Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 26 augusti 2023

Grönsakssmulpaj med LCHF smuldeg

 

















För detta recept utgick jag från receptet:  Grönsakssmulpaj där jag ändrade ingredienserna för smuldegen.

Till 4 portioner:

 Till grönsaksröran:

1 zucchini
1 aubergine
1 paprika
2 gula lökar
2–3 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1-2 tsk timjan eller basilika

Till smuldegen:

3 dl mjöl (jag hade 1 dl mandelmjöl, 1 dl havremjöl, 1 dl kikärtsmjöl)
3 msk kokosolja
1 msk smör
80 g riven parmesanost
2 msk vatten
salt

Plus:
100 g fetaost

  • Hacka och fräs grönsakerna och vitlöken.
  • Blanda i tomaterna och puttra ihop ca 30 min, salta och krydda.



















  • Blanda ihop ingredienserna till smuldegen. Kokosoljan kan ersättas med olivolja eller smör.
  • Låt degen vila i kylskåpet en halvtimme eller tills grönsaksröran är klar.
  • Häll grönsakerna i ugnsform, tärna fetaost över, smula degen överst.
























































Grädda i 225°C, i ca 20 min.


lördag 19 augusti 2023

Köttfärspaté med lever och kokta ägg



















Jag har lagat en terrine/paté med blandad färs, nötlever och kokta ägg. Man kan använda vilken färs som helst och kycklinglever eller grislever.

Denna är en rätt som heter ”Drob” på rumänska, äts mest vid högtider typ jul eller påsk.
Passar bra till buffé.

500 g färs
500 g lever*
4 st. gul lök
4 ägg
3 kokta ägg
timjan
salt
peppar
dill/persilja

  • Hacka och fräs löken i lite olja.
  • (Ev. torka av leverskivorna med hushållspapper.) Koka levern i några minuter tills den blir fast men inte torr. Ta ut levern från vattnet, låt den kallna och skär den i små tärningar.
  • I en skål, blanda hackad lever, färs, lök, fyra ägg, timjan, salt, peppar, dill/persilja.
  • Häll halva smeten i en smord form (1,5 liter). Lägg de kokta (skalade 😊) hela äggen på smeten, häll resten av smeten över äggen.
  • Grädda i 175° C i ca en timme. Ös under tiden såsen som blir i formen över smeten så att den inte torkas ut. Grädda tills smeten släpper formens kanter.
  • Låt den kallna, skär den i skivor. (Den kan ätas även varm, värms i skivor i en stekpanna.)
  • Passar bra till buffé.

Servera med grönsallad eller ugnsrostade grönsaker. Saltgurka passar också bra.

*Jag hade nötlever som jag skar i skivor på ca 3 cm bredd, lade leverskivorna i mjölk i en skål, skålen i kylskåpet för ca en halv timme. Detta för att ta bort bitterheten (säger man…). Detta är inte nödvändigt att göra för kyckling- eller grislever.





























































onsdag 9 augusti 2023

Levergryta med lök- och paprikasås

 










500 g lever*
mjölk
2 st. gul lök**
vatten
1 dl rött vin
2 st. paprikor
ca 5 msk tomatpasta
3 st. vitlöksklyftor
olja
timjan
3 st. lagerblad
paprikapulver
2 tsk salt/Vegeta (ekologisk)/örtsalt
dill/persilja

  • Skölj, torka och skär bort alla hinnor på levern. Skiva den i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg de i en skål och häll mjölk över levern tills mjölken täcker levern. Låt det stå i kylskåpet i en timme. Detta för att förbättra smaken, tar bort bitterheten och gör att levern blir saftig.
  • Skala och skiva löken, skär paprikorna i små bitar. Stek löken och paprikorna i olja tills de blir mjuka, ca 25 minuter. Tillsätt lite vatten då och då om röran blir för torr.
  • Under tiden – häll av mjölken från skålen med levern, torka leverskivorna med hushållspapper, skär levern i mindre bitar och stek leverbitarna i olja, i omgångar, i en stekpanna tills levern får lite stekyta. Steker man för länge blir levern torr.
  • Tillsätt tomatpastan, timjan, lagerblad, paprikapulver, vinet i stekpannan där levern har stekts. Rör om.
  • Tillsätt lök- och paprikaröran och salt/Vegeta/örtsalt. Låt allt koka i några minuter, tillsätt lite vatten om det behövs.
  • Sist, tillsätt riven vitlök ock låt allt koka i några minuter till.
  • Strö lite dill/persilja över.

Servera med till exempel vitlöksfräst broccoli.

 

*Jag hade kalvlever (ungnötslever) men grytan kan göras med kycklinglever eller grislever.

**Det kan vara flera lökar för mer sås.

söndag 6 augusti 2023

Ostbröd i muffinsform_LCHF

 

















6 st.

160 g hårdost
4 ägg
4 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk (pulveriserat psylliumskal) (Lindroos)
1 dl chiafrön
1 dl solrosfrön
1 tsk salt

Topping: sesamfrön

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Smörj en plåtmuffins med lite fett.
  • Blanda ihop ingredienserna och klicka smeten i muffinsformen.
  • Strö sesamfrön över.
  • Grädda i ca 20 minuter











Med inspiration från @56kilo.se, #56kilo

https://www.56kilo.se/snabba-frofrallor/

lördag 8 juli 2023

Sallad med quinoa


















Sallad med:

mango
sojabönor
vitkålssallad
gravad lax
röd lök
spenat
morot
quinoa

Dressing (till 2 port.):

1 msk soja
2 msk sesamolja
1 msk gochujang (koreansk chilisås)
saft från 1 lime

lördag 17 juni 2023

Senapsfisk med svamp

 


















(till 4 port.)

600 g torsk eller annan vit fisk
500 g svamp
75 g smör
1 tsk salt
peppar efter smak
2 msk färsk basilika, persilja eller oregano
4 dl vispgrädde
2 msk osötad dijonsenap
200 g riven ost
500 g broccoli eller blomkål
75 g smör eller olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Skär svampen i klyftor. Bryn i smör tills svampen fått fin färg.
Salta, peppra och tillsätt färska örter.
Häll i grädde och senap och sänk värmen. Låt puttra 5 – 10 minuter tills grädden kokat in något.

Lägg fisken i en smord ugnsform. Strö över ¾ av osten och häll i svampstuvningen. Toppa med resten av osten och sätt in i ugnen.

Grädda i cirka 20 minuter. Testa om fisken är klar genom att sticka fisken med en vass kniv – delar fisken i lameller betyder det att den är klar. (Tänk på att fisk eftersteker även efter att du tagit den ur ugnen.)

Gör under tiden i ordning sidorätten:
Blomkålen – skär stocken och skala den med en vass kniv eller en potatisskalare. Skär stocken i stavar. Dela blomkålen i mindre buketter.
Koka i lättsaltat vatten några minuter till kålen är lagom mjuk. Häll av vattnet och slå över olivolja eller smör. Stompa med en grov träsked eller gaffel.
Salta och peppra och servera till fisken.


Källa:Diet Doctor

söndag 28 maj 2023

Frölimpa

En saftig och lättbakad limpa med lite kolhydrater.



















3 ägg
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl kvarg*
3 dl havregrynsmjöl
2 dl mandelmjöl
2 dl blandade frön till exempel solroskärnor, pumpakärnor; sesamfrön, chiafrön eller linfrön

Garnering:
2 msk blandade frön

  • Sätt ugnen på 180°C.
  • Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en rymlig bunke.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en kladdig deg.
  • Stjälp upp degen i en limpform, ca 1,5 liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över blandade frön.
  • Grädda limpan längst ner i ugnen i cirka 55 min.
  • Ta upp papperet och limpan ur formen och låt kallna innan brödet skärs i skivor.

    *Vid ett annat tillfälle använde jag "Coconut Classic" istället för kvar. Färre kolhydrater!     



 

























Källa:  Frölimpa

 


tisdag 25 april 2023

Chiapudding

 








































2 - 3 port.

4 msk chiafrön
1 burk kokosmjölk
1 dl (matlagnings)yoghurt
1 tsk vaniljpulver
lite honung

Valfri topping: bär, mango, valnötter, rostade kokosflingor, myntablad, citronmeliss, etcetera.

Blanda alla ingredienser väl förutom topping.
Ställ i kylskåpet i ca 3 - 5 timmar eller över natten.
Servera med valfri topping.

Valfri topping: bär, mango, valnötter, rostade kokosflingor, myntablad, citronmeliss, etcetera.

söndag 23 april 2023

Grön smoothie_5
























Till 2 stora glas:


1 – 2 nävar färsk spenat
2 kiwi
1 avokado (eller ½ paket fryst avokado, tärnad à
250 g)
1 banan
1 tsk spirulina
lite honung
ca 4 dl kokosmjölk

Kör allt i en mixer.


lördag 15 april 2023

Pastagratäng med skinka

 


















4 portioner

300 g pasta
200 g skinka
1 dl soltorkade tomater
1 purjolök
1 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning

Äggstanning:
3 dl matlagningsgrädde
3 ägg
3 dl prästost, lagrad, riven
1 burk ricottaost eller kesella (250 g)*
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Koka pastan enligt anvisning på förpackning.
Strimla skinka och tomater.
Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i olja i en stekpanna i några minuter. Blanda i smulad buljongtärning.

Blanda ingredienserna till äggstanningen.
Vänd ner purjo, skinka, tomater och pasta och blanda väl. Häll blandningen i en smord ugnssäker form.

Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Täck formen med aluminiumfolie efter halva tiden om gratängen ser ut att bli för mörk.

Källa: alltommat

*) Jag hade 150 g fetaost, smulad

lördag 1 april 2023

Chili con carne


















En mustig gryta!

500 g nötfärs
lite olja
2 gula lökar
1 påse tacokrydda (40 g)
1 burk hela tomater, skalade
1 burk kidneybönor (440 g)
1 liten burk majs
1 tsk paprikapulver – rökt
1 msk soja
1 msk fisksås
4 lagerblad
1 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 tsk kanel
1 tsk kakao
2 bitar choklad
torkad chili (jag hade chili pasilla och chili guajillo)
2 klyftor vitlök
1 grön paprika*

Servera med ris och gräddfil eller nachochips och gräddfil.
Strö även lite riven ost över rätten vid servering.

Bryn färsen i oljan i en gryta.

Skala och hacka lökarna. Blanda ner löken i grytan och låt den steka, ca 8 minuter. Tillsätt tomatpuré och tacokrydda och stek en stund till.

Tillsätt tomaterna, soja, fisksås, chili, lagerblad, köttbuljongtärning, kanel, kakao, choklad, lite vatten och låt alltsammans koka ihop tills röran blivit tjock. Ju längre koktid, desto fylligare smak.

Tillsätt bönorna (inklusive spadet) och majsen och låt alltsammans bli varmt.

Mot slutet, tillsätt pressad vitlök.

Ta ut lagerbladen och släng dem.

* Man kan även tillsätta en grön, hackad paprika att stekas tillsammans med löken.


söndag 26 mars 2023

Cannelloni med spenat, svamp och ricotta

 


















4 port.

INGREDIENSER:

400 g tinad fryst bladspenat*
1 msk smör
2 krm riven muskotnöt
500 g svamp
3 msk olivolja
250 g ricotta
200 g färska lasagneplattor
2 msk riven parmesan
salt, peppar

Ostsås**:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk (3%)
2 dl finriven cheddarost
2 dl grädde eller crèmefraiche.

GÖR SÅ HÄR:

Ostsås**: Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet. Vispa långsamt ner mjölken och vispa till en slät sås. Låt koka 1–2 minuter under uppvisning.
Ta från värmen och rör ner ost, grädde, salt, peppar. Späd ut eventuellt med mer mjölk eller vatten från upptiningen av spenaten.

Sätt ugnen på 225°C.
Fräs spenaten i smöret tills all vätska kokat bort. Krydda med muskot, salt och peppar.
Ansa och hacka svampen grovt. Fräs svampen i olja tills den får lite färg.
Blanda svampen med spenat och ricotta.
Smaka av med salt och peppar.

Lägg lite av ostsåsen i botten på en smord ugnssäker form, ca 29 cm x 19 cm x 5 cm. Fördela fyllningen på lasagneplattorna, rulla ihop dem och lägg dem i formen. Fördela resten av såsen över.
Toppa med parmesan och ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills de är gyllene.
Servera gärna med en grönsallad.

*) Spara lite vatten från upptiningen för att eventuellt spädda ostsåsen med.

**) Det blev för lite sås. Gör 1,5 satser sås.




torsdag 16 mars 2023

Kålpudding

 










Saftig och mustig kålpudding, utan ris.

Ca. 6 port.

500 g blandfärs
800 g vitkål, helst spetskål
2 gula lökar
3 msk ströbröd (glutenfri Panko)
1 ägg
1,5 dl grädde
0,5 dl vatten
1 msk koncentrerad ox- eller kalvfond (glutenfri)
salt
svartpeppar

  • Skär kålen i bitar. Halvera löken och skiva den tunt. Hetta upp en blandning av smör och olja i en panna och stek kål och lök varsamt i ca 60 minuter. Mängden kål kan verka alldeles för stor, men den sjunker långsamt ihop och får en fin, brynt yta. 

  • Sätt ugnen på 175°C. Blanda i en skål färs, ägg, grädde, ströbröd, vatten, fond, salt, peppar. Lägg i hälften av kålblandningen och vänd ihop smeten. Fördela blandningen i en ugnsfast form och lägg resten av kålen över ytan. Sätt in i ugnen. Efter ca 30 minuter lägg på en aluminiumfolie och låt formen vara i ugnen för ytterligare 30 minuter.

  • Servera kålpuddingen med rårörda lingon och kokt potatis.


måndag 6 mars 2023

Dillstuvad potatis

4 portioner



 




















800 g potatis av fast sort
5 dl mjölk
4 msk mjöl
50 g smör
dill (torkad eller färsk)
salt
peppar

  • Skala potatisen och dela i tärningar, koka hastigt i lättsaltat vatten och sila av.
  • Smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjölet och låt fräsa en stund. Tillsätt sedan mjölk, salt och peppar. Koka upp under omrörning och låt sjuda långsamt till såsen tjocknar. (Tillsätt mer mjölk om såsen blir för tjock.)
  • Tillsätt potatis och (hackad) dill.

Kan serveras med panerad fisk som : här

tisdag 31 januari 2023

Glutenfritt bröd med groddat bovete

 

















Det bästa glutenfria bröd jag har ätit. Minimal arbetsinsats, men det krävs lite planering för att det tar tre dagar innan man bakar/gräddar brödet.


Receptet finns här: ”INTUITIVE LIVING by Ayako Miki”












Till ett bröd:

Dag 1:
500 g helt bovete* (Saltå)

Dag 2:
200 g pumpakärnor

Dag 3:
2,25 dl kallt vatten
15 g (oraffinerat) Himalayasalt eller lite mer än 15 g havssalt
en liten klick honung
1 rågat tsk hel kummin

20 g/2 msk malda psyllium fiberskal (även kallat fiberhusk eller psyllium fiber)
80 – 100 g skalad morot

 

Gör så här:

Dag 1:
Häll upp bovetekärnorna i en stor skål eller bunke och häll på kallt vatten så det täcker ordentligt. Låt stå 1,5 – 2 dygn tills små ”svansar” har börjat gro på en del av bovetekärnorna. Byt vattnet några gånger.

Dag 2:
Blötlägg pumpakärnorna för att göra dem mildare för magen. Lägg dem i en lite mindre skål och häll på kallt vatten så att det täcker. Låt stå till nästa dag eller i alla fall ett halvt dygn.

Dag 3:
Häll av blötläggningsvattnet från bovetekärnorna och pumpafrön, skölj ordentligt i kallt vatten. Låt rinna av lite.

Skölj skålen som bovetet låg i och lägg tillbaka de groddade bovetekärnorna i skålen tillsammans med vatten, salt, kummin och honung. Mixa ihop alltsammans med hjälp av en stavmixer tills alla kärnor mixats sönder.

Tillsätt det malda psylliumet lite i taget, riv moroten grovt och blanda ner, tillsätt pumpakärnorna.

Smörj en form (1,5 liter) med kallpressad kokosolja, klicka i degen och jämna till ytan.
låt det jäsa tills degen nått omkring kantnivå, ca 2 cm på höjden**. Räkna med mer än ett halvt dygn under den kalla årstiden. ***

Grädda brödet på 200°C i ca 2 timmar.
Ta ut brödet från formen och låt brödet kallna på ett galler, det tar ca. tre timmar.

 

*) Bovete är inget sädesslag utan en ört.

**) Mitt/mina bröd har inte jäst mycket.
***) Jag lät det jäsa ca ett dygn.


måndag 5 december 2022

Kött- och champinjongryta

 


















6 portioner

Ca 1,2 kg grytkött
1 tärning köttbuljong
2 lökar
2 – 3 morötter
30 st. kryddpepparkorn
6 lagerblad
vatten
smör/olja till stekning
ca 500 g champinjoner
4 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 tsk soja
2 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
salt
svart peppar

 

  • Skär köttet i mindre bitar 2 cm x 2 cm x 2 cm. Bryn köttet i omgångar i smör/olja tills det börjar få fin färg.
  • Lägg köttbitarna i en gryta. Salta.
  • Skala lök och morötter och skär dem i stora bitar. Tillsätt lök, morötter, kryddpepparkorn, köttbuljongtärning, svartpeppar och lagerblad i grytan. Häll vatten så att det täcker köttet. Koka tills morötterna blir mjuka, ta upp morötterna på en tallrik, fortsätt koka tills köttet blir mjukt. Ta upp löken. Mixa löken med en stavmixer och häll löksåsen i grytan. Tillsätt morötterna.

Champinjonsåsen:

  • Smält smör i en stekpanna och fräs av champinjonerna. Red med vetemjöl. Tillsätt vispgrädde, soja, tomatpuré, dijonsenap, paprikapulver.
  • Häll champinjonsåsen i grytan.

Servera grytan med ris eller potatismos och en sallad.

lördag 8 oktober 2022

Tofu- och linsgryta











2 x 250 g tofu
180 g röda linser, torkade
2 burkar/Tetra à 400 g passerade/krossade tomater
lite olja
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpasta
150 ml röd vin
1 (umami) buljongtärning
4 msk soja
1 tsk kummin
1 tsk sött paprikapulver
1 tsk kanel
1 tsk oregano
chili (jag hade chilipasilla och chili guajillo) efter smak
några bitar choklad 30 g
vatten
lite honung
koriander
ev. fisksås

Serveras med limeklyftor, bulgur, ris eller pasta passar bra till.

  • Finfördela tofun med hjälp av en gaffel.
  • Heta upp en gryta, häll i lite olja, stek tofun i två omgångar ca. 8 minuter/omgång.
  • Tillsätt soja ock stek i några minuter till. Lägg allt åt sidan.
  • Hacka rödlök och vitlök. Stek rödlöken (i samma gryta) i några minuter. Tillsätt vitlöken och stek i några minuter till.
  • Tillsätt kummin, paprikapulver, kanel, oregano, chili och tomatpasta. Stek i några minuter.
  • Tillsätt vinet och koka i några minuter.
  • Tillsätt tofu, linser (sköljda), passerade/krossade tomater, choklad, lite honung. Tillsätt vatten så att det täcker röran i grytan.
  • Låt allt koka i ca en timme, tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av och justera smakerna vid behov. Jag brukar tillsätta fisksås också.















 

Inspiration: Plantbased chili recipe

söndag 25 september 2022

Chec in trei culori / Mjukkaka i tre färger

Mjukkaka i tre färger: vit, gul, brun.



















Lätt att komma ihåg ingredienserna – de flesta är ”5” av …

5 ägg
5 + 5 msk socker
5 + 5 msk vetemjöl (siktat)
5 g bakpulver
5 msk mjölk
5 msk olja
1 msk kakao (siktat)
½ tsk vaniljpulver
(eventuellt rivet skal av ½ citron eller apelsin)

Garnera med:
florsocker

Gör så här:

Vit smet:
Separera äggulor och äggvitor i två olika skålar.
Vispa äggvitorna med 5 msk socker till hårt skum.
Tillsätt 5 msk vetemjöl och blanda med en slickepott.

Gul smet:
Vispa äggulor med 5 msk socker till en fluffig vit smet.
Tillsätt mjölk och olja. Blanda.
Tillsätt 5 msk vetemjöl och bakpulvret. Blanda allt.
(Tillsätt – eventuellt – rivet skal av citron eller apelsin.)

Brun smet:
I en liten skål – blanda 4 msk av den gula smeten, 5 msk av den vita smeten, siktat kakao, vaniljpulver.

Smörj och bröa en form på 1,5 l.
Häll den bruna smeten i formen.
Häll den vita smeten.
Häll den gula smeten.

Grädda i 180°C (varm luft) i ca 30 minuter. Prova med en sticka. Kakan är klar om stickan blir torr.
Låt kakan svala i formen en liten stund, strö florsocker över kakan.

Det blir ca 20 skivor.




söndag 4 september 2022

Filmjölksbröd

 























till 2 bröd:

7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 liter filmjölk
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hela torkade aprikoser (ca 100 g)
1 dl russin
1 dl hasselnötter
1,5 tsk bikarbonat
2 dl sirap

Sätt ugnen på 175°C.

  • Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.
  • Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt, med mjuk hand, till en jämn, tjock smet.
  • Smörj två 1,5-liters brödformar väl eller använd bakplåtspapper. Fyll formarna med smet och strö över lite mjöl.
  • Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timmar. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

Källa: Tidningen Buffé 11/2001 Filmjölksbröd

Tips från kommentarerna från receptet på nätet:
- Bakar ett bröd varje gång, alltså halva receptet. 40 minuter i ugnen räcker. Blir perfekt!
- Jättegott även utan frön och nötter pga. allergi.
- … Vi utesluter helt sirap och russin och dubblar i stället aprikoserna för de smakar som marmelad när de dyker upp i brödskivorna.
- Går utmärkt att frysa in i skivor.
- Jättegott och går alldeles utmärkt att helt uteslutasirapen. Frukten ger sötma.
- Hade termometer och körde på 98 grader vilket gav ett perfekt bröd.
 - … När det kommer till förvaring har jag upptäckt att brödet håller sig bäst inlindad i aluminiumfolie och i kallskafferiet.
- Superenkelt. Jag tog pepparkaksfil och tillsatte lite kanel. Vilket super julbröd. I stället för aprikos tog jag cranberries.
- Underbart gott. Vänta inte fem timmar! Ta fram en vass kniv och skär av en varm skiva och bre på ett tjockt lager smör. Jag rostade nötterna, solrosfröna och linfröna i ugnen på 200 grader i 10 min. innan eftersom jag tycker att det framhäver smakerna. Sen följde jag en tidigare rekommendation och använde enbart 1 dl sirap. Sötman räcker gott och väl! Just det - jag krossade en tsk kardemummakärnor i mortel och la till i receptet.
















 
Blogglista.se