Det bästa glutenfria bröd jag har ätit. Minimal
arbetsinsats, men det krävs lite planering för att det tar tre dagar innan man
bakar/gräddar brödet.
Receptet finns här: ”INTUITIVE LIVING by Ayako Miki”
Till ett bröd:
Dag 1:
500 g helt bovete* (Saltå)
Dag 2:
200 g pumpakärnor
Dag 3:
2,25 dl kallt vatten
15 g (oraffinerat) Himalayasalt eller lite mer än 15 g havssalt
en liten klick honung
1 rågat tsk hel kummin
20 g/2 msk malda psyllium fiberskal (även kallat fiberhusk
eller psyllium fiber)
80 – 100 g skalad morot
Gör så här:
Dag 1:
Häll upp bovetekärnorna i en stor skål eller bunke och häll på kallt vatten så
det täcker ordentligt. Låt stå 1,5 – 2 dygn tills små ”svansar” har börjat gro
på en del av bovetekärnorna. Byt vattnet några gånger.
Dag 2:
Blötlägg pumpakärnorna för att göra dem mildare för magen. Lägg dem i en lite
mindre skål och häll på kallt vatten så att det täcker. Låt stå till nästa dag
eller i alla fall ett halvt dygn.
Dag 3:
Häll av blötläggningsvattnet från bovetekärnorna och pumpafrön, skölj ordentligt
i kallt vatten. Låt rinna av lite.
Skölj skålen som bovetet låg i och lägg tillbaka de
groddade bovetekärnorna i skålen tillsammans med vatten, salt, kummin och
honung. Mixa ihop alltsammans med hjälp av en stavmixer tills alla kärnor
mixats sönder.
Tillsätt det malda psylliumet lite i taget, riv moroten
grovt och blanda ner, tillsätt pumpakärnorna.
Smörj en form (1,5 liter) med kallpressad kokosolja, klicka
i degen och jämna till ytan.
låt det jäsa tills degen nått omkring kantnivå, ca 2 cm på höjden**. Räkna med
mer än ett halvt dygn under den kalla årstiden. ***
Grädda brödet på 200°C i ca 2 timmar.
Ta ut brödet från formen och låt brödet kallna på ett galler, det tar ca. tre
timmar.
*) Bovete är inget sädesslag utan en ört.
**) Mitt/mina bröd har inte jäst mycket.
***) Jag lät det jäsa ca ett dygn.