söndag 12 februari 2012
Broccolipastej med laxromsås
Broccolipastej
16 skivor
- 500 g broccoli, färsk eller fryst
- 1 paket bladspenat (275 g)
- 3 dl ägg
- 3 dl grädde
- salt
- vitpeppar
- riven muskot
Tina bladspenaten.
Ansa broccolin och dela den i mindre bitar. Förväll den i lättsaltat vatten.
Smörj en form (avlång), ca 1,5 liter mycket noga. Lägg i den förvällda broccolin, väl avrunnen.
Pressa ur vätskan ur bladspenaten och fördela spenaten i ett jämnt lager ovanpå broccolin.
Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt, vitpeppar och muskot. Häll äggstanningen över grönsakerna. Täck formen med folie och grädda i vattenbad, 150 grader, ca 2 timmar. Stick försiktigt i pastejen för att de om den stannat. Låt pastejen kallna innan den stjälpas upp.
Gör den gärna dagen den ska serveras. Skär den i skivor.
Laxromsås
4 pers.
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk finhackad purjolök
- 2 msk laxrom eller annan rom
- några droppar citronsaft
Rör ner den finhackade purjolöken i crème fraiche.
Blanda i laxromen och smaksätt med citron, eventuellt lite salt och peppar.
Etiketter:
broccolipastej,
enkelt,
förrätt,
laxromsås,
romsås,
tillbehör till kött,
vegetarisk
onsdag 8 februari 2012
Tort cu cremă de zahăr ars/Tårta med crème karamell
8 ägg
1 liter mjölk
150 gr. strösocker
1 msk. frystorkat kaffe löst i lite vatten
1 tsk rivet citronskal
Sockerkaka (botten):
5 ägg
5 msk vetemjöl
5 msk strösocker
1 tsk rivet citronskal
Garnering:
vispgrädde
Gör så här:
Crème karamell fyllning:
• Häll sockret i en ugnssäker, tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt (8 – 10 min).
• Vrid runt så att kastrullens botten och sida blir jämnt täckta med karamell. Låt kastrullen åt sidan så att karamellen svalnar och stelnar.
• Vispa mjölken med äggen i en skål.
Sockerkaka:
• Vispa i en annan skål äggen med vetemjölet, strösockret och rivet citronskal.
Häll blandningen för crème karamell (mjölk och ägg) i kastrullen.
Häll (ovanpå) blandningen för sockerkaka.
Sätt kastrullen i ugnen, 170°C för ca 1 timme, tills kakan släpps från kastrullen.
Sätt en tallrik (eller tårtfat) med höga kanter ovanpå kastrullen. Vänd kastrullen.
Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt kakan stå över natten i kylskåpet).
Garnera med vispgrädde.
söndag 6 november 2011
Cornuri sărate/Salta gifflar med ostfyllning
Krispiga gifflar fyllda med ost smaksatt med dill. Goda till öl, soppa, etc.
Receptet hittade jag här.
(ca 24 st.)
- 450 g vetemjöl
- 50 g jäst
- 1 dl olja
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt
- lite salt
- vatten ca 1 dl
2 msk smält smör
Fyllning:
ca 100 g feta ost
1 ägg
2 – 3 msk hackad dill
Att pensla med:
- 2 äggulor
Att garnera med:
- 2 msk kummin (ej spiskummin)
Fyllningen:
• Smula osten i en liten skål, tillsätt dill och blanda.
Degen:
• Smula jästen i en skål, tillsätt lite vatten och rör till tills jästen löser sig.
• Tillsätt vetemjöl, olja, 1 ägg, yoghurt, salt och lite vatten. Blanda, knåda till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.
• Dela degen i 7 lika delar (ca 100 g varje del), forma de till bollar. Kavla varje boll till en rundel och pensla varje rundel med smält smör. Stapla rundlarna.
• Skär deghögen i fyra delar med en vass kniv.
• Ta en snibb, lägg på lite fyllning och rulla till gifflar.
• Fortsätt genom att ta en snibb från en annan liten hög och så vidare (steg för steg foto finns här.)
• Lägg gifflarna på bakplåtspapper.
• Pensla gifflarna med äggula och strö kummin över.
• Grädda i ca 16 min på 200˚C
Receptet hittade jag här.
(ca 24 st.)
- 450 g vetemjöl
- 50 g jäst
- 1 dl olja
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt
- lite salt
- vatten ca 1 dl
2 msk smält smör
Fyllning:
ca 100 g feta ost
1 ägg
2 – 3 msk hackad dill
Att pensla med:
- 2 äggulor
Att garnera med:
- 2 msk kummin (ej spiskummin)
Fyllningen:
• Smula osten i en liten skål, tillsätt dill och blanda.
Degen:
• Smula jästen i en skål, tillsätt lite vatten och rör till tills jästen löser sig.
• Tillsätt vetemjöl, olja, 1 ägg, yoghurt, salt och lite vatten. Blanda, knåda till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.
• Dela degen i 7 lika delar (ca 100 g varje del), forma de till bollar. Kavla varje boll till en rundel och pensla varje rundel med smält smör. Stapla rundlarna.
• Skär deghögen i fyra delar med en vass kniv.
• Ta en snibb, lägg på lite fyllning och rulla till gifflar.
• Fortsätt genom att ta en snibb från en annan liten hög och så vidare (steg för steg foto finns här.)
• Lägg gifflarna på bakplåtspapper.
• Pensla gifflarna med äggula och strö kummin över.
• Grädda i ca 16 min på 200˚C
Etiketter:
bakat,
enkelt,
ostgifflar,
rumänsk mat,
rumänska kakor,
rumänska recept,
salta gifflar,
turkiskt recept
fredag 4 november 2011
Raw chokladmousse med äpplechips
Enkelt och gott!
3 port.
1 avokado
3 msk kakao
10 dadlar
1 banan
1 äpple
• Lägg dadlarna i blött för ca 20 minuter.
• Ta av skalet och kärnorna från dadlarna. Lägg dadlarna i en skål.
• Skala av bananen.
• Dela avokadon, ta ur kärnan. Lägg avokadoköttet i skålen.
• Mixa avokado med bananen, dadlarna och kakao till en mousse.
• Fördela moussen i små glas/portionsformar.
• Skär äpplet i små stavar och stick in de i moussen.
Etiketter:
dessert,
enkelt,
fest,
fredags myss,
gluttenfritt,
herrmiddag,
raw,
raw dessert,
raw eftrrätt,
rayw food,
tjejmiddag,
äggfritt
söndag 30 oktober 2011
Pumpasoppa med jordnötssmör
(6 port.)
ca 1 kg pumpa
1 stor sötpotatis, ca 300 g
4 msk smör
1,5 dl osötat jordnötssmör
1 l grönsaksbuljong
1 msk flyttande honung
1 tsk salt
0,5 tsk svart peppar
1 nysta nudlar (70 gr)
Sätt ugnen på 180˚C.
• Skär pumpan i stora bitar. Ta bort fröna och den trådiga delen och släng den. Lägg pumpan med skalet uppåt på en långpanna och rosta i ugnen ca 1 timme eller tills pumpan är mjuk. Ta ut den från ugnen och låt den svalna.
• Lägg sötpotatisen i en gryta, täck med kallt vatten och koka tills potatisen är mjuk. Slå av vattnet och mossa till puré.
• Ta loss skalet med en sked och mossa pumpaköttet.
• Hetta upp smöret i en stor gryta. Lägg i pumpapuré, sötpotatispuré och jordnötssmör. Blanda. Tillsätt buljong, honung, salt och peppar. Låt sjuda sakta 10-15 minuter. Späd med buljong om soppan är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
• Servera med nudlar. (Lägg i 2 – 3 msk kokta nudlar i varje tallrik.)
Etiketter:
enkelt,
höstsoppa,
pumpasoppa,
pumpasoppa med jortnötssmör,
vegetarisk
onsdag 26 oktober 2011
Potatiscurry (Aloo Dam)
Antal portioner: 4
500 g potatis av fast sort
2 msk matolja
1 gul lök i 4 klyftor
3 skalade vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära, grovt hackad
1-2 grön chili i bitar
1 msk pressad citron
3 kryddnejlikor
1 lagerblad
2 hela kardemummakapslar
1 tsk gurkmeja
1 kanelstång
salt
1 tsk garam masala
färsk koriander
• Skala, skär potatisarna i bitar. Koka upp vatten (ca 1,5 l) med 1 tsk salt, lägg i potatisarna och koka dem knappt färdiga, ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av dem.
• Hacka lök, vitlök, chili och ingefära och lägg allt i en kastrull. Tillsätt citronsaft och blanda.
• Värm oljan till medelvärme i en kastrull och fräs kryddnejlikor, lagerblad och kardemumma ca 10 sekunder. Tillsätt gurkmejan och lökröran. Sjud på låg värme ca 10 minuter, tillsätt vatten om röran blir för torr.
• Tillsätt kanelstången och ca 1 tsk salt. Lägg i potatisen, tillsätt ca 2 dl vatten och koka på svag värme under lock ca 10 minuter. Strö över garam masala och hackad färsk koriander precis före serveringen.
500 g potatis av fast sort
2 msk matolja
1 gul lök i 4 klyftor
3 skalade vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära, grovt hackad
1-2 grön chili i bitar
1 msk pressad citron
3 kryddnejlikor
1 lagerblad
2 hela kardemummakapslar
1 tsk gurkmeja
1 kanelstång
salt
1 tsk garam masala
färsk koriander
• Skala, skär potatisarna i bitar. Koka upp vatten (ca 1,5 l) med 1 tsk salt, lägg i potatisarna och koka dem knappt färdiga, ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av dem.
• Hacka lök, vitlök, chili och ingefära och lägg allt i en kastrull. Tillsätt citronsaft och blanda.
• Värm oljan till medelvärme i en kastrull och fräs kryddnejlikor, lagerblad och kardemumma ca 10 sekunder. Tillsätt gurkmejan och lökröran. Sjud på låg värme ca 10 minuter, tillsätt vatten om röran blir för torr.
• Tillsätt kanelstången och ca 1 tsk salt. Lägg i potatisen, tillsätt ca 2 dl vatten och koka på svag värme under lock ca 10 minuter. Strö över garam masala och hackad färsk koriander precis före serveringen.
Etiketter:
bakad potatis,
enkelt,
indisk,
lunch,
middag,
middag på 30 minuter,
potatiscurry,
potatisgryta,
vegetarisk
onsdag 12 oktober 2011
Dulce de leche-glass – utan vispgrädde, gelatin eller ägg!
(ca 12 st. i muffinsformar)
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
400 g grekisk yoghurt
• Dulce de leche (typ kolasås ): ställ den oöppnade mjölkburken i en kastrull med vatten. Låt burken koka i ca 3 timmar. Burken ska alltid vara täckt med vatten annars kan den sprängas. Kyl sedan burken genom att låta kallt vatten rinna över den.
• Blanda yoghurten med Dulce de leche-såsen.
• Häll röran i en behållare i frysen för minst 4 timmar.
Jag använder muffinsformar av silikon. Efter att röran har stelnat tar jag bort muffinsformarna och lägger glassklumparna i en plastburk i frysen. En sådan klump är en lagom portion – tycker jag.
Jag stoppade in några Snickersbitar i varje form. Kan uteslutas.
Källa: Piscotel
Etiketter:
dessert,
dulce de leche glass,
efterrätt,
enkelt,
glass,
glass med yoghurt,
äggfri
tisdag 11 oktober 2011
Ruladă cu mere/Rulltårta med rivna äpple
Det speciella med denna kaka är degen – som blir krispig efter gräddning.
Deg:
200 g vetemjöl
10 msk olja (raps, solros, etc. ej olivolja)
7 msk mineral vatten
1 msk äppelcidervinäger/ättika
1 tsk bakpulver
1 msk socker
Fyllning:
6 st. äpple
3 msk socker
2 msk olja
1 msk kanel
Garnering:
1 msk florsocker
(Obs! Det blev för mycket fyllning – gör fyllningen av 3 eller 4 äpple.)
Degen – gör så här:
• Blanda 3 msk olja med 2 msk vetemjöl i en kastrull på låg värme. Rör tills röran tjocknar.
• Blanda resten av ingredienserna i en skål till en deg.
• Kavla degen och stryk över blandningen av olja och vetemjöl.
• Rulla till en rulltårta och sätt det i kylen för ca 2 timmar.
Fyllningen – gör så här:
• Riv äpplen. Blanda äpplen med socker, olja och kanel i en stekpanna.
• Hetta upp äppleblandningen tills all vatten har försvunnit, låt koka i några minuter till tills äppelrivet är mjukt. Låt blandningen kallna.
Ta ut degen från kylen, knåda degen i några minuter med eventuellt lite vetemjöl.
Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulltårta.
Lägg rulltårta på en smord och mjölad plåt.
Låt tårtan grädda i 200˚C i ca 30 minuter.
Strö florsocker över, när rulltårtan har kallnat.
Etiketter:
bakat,
enkelt,
helgmys,
kaka,
kakor,
placinta rulata cu mere,
rulltårta med rivna äpple,
rumänska kakor,
rumänska recept,
äpplekaka,
äpplepaj
fredag 7 oktober 2011
Smakrik sill
En ny favorit vad gäller sill.
(4 port.)
500 g rensad sill
½ citron
persilja/dill
100 g oliver utan kärnor
3 lagerblad
Till marinaden:
1 tsk salt
0,5 tsk malet peppar
2 msk balsamico
3 msk tomatpasta
torkade kryddor – lite av: mejram, dragon, timjan, rosmarin, salvia, oregano
Till såsen:
0,5 dl olivolja
1 gul lök
2 st. vitlöksklyftor
½ chili
3 tomater
• Sätt ugnen på 200˚C.
Marinaden:
• Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål.
• Skär sillen i 3 – 4 bitar. Lägg sillen i marinaden, vänd sillen i marinaden.
Såsen:
• Hacka löken, vitlöken, chilin och tomaterna – lägg dem i separata skålar.
• Fräs löken i några minuter.
• Tillsätt vitlöken och chilin och fräs i några minuter till.
• Tillsätt tomaterna och låt allt koka i några minuter tills allt vatten från tomaterna har försvunnit.
• Häll såsen i en ugnfastform.
• Lägg sillen i formen.
• Skär citronen i skivor. Stick in citronskivorna och lagerbladen bland fiskbitarna. Strö på lite dill. Tillsätt oliverna.
• Sätt formen i ugnen. Fisken är klar i ca 20 minuter.
Servera med bröd/kokt potatis/potatismos/polenta.
Källa: geladumi
500 g rensad sill
½ citron
persilja/dill
100 g oliver utan kärnor
3 lagerblad
Till marinaden:
1 tsk salt
0,5 tsk malet peppar
2 msk balsamico
3 msk tomatpasta
torkade kryddor – lite av: mejram, dragon, timjan, rosmarin, salvia, oregano
Till såsen:
0,5 dl olivolja
1 gul lök
2 st. vitlöksklyftor
½ chili
3 tomater
• Sätt ugnen på 200˚C.
Marinaden:
• Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål.
• Skär sillen i 3 – 4 bitar. Lägg sillen i marinaden, vänd sillen i marinaden.
Såsen:
• Hacka löken, vitlöken, chilin och tomaterna – lägg dem i separata skålar.
• Fräs löken i några minuter.
• Tillsätt vitlöken och chilin och fräs i några minuter till.
• Tillsätt tomaterna och låt allt koka i några minuter tills allt vatten från tomaterna har försvunnit.
• Häll såsen i en ugnfastform.
• Lägg sillen i formen.
• Skär citronen i skivor. Stick in citronskivorna och lagerbladen bland fiskbitarna. Strö på lite dill. Tillsätt oliverna.
• Sätt formen i ugnen. Fisken är klar i ca 20 minuter.
Servera med bröd/kokt potatis/potatismos/polenta.
Källa: geladumi
Etiketter:
enkelt,
fiskrecept,
huvudrätter,
lunch,
middag,
rumänsk mat,
rumänska recept,
sill,
strömming,
vardag
tisdag 4 oktober 2011
Estnisk ostkaka
8 – 10 bitar
Mördeg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk strösocker
100 g margarin eller smör
1 ägg
Fyllning
5 dl kesella (färsk ost)
1 dl gräddfil
3 äggulor
2 msk potatismjöl
1,5 dl strösocker
Rivet skal av ½ vältvättad citron
1 msk vaniljsocker
2 msk hackat suckat (russin)
Apelsinskal/suckat
20 grovt hackade sötmandlar
3 äggvitor
Servering
Jordgubbs-/hallonsylt
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Lägg i margarinet skuret i bitar. Finfördela med gaffel eller elvisp. Blanda ner ägget och arbeta till en deg. Välj en form med löstagbar botten ca 24 cm i diameter. Kavla ut degen och kläd botten och kanter. Ställ formen i kylen ca 30 min.
Blanda alla ingredienser till fyllningen utom äggvitorna. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem sist i fyllningen. Bred ut fyllningen i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 60 min.
Servera ostkakan något avsvalnad.
Källa: Köksalmanack 2005
Etiketter:
bakning,
dessert,
dessert påsk,
efterrätt,
enkelt,
estnisk,
fest,
fika,
huvudrätter,
ostkaka,
ostpaj,
paj,
utflykt,
vit choklad cheesecake
måndag 3 oktober 2011
Musaca cu cartofi/Moussaka med potatis
1 kg potatis
600 g köttfärs
1 förpackning (500 g) krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 ägg
2 dl crème fraiche
100 g smör
3 msk ströbröd
dill
1 tsk socker
1 tsk salt
1 krm peppar
Tvätta potatisarna och koka de oskalade i kokande vatten i ca 15 min. Skala potatisarna och skiva de i 1 cm tjocka skivor.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk av olivoljan i en stekpanna. Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg. Häll över tomatkross och tillsätt tomatpuré, socker, salt och peppar. Låt puttra under lock ca 30 min.
Varva potatis och köttfärssås i en lätt smord ugnssäker form. Vispa samman crème fraiche med ägg. Häll blandningen i formen. Lägg på smörklickar och strö över ströbrödet.
Gratinera mitt i ugnen i 225ºC, ca 20 min.
Servera moussakan med en grön sallad eller salta gurkor.
Etiketter:
allt i ett,
enkelt,
huvudrätter,
lunch,
middag,
moussaka,
moussaka med potatis
måndag 26 september 2011
Mâncare de fasole verde/Gryta på gröna bönor
600 g frysta bönor
1 gul lök
1 morot
3 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater
1 paprika
vatten
dill
lite olja
salt, peppar
• Hacka löken, moroten, vitlöken och paprikan.
• Hetta upp oljan i en gryta. Lägg i löken och moroten. Låt fräsa i några minuter.
• Tillsätt bönorna, vitlöken, krossade tomater och paprikan. Häll i vatten så att det nästan täcker grönsakerna. Låt koka i ca 30 minuter, tills bönorna blir mjuka.
• Smaka av med salt och peppar.
• Tillsätt dill.
(Om såsen blir för tunn - tillsätt 1 - 2 msk Maizena och låt koka i några minuter till.)
Servera med bröd eller polenta.
Med färska bönor:
Etiketter:
enkelt,
gryta på gröna bönor,
grytor,
lunch,
middag,
vegetarisk
tisdag 13 september 2011
Hälleflundra med sötpotatismos och grönsaker med asiatisk dressing
(till 4 port.)
600 g – 800 g fiskfilé (hälleflundra)
Koka vatten i vattenkokare. Häll vattnet i en kastrull på värme, på spisen, för grönsakerna.
Sötpotatismos:
8 st. sötpotatis
½ lime
salt
peppar
½ chili
1 knippe koriander
3 msk olivolja
2 msk mango chutney
2 msk soja
- Skala potatisarna. Skär de i stora bitar och koka de i ca 20 minuter.
- Mosa potatisarna. Lägg de på en stor tallrik.
- Pressa limesaften över moset.
- Salta och peppra.
- Hacka chilin och lägg den i en liten skål.
- Hacka koriandern och lägg den i skålen.
- Tillsätt olivolja, mangochutney och soja.
- Blanda och tillsätt röran över potatisarna.
Grönsakerna:
2 buntar sparris
1 broccoli
Dressing till grönsakerna:
½ chili
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 tsk sesamolja
2 msk soja
½ lime
- Skär av ändarna på sparrisen med en kniv. Lägg undan den.
- Skär av änden på broccolin. Skär broccolin i stora bitar.
- Häll grönsakerna i det kokande vattnet. Salta vattnet ordentligt.
- Koka grönsakerna i ca 4 minuter med locket på.
- Dela chilin och ta bort kärnorna. Hacka chilin. Lägg den hackade chilin i en skål där grönsakerna ska serveras ifrån.
- Pressa vitlöksklyftorna i skålen.
- Tillsätt olivolja, sesamolja., soja.
- Pressa lime över.
- Rör om.
- Ställ dressingen åt sidan.
- Häll av grönsakerna. Låt de ånga en stund och bli av med överflödig vätska.
- Häll grönsakerna i dressingen. Vänd grönsakerna i dressingen.
Fisken:
- Salta och peppra fisken.
- Stek fisken i lite smör/olja.
Etiketter:
asiatisk dressing,
enkelt,
fisk,
Jamie Oliver,
lunch,
middag,
middag på 30 minuter,
sötpotatismos
söndag 28 augusti 2011
Linscurry med spenat (indisk)
(4 port.)
3 dl röda linser
600 g fryst spenat
2 tsk sambal oelek (eller 1 msk röd chilipeppar)
2 gröna chilifrukter, urkärnade och hackade
1 tsk gurkmeja
ca 8 dl vatten
ca 1 dl olja
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 msk garam masala
Salt
• Tina spenaten, låt den rinna av och pressa ut så mycket vatten som möjligt.
• Lägg linserna, spenaten, sambal oelek (röd chilipeppar), chilifrukter, salt, gurkmeja och ca 8 dl vatten i en kastrull och koka ca 15 minuter, tills linserna är mjuka och vattnet har försvunnit.
• Värm oljan i en kastrull. Fräs vitlöken. Lägg i linsblandningen och fräs ca 5 minuter under omrörning. Häll i ca 2 dl vatten och garam masala, rör om och låt koka 5 minuter på medelvärme.
Servera med ris eller chapati.
Etiketter:
curry,
Elenas blogg,
enkelt,
huvudrätter,
indisk,
linscurry med spenat,
lunch,
middag,
vegetarisk
tisdag 5 juli 2011
Hummus (utan tahinipasta)
1 burk kikärter
1 – 2 st. vitlöksklyftor
5 msk olivolja
saft från 1 citron
1 msk sesamolja
salt, peppar
Skölj kikärterna, låt de rinna av, ta av skalet.
Mixa allt.
1 – 2 st. vitlöksklyftor
5 msk olivolja
saft från 1 citron
1 msk sesamolja
salt, peppar
Skölj kikärterna, låt de rinna av, ta av skalet.
Mixa allt.
Etiketter:
dipp,
enkelt,
hummus,
tillbehör till kött,
vegetarisk
måndag 6 juni 2011
Cheesecake med vit choklad
Till 10 bitar:
200 g digestivekex
75 g smält smör
100 g vit choklad
100 g philadelphiaost
250 g kesella (10%)
1 dl strösocker
3 ägg
• Värm ugnen till 175˚C. Smula kexen och blanda smulorna med smält smör.
• Packa smulorna till en botten i en 24 cm form med löstagbar kant. Grädda bottnen ca 10 min.
• Ta ut den och sänk ugnsvärmen till 150°.
• Bryt sönder och smält den vita chokladen över vattenbad.
• Vispa samman philadelphiaost, kesella och socker.
Rör ner chokladen och äggen.
• Häll smeten i formen och grädda 30 minuter. Tårtan
ska inte ta färg. Ta ut och låt den kallna.
Etiketter:
bakning,
buffé,
buffémat,
dop,
efterrätt,
enkelt,
fest,
helgmys,
herrmiddag,
kaka,
student,
tjejmiddag,
tårta,
vit choklad,
vit choklad cheesecake,
ägg och mejeri
söndag 29 maj 2011
Marinerade champinjoner
(För 4 personer)
500 g färska champinjoner eller en burk konserverade champinjoner
en halv gul lök
3 - 4 stjälkar persilja eller 1msk torkad persilja.
1 klyfta vitlök
en halv dl vinättika
en halv dl vatten
1 tsk franska örter *)
2 msk olja
salt
peppar
*) Du kan blanda ihop de franska örterna själv, om du inte kan köpa dem färdigblandade.
Ta lika mycket av oregano, rosmarin, timjan, majram, kyndel, basilika och lite mindre av dragon och blanda noga.
Skiva champinjonerna, hacka löken, vitlöken och persilja.
Blanda vinättikan, vattnet och en rågad tesked av de franska örterna.
Rör ihop allting.
Smaka av med salt och peppar och rör till sist i två matskedar olja.
Låt det stå en stund (minst en halvtimme, rör om då och då).
500 g färska champinjoner eller en burk konserverade champinjoner
en halv gul lök
3 - 4 stjälkar persilja eller 1msk torkad persilja.
1 klyfta vitlök
en halv dl vinättika
en halv dl vatten
1 tsk franska örter *)
2 msk olja
salt
peppar
*) Du kan blanda ihop de franska örterna själv, om du inte kan köpa dem färdigblandade.
Ta lika mycket av oregano, rosmarin, timjan, majram, kyndel, basilika och lite mindre av dragon och blanda noga.
Skiva champinjonerna, hacka löken, vitlöken och persilja.
Blanda vinättikan, vattnet och en rågad tesked av de franska örterna.
Rör ihop allting.
Smaka av med salt och peppar och rör till sist i två matskedar olja.
Låt det stå en stund (minst en halvtimme, rör om då och då).
Etiketter:
buffé,
buffémat,
enkelt,
marinerade champinjoner,
smårätter,
tillbehör till kött,
vegetarisk
onsdag 25 maj 2011
Lax- och räkcurry
Jag älskar indisk mat!
Detta recept hittade jag HÄR!
- 300 g laxfilé
- 300 g skalade räkor (700 g oskalade)
- 2 st. gula lökar
- 2 msk matolja + 2 msk olivolja
- salt
- 3 – 4 vitlöksklyftor
- 1 msk skånsk grov senap
- 2 dl crème fraiche
- en burk krossade tomater
- 1 dl vitt vin
Kryddor:
- ½ tsk chilipulver
- ½ tsk rött paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 2 msk currypulver
- 1 msk koriander
- 1 tsk garam masalla
• Hacka löken och fräs den i en blandning av matolja och olivolja på högsta värmen (Nr 6). (Använd en djup traktörpanna med lock.) Vänta på att löken blir guldfärgad. Tillsätt chilipulver och rött paprikapulver. Rör ihop.
• Tillsätt senap. Sänk värmen till nr 3 annars kommer lökröran att torka upp.
• Tillsätt spiskummin, currypulver, krossade tomater. Rör ihop. Låt puttra i ca 3 minuter.
• Tillsätt 1dl vitt vin. Salta. Sänk värmen till nr 2 och låt röran bara puttra i ca 20 - 25 minuter, t.o.m. lite längre. Om såsen verkar torka upp kan man lägga in lite mer vitt vin. När såsen inte längre ser vattnig ut och istället har spår av olja som kommer upp på ytan då är den färdig.
• Tillsätt koriander, lägg in laxbitarna (tärningar lika stora som köttbitarna i en köttgryta).
• Pressa in 3 eller 4 st. vitlöksklyftor in i såsen. Skaka grytan då och då så att laxbitarna inte ska fastna på botten – ha grytan på lågt värme. Låt grytan sjuda i ca 5 min. Vänd på laxbitarna, försiktigt.
• Tillsätt räkorna och pressa dem ned i såsen emellan laxbitarna. Tillsätt crème fraiche, garam masalla, höj värmen och låt grytan puttra en stund. Grytan får inte koka för att då blir såsen vattnig.
Yoghurtsås
(Till 4 pers.)
- 5 dl turkisk yoghurt
- 3 st. tomater
- 1/3 gurka (jag hade 2 rivna morötter)
- ½ citron
Blanda yoghurt med tomattärningar och hackad gurka (rivna morötter). Tillsätt citronsaft.
Med räkskalen kan man göra en god potatis- och blomkålssoppa.
Potatis- och blomkålssoppa med smak av räkor
- räkskal
- 4 potatisar
- ½ blomkålshuvud
- 2 buljongtärningar
- 1,5 l vatten
• Koka räkskal i vattnet i ca 10 min. Sila och kasta räkskalet.
• Skala och tärna potatisarna. Låt potatisarna koka i räkvattnet i ca 10 min.
• Tillsätt buljongtärningarna.
• Dela blomkålen i små buketter och lägg de i kastrullen. Låt allt koka i ca 10 min.
torsdag 19 maj 2011
Marockansk middag
Middag på 30 minuter enligt Jamie Oliver. Mig tog det mer men det var spännande med lite stress!
Detta skulle ingå i menyn (4 pers.):
- lammkotletter
- couscous
- flatbröd
- fyllda små paprikor
- dipsås med yoghurt
- hummus
- drink med granatäpple, citron och mynta
1. Sätt ugnen på 175°C. Sätt en form i ugnen – till lammkotletterna.
2. Koka vatten till couscousen.
3. Krydda 4 st. lammkotletter med salt, peppar, sött paprikapulver, timjan, spiskumminfrön, olivolja.
4. Stek köttet i het panna med lite olivolja. Riv lite muskotnöt ovanpå köttet. Vänt köttet och låt det stekas.
5. Häll 3 dl couscous i en kastrull/skål. Täck med kokande vatten, ca 1 cm. Lägg ett lock eller tallrik ovanpå.
6. Flatbröden – kan vara chapatti, tortilla, etc. (jag hade tortilla): Ta ett ark bakplåtspapper och skölj det i kallt vatten. Pappret blir mjukare och följsamt. Krydda bröden: strö på lite salt, torkad oregano eller timjan, ringla på lite olivolja. Stapla bröden på det våta bakplåtspappret. Vik upp kanterna. Kläm fast pappret, det ska skydda bröden som kommer att kännas som nybakade. Lägg de på ett galler längst ner i ugnen.
7. Lägg lammkotletterna i formen i ugnen. Ställ tillbaka formen i ugnen för ca 15 min.
8. Drinken: häll i iskuber i en tillbringare. Lägg i en näve mynta. Tillsätt saften av en halv citron. Fyll tillbringaren med kolsyrat vatten. Dela på granatäpplet. Pressa över isen. Blanda med en sked.
9. Fyllda små paprikor – detta glömde jag göra! Men man skulle göra så här: ringla lite olivolja i en stekpanna. Ta små paprikor (färdigrostade och skalade, från burk) – 1 eller 2 per person. Skär små stavar cheddarost eller annat ost som smälter och stoppa i en bit ost i varje paprika. Droppa lite lag från burken ovanpå paprikorna och stek de. Lägg paprikorna i en form. Strö lite persilja ovanpå.
10. Ta ut lammkotletterna från ugnen, vänd de i saften från formen och in i ugnen igen för 10 min. till.
11. Couscous: Rör i couscousen med två gafflar. Finhacka en näve mynta och en chili. Tillsätt detta i couscousen. Tillsätt i saften av en halv citron och 4 msk olja. Salta och peppra. Blanda.
12. Ta ut lammkotletterna från ugnen.
13. Hummus: (Från burk.) Häll hummus i en skål, gör en grop i mitten, Pressa i lite citronsaft, ringla över lite olivolja. Krydda med peppar och paprikapulver.
14. Dipsås med yoghurt: Häll yoghurt i en skål. Tillsätt i mitten lite harissa (blandning av mosade, rostade chilifrukter och olja) och rör lite. Strö lite persilja ovanpå och ringla lite olivolja.
15. Ta ut brödet från ugnen.
Klart!
onsdag 18 maj 2011
Annas goda bröd med nötter och tranbär
Steg 1/Dag 1:
Blötläggning i 250 g vatten:
375 g solroskärnor
30 g linfrön
30 g rågkross
30 g sesamfrön
Låt ligga i minst 6 timmar.
Steg 2/Dag 2:
Blanda de blötlagda kärnorna med:
400 g vatten
100 g rågsurdeg (Se här )
60 g jäst
600 g vetemjöl
200 g fint rågmjöl
100 g mörk sirap
Arbeta degen i 10 minuter i hushållsassistent.
Tillsätt:
25 g havssalt
50 g torkade tranbär (Kan ersättas med t.ex. torkade aprikoser, hackade.)
1 dl hackade hasselnötter (cashewnötter)
Arbeta in i degen. Låt vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen och låt jäsa i 3 välsmorda brödformar i 2 timmar.
Sätt ugnen på 200˚C. Sätt in bröden och sänk omedelbart till 175˚C. Grädda i 55 minuter - 1 timme.
Ta ur bröden direkt ur formarna. Vid behov: Lägg bröden upp och ner på gallret och låt "bottnarna" bli lite "knapriga" i ca 5 minuter i 175˚C.
Källa: Boken "Bröd från Brunkebergs Bageri”.
Tack Anna och A. för receptet!
Etiketter:
bakat,
bröd med nötter och frön,
Elenas blogg,
elenas recept,
elenasblogg,
elenasrecept,
hembakat,
surdegsbröd
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)