torsdag 3 april 2008
Räk- och fiskgryta (Moqueca de Camarâo)
- 600 g fiskfilé, t ex lax och gös
- 1/2 dl färskpressad limejuice
- 1/2 tsk salt
- 2 stora gula lökar
- 1 stor vitlöksklyfta
- 2 gröna chilifrukter
- 2 msk olivolja
- 1 paket krossade tomater (500 g)
- 2 msk konc fiskfond
- 1/2 dl finhackad persilja
- 1/2 dl finhackad koriander
- 1 burk kokosmjölk (400 g)
- (2 dl vatten)
- 150 g skalade räkor
- 4 salladslökar
Gör så här:
1. Skär fisken i 2–3 cm stora tärningar. Blanda med limejuice och salt.
2. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Kärna ur och finhacka chilifrukten.
3. Fräs grönsakerna på svag värme i olivolja. Tillsätt krossade tomater, fiskond, persilja och koriander. Låt sjuda i ca 10 minuter.
4. Häll i kokosmjölk och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6–7 minuter. Vänd ner räkorna och låt dem bli varma.
5. Strimla och strö över salladslöken. Smaka ev av med salt och peppar. Servera grytan med kokt ris och het chilisås
onsdag 2 april 2008
Radiokaka
(Ca. 20 skivor)
- 150 g smör
- 300 mörk eller ljus choklad
- 1 dl florsocker
- 2 äggulor
- 20 kex, typ Mariekex
- Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen.
- Bryt chokladen i bitar. Lägg ner dem i smöret och rör tills de smälter.
- Rör ihop florsocker och äggulor. Rör ner den ljumma chokladsmeten.
- Klä en avlång form, ca 1,5 liter med plastfolie. Bred ut ett lager chokladsmet i botten. Varva sedan kex och smet. Avsluta med smet.
- Låt stelna i kylen över natten. Skär kakan i skivor med vass kniv.
Kakan går bra att frysa.
Marängtårta med citronkräm
Bottnar:
- 4 äggvitor
- 2 dl socker
Citronkräm:
- 4 äggulor
- ¾ dl socker
- rivet skal och saft av ½ citron
- 50 g osaltat smör
Garnering:
- 2 dl vispgrädde
- ½ msk vanillin socker
Vispa äggvitorna med hälften av sockret till hårt skum. Vänd ner resten av sockret:
Bred ut 2 runda eller fyrkantiga bottnar på bakplåtspapper på plåt:
In i ugnen, 125 °C, tills marängen känns torr och lossnar från papperet ca 1 ½ timme.
Vispa samman äggulor, socker, citronskal och saft i en rostfri kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknat:
Rör i matfettet i små klickar och låt krämen kallna:
Lägg ihop tårtan:Bred citronkräm mellan bottnarna:
Vispa grädden och bred eller spritsa den över tårtan:
Min favorittårta!
Etiketter:
citron,
citronkräm,
citrontårta,
dessert,
dop,
efterrätt,
enkelt,
fest,
fika,
herrmiddag,
maräng,
marängtårta,
matbilder,
matblogg,
tårta
tisdag 18 mars 2008
Torta pasqualina (argentinsk påskpaj)
För 6 personer:
Fyllning:
- 1 stor lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja till stekning
- 1 krm riven muskotnöt
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 600 fryst hackad spenat, tinad
- 1 burk ricotta (250 g) eller kesella (jag hade Kesso)
- 2 ägg + 4 ägg
Deg:
- 3 dl vetemjöl + extra till utkavling
- ½ tsk salt
- 1 krm grovmalen svartpeppar
- 1/5 dl olivolja
- 1 dl vatten
- 1 äggula till pensling
1. Sätt ugnen till 225°.
2. Skala, hacka och stek löken och vitlöken i olja. Låt den svalna. Krydda med muskot, salt och peppar:
3. Till degen: blanda vetemjöl, salt och peppar. Gör en grop i mitten och häll i olja och vatten. Nyp ihop till en pajdeg. Kavla ut 2/3 av degen:
4. Täck bottnen och kanterna i en rund pajform ca 24 cm i diameter.
5. Låt spenaten rinna av, blanda med 2 ägg, löken, osten, salt, peppar.
6. Lägg blandningen i pajformen. Gör fyra gropar i fyllningen med baksidan av en matsked. De ska rymma ett ägg – tar större plats än man tror. Knäck de fyra återstående äggen och häll ett i varje grop. Salta på varje ägg.
7. Kavla ut resten av degen och täck pajen. Nyp ihop kanterna. Picka små hål med gaffel så att ångan kan pysa ut. Pensla med äggulan.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut pajen och skär den i tårtformade bitar när den svalnat något.
Fyllning:
- 1 stor lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja till stekning
- 1 krm riven muskotnöt
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 600 fryst hackad spenat, tinad
- 1 burk ricotta (250 g) eller kesella (jag hade Kesso)
- 2 ägg + 4 ägg
Deg:
- 3 dl vetemjöl + extra till utkavling
- ½ tsk salt
- 1 krm grovmalen svartpeppar
- 1/5 dl olivolja
- 1 dl vatten
- 1 äggula till pensling
1. Sätt ugnen till 225°.
2. Skala, hacka och stek löken och vitlöken i olja. Låt den svalna. Krydda med muskot, salt och peppar:
3. Till degen: blanda vetemjöl, salt och peppar. Gör en grop i mitten och häll i olja och vatten. Nyp ihop till en pajdeg. Kavla ut 2/3 av degen:
4. Täck bottnen och kanterna i en rund pajform ca 24 cm i diameter.
5. Låt spenaten rinna av, blanda med 2 ägg, löken, osten, salt, peppar.
6. Lägg blandningen i pajformen. Gör fyra gropar i fyllningen med baksidan av en matsked. De ska rymma ett ägg – tar större plats än man tror. Knäck de fyra återstående äggen och häll ett i varje grop. Salta på varje ägg.
7. Kavla ut resten av degen och täck pajen. Nyp ihop kanterna. Picka små hål med gaffel så att ångan kan pysa ut. Pensla med äggulan.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut pajen och skär den i tårtformade bitar när den svalnat något.
torsdag 13 mars 2008
Savarin
2 ägg
1,5 dl socker
30 g smält smör
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Till formen:
lite smör
ströbröd
Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten
1 dl vitt vin (eller 2 msk rom)
Garnering:
sylt
vispad grädde
Gör så här:
Blanda ägg och socker.
Tillsätt det smälta men avsvalnade smöret, vetemjölet blandat med bakpulver och mjölken.
Rör smeten väl, häll i smorda och ströbrödbeströdda muffinsformar
och grädda i 180° ca 20 min eller tills kakan känns torr.
Koka en klar, simmig lag av sockret och vattnet, tillsätt vin eller rom.
Ta ut kakorna ur formarna och låt dem kallna.
Skär ett lock på varje kaka och häll sockerlagen över bottnar och lock.
Lägg på ett lager sylt och ovanpå sylten ett lager vispgrädde.
Lägg på locken.
Värm lite sylt och stryk den ovanpå locken.
Lägg på en klick vispgrädde.
Etiketter:
Baba aux Rhom,
dessert,
dop,
efterrätt,
elenasrecept,
enkelt,
jul,
kaka,
kakor,
matblogg,
rumänsk mat,
rumänska efterrätter,
rumänska recept,
savarin,
tjejmiddag
måndag 10 mars 2008
Lime- och örtmarinerad kycklingfilé med ugnsrostade grönsaker och avokadoyoghurt
Lime- och örtmarinerad kycklingfilé
Kycklingfiléer marineras och ugnsteks sedan med sin limemarinad. Det gör köttet vitt, gott och mört.
Receptet avser ca 6 portioner:
1 kg kycklingfilé
1 tsk salt
Marinad:
1 dl olivolja
1 lime: rivet limeskal och pressad saft
1 tsk torkad salvia
1 tsk torkad rosmarin
1 msk honung
3 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk grovmald svartpeppar
2 st. 3-liters fryspåsar
Garnering:
Färsk salvia och rosmarin
- Dela kycklingfiléerna på längden i 4 delar och lägg dem i dubbla plastpåsar.
- Blanda marinaden och fördela den i påsarna.
- Knyt ihop och skaka så att det blandas.
- Marinera 2 - 3 tim. eller till nästa dag.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Häll upp filéerna i en långpanna med marinaden, salta.
- Stek mitt i ugnen 10 - 15 min, vänd filéerna efter halva tiden.
- Lägg upp, garnera med färsk salvia och rosmarin och servera kycklingbitarna ljumma eller kalla.
Ugnsrostade grönsaker
1 - 2 st. squash
1 - 2 st. aubergine
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
1 hel vitlök i klyftor
1 dl olivolja
1 tsk salt
- Sätt ugnen på grill och högsta värme.
- Skär squash och aubergine i centimetertjocka skivor.
- Kärna ur och skär paprikorna i klyftor.
- Skär rödlöken i klyftor som håller ihop.
- Blanda allt i en långpanna. Häll på olivolja och blanda väl.
- Grilla högt upp i ugnen ca 20 min med ugnsluckan på glänt så att grillelementen glöder hela tiden. Rör om då och då så att grönsakerna inte bränns utan bara blir mjuka och får en rostad yta.Salta och lägg upp grönsakerna.
Avokadoyoghurt
Såsen blandas lätt inför serveringen, men kan förberedas och stå om man trycker plast över ytan.
2 mogna avokado
2 dl matlagningsyoghurt (eller turkisk)
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
- Klyv, kärna ur och gräv ur avokadorna.Mixa dem med övriga ingredienser. Smaka av och häll upp.
Serveras med potatiskroketter eller couscous.
Källa: "Allt om mat - special nr 3/2003"
onsdag 5 mars 2008
Blandad bönsallad
Varning för låg GI! Dessutom är bönor och persilja fullspäckade med järn!
250 g gröna bönor
1 burk vita bönor i vatten
1 burk röda bönor
1 bruk kikärtor
1 stor morot, grovriven
1 stjälk selleri, skivad
1 röd paprika i strimlor
1 gul paprika i strimlor
1 liten knippe hackad bladpersilja
Vinägrett:
2 msk fransk senap
saft av 1/2 citron
1 pressad vitlöksklyfta
1,5 dl olivolja
salt och peppar
- Blanda bönorna och grönsakerna i en bunke.
- Vispa ihop vinägretten och slå den över salladen.
- Rör om och låt stå i kyl en stund innan servering.
- Lägg upp i en skål och servera rumstempererad
tisdag 4 mars 2008
Grönsaks smulpaj
till 4 portioner:
1 st. zucchini
1 st. aubergine
1 paprika
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1-2 tsk timjan eller basilika
75 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
80g riven parmesanost
100 g fetaost
- Hacka och fräs grönsakerna och vitlöken.
- Blanda i tomaterna och puttra ihop ca 10 min, salta och krydda.
- Hacka ihop mjöl, matfett och parmesanost till en grynig deg.
- Häll grönsakerna i ugnsform, tärna fetaost över, smula degen överst.
- I ugn, 225 grader, ca 20 min.
Servera med tomatsallad.
Etiketter:
barnkalas,
bilder,
dop,
fest,
foto,
grönsaker,
grönsakspaj,
herrmiddag,
ingredienser,
kräftskiva,
kärleksmums,
köksskolan,
matblogg,
matlåda,
middag,
paj,
recept,
romantik,
tjejmiddag
måndag 3 mars 2008
Knabbels, belgiska ostkex
225 g smör
225 g vetemjöl
250 g (extra) lagrad ost
2 tsk rosmarin
½ tsk cayenne peppar
att pensla över: en äggula
- Blanda alla ingredienserna, kavla ut degen, skär degen i remsor, rutor, etc.
- Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt degen stå kallt i ca 30 min. Pensla med äggula blandat med 1 msk vatten.
- Gräddas 10 – 12 min, 175°C
Goda med öl!
Källa: mihaela z / Culinar
torsdag 28 februari 2008
Fylld avokado
1/2 rödlök
1 burk tonfisk i vatten (200 g)
1/2 dl gräddfil
1/2 dl majonäs
salt
malen vitpeppar
4 salladsblad
1 tomat
1 hårdkokt ägg
1 burk tonfisk i vatten (200 g)
1/2 dl gräddfil
1/2 dl majonäs
salt
malen vitpeppar
4 salladsblad
1 tomat
1 hårdkokt ägg
2 stora avokador
juicen från 1 limefrukt
svarta oliver
persilja
persilja
Gör så här:
1. Skala och hacka löken fint. Låt tonfisken rinna av i ett durkslag. Blanda samman tonfisk, lök, gräddfil, majonnäs, salt och peppar.
2. Fördela salladsbladen på fyra assietter. Skär tomaten i 4 klyftor och lägg på. Skala ägget, skär det i 4 klyftor.
3. Dela avokadorna och ta bort skal och kärna. Pensla limejuice på avokadohalvorna så att de inte mörknar.
4. Lägg en avokadohalva på varje salladsblad. Fördela tonfiskröran ovanpå.Dekorera med äggklyftor, oliver och persilja.
.......
Annan röra:
(till 4 portioner)
- 1 msk grönmögelost
- 3/4 dl gräddfil
- 1 msk grovt hackade valnötter (+ några till dekoration)
- 2 avokador
- 150 g räkor
- sallad
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)