Middag på 30 minuter enligt Jamie Oliver. Mig tog det mer men det var spännande med lite stress!
Detta skulle ingå i menyn (4 pers.):
- lammkotletter
- couscous
- flatbröd
- fyllda små paprikor
- dipsås med yoghurt
- hummus
- drink med granatäpple, citron och mynta
1. Sätt ugnen på 175°C. Sätt en form i ugnen – till lammkotletterna.
2. Koka vatten till
couscousen.
3. Krydda 4 st.
lammkotletter med salt, peppar, sött paprikapulver, timjan, spiskumminfrön, olivolja.
4. Stek köttet i het panna med lite olivolja. Riv lite muskotnöt ovanpå köttet. Vänt köttet och låt det stekas.
5. Häll 3 dl
couscous i en kastrull/skål. Täck med kokande vatten, ca 1 cm. Lägg ett lock eller tallrik ovanpå.
6.
Flatbröden – kan vara chapatti, tortilla, etc. (jag hade tortilla): Ta ett ark bakplåtspapper och skölj det i kallt vatten. Pappret blir mjukare och följsamt. Krydda bröden: strö på lite salt, torkad oregano eller timjan, ringla på lite olivolja. Stapla bröden på det våta bakplåtspappret. Vik upp kanterna. Kläm fast pappret, det ska skydda bröden som kommer att kännas som nybakade. Lägg de på ett galler längst ner i ugnen.
7. Lägg
lammkotletterna i formen i ugnen. Ställ tillbaka formen i ugnen för ca 15 min.
8.
Drinken: häll i iskuber i en tillbringare. Lägg i en näve mynta. Tillsätt saften av en halv citron. Fyll tillbringaren med kolsyrat vatten. Dela på granatäpplet. Pressa över isen. Blanda med en sked.
9.
Fyllda små paprikor – detta glömde jag göra! Men man skulle göra så här: ringla lite olivolja i en stekpanna. Ta små paprikor (färdigrostade och skalade, från burk) – 1 eller 2 per person. Skär små stavar cheddarost eller annat ost som smälter och stoppa i en bit ost i varje paprika. Droppa lite lag från burken ovanpå paprikorna och stek de. Lägg paprikorna i en form. Strö lite persilja ovanpå.
10. Ta ut
lammkotletterna från ugnen, vänd de i saften från formen och in i ugnen igen för 10 min. till.
11. Couscous: Rör i couscousen med två gafflar. Finhacka en näve mynta och en chili. Tillsätt detta i couscousen. Tillsätt i saften av en halv citron och 4 msk olja. Salta och peppra. Blanda.
12. Ta ut
lammkotletterna från ugnen.
13.
Hummus: (Från burk.) Häll hummus i en skål, gör en grop i mitten, Pressa i lite citronsaft, ringla över lite olivolja. Krydda med peppar och paprikapulver.
14.
Dipsås med yoghurt: Häll yoghurt i en skål. Tillsätt i mitten lite harissa (blandning av mosade, rostade chilifrukter och olja) och rör lite. Strö lite persilja ovanpå och ringla lite olivolja.
15. Ta ut
brödet från ugnen.
Klart!