Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 19 maj 2011

Marockansk middag



















Middag på 30 minuter enligt Jamie Oliver. Mig tog det mer men det var spännande med lite stress!

Detta skulle ingå i menyn (4 pers.):
- lammkotletter
- couscous
- flatbröd
- fyllda små paprikor
- dipsås med yoghurt
- hummus
- drink med granatäpple, citron och mynta

1. Sätt ugnen på 175°C. Sätt en form i ugnen – till lammkotletterna.
2. Koka vatten till couscousen.
3. Krydda 4 st. lammkotletter med salt, peppar, sött paprikapulver, timjan, spiskumminfrön, olivolja.
4. Stek köttet i het panna med lite olivolja. Riv lite muskotnöt ovanpå köttet. Vänt köttet och låt det stekas.
5. Häll 3 dl couscous i en kastrull/skål. Täck med kokande vatten, ca 1 cm. Lägg ett lock eller tallrik ovanpå.
6. Flatbröden – kan vara chapatti, tortilla, etc. (jag hade tortilla): Ta ett ark bakplåtspapper och skölj det i kallt vatten. Pappret blir mjukare och följsamt. Krydda bröden: strö på lite salt, torkad oregano eller timjan, ringla på lite olivolja. Stapla bröden på det våta bakplåtspappret. Vik upp kanterna. Kläm fast pappret, det ska skydda bröden som kommer att kännas som nybakade. Lägg de på ett galler längst ner i ugnen.
7. Lägg lammkotletterna i formen i ugnen. Ställ tillbaka formen i ugnen för ca 15 min.
8. Drinken: häll i iskuber i en tillbringare. Lägg i en näve mynta. Tillsätt saften av en halv citron. Fyll tillbringaren med kolsyrat vatten. Dela på granatäpplet. Pressa över isen. Blanda med en sked.
9. Fyllda små paprikor – detta glömde jag göra! Men man skulle göra så här: ringla lite olivolja i en stekpanna. Ta små paprikor (färdigrostade och skalade, från burk) – 1 eller 2 per person. Skär små stavar cheddarost eller annat ost som smälter och stoppa i en bit ost i varje paprika. Droppa lite lag från burken ovanpå paprikorna och stek de. Lägg paprikorna i en form. Strö lite persilja ovanpå.
10. Ta ut lammkotletterna från ugnen, vänd de i saften från formen och in i ugnen igen för 10 min. till.
11. Couscous: Rör i couscousen med två gafflar. Finhacka en näve mynta och en chili. Tillsätt detta i couscousen. Tillsätt i saften av en halv citron och 4 msk olja. Salta och peppra. Blanda.
12. Ta ut lammkotletterna från ugnen.
13. Hummus: (Från burk.) Häll hummus i en skål, gör en grop i mitten, Pressa i lite citronsaft, ringla över lite olivolja. Krydda med peppar och paprikapulver.
14. Dipsås med yoghurt: Häll yoghurt i en skål. Tillsätt i mitten lite harissa (blandning av mosade, rostade chilifrukter och olja) och rör lite. Strö lite persilja ovanpå och ringla lite olivolja.
15. Ta ut brödet från ugnen.

Klart!

onsdag 18 maj 2011

Annas goda bröd med nötter och tranbär



Supergott bröd med surdeg, nötter, frön.

Steg 1/Dag 1:
Blötläggning i 250 g vatten:
375 g solroskärnor
30 g linfrön
30 g rågkross
30 g sesamfrön

Låt ligga i minst 6 timmar.

Steg 2/Dag 2:
Blanda de blötlagda kärnorna med:
400 g vatten
100 g rågsurdeg (Se här )
60 g jäst
600 g vetemjöl
200 g fint rågmjöl
100 g mörk sirap

Arbeta degen i 10 minuter i hushållsassistent.

Tillsätt:
25 g havssalt
50 g torkade tranbär (Kan ersättas med t.ex. torkade aprikoser, hackade.)
1 dl hackade hasselnötter (cashewnötter)
Arbeta in i degen. Låt vila i bunken i 30 minuter.

Dela degen och låt jäsa i 3 välsmorda brödformar i 2 timmar.

Sätt ugnen på 200˚C. Sätt in bröden och sänk omedelbart till 175˚C. Grädda i 55 minuter - 1 timme.
Ta ur bröden direkt ur formarna. Vid behov: Lägg bröden upp och ner på gallret och låt "bottnarna" bli lite "knapriga" i ca 5 minuter i 175˚C.


















Källa: Boken "Bröd från Brunkebergs Bageri”.

Tack Anna och A. för receptet!

måndag 2 maj 2011

Surdegsbröd med rågsurdeg




















Härligt bröd som håller länge!

Hela brödbaket görs i flera steg:
1) Rågsurdeg
2) Fördeg
3) Huvuddeg

1) Rågsurdeg (5 dagar, det blir tre satser rågsurdeg)
- 2 dl + 2 dl vatten
- 2,5 dl grovt rågmjöl
- 1 dl + 1 dl fint rågmjöl

Dag 1 (t.ex. måndagskväll): Blanda 2 dl vatten och 2,5 dl grovt rågmjöl så att degen blir slät.
Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
Dag 3 (onsdagskväll) : Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl fint rågmjöl. Blanda, plasta in och låt stå i ett dygn.
Dag 4 (torsdagskväll): Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl fint rågmjöl. Blanda, plasta in och låt stå i ett dygn.
Dag 5 (fredagskväll): Nu är surdegen färdig. Det blir ca 600 g surdeg. Dela smeten i tre delar som kan användas till tre baktillfälle. Surdegen kan förvaras några dagar i kylskåp. Den kan också frysas.

2) Fördeg (t.ex. fredagskväll, minst 6 timmar; till två bröd)
- 3 g jäst
- 2 dl kallt vatten
- 3 dl rågsikt

Blanda jäst och vatten. Blanda i mjölet. Låt stå 6 timmar i rumstemperatur.

3) Huvuddeg (lördagsmorgon, det blir 2 bröd, det tar 4 timmar):
- 10 g jäst
- 2 dl kallt vatten
- ca 8 dl vetemjöl
- 1 sats rågsurdeg
- 2 tsk honung
- 2 tsk salt

Lös jästen i vatten och blanda i vetemjöl, fördeg, en sats rågsurdeg, honung och salt.
Arbeta degen i minst fem minuter.

Låt degen jäsa en timme. Knåda degen i några minuter. Låt degen jäsa en timme till.

Dela degen i två delar och forma avlånga bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
Strö på lite rågmjöl. Lägg en bakduk ovanpå bröden.

Låt jäsa i minst en timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Sätt in bröden i ugnen och grädda i 50 - 60 minuter.

Ta ut bröden och lägg de på galler. Låt svalna.

onsdag 23 mars 2011

Pateu din ficat de pui/Kycklingleverpastej



















Det är gott med hemlagad leverpastej!

400 g kycklinglever rumstempererad
140 g rumstempererad bacon
150 g rumstempererad smör
2 kr vitpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk konjak

Eventuellt:
russin
(2 – 3 msk konjak)

• Börja (eventuellt) med att lägga russinen i konjak för några timmar. Låt russinen rinna av.
• Putsa bort eventuella hinnor och fett från levern. Skär levern i mindre bitar, lägg bitarna i en tjockbottnad kastrull.
• Skär bacon och smör i mindre bitar, lägg ner i kastrullen tillsammans med peppar och vitlök.
• Sätt kastrullen på medelvarm platta, rör om och låt allt smälta långsamt så att levern blir genomhet. Det får inte koka, bar sjuda, det tar ca 25 minuter. Om värmen är för stark kryper fettet ut och levern blir för hård. Pastejen blir då grynig istället för krämig.
• Häll upp smeten i en matberedare monterad med kniv och kör den slät. Smaka av med konjak (som russinnen var blötlagda i).
• Häll upp pastejen i en form och låt den kallna. Täck med plastfolie och förvara i kyl eller frys. Håller sig 4 – 5 dagar i kyl och 2 månader i frys.
• Eventuellt: Lägg plastfolie på botten och kanten av en form (skål). Lägg russinen på formens/skålens botten. Häll ner leverpastejen. Täck med plastfolie och förvara i kyl eller frys.

tisdag 15 mars 2011

Bakad potatis med currysill

Jag gillar sill!

Inspiration till currysillen hittade jag hos husmorlisa. Tack Lisa!



















2 port.

2 stora bakpotatisar
grönsallad

1/2 burk 3-minuterssill
3 dl crème fraiche
1/2 purjo eller 1 salladslök
1/2 röd paprika
1 tsk sambal oelek
1 bit ca 2 cm färsk ingefära
1 äpple
2 tsk indisk curry
2 tsk paprikakrydda
1 tsk spiskummin
1 dl stark mango chutney


• Baka potatisarna i ugnen, på 225˚C i ca 50 minuter.
• Skär ingefäran i små bitar och krossa dessa bitar med en kniv så att smaken kommer fram.
• Hacka paprikan i små bitar.
• Skär purjo/salladslöken i smala strimlor.
• Skär äpplet i små bitar.
Blanda om allt noga.
• Rör i créme fraiche och häll i kryddor samt mango chutney, rör om ordentligt och smaka av.
• Skär sillen i små bitar.
Blanda allt.

Servera med grönsallad.

söndag 13 mars 2011

Citronglass (med mascarpone)



















Uppfriskande citronglass!

(12 st. i muffinsstorlek)

250 g mascarpone
1 dl strösocker
2 dl crème fraiche
rivet skal och saft av en citron

• Blanda allt.
• Häll smeten i muffinsformar (ev. av silikon).
• Ställ det i frysen för minst 2 timmar.

onsdag 9 mars 2011

Kycklingrullader med champinjonröra



















kycklinglår
bacon
champinjoner
soltorkade tomater
sambal oelek

- Linda in kycklinglår i bacon. Stek in rulladerna i lite olja/smör.

- Skiva champinjonerna, stek champinjonerna i lite olja/smör. Tillsätt soltorkade tomater och lite sambal oelek.

fredag 4 mars 2011

Sarmale de post/ Vegetariska surkålsdolmar


(8 port.)

1 surkål, ca 1 kg
1 kg champinjoner
2 st. gula lökar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
2 st. vitlöksklyftor
100 g ris
ca 1,5 l vatten
2 glas vitt vin
6 msk tomatpasta
timjan, dill
salt, peppar

- Rensa och hacka champinjonerna. Hacka vitlöken. Fräs allt i lite olja.
- Hacka löken. Riv moroten, palsternackan och sellerin. Fräs allt i lite olja. Tillsätt riset och låt det fräsa till riset blir glansigt.
- Tillsätt vätska – ca 2 dl vin och 2 – 3 msk tomatpasta och låt det koka i ca 10 min.
- Blanda champinjonhacket med risröran. Tillsätt timjan, dill, smaka av med salt och peppar.
- Gör dolmarna. Detta visas här
- Lägg dolmarna i en gryta, häll i vinet blandat med resten av tomatpasta, häll vatten så att det täcker dolmarna.
- Låt koka i ca 1 timme.

Servera med gräddfil och polenta.

(Obs 1: Jag tyckte att fyllningen var lite för lös, nästa gång ska jag tillsätta 1 – 2 ägg som (förhoppningsvis) kommer att hålla ihop fyllningen.

Obs 2: Gör en risotto om det blir fyllning över: tillsätt het buljong, låt koka i ca 20 min. Rör då och då.)

måndag 28 februari 2011

Mujdei de usturoi/ Aioli (utan ägg)

















6 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
ca 1 dl olivolja
hett vatten

• Pressa vitlöken i en mortel, tillsätt salt och rör ordentligt! :)
• Droppa olivolja och rör tills massan tjocknar.
• Späd med hett vatten till önskad konsistens.

Gott till fisk, stek, friterade zucchini, grillad kyckling, lever, gröna bönor, langos, tochitura, etc. Allt med polenta förstås!

söndag 27 februari 2011

Mâncare de ceapă cu pui/Lökgryta med kyckling



















(4 pers.)

1 kg gula lökar
0,5 kg kycklinglår/kycklingbröst
1 paprika
1 morot
3 msk tomatpasta
dill
lite olja
ca 2 dl vatten
salt och peppar

• Bryn köttet i lite olja. Lägg köttet åt sidan.
• Skala, dela och hacka löken. Bryn löken i lite olja.
• Tärna paprikan och moroten.
• Lägg allt i en gryta, häll på lite vatten. Låt koka i ca 20 min.
• Tillsätt tomatpasta och dill, smaka av med salt och peppar och låt det koka i några minuter till. Om såsen i grytan är för tunn, strö lite Maizena och koka i några minuter till.

Serveras med polenta.

tisdag 22 februari 2011

Rulltårta Tiramisu/Ruladă Tiramisu

Gillar man Tiramisu då är det omöjligt att inte gilla rulltårta Tiramisu!


















3 stora ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
2 msk vatten/grädde
2 tsk pulverkaffe

Fyllning:
250 g mascarpone
2 st. äggulor
3 msk florsocker
1,5 dl kall kaffe, starkt
1 msk konjak

Garnering:
2 msk siktad kakao

• Sätt ugnen på 250°C.
• Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
• Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Rör det i smeten.
• Rör ihop vatten/grädde och kaffepulver och rör det i smeten.
• Häll smeten på plåt med bakplåtspapper och bred ut den i ett jämnt lager.


















• Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
• Sockra ytan och stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Lossa försiktigt på pappret. (Pensla det med kallt vatten om det sitter fast.)
• Låt kakan svalna under lätt fuktad duk.

• Vispa mascarpone, äggulor och florsocker så det blir krämigt.
• Blanda kaffe med konjak.
• Pensla ut kaffet över kakan och bred sedan på mascarponeblandningen.
• Rulla ihop till en rulltårta och ställ den kallt någon timme.
• Sikta kakao över rullårtan (Det hade jag glömt göra när bilderna togs.)

måndag 14 februari 2011

Skaldjursrisotto med pesto



















(4 portioner)

8-9 dl fisk- eller grönsaksbuljong
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk + 2 msk olivolja
4 dl arborioris
1 dl vitt vin
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 dl parmesan, färskriven
2 msk smör
8 pilgrimsmusslor
8 tigerräkor
olivolja till stekning
citron
träspett

• Koka upp buljongen och häll den varm på låg värme.
• Fräs lök i 2 msk olivolja på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull tills löken är glansig.
• Häll i riset och fräs ytterligare någon minut.
• Häll i vin, låt koka under omrörning.
• Tillsätt lite av buljongen och rör om. När den har absorberats, tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma sätt i cirka 20 minuter tills riset har lätt tuggmotstånd.

• Mixa ihop basilika, vitlök och s msk olivolja till en pesto.

• När riset är klart, rör i peston, parmesanost och smör.
• Smaka av med salt och peppar.

• Salta och peppra pilgrimsmusslorna och tigerräkorna.
• Pensla en grillpanna med olivolja. Hetta upp pannan kraftig och grilla pilgrimsmusslorna cirka 1 minut på varje sida. Grilla tigerräkorna i 2-3 minuter på varje sida, eller tills de är genomstekta. Trä på spett och servera med risotton. Pressa citron över skaldjuren.

söndag 13 februari 2011

Marineradkyckling med spenat- och paprikasallad

marineradkyckling

(6 pers.)

1,5 kg kyckling, hel eller i delar

Till marinaden:
- 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
- 2 msk söt soja, Ketjap bentjeng
- saften av 2 citroner (1 dl)
- 1 msk sambal oelek
- 5 vitlöksklyftor, pressade
- 2 krm svartpeppar
- 1,5 dl matolja

Till salladen:
- 4 röda paprikor, ca 600 g
- 1 msk olivolja
- 2 auberginer, ca 500 g
- 1 tsk salt
- 2 msk smör
- 6 tomater, ca 500 g
- 2 selleristjälkar
- 1 stor gul lök
- 200 g färsk spenat

Till dressingen:
- saften av 1 citron (0,5 dl)
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1,5 dl olivolja
- 3 – 4 pressade vitlöksklyftor
- salt, peppar

Till gräddfilsås:
- 3 dl gräddfil
- 1- 2 vitlöksklyftor
- salt, peppar

Gör marinaden:
• Blanda alla ingredienserna till marinaden.
• Stycka kycklingen i lagom bitar.
• Lägg kycklingdelarna i dubbla plastpåsar, häll i marinaden, knyt till och lägg påsen på ett fat eller i en bunke. Ställ kallt över natten.

Grilla paprikorna:
• Sätt ugnen på 225˚C.
• Gnid in paprikorna i lite olivolja och baka dem i ugnen ca 35-40 minuter. (Vänd paprikorna då och då.) Låt paprikorna svalna i en plastpåse, då släpper skalet lätt.

Stek kycklingen:
• Höj ugnsvärmen till 250˚C. Låt kycklingbitarna rinna av och stek dem i ugnen, först 10 minuter i mitten av ugnen och sedan 10-15 minuter högst upp, eller till köttsaften är klar och bitarna fått vacker färg.

Gör salladen:
• Skala paprikorna, skär bort kärnhus och det vita och skär dem i strimlor.
• Skala och skär auberginerna i grova bitar. Salta och stek bitarna i smör, på medelstark värme under omrörning 5-7 minuter. Låt svalna.
• Tärna tomaterna.
• Skär selleristjälkarna i strimlor.
• Hacka löken.
• Skölj av och riv spenatbladen - för att suga åt sig dressingen.
• Rör samman dressingen och häll den över salladen precis före servering.

Gör gräddfilsåsen:
• Rör samman gräddfil, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.

Servera kycklingen tillsammans med salladen.

tisdag 8 februari 2011

Ostkaka med ricotta och kondenserad mjölk



















(8 pers.)

En annorlunda ostkaka med frukt i.

500 g ricotta
6 ägg
1 burk (400 g) kondenserad mjölk sötad
150 g mangotärningar eller persikor från burk
1 msk Maizena
1 dl kall mjölk

• Sätt ugnen på 180°C.
• Blanda Maizena med mjölken.
• Blanda ricotta, kondenserad mjölk, äggulorna och Maizena.
• Vispa äggvitorna i en separat skål.
• Blanda försiktigt ostmassan med vispade äggvitor.
• Häll allt i en ugnsfast form.
• Fördela frukttärningarna över ostmassan.
• Grädda i ca 45 minuter.

söndag 23 januari 2011

Ciorbă (falsă) de burtă/Portabellosoppa med sting



















Om man inte gillar komage kan man ersätta detta med svamp:

500 g portabello
1 gul lök
1 morot
2 grillade paprikor (på burk)
2 dl crème fraiche
1 äggula
salt, peppar
lite olja

Serveras med:
pressad vitlök
balsamico
tryffelolja
scones

• Hacka löken och riv moroten. Skiva svampen. Skiva paprikorna.
• Fräs lök och morot i lite olja. Tillsätt svampen och 1,5 l kokande vatten. Koka i 20 min.
• Tillsätt paprika. Koka i 5 minuter till. Smaka av med salt och peppar.
• Blanda äggulan och crème fraiche med lite vätska från soppan i en stor kastrull. Tillsätt mer vätska tills röran blir lika hett som soppan. Häll röran i soppan.

Smaka av med pressad vitlök eller tryffelolja och balsamico.
Servera med scones.

lördag 22 januari 2011

Ruladă cu cremă de ciocolată/Rulltårta med chokladkrämfyllning
























(till 14-20 skivor)

3 stora ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vatten

Fyllning:
2 dl vispgrädde
200 g choklad

• Sätt ugnen på 250°C.
• Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
• Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör det i smeten och tillsätt vattnet.
• Häll smeten på plåt med bakplåtspapper och bred ut den i ett jämnt lager.
• Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
• Sockra ytan och stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Lossa försiktigt på pappret. (Pensla det med kallt vatten om det sitter fast.)
• Låt kakan svalna under lätt fuktad duk.

Fyllningen:
• Värm vispgrädden i en kastrull i vattenbad. Bryt chokladen i bitar och smält den i vispgrädden under omrörning.
• Låt chokladgrädden kallna i kylskåpet för 20 – 30 min.
• Vispa chokladgrädden tills den blir fluffig. (Om blandningen är för hård och inte går att vispa – värm kastrullen (med chokladgrädde) i vattenbad för några sekunder. Sedan går det vispa.)

Bred fyllningen på kakan och rulla ihop till en rulle.

Bakelser: skär lite tjockare skivor och lägg dem på snittytan. Klicka på grädde och toppa med färska bär.

söndag 16 januari 2011

Macaroane cu brânză/Pasta med Fetaost



















 (2 port.)

250 g kort pasta
50 g smör
200 g Fetaost

• Koka pastan. Låt den rinna av.
• Riv osten.
• Smält smöret i en panna.
• Rör ner pastan i smöret. Låt pastan bli varm.
• Tillsätt riven ost. Blanda.

onsdag 12 januari 2011

Cremă de zahăr ars (1)/Crème Caramell (Bäst)



















Caramell:
150 g strösocker
1 msk vatten

Kräm:
1 liter mjölk 3 %
8 ägg
1 msk vaniljsocker
6 msk socker

Tillagning - Caramell:
• Värm under omrörning socker och vatten i en kastrull tills allt socker är smält och caramellen är brun! Bränn den inte för mycket för då smakar det bara bränt.
• Vippa kastrullen åt alla håll, så att både botten och sidor täcks med caramell.

Tillagning - Kräm:
• Vispa upp ägg och socker till en vit och skummig smet.
• Vispa ned mjölken i smeten. Tillsätt därefter vaniljsockret.
• Ställ formen i vattenbad (form med hett vatten i) i ugnen på ca 200 grader.

Låt inte vattnet i formen koka. Detta kan göra att krämens konsistens ändras så att krämen blir porös.

Krämen är klar när den släpper kastrullens kanter.
Ta ut formen från ugnen. Vänd krämen på ett djupt fat, så att caramellen kommer uppåt.

Låt krämen kallna, helst ett dygn, i kylskåp.

Flera inspirationsbilder finns här.

(P.S. Skillnaden mellan detta recept och receptet härifrån är att detta recept är med 8 ägg och att mjölken kokas inte i förväg.)

onsdag 5 januari 2011

Fursecuri cu ciocolată/Chokladkex




















ca 46 st.

225 gr choklad av bra kvalitet
60 gr smör
100 gr socker
2 ägg
225 gr vetemjöl
vaniljessens
1 tsk bakpulver
lite salt
strösocker och florsocker att rulla ckokladbollarna i

• Vispa äggen tillsammans med sockret.
• Smält chokladen och smöret i vattenbad eller i mikron på låg effekt.
• Blanda vetemjölet med bakpulvret, saltet och vaniljessens. Tillsätt äggblandningen och chokladblandningen. Låt degen stå kallt i några timmar.
• Forma bollar av smeten.
• Rulla bollarna först i strösocker och sedan i florsocker.


















• Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
• Grädda i 170 ˚C i ca 10 min. De ska vara mjuka inuti.


















OBS! Jag låt degen vila i mer än ett dygn och smeten blev för hård för att rulla bollar av. Så att jag kom på genialiska idén  att riva degen på rivjärnet. Då kunde jag forma bollar. Bäst är att forma en boll i taget – då fästes sockret bäst på chokladbollen.

Källa: Laura Adamache
 
Blogglista.se