tillsätt koriander och kör i någon minut. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda tills du får en jämn, slät och krämig sås. Smaka av med salt och peppar. Tunna ut med lite vatten tills du får önskad konsistens.

Källa: http://lillamatderiven.blogspot.com/2016/01/krispiga-tofubitar-med-kokos-sesamfron.html

lördag 19 december 2020

Fänkålsdipp

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 fänkål
olivolja

1 tsk fänkålsfrön

2 dl kokta vita bönor eller andra kokta bönor
1 msk tahini
1 vitlöksklyfta, pressad

2 msk tamarisoja

1 msk äppelcidervinäger

1/2 – 1 tsk tabasco

salt

peppar

ca 2 msk vatten om röran känns för torr.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Skär fänkålen i grova bitar. Lägg dem på en plåt och häll på 1 – 2 msk olivolja. Rosta gyllene, cirka 20 minuter (rör om efter 10 minuter).
  • Rosta fänkålsfröna i torr het panna och rosta dem.
  • Mixa fänkålen i en matberedare eller med stavmixer, tillsammans med de andra ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt lite vatten för lösare konsistens.

Servera med grissini, kex eller grönsaksstavar.

Källa: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson





Stuvade vermicelli / Lapte cu fidea

 Barndomsminne!


 

 

 

 

 

 

 

 

 


2 port.

650 ml mjölk
100 g vermicelli (pasta)
2 – 3 msk socker

Koka mjölken.
Tillsätt pastan och sockret och låt koka i ca 3 minuter. Rör om då och då.

onsdag 16 december 2020

Krispig fiskgratäng med vitlöksdoftande potatismos

 4 port. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

600 g fisk
Till potatismos:
1 hel vitlök
800 g mjölig potatis, skalad
25 g smält smör
1 dl varm mjölk
50 g finriven parmesan
salt
Panering:
2 dl panko (ströbröd)
skalet från en citron, finrivet
1 – 2 msk hackad persilja
65 g smält smör
salt
Övrigt:
Extra parmesan att riva över toppen

  • Sätt ugnen på 225˚C och lägg in den hela vitlöken på ett galler. Ta ut vitlöken efter 30 minuter.
  • Under tiden: skala och koka potatisen i saltat vatten tills helt genomkokt, cirka 20 minuter. Häll av och låt ånga av. Värm mjölk och smör tills smöret är smält.
  • När vitlöken är klar, skär av toppen på hela vitlöken och pressa ut innehållet över potatisen och mosa sedan med potatisstöt tillsammans med smörmjölken, finriven parmesan och salt och peppar efter smak.
  • Blanda ingredienserna till paneringen i en skål. Smörja in en ugnsfast form och placera fisken i mitten. Salta fisken, klicka potatismoset på vardera sidan av fisken, och strö till sist paneringen över fisken.
  • Ställ in formen i ugnen och låt stå i 15 – 20 minuter eller tills fisken är genomstek och paneringen fått fin färg.
    Riv lite extra parmesan och servera.

Källa: http://www.ätabörman.se/recept/krispig-fiskgratang-med-vitloksdoftande-potatismos/

måndag 14 december 2020

Ugnspannkaka med korv (rimmat stekfläsk)

 



















Ca 400 g korv (eller rimmat stekfläsk)
4 ägg
1 tsk salt

8 dl mjölk

3 dl vetemjöl

Till servering:
Rårörda lingon eller lingonsylt

  • Värm ugnen till 175˚C.
  • Vispa ihop hälften av mjölken med salt och mjöl, så du får en jämn smet
  • Tillsätt resten av mjölken och äggen. Vispa.
  • Skär korven i slantar och bryn dem i stekpanna. (Skär fläsket i tärningar och bryn dem i stekpanna.) Fördela korv(fläsktärningar) i en smord ugnsfast form.
  • Häll över smeten och grädda i ugnen i ca 40-50 minuter.

söndag 13 december 2020

Cornulete cu marmelada si nuci / Småkakor med marmelad och valnötter /

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca 37 st.

280 g vetemjöl
80 g strösocker
130 g smör
80 ml mjölk
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljextrakt
rivet skal av en citron
lite salt

100 g marmelad*
100 g malda valnötter

florsocker

(* = jag hade plommonmarmelad / magiun de prune)

Fyllning:
Blanda marmelad med malda valnötter.

Deg:

  • Mixa smör med socker.
  • Tillsätt vaniljextrakt och mjölk. Mixa.
  • Tillsätt vetemjöl och blanda allt med en sked/slickepott. Knåda degen i några minuter. Svep degen i plastfolie och låt degen vila i kyskåpet för en timme.
  • Platta till degen, med hjälp av brödkavel, till en rektangel på ca 34 cm x 50 cm, med tjocklek på ca 2 mm. Lägg delen med ena långa sidan mot dig. Dela degen på höjden i tre delar. Lägg fyllningen som en sträng längs ena långsida på varje del, med hjälp av en tesked eller spritspåse.

     
















  •  Rulla varje degplatta, se till att skarven är neråt.

     








 

 

 

 

 

  • Skär varje rulle till bitar på ca 4 cm.





 

 

 

 

 

 

 

  • Lägg bitarna på bakplåttar med bakplåtspapper.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Grädda i 180˚ för ca 25 min.
    Pudra med florsocker när kakorna är fortfarande varma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källa:https://chefnicolaietomescu.ro/reteta/cornulete-fragede-de-post-cu-nuca-si-magiun/

Indisk gryta

 4 port.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 vitlöksklyftor
1 bit ingefära, tumstorlek
1 gul lök
2 chilifrukter
2 palsternackor
4 tomater
2 msk olivolja och 2 msk smör till stekning
2 msk garam masala
5 dl yoghurt
2 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl vatten
½ blomkålshuvud
1 röd paprika
1 burk valfria bönor, 3 – 4 dl kokta
1 lime
salt

Serveras med ris

  • Skala lök, vitlök och ingefära och finhacka dem. Finhacka chilin.
  • Skala palsternackorna och skär i mindre bitar. Skala tomaterna, ta bort kärnorna, skär tomaterna grovt.
  • Hetta upp 2 msk smör och 2 msk olivolja i en panna med högre kanter eller en stor gryta (3 liter). Lägg i hackad lök, vitlök, ingefära, chili och låt fräsa under omrörning.
  • Tillsätt palsternacka och garam masala och låt fräsa i några minuter. 
  • Tillsätt tomater, yoghurt, buljongpulver och vatten. Koka upp och sjud i ca 10 minuter.
  • Skölj och ansa blomkålen (skala även stammen och använd den). Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar.
  • Tillsätt blomkålen och bönorna med dess spad i grytan. Låt koka till blomkålen mjuknar.
  • Riv ner skalet och pressa i saften från limen.
    Smaka av med salt.

Servera med ris.

Inspiration: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson

tisdag 8 december 2020

Kokosplättar med rismjöl

 Glutenfria kokosplättar.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca 30 plättar.

  • 2 dl rismjöl
  • 3 ägg
  • 3 dl kokosmjölk
  • 2 msk kokosolja till stekning
  • lite salt

Gör så här:

  1. Vispa samman ingredienserna till en smet. Låt vila i ca 15 minuter.
  2. Stek plättarna i kokosolja i plättlagg på medelhög värme.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Servera med t.ex. honung, hackade valnötter, bär, sylt, ost.

Källa: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson

torsdag 3 december 2020

Indonesisk sallad med jordnötssås – Gadogado

 4 port.



















200 g fast tofu
2 msk + 2 msk tamarisoja
1 msk + 1 msk riven ingefära
1 tsk tabasco
1 dl jordnötssmör
5 cm purjolök
½ chilifrukt
saft och rivet skal från 3 limefrukter
salt och peppar
ca 4 nävar hackad rödkål
1 paprika
3 salladslökar
4 tomater
2 avokador
4 nävar bladspenat
4 nävar ruccola
½ papaya eller ½ mango
½ kruka koriander
kokosolja eller olivolja till stekning
ev. sesamfrön, lingon eller granatäpplekärnor till garnering

Gör så här:
Tofun:
Skär tofun i skivor och låt det marinera i 2msk soja, 1 msk riven ingefära och tabasco i ca 30 minuter. 

Jordnötssmörsåsen:
Mixa jordnötssmör, 1 msk riven ingefära, grov skivad purjolök, hackad chili, 2 msk soja, skal och saft från 2 limefrukter till en grovkorning röra. Späd eventuellt med lite vatten och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

Strimla rödkål och paprika. Skiva salladslöken tunt. Skär tomaterna i bitar och avokado i klyftor. Fördela tillsammans med bladspenat och ruccola på ett stort fat eller på fyra tallrikar. 
 

Skär papayan eller mangon i kuber och vänd runt med saft och rivet skal från den sista limefrukten. Fördela detta över salladen och strö över grovt hackad koriander.
Stek tofun (marinaden ska med också) i kokosolja på medelhög värme tills den är gyllene.

Servera salladen med tofu och jordnötssmörsåsen. Strö eventuellt sesamfrön, lingon eller granatäpplekärnor.

OBS! Jag brukar skala och kärna ur tomaterna. Skal och kärnor innehåller lektiner som är inte bra för hälsan. Detta gäller för paprikan också.

Inspiration: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson

 

 

 

 



 
Blogglista.se