söndag 16 januari 2011
Macaroane cu brânză/Pasta med Fetaost
(2 port.)
250 g kort pasta
50 g smör
200 g Fetaost
• Koka pastan. Låt den rinna av.
• Riv osten.
• Smält smöret i en panna.
• Rör ner pastan i smöret. Låt pastan bli varm.
• Tillsätt riven ost. Blanda.
Etiketter:
Elenas blogg,
elenas recept,
elenasblogg,
elenasrecept,
enkelt,
huvudrätter,
lunch,
macaroane cu branza,
middag,
pasta,
pasta med ost,
rumänska recept
onsdag 12 januari 2011
Cremă de zahăr ars (1)/Crème Caramell (Bäst)
Caramell:
150 g strösocker
1 msk vatten
Kräm:
1 liter mjölk 3 %
8 ägg
1 msk vaniljsocker
6 msk socker
Tillagning - Caramell:
• Värm under omrörning socker och vatten i en kastrull tills allt socker är smält och caramellen är brun! Bränn den inte för mycket för då smakar det bara bränt.
• Vippa kastrullen åt alla håll, så att både botten och sidor täcks med caramell.
Tillagning - Kräm:
• Vispa upp ägg och socker till en vit och skummig smet.
• Vispa ned mjölken i smeten. Tillsätt därefter vaniljsockret.
• Ställ formen i vattenbad (form med hett vatten i) i ugnen på ca 200 grader.
Låt inte vattnet i formen koka. Detta kan göra att krämens konsistens ändras så att krämen blir porös.
Krämen är klar när den släpper kastrullens kanter.
Ta ut formen från ugnen. Vänd krämen på ett djupt fat, så att caramellen kommer uppåt.
Låt krämen kallna, helst ett dygn, i kylskåp.
Flera inspirationsbilder finns här.
(P.S. Skillnaden mellan detta recept och receptet härifrån är att detta recept är med 8 ägg och att mjölken kokas inte i förväg.)
onsdag 5 januari 2011
Fursecuri cu ciocolată/Chokladkex
ca 46 st.
225 gr choklad av bra kvalitet
60 gr smör
100 gr socker
2 ägg
225 gr vetemjöl
vaniljessens
1 tsk bakpulver
lite salt
strösocker och florsocker att rulla ckokladbollarna i
• Vispa äggen tillsammans med sockret.
• Smält chokladen och smöret i vattenbad eller i mikron på låg effekt.
• Blanda vetemjölet med bakpulvret, saltet och vaniljessens. Tillsätt äggblandningen och chokladblandningen. Låt degen stå kallt i några timmar.
• Forma bollar av smeten.
• Rulla bollarna först i strösocker och sedan i florsocker.
• Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
• Grädda i 170 ˚C i ca 10 min. De ska vara mjuka inuti.
OBS! Jag låt degen vila i mer än ett dygn och smeten blev för hård för att rulla bollar av. Så att jag kom på genialiska idén att riva degen på rivjärnet. Då kunde jag forma bollar. Bäst är att forma en boll i taget – då fästes sockret bäst på chokladbollen.
Källa: Laura Adamache
Etiketter:
Choklad,
chokladkaka,
chokladkex,
dessert,
efterrätt,
Elenas blogg,
elenas recept,
elenasblogg,
enkelt,
fika,
jul,
julmat,
kaffebröd,
kaka
tisdag 4 januari 2011
Fudge cu lapte condensat/Fudge med kondenserad mjölk
Enkla chokladfudge gjorda på några minuter. Gott till kaffe.
- en burk kondenserad mjölk (400 ml)
- 50 gr osaltat smör
- 400 gr choklad av bra kvalitet
(eventuellt russin, nötter, etc.)
• Blanda mjölken, smöret och hackad choklad i en skål.
• Mikra i 3 minuter.
• Blanda röran med en sked tills den blir fin och homogen. Tillsätt eventuellt russin, nötter, etc.
• Klä en form med bakplåtspapper.
• Häll chokladröran i formen.
• Låt den stå kallt i några timmar.
• Skär chokladen i bitar.
Källa: Anna Foster/Culinar.ro
Etiketter:
chokladfudge,
efterrätt,
Elenas blogg,
elenas recept,
elenasblogg,
elenasrecept,
enkelt,
fudge,
godis,
jul,
julgodis,
kondenserad mjölk,
nyår
måndag 3 januari 2011
Dessert med ananas
4 port.
1 ananas
3 msk smör
1 msk kokosflingor
4 msk brunsocker
1 lime (saft + rivet skal)
2 cm ingefära
8 msk tjock yoghurt
• Ansa ananasen, ta bort den hårda stocken. Skiva fruktköttet.
• Riv skalet och pressa ur saften av limen.
• Skala ingefäran, riv den, pressa ur saften och häll den i en liten skål/kopp.
• Rosta kokosflingorna i en torr panna. Lägg kokosflingorna åt sidan.
• Rengör pannan och bryn smöret. Stek ananasen i några minuter.
• Tillsätt socker, limesaft och ingefärssaft i pannan med ananasen. Låt allt koka tills sockret har smälts.
• Lägg upp ananasröran i portsionsformar/tallrikar, strö över rivet limeskal och rostade kokosflingor.
• Servera med yoghurt.
Inspiration: Retetele lui Radu
Etiketter:
ananas,
dessert,
efterrätt,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
fruktsallad,
matbilder,
yoghurt
söndag 2 januari 2011
Vargabeles – Ungersk pasta- och ostpudding
Frasig paj med ostfyllning. Underbar aromrik dessert! Är min favorit.
För pajbotten:
4 blad filodeg
100 g smält smör
För fyllning:
125 g tagliatelli
300 g färskost (ex. Kesso)
50 g socker
50 g créme fraiche
25 g smör
2 ägg
0.5 rivet citrolskal
2 tsk vaniljessens
russin – efter smak
För jordgubbssås:
400 g jordgubbar – kan vara frysta
100 g socker
• Sätt ugnen på 170 C .
• Blötlägg russinen i lite rom/vatten.
Koka pastan:
• Koka 1 liter vatten. När det har börjat koka, tillsätt lite salt och 1 msk olja i vattnet. Koka tagliatelli för 3 – 4 minuter. Låt pastan rinna av, skölj den med kallt vatten och lägg pastan i en skål.
Gör fyllningen:
• Mossa osten med en gaffel. Blanda osten med hälften av sockret, äggulorna, smöret, rivet citronskal och vaniljessensen.
• Vispa äggvitorna med resten av sockret.
• Blanda osten med blötlagda russinen och pastan. Tillsätt äggvitessmeten och blanda försiktigt.
Förbered pajbotten:
• Lägg ett filodegsblad på en skärbräda och skär en cirkel – ha formens (ca 22 cm i diameter) botten som mall. Lägg en våt handduk ovanpå cirkeln så att den inte blir torr.
Förbered formen:
• Smöra formen med smält smör.
• Lägg ett filodegsblad i formen och pensla den med smält smör. Fortsätt med resterande filodegsblad.
• Häll blandningen i formen.
Pensla filodegsbladen (som hänger över formens kant) med smält smör, lägg filodegen ovanpå fyllningen. Pressa lätt med händerna ovanpå sista filodegen.
Pensla locket med smält smör.
Grädda kakan för 40-50 minuter.
Förbered jordgubssåsen:
• Koka jordgubbarna med sockret på svag värme tills det blir en tjock sås.
Skär kakan när den är fortfarande varm.
Servera med jordgubbssås.
Inspiration från desszert
Etiketter:
efterrätt,
Elenas blogg,
elenasrecept,
filodeg,
kaka,
matbilder,
ostpudding,
pasta,
pastapudding,
ungersk mat,
vargabeles
lördag 1 januari 2011
Min Jul 2010
Vi hade:
- 3 sorter sill
- varmrökt lax + gravlaxsås
- kokta ägg
- Janssons frestelse
- romsallad ( ”icre”)
- köttbullar
- pressylta
- rödbetssallad
- pressad sylta
- köttsallad ("Salata boeuf")
- oxtunga med oliver
- julskinka med brysselkål
- surkålsdolmar
- ris à la Malta + körsbärssås/saftsås
- chokladfudge
- tryffelkex
Etiketter:
Janssons frestelse,
jul,
julmat,
rumänska recept,
sill,
varmrökt lax
onsdag 15 december 2010
Räkmacka
2 port.
100 g skalade räkor (ca 300 g oskalade)
2 hårdkokta ägg
125 g Kesella
1 msk stenbitsrom eller löjrom
2 msk hackad gräslök
½ avokado
2 skivor fullkornsbröd
sallad
• Skala och skiva/klyfta äggen.
• Blanda Kesella, rom och gräslök.
• Skiva avokado.
• Rosta brödet.
• Bred röran på bröden.
• Lägg på sallad, avokado, ägg och räkor.
Etiketter:
allt i ett,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
fest,
mat,
matbilder,
recept,
rumänska recept,
räkmacka,
räksmörgås
måndag 6 december 2010
Nudelsallad med biff
2 portioner
200 g lövbiff
2 krm grovmald svartpeppar
1 st citrongräs
1 tsk rapsolja
140 g risnudlar
100 g gurka
1 st knipplök
1 morot
70 g sockerärter
100 g sallad eller spenat
Dressing:
1 pressad lime
2 msk fisksås
2 msk mynta, finhackad
2 msk koriander, finhackad
1. Lägg salladen/spenaten på två tallrikar.
2. Skär köttet i strimlor. Blanda dem i en skål med peppar, finstrimlat citrongräs och olja. Ställ åt sidan.
3. Koka nudlarna enligt anvisningarna och spola dem i kallt vatten.
Blanda dem med strimlad gurka och lägg upp nudlarna på salladen/spenaten.
4. Skär knipplök i klyftor och strimlor, ansa och strimla moroten, ansa och strimla sockerärterna.
5. Hetta upp en stekpanna eller wok och fräs köttet ca 1 min. Lägg i löken, moroten och sockerärtorna och fräs i några minuter.
6. Lägg allt på tallrikarna.
7. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Häll dressingen över salladen.
Salladen serveras ljummen.
Inspiration: Allt om mat
Etiketter:
allt i ett,
asiatiskt,
biff,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
helgmys,
herrmiddag,
huvudrätter,
lunch,
matbilder,
nudelsallad,
nudlar,
recept,
sallad,
tjejmiddag,
wok
fredag 3 december 2010
Falsk Bellini
Bubblig dryck som görs på barnmatspuré istället för vit persikopuré.
Riktigt god!
Till varje glas behövs:
2 msk barnmatspuré med smak av persika/äpple
1 msk socker
2 cl vodka
mousserande vin
Blanda puré, socker och vodka i botten av en champagneglas.
Toppa med mousserande vin.
Om du gör till många, blanda purén, sockret och vodkan i en bunke och portionera ut i glas. Toppa med mousserande först när gästerna anlänt, annars blir drinken avslagen och purén sjunker till botten.
1 burk puré räcker till ca 8 drinkar.
Källa: Tasteline
Etiketter:
alkohol,
Bellini,
drinkar,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
helgmys,
kalla drycker,
recept,
rumänska recept
torsdag 2 december 2010
Kycklinglever med bacon
kycklinglever
bacon
champinjoner
olja
salt, peppar
• Sätt ugnen på 175 ˚C.
• Torka av kycklinglevern med hushållspapper.
• Linda in kycklinglevern i baconskivor.
• Lägg rullarna i en form och stek de i ugnen tills saften som rinner ut ur rullarna är klar.
• Fräs champinjonerna i lite olja, salta och peppra.
Servera med frästa champinjoner och polenta.
Etiketter:
Elenas blogg,
elenasrecept,
huvudrätter,
kycklinglever,
kycklinglever med bacon,
lunch,
middag,
recept,
rumänska recept
tisdag 30 november 2010
Linssoppa
4 portioner
1 stor gul lök
0,5 dl olivolja
1 stor morot
1 klyfta vitlök
2 lagerblad
0,5 tsk torkad timjan
1 dl röda linser
1 dl svarta/gröna linser
1 burk krossade tomater
8 dl vatten
2 msk grönsaksfond
bacon
• Halvera, skala och finhacka löken. Fräs den i oljan ett par minuter.
• Skala och fintärna moroten. Fräsa den tillsammans med löken.
• Skala och hacka vitlöken. Fräs den med.
• Tillsätt lagerblad och timjan och fräs i några minuter till.
• Tillsätt de röda linserna. Slå på tomat, vatten och fond. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter.
• Tillsätt de gröna/svarta linserna och låt sjuda minst 30 minuter.
Stek baconet.
Servera soppan med stekt bacon och grovt bröd.
Etiketter:
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
linssoppa,
lunch,
matblogg,
middag,
rumänska recept
söndag 28 november 2010
Sarmale sparte/Spruckna surkålsdolmar
Gillar man inte rulla kåldolmar - då kan man använda strimlad surkål och forma köttbullar i stället. Enkelt och gott!
600 g köttfärs
1 burk strimlat surkål, 900 g netto
1 gul lök
2 morötter
2-3 vitlöksklyftor
lite olja
1,5 dl ris
1 – 2 dl vatten
2 ägg
2 – 3 msk tomatpasta
150 g bacon
persilja
peppar
2-3 lagerblad
timjan
1 – 1, 5 liter vatten
- Hacka löken, morötterna och vitlöken.
- Hacka bacon.
- Fräs löken I lite olja, tillsätt morötterna och vitlöken och fräs allt i några minuter till.
- Tillsätt riset och fräs i några minuter. Låt blandningen svalna.
- Blanda färs, vatten (1 – 2 dl), peppar, persilja till en lös färs. (Salt behövs inte då surkålen är tillräcklig salt).
- Tillsätt risblandningen och äggen. Blanda allt. Rulla färsen till köttbullar.
- Lägg lite surkål på botten i en gryta. Lägg på några köttbullar. Lägg några baconbitar.
Upprepa med surkål, köttbullar och bacon tills allt är slut. Tillsätt lagerbladen. Överst ska vara surkål.
- Blanda tomatpasta med vattnet (1 – 1,5 liter). Häll detta i kastrullen så att det täcker köttbullarna. Strö på lite timjan.
- Låt koka i ca 1 timme.
Serveras med gräddfil och polenta.
Etiketter:
allt i ett,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
fest,
huvudrätter,
julmat,
lunch,
middag,
rumänska recept,
spruckna surkålsdolmar,
surkålsdolmar
söndag 14 november 2010
Mandeltårta
En enkel och god tårta med smörkräm och mjukseg mandelbottnen.
6 portioner
Botten:
4 st äggvitor
125 g mandel
100 g socker
Kräm:
4 st äggulor
1 dl socker
1 dl grädde
125 g smör
Garnering:
50 g choklad
smör till formen
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant (diam. 24 cm).
Botten:
• Mal mandeln.
• Vispa äggvitorna hårt.
• Blanda i socker och mandel.
• Häll smeten i formen.
Grädda i cirka 30 minuter.
Lossa kanten och stjälp kakan på en talrik. Låt kakan kallna.
Kräm:
• Rör ihop äggulor, socker och grädde i en kastrull. Rör hela tiden i kastrullen tills krämen börjar sjuda. Tag av från plattan och rör i smöret så att det blandas väl. Låt kallna i kylskåp.
Bre krämen ovanpå kakan. Garnera med riven choklad.
Etiketter:
dessert,
efterrätt,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
farsdag,
fest,
fika,
herrmiddag,
mandeltårta,
matbilder,
matblogg,
morsdag,
namnsdag,
recept,
tjejmiddag,
tårta,
tårtor
lördag 13 november 2010
Äppelsås
4 portioner
4 små schalottenlökar
1 äpple
1 tsk råsocker
3 msk smör
5 dl ofiltrerad äppeljuice, hempressad eller Tropicana
1 msk koncentrerad ljus kalvfond
2 msk äppelcidervinäger
0,5 dl sherry eller amontillado
1 kvist rosmarin
0,5 msk maizena+lite kallt vatten
salt, peppar
• Skala och skiva schalottenlöken tunt.
• Tärna äpplet i små bitar.
• Stek löken i 2 msk smör i en stekpanna tills löken är ljust brun.
• Lägg ner äppelbitarna och strö över sockret. Stek tills äpplet fått lite färg.
Tippa upp i en skål.
• Koka upp äppeljuice, vinäger, sherry, rosmarin och kalvfond i stekpannan. Låt sjuda samman till knappt halva volymen.
• Vispa ut maizenan i det kalla vattnet och rör ner lite i taget i den sjudande såsen till lagom konsistens. (Såsen tjocknar när den kallnar.)
• Tippa ner äppeltärningarna och löken i såsen. Vispa ner 1 msk smör och smaka av med salt och peppar.
Inspiration: Sydsvenskan, 31 oktober 2010
Etiketter:
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
mat,
matbilder,
matblogg,
recept,
sås,
tillbehör till kött,
äppelsås
fredag 12 november 2010
Fyllda champinjoner_3
800 g champinjoner
8 skivor pålägg
50 g ädelost
2 ägg
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rensa champinjonerna.
- Finhacka stjälkarna, pålägget och smula osten i en skål. Tillsätt äggen. Blanda.
- Fyll champinjonhattarna med blandningen och baka dem i ugnen ca. 30 min.
Serveras ljumma.
Etiketter:
buffé,
buffémat,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
fyllda champinjoner,
recept,
rumänsk mat,
rumänska recept,
tilltugg
söndag 7 november 2010
Salată de vinete/Aubergineröra
8 auberginer
5 msk majonnäs
3 msk citronjuice
salt, peppar
salladslök
• Sätt ugnen på grill, på högsta värmen.
• Sätt ugnsgallret ovanpå långpannan som tillhör ugnen.
• Tvätta auberginerna och lägg dem på ugnsgallret. Pricka auberginerna så att de inte exploderar i ugnen.
• Grilla auberginerna tills skalet bränns. (Vänd auberginerna då och då.) Det tar ca en timme.
• Ta av skalet och låt auberginerna rinna av på en lutande skärbräda.
• Hacka auberginerna med en kniv. Lägg aubergineröran i en skål.
• Tillsätt majonnäs och citronjuice.
• Smaka av med salt och peppar.
• Hacka löken.
• Servera auberginesalladen på rostat bröd. Strö hackad lök över.
Etiketter:
auberginesallad,
enkelt,
fest,
mat,
matbilder,
matblogg,
rumänska recept,
salata de vinete,
sallad,
tapas,
tilltugg,
vegetarisk
torsdag 21 oktober 2010
Krämig kycklingsoppa med smak av curry
(Till 6 port.)
3 kycklingklubbor
2 morötter
2 persiljerötter
1 bit selleri (100 g–200 g)
1 gul lök
1 paprika
2 burkar champinjoner
1,5 l vatten
1 msk smör/olja
1 msk curry
1 krm cayennepeppar
• Koka kycklingklubborna i ca 30 minuter. Skumma noga.
• Skala morötterna, persiljerötterna, sellerin. Skär grönsakerna utom löken i stora bitar. Salta. Koka i 30 minuter till tillsammans med kycklingklubborna.
• Skala och finhacka löken.
• Hetta upp smöret/oljan i en stekpanna. Bryn löken genomskinlig under omrörning.
• Låt champinjonerna rinna av. Lägg champinjonerna i stekpannan. Tillsätt curryn. Stek i några minuter till.
• Sila buljongen. Bena ur kycklingklubborna. Hacka köttet i stora bitar.
• Passera de kokta grönsakerna.
• Blanda kött, grönsaksröran, buljong och champinjonröran i en kastrull.
Servera med ett gott bröd.
Etiketter:
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
huvudrätter,
lunch,
middag,
recept,
soppa
måndag 18 oktober 2010
Prăjitură cu mere/ Krispig äpplekaka
ca 7 dl vetemjöl
1 msk smör
2 ägg
2 dl yoghurt
3 msk strösocker
2 tsk bakpulver
1 msk mannagryn
Till fyllningen:
1 kg äpple
2 msk kanel
4 msk strösocker
1 msk smör
Till garneringen:
3 msk socker
• Blanda alla ingredienser till degen.
• Dela degen i två lika stora delar.
Gör fyllningen:
• Skala av och riv äpplen. Blanda det med socker och kanel.
• Heta in lite smör i en stekpanna.
• Fräs äpplen i smöret tills allt vatten har dunstat. Låt röran svalna.
• Smörj och bröa en form (på ca 30 cm x 22 cm x 5 cm).
• Trycka in halva degen i formen.
• Strö över mannagrynen.
• Fördela äppelrivet ovanpå degen i formen.
• Täck med resten av degen. Tryck lätt med fingrarna så att degen pressas på äppelrivet.
• Strö över sockret till garneringen.
Grädda i 175 grader C i ca 45 minuter.
Etiketter:
allt i ett,
enkelt,
k,
klassiker,
köksskolan,
lunch,
mat,
matbilder,
matblogg,
matfoto,
paj,
pajer,
recept,
rumänska kakor,
rumänska recept,
äpplekaka,
äpplepaj
fredag 15 oktober 2010
Salată boeuf/Rumänsk nötköttssallad
En sallad som passar bra till buffé. I Rumänien serveras denna sallad till fester/helger som jul, nyårsafton, födelsedagar.
Till 6 pers.
400 g nötkött
3 potatisar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
½ burk (på 670 g) grillad paprika
½ burk (på 340 g) cornichons (salta gurkor)
½ burk (på 420 g) majonnäs
2 - 3 msk senap
2 – 3 msk citronjuice
salt, peppar.
Garnering:
oliver, skivor av grillad paprika, etc.
(Eventuellt majonnäs.)
• Koka köttet. Skär den i små tärningar.
• Skala av och koka rotfrukterna.
• Skär paprikorna och gurkorna i tärningar.
• Blanda kött, rotfrukter, paprika, gurkor och majonnäs.
• Smaka av med citronjuice, senap, salt och peppar.
• Lägg salladen på en fin tallrik.
• Dekorera med skivor av grillad paprika, oliver, etc.
(I Rumänien brukar man klä salladen i majonnäs och dekorera efteråt.)
Etiketter:
allt i ett,
buffé,
enkelt,
fest,
huvudrätter,
lyx,
nyår,
nötkött,
recept,
rumänsk nötköttssallad,
rumänska recept,
salata boeuf,
sallad
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)