måndag 16 november 2009
Supă de fasole cu cârnaţi/Bönsoppa med smakrika korvar
1 gul lök
1 palsternacka
2 morötter
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1,5 l vatten
2 paprikor
1 burk vita bönor
1 burk kidney bönor
2 korvar
2 msk tomatpasta
libsticka eller persilja
salt, peppar
vinäger
Hacka lök, vitlök, palsternacka och morötter. Fräs grönsakerna i olja i en kastrull.
Häll på vatten och låt koka 10 min.
Hacka paprikorna, lägg de i kastrullen. Låt allt koka 10 min.
Skiva korvarna och stek de utan något extra fett.
Tillsätt korvarna,bönorna och tomatpastan. Låt allt koka 10 min.
Tillsätt libsticka/persilja. Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt vinäger vid servering (efter smak, ca 1 msk/tallrik).
Servera soppan med bröd.
Etiketter:
bönsoppa,
bönsoppa med korvar,
enkelt,
lunch,
matbilder,
matblogg,
middag,
rumänska recept
fredag 13 november 2009
Tort de mere şi zahăr ars/Äppeltårta med crème caramell
7 msk socker
Äppelfyllning:
1 kg äpple (röda, typ Discovery)
2 msk socker
2 tsk kanel
25 g smör
Crème caramell:
4 ägg
4 msk socker
4 dl mjölk
2 tsk rom (alkohol)
Sockerkaka:
4 ägg
1 msk olja
4 msk socker
4 msk vetemjöl
Garnering:
socker (ca 3 msk)
smör (ca 25 g)
vatten (ca 1 dl)
Gör så här:
Caramellsåsen:
Häll 7 msk socker i en tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt.
Vrid runt så att kastrullens botten och sida blir jämnt täckta med caramell. Låt kastrullen åt sidan så att caramellen svalnar och stelnar.
Äppelfyllning:
Riv äpplena på rivjärn. Häll äpplena över det brända sockret. Strö 2 msk socker och 2 tsk kanel. Lägg på smörbitar.
Kastrullen sätts i ugnen, på 175 ° C ca 15 min tills äpplena blir mjuka.
Crème caramell:
Vispa 4 ägg med 4 msk socker. Vispa i mjölken och rom. Häll blandningen över äpplena.
Sätt kastrullen i ugnen tills krämen stelnar. Ta kastrullen från ugnen och häll över sockerkakssmeten:
Riv äpplena på rivjärn. Häll äpplena över det brända sockret. Strö 2 msk socker och 2 tsk kanel. Lägg på smörbitar.
Kastrullen sätts i ugnen, på 175 ° C ca 15 min tills äpplena blir mjuka.
Crème caramell:
Vispa 4 ägg med 4 msk socker. Vispa i mjölken och rom. Häll blandningen över äpplena.
Sätt kastrullen i ugnen tills krämen stelnar. Ta kastrullen från ugnen och häll över sockerkakssmeten:
Sockerkaka:Vispa 4 äggulor med 1 msk olja.
Vispa 4 äggvitor med 4 msk socker.
Rör ihop dessa smet.
Tillsätt 4 msk vetemjöl. Blanda. Häll smeten i kastrullen.
Grädda i 175 ° C i ca 45 min tills kakan släpps från kastrullen.
Vänd kastrullen på en talrik med höjda kanter. Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt stå över natten), i kylskåpet.
Garnering:Skiva äpplet i tunna skivor.
Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt.
Lägg i smöret.
Häll i vattnet.
Låt koka till det blir en sås.
Lägg äppelskivorna i såsen och låt koka i några minuter.
Ta ut dem och låt dem svalna,
Garnera tårtan med äppelskivorna.
Vispa 4 äggvitor med 4 msk socker.
Rör ihop dessa smet.
Tillsätt 4 msk vetemjöl. Blanda. Häll smeten i kastrullen.
Grädda i 175 ° C i ca 45 min tills kakan släpps från kastrullen.
Vänd kastrullen på en talrik med höjda kanter. Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt stå över natten), i kylskåpet.
Garnering:Skiva äpplet i tunna skivor.
Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt.
Lägg i smöret.
Häll i vattnet.
Låt koka till det blir en sås.
Lägg äppelskivorna i såsen och låt koka i några minuter.
Ta ut dem och låt dem svalna,
Garnera tårtan med äppelskivorna.
På bilden:
1 = Sockerkaka
2 = Crème caramell
3 = Äppelfyllning
(Källa: Bogdana/www.culinar.ro)
Etiketter:
crème caramel,
dessert,
efterrätt,
kaka,
kakor,
karamel,
matbilder,
matblogg,
recept,
Äppeltårta
onsdag 11 november 2009
Champinjonsås
1 burk skivade champinjoner
1 gul lök, finhackad
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
75 g smör
salt, peppar
ljus soja
Stek löken i smör i några minuter.
Lägg i svampen, stek i några minuter.
Strö vetemjöl över svampen, rör om.
Häll i grädde och mjölk.
Låt såsen koka under omrörning.
Smaka av såsen med salt, peppar, soja.
1 gul lök, finhackad
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
75 g smör
salt, peppar
ljus soja
Stek löken i smör i några minuter.
Lägg i svampen, stek i några minuter.
Strö vetemjöl över svampen, rör om.
Häll i grädde och mjölk.
Låt såsen koka under omrörning.
Smaka av såsen med salt, peppar, soja.
tisdag 10 november 2009
Fattiga riddare med fruktsallad
4 port.
Fattiga riddare:
4 brödskivor
1 ägg
1 dl mjöl
3 dl mjölk
Vispa ägg, mjöl och 1 dl av mjölken.
Fattiga riddare:
4 brödskivor
1 ägg
1 dl mjöl
3 dl mjölk
Vispa ägg, mjöl och 1 dl av mjölken.
Vispa ner resten av mjölken.
Vänd bröden i smeten och stek gyllenbruna på varje sida.
Fruktsallad – efter tycke.
Jag hade: mango, färska dadlar, banan, apelsin, physalis, kiwi, passionsfrukter.
Lag:50 g muscovadosocker
1 dl vatten
¼ vaniljstång
Blanda socker, vatten och vaniljstång i en kastrull.
Värm tills sockret löst sig och låt lagen sedan kallna.Skrapa ner vaniljkornen ur stången i lagen och häll lagen över fruktsalladen.Låt stå kallt till servering.
Skeda upp fruktsalladen på bröden (fattiga riddare).
Lag:50 g muscovadosocker
1 dl vatten
¼ vaniljstång
Blanda socker, vatten och vaniljstång i en kastrull.
Värm tills sockret löst sig och låt lagen sedan kallna.Skrapa ner vaniljkornen ur stången i lagen och häll lagen över fruktsalladen.Låt stå kallt till servering.
Skeda upp fruktsalladen på bröden (fattiga riddare).
måndag 2 november 2009
Mâncare de gutui/Kyckling- och fruktgryta
4 port.
8 st. kycklingben
2 st. kvitten
8 st. plommon
lite olja
salt
Sås:2 msk socker
2 msk maizena
1,5 dl rosévin (vitt vin)
1,5 dl kokande vatten
Skär kvitten i klyftor, ta bort kärnhuset.
Dela plommonen och ta bort kärnorna.
Stek kycklingbenen i lite olja. Ta bort kycklingbenen och stek kvitten och plommonen i resterande olja. Sätt tillbaka kycklingbenen i grytan/stekpannan.
Karamellisera sockret - sockret smälts tills det blir gul/brunfärgat och flytande – i en liten kastrull. Häll i vattnet, försiktigt. Häll i vinet. Tillsätt maizena och rör väl. Häll såsen över köttet. Låt koka ca 15 min.
8 st. kycklingben
2 st. kvitten
8 st. plommon
lite olja
salt
Sås:2 msk socker
2 msk maizena
1,5 dl rosévin (vitt vin)
1,5 dl kokande vatten
Skär kvitten i klyftor, ta bort kärnhuset.
Dela plommonen och ta bort kärnorna.
Stek kycklingbenen i lite olja. Ta bort kycklingbenen och stek kvitten och plommonen i resterande olja. Sätt tillbaka kycklingbenen i grytan/stekpannan.
Karamellisera sockret - sockret smälts tills det blir gul/brunfärgat och flytande – i en liten kastrull. Häll i vattnet, försiktigt. Häll i vinet. Tillsätt maizena och rör väl. Häll såsen över köttet. Låt koka ca 15 min.
söndag 25 oktober 2009
Saramură de pui/ Kycklinglår i kryddstarkt lag
4 kycklinglår
1 hel vitlök (ca)
1 -2 msk balsamico
1 röd paprika
1 chili, stark
2 tomater
1 kycklingbuljongtärning
600 ml vatten
salt
persilja
Grilla paprika, chili och tomaterna.
Grilla kycklinglåren.
Kärna ur paprikan och chili.
Hacka paprikan, grovt. Hacka chili, fint. Hacka tomaterna.
Skala och hacka vitlöken, blanda den med balsamico.
Koka vattnet med kycklingbuljongtärningen. Lägg i paprikan, chilin och tomaterna, låt koka några minuter.
Lägg i dem grillade kycklinglåren. Tillsätt hackad persilja, salt, vitlöken med balsamico.
Låt dra i ca 15 min.
Serveras med polenta, potatismos eller pommes.
Etiketter:
fest,
grillad paprika,
kryddstarkt lag,
kyckling,
lunch,
middag
tisdag 15 september 2009
Jag fick ett pris!
Jag fick ett pris - "Guldbloggen"
av en trevlig tjej som har en trevlig blogg:
http://poppy-planet.blogspot.com/
Tusen tack Poppy!
Skickar priset vidare till mina favoriter.
av en trevlig tjej som har en trevlig blogg:
http://poppy-planet.blogspot.com/
Tusen tack Poppy!
Skickar priset vidare till mina favoriter.
torsdag 6 augusti 2009
Grovspol (Vodka, Whiskey, Baileys, Coca-Cola)
2 cl Vodka
2 cl Whisky
2 cl Baileys
Coca-Cola
Jordnötter
Blanda spriten, fyll varsamt upp med Cola, lägg jordnötterna på skummet, ställ i ett sugrör.
Sjunker jordnötterna så är det en dålig grovspol!
Källa: http://www.alladrinkar.com/
Sallad med grillad paprika och anchovis
paprikor
oliver
anchovis
vitlöksklyftor
oliver
anchovis
vitlöksklyftor
rosmarin
olja
salt
Grilla paprikorna. Lägg dem i en påse för några minuter. Dra av paprikaskinnet.
Dela paprikorna och ta bort fröhusen. Skär paprikorna i strimlor.
Blanda paprikorna med oliver, anchovis, hackade vitlöksklyftor, rosmarin, salt och olja i en ugnsfastform och låt den värmas i ca 10 minuter.
Gott till grillat!
olja
salt
Grilla paprikorna. Lägg dem i en påse för några minuter. Dra av paprikaskinnet.
Dela paprikorna och ta bort fröhusen. Skär paprikorna i strimlor.
Blanda paprikorna med oliver, anchovis, hackade vitlöksklyftor, rosmarin, salt och olja i en ugnsfastform och låt den värmas i ca 10 minuter.
Gott till grillat!
måndag 3 augusti 2009
Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
En dessert som kan lagas i förväg och kan stå klar i kylen.
(4 port.)
1 l jordgubbar
2 msk flytande honung
1 st. lime, rivet skal och pressad saft
2 msk flytande honung
1 st. lime, rivet skal och pressad saft
Mousse:
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1 st ägg
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1 st ägg
- Vispa grädden.
- Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter.
- Vispa upp ägget i en annan bunke och tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
- Rör ner grädden, lite i taget. Häll moussen i glas. Låt glasen stå i kylen minst 1 timme.
- Blanda honung, limeskal och saft. Skiva jordgubbarna och blanda dem med lagen och servera moussen med jordgubbarna ovanpå.
Jordgubbarna kan ersättas med körsbär, melon eller annan frukt.
Etiketter:
Choklad,
chokladdessert,
chokladmousse,
dessert,
efterrätt,
fest,
jordgubb,
kaka,
matbilder,
matblogg,
recept,
vit choklad
söndag 2 augusti 2009
Tandooristekt fläskfilé med mangochutney och yoghurtssås
4 port.
600 g fläskfilé
salt
peppar
2 msk smör till stekning
4 tsk tandooripasta
salt
peppar
2 msk smör till stekning
4 tsk tandooripasta
Sås:
2 – 3 msk/pers. grekisk/turkisk yoghurt
1 msk/pers. mangochutney
2 – 3 msk/pers. grekisk/turkisk yoghurt
1 msk/pers. mangochutney
Sallad:
1 st. kruka rucolasallad
1 st. kruka rucolasallad
4 st. tomater
salt
peppar
salt
peppar
Servering:
kokt färskpotatis
kokt färskpotatis
Sätt ugnen på 125°.
Putsa och dela fläskfilén i 4 bitar.
Salta, peppra och bryn dem i smör runt om.
Krydda därefter köttbitarna rikligt med tandooripasta och rulla in dem i varsitt litet foliepaket och lägg dem i ugnssäker form.
Stek paketen mitt i ugnen ca 20 min till innertemperaturen 65°.
Ta ut och låt dem ligga tio minuter.
Såsen:
Blanda yoghurten med mangochutney.
Blanda yoghurten med mangochutney.
Salladen:
Kryssa tomaterna i toppen, doppa dem 15 sekunder i kokande vatten.
Spola dem i kallt vatten och dra av skalet.
Klyv tomaterna, kärna ur och skär dem i strimlor.
Skölj och torka salladen och skär den eventuellt grovt.
Blanda tomater och sallad och lägg upp på fat eller portionstallrikar, salta och peppra.
Ta köttbitarna ur folien, skär köttet i skivor och placera dem på salladen.
Ringla sås på salladen.
Etiketter:
#elenasrecept,
elenas recept,
elenasrecept,
fest,
fläskfilé,
grillat,
indisk,
lunch,
middag,
recept
lördag 18 juli 2009
Pui cu vişine/Kyckling med körsbär
600 g strimlat kycklingkött
2 msk smör eller margarin
2 tsk rosmarin
salt
peppar
Sås:4 dl körsbär
0,5 dl svart vinbärssaft, koncentrerad
1,5 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk honung
2 tsk maizena
2 tsk vatten
Bryn kycklingköttet i mattfettet i en tjockbottnad kastrull.
Krydda med salt, peppar och rosmarin.
Kärna ur körsbären över en skål så att inte saften går till spillo.
Värm upp saft och vatten tillsammans med balsamvinäger, olivolja och honung.
Rör ut majsstärkelsen i vatten och tillsätt redningen i såsen och låt den koka upp.
Rör slutligen ner körsbären.
2 msk smör eller margarin
2 tsk rosmarin
salt
peppar
Sås:4 dl körsbär
0,5 dl svart vinbärssaft, koncentrerad
1,5 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk honung
2 tsk maizena
2 tsk vatten
Bryn kycklingköttet i mattfettet i en tjockbottnad kastrull.
Krydda med salt, peppar och rosmarin.
Kärna ur körsbären över en skål så att inte saften går till spillo.
Värm upp saft och vatten tillsammans med balsamvinäger, olivolja och honung.
Rör ut majsstärkelsen i vatten och tillsätt redningen i såsen och låt den koka upp.
Rör slutligen ner körsbären.
Serveras med pressad potatis.
onsdag 15 juli 2009
Saftig jordgubbstårta med vaniljkräm
Sockerkaksbotten:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Jordgubbsfyllning:
1 liter jordgubbar (500 g)
Vaniljkräm:
5 dl mjölk
5 äggulor
1 skårad vaniljstång
1 dl socker
4 msk majsena
1 dl vispgrädde
Att spritsa på:
2 dl vispgräddeGör så här:
Sockerkaksbotten:
1. Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och bröa en 24 cm form med löstagbar kant.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det.
3. Tillsätt sist det kokande vattnet. Häll omedelbart smeten i formen och grädda 40-45 minuter i nedre delen av ugnen.
4. Låt kakan kallna och dela den i tre bottnar.
Ta hälften av jordgubbarna och skär ner i tärningar – till fyllning.
Vaniljkräm:
1. Koka upp mjölken med vaniljstången.
2. Rör ihop äggulor, socker och majsena. Tillsätt 1 msk vatten om det blir för tjockt.
3. Ta upp vaniljstången ur mjölken och häll mjölken över äggblandningen och rör om kraftigt. Häll tillbaka blandningen i grytan. Sjud under kraftig vispning tills det blir en tjock kräm.
4. Sila krämen och låt den svalna.
5. Vispa grädden och blanda ner den i krämen.
Uppläggning:
1. Bred ut hälften av vaniljkrämen, tryck i hälften av jordgubbstärningarna, lägg på den andra bottnen, bred ut resten av vaniljkrämen, tryck i resterande jordgubbstärningar, lägg på topplocket.
2. Vispa grädden och spritsa den runt tårtan. Avsluta med jordgubbarna på toppen.
Etiketter:
bakat,
bröllop,
buffé,
dop,
efterrätt,
fest,
helgmys,
herrmiddag,
jordgubb,
jordgubbstårta,
kaka,
lyx,
mat,
matblogg,
midsommar,
recept,
tjejmiddag,
tårta,
vaniljkräm
söndag 5 juli 2009
Laxpaj
(8 - 10 personer)
3 3/4 dl vetemjöl (225 g)
100 g smör, kallt
1 st äggula
1 msk olja
100 g smör, kallt
1 st äggula
1 msk olja
2 msk vatten
Fyllning:
300 g färskpotatis
300 g färsk lax i bit, skinn- och benfri
100 g kallrökt lax, i tunna skivor
2 st små knipplökar
2 dl dill, hackad
2 dl gräslök, hackad
2 st ägg
200 g kesella (10 %)
1 dl vispgrädde
1,25 tsk salt
300 g färskpotatis
300 g färsk lax i bit, skinn- och benfri
100 g kallrökt lax, i tunna skivor
2 st små knipplökar
2 dl dill, hackad
2 dl gräslök, hackad
2 st ägg
200 g kesella (10 %)
1 dl vispgrädde
1,25 tsk salt
Pepparrotssås med örter:
6 dl gräddfil
1 dl färsk pepparrot, finriven
4 msk gräslök, hackad
4 msk dill, hackad
2 krm salt
6 dl gräddfil
1 dl färsk pepparrot, finriven
4 msk gräslök, hackad
4 msk dill, hackad
2 krm salt
Pajen kan förberedas lämpligen fram till punkt två dagen innan, men fylls och gräddas så att den är ljummen vid serveringen.
1. Kör mjöl och kallt smör smuligt i matberedare.
Tillsätt äggula, olja, vatten och kör snabbt ihop en deg.
Tryck ut den i bottnen och upp på kanterna i en 24 cm form med löstagbar kant.
Kyl formen 30 min eller till nästa dag.
Koka potatisen.
Blanda pepparrotssåsen och ställ den kallt.
2. Sätt ugnen på 225°.
Skär de två sorternas lax i tunna skivor, skiva potatisen och löken och varva ingredienserna med dill och gräslök i den ogräddade pajformen.
3. Vispa samman ägg, kesella, grädde och salt och häll det över alltsammans i formen.
4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 1 1/4 timme.
Ta ut och låt den svalna lite innan den serveras med pepparrotssåsen.
lördag 27 juni 2009
Albiniţa/ Honungskakor från Rumänien
Jag bara älskar denna kaka! Brukar baka den vid högtider - Jul t.ex.
Mitt recept blev publicerat i boken "Läsarnas egna recept" utgiven av Aftonbladet och Tasteline och i Sydsvenskan för några år sedan. Kul!
Kakan har 4 bottnar, 2 lager med smörkräm, ett lager med aprikossylt och glasyr ovanpå.
Blir godare efter några dagar. Kan frysas.
Viktigt är att honungen som används är varm, ska inte vara mer än 2 msk. Mer honung gör att degen blir svår arbetad. Om det händer detta, värm varje degbit i mikrovågsugn i några sekunder, sedan är det lättare att kavla.
Bottnar - 4 st.· 400 g vetemjöl
· 1 ägg
· 150g socker
· 30 g smör
· 2 msk varm honung
· 2 ½ msk mjölk
· 1 tsk bikarbonat
Rör ihop ägget, sockret och smöret i en kastrull.
Tillsätt honung, mjölk och bikarbonat. Rör allt på svag värme tills den blir tjock. Ta bort kastrullen ifrån värme.
Tillsätt snabbt vetemjölet lite i taget och blanda.
Knåda degen (OBS! Den är varm!).
Dela degen i 4 delar.
Kavla varje degbit med mycket vetemjöl.
Grädda dem på smorda och mjölade plåtar - 175 grader, 4 min.
Kräm:· 170 g smör
· 1 msk vaniljsocker
· 200 g socker
· 250 ml mjölk
· 2 msk mannagryn
Rör ihop smöret med vaniljsockret och socker.
Koka ihop mjölken och mannagryn till en gröt. Låt den kallna.
Blanda sedan gröten med smörblandningen.
Glasyr:
· 3 msk vatten
· 3 msk socker
· 25 g smör
· 100 g blockchoklad
Allt kokas tills det blir tjockt.
+ en liten burk aprikossylt
Lägg ihop kakan:
På första bottnen läggs hälften av krämen.
På andra bottnen läggs aprikossylten.
På tredje bottnen läggs resten av krämen.
På fjärde bottnen läggs glasyren.
Låt kakan stå och vila i några timmar. Skär kakan i fina bitar.
torsdag 11 juni 2009
Blomkål med potatis (Indiskt recept)
Blomkål med potatis (Phool Gobi Aur Aloo Ka Bhaji)
1 medelstort blomkålshuvud (ca 500 g)
3 potatisar av en fast sort
vatten
1 gul lök
2 tomater
1,5 tsk röd chilipeppar
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1,5 tsk salt
ca 0,5 dl matolja
2 msk hackad färsk koriander
Dela blomkålshuvudet i jämnstora buketter.
Skala potatisarna och dela dem i jämnstora bitar som är mindre än blomkålsbuketterna.
Skala och hacka löken, skåla och hacka tomaterna.
Koka blomkålen och potatisen i lite vatten tillsammans med lök, tomater, chilipeppar, gurkmeja och salt tills grönsakerna är nästan färdiga. Häll i en sill och låt rinna av.
Värm oljan i en stekpanna. Lägg i grönsakerna och fräs dem några minuter tills blomkålen och potatisen fått färg och är mjuka.
Strö över koriander.
1 medelstort blomkålshuvud (ca 500 g)
3 potatisar av en fast sort
vatten
1 gul lök
2 tomater
1,5 tsk röd chilipeppar
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1,5 tsk salt
ca 0,5 dl matolja
2 msk hackad färsk koriander
Dela blomkålshuvudet i jämnstora buketter.
Skala potatisarna och dela dem i jämnstora bitar som är mindre än blomkålsbuketterna.
Skala och hacka löken, skåla och hacka tomaterna.
Koka blomkålen och potatisen i lite vatten tillsammans med lök, tomater, chilipeppar, gurkmeja och salt tills grönsakerna är nästan färdiga. Häll i en sill och låt rinna av.
Värm oljan i en stekpanna. Lägg i grönsakerna och fräs dem några minuter tills blomkålen och potatisen fått färg och är mjuka.
Strö över koriander.
söndag 7 juni 2009
Tartă cu varză murată/Surkålspaj
(Till 6 - 8 portioner)
Smuldeg:
75 g smör
2 dl vetemjöl
ca 80 g riven parmesanost
Fyllning:
3/4 dl ströbröd
1 1/2 dl lättöl
500 g nötfärs
1 stor gul lök, finhackad
1 1/2 -2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 krm mald kryddpeppar
1 msk smör
1/2 burk surkål (à 800 g )
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
3/4 dl ströbröd
1 1/2 dl lättöl
500 g nötfärs
1 stor gul lök, finhackad
1 1/2 -2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 krm mald kryddpeppar
1 msk smör
1/2 burk surkål (à 800 g )
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
Smuldeg:Hacka ihop mjöl, matfett och parmesan till en grynig deg.
Fyllning:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ströbröd med öl. Låt svälla 10 min.
Blanda köttfärs, lök, salt och peppar med ströbrödet. Bryn alltsammans i smör.
Skölj kålen i ett durkslag. Lägg ner den, vatten och buljongtärning och sjud ca 20 minuter med lock tills blandningen inte är alltför blöt.
Lägg blandningen i en ugnssäker form.
Smula degen överst.
Grädda i ugnen tills pajen får fin färg.
torsdag 4 juni 2009
Minipizza
Goda att stoppa ner i matsäck när det är dags för utflykter. Går att frysa!
(20 st.)
- 2 dl vatten
- 1 msk matolja
- ½ pkt (25 g) jäst
- ½ tsk salt
- 5 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 g rökt skinka
- 1 – 2 dl riven, lagrad ost tex. Västerbotten
- 1 dl chilisås
- ½ - 1 tsk oregano
Värm vatten och matolja till fingervarmt, 37°C.
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, saltet och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Tag upp degen på ett mjölat bord. Kavla ut den till en rektangulär platta.
Strimla den rökta skinkan.
Bred chilisåsen på degen. Fördela skinka och ost över. Krydda med oregano.
Rulla ihop degen till en rulle. Skär den i 20 bitar.
Lägg degbitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°C.
Grädda minipizzorna mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler.
Man kan variera fyllningen som man vill.
(20 st.)
- 2 dl vatten
- 1 msk matolja
- ½ pkt (25 g) jäst
- ½ tsk salt
- 5 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 g rökt skinka
- 1 – 2 dl riven, lagrad ost tex. Västerbotten
- 1 dl chilisås
- ½ - 1 tsk oregano
Värm vatten och matolja till fingervarmt, 37°C.
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, saltet och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
Tag upp degen på ett mjölat bord. Kavla ut den till en rektangulär platta.
Strimla den rökta skinkan.
Bred chilisåsen på degen. Fördela skinka och ost över. Krydda med oregano.
Rulla ihop degen till en rulle. Skär den i 20 bitar.
Lägg degbitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°C.
Grädda minipizzorna mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler.
Man kan variera fyllningen som man vill.
Jag hade lite grahamsmjöl i degen.
onsdag 27 maj 2009
tisdag 26 maj 2009
Kycklingfilé med gorgonzola
(Klicka på bilden , för en större bild)
4 kycklingfiléer
korv/ stark salami
100 g gorgonzola
4 msk olivolja
2 tsk rosmarin
salt, peppar
aluminiumfolie
Ugn: 250 grader
Skär fyra skåror på snedden i varje kycklingfilé.
Skiva korven/dela salamiskivorna mitt itu.
Stick ner lite gorgonzola och korvskivor/salami i varje skåra.
Lägg varje filé på en bit folie. Droppa över olivolja, strö över rosmarin, salta och peppra. Vik samman folien till ett tätt paket.
Gratinera paketen i ugnen 15 – 20 min.
Serveras med t.ex. pasta.
Etiketter:
bröllop,
buffé,
fest,
gorgonzola,
grillat paprika,
kyckling,
kycklingfilé,
lunch,
mat,
recept
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)