Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 17 november 2008

5 S i hemmet

Visst kan man tillämpa 5 S i hemmet: jag hade massa drinkrecept på kylskåpsdörren:
Bild förre 5 S:

(Klicka på bilden för en större bild.)

Bild efter 5 S :

(Klicka på bilden för en större bild.)

Och recepten var (se nedan):

Jasmine

1 ½ oz gin
¼ oz Cointreau
¼ oz Campari
¼ oz Lemon juice
Cracked ice

Piña Colada

100 ml rum
3 tsk coconut milk
3 tsk crushed pineapple

Cuba Libre

Ice
½ lime
60 ml rum
Coca Cola

Campari Orange

1/3 Campari
1/3 Orange Juice
Ice Cubes
Slice of Orange

Lime-och äppelbubbel (alkoholfri)

1 förpackning koncentrerad lätt äppeldryck (2 dl)
2 lime
8 dl naturellt kolsyrat vatten
Garnering:
1 grönt äpple
1 lime
is

onsdag 5 november 2008

Naanbröd



















6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk olivolja 
  • Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt ägg, mjölk och matlagningsyoghurt
  • Arbeta ihop till en deg. Dela den i 6 delar och platta ut med mjölad hand till ovala bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen 6-8 min.
  • Ta ut bröden och pensla dem med olivolja.

Servera bröden nygräddade.

Sarmale cu frunză de viţa de vie/Vinbladsdolmar



















1 kg köttfärs
vinblad (ca. 300 g, från burk)
100 g ris
2 morötter
2 lökar
150 g bacon
1 ägg
1 burk krossade tomater/tomatjuice
3 st. lagerblad
timjan
dill
salt eller Vegeta
peppar
  • Skölj av vinbladen. Förväll dem i vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet och skölj bladen i kallt vatten.
  • Hacka grönsakerna, fräs dem i lite olja.
  • Tillsätt riset och fräs i 2 – 3 min. till. Tillsätt ca 2 dl vatten och låt vattnet koka in.
  • Hacka bacon.
  • Blanda färs, grönsaker, ägg, bacon, 2 - 3 msk kallt vatten, timjan, dill, salt eller Vegeta och peppar, dill till en lös färs.
  • Fördela färsen på vinbladen, vik in sidorna och rulla ihop till dolmar.
  • Lägg några vinblad på botten av en kastrull. Lägg dolmar i ett lager. Tillsätt bacon och lagerblad. Fortsött med resten av dolmarna. Tillsätt krossade tomater/tomatjuice och häll i vatten så att det täcker dolmarna. Täck dolmarna med några vinlad och lägg en liten tallrik ovanpå som kommer att hålla dolmarna i vätska.
  • Låt koka i ca 1 timme.

Serveras med gräddfil och polenta.

söndag 26 oktober 2008

Prajitură cu gutui şi mere/Kvitten- och äpplekaka


(klicka på bilden, för en större bild)
2 ägg
9 msk socker
9 msk olja
9 msk mjölk
12 msk vetemjöl
1 msk bakpulver

Till fyllning:
0,500 g kvitten
0,500 g äpple
3 msk socker
1,5 tsk kanel
lite smör

Till garnering:
florsocker

- Blanda ägg och socker.
- Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver.
- Tillsätt mjölken, lite i taget. Blanda väl.

Gör fyllningen:
- Skala kvitten och riv den på rivjärnet.
- Skala äpplen och skär dem i fina skivor
- Heta in lite smör i en stekpanna
- Fräs kvitten och äpple i smöret, tillsammans med sockret och kanel tills allt vatten
har dunstat.

- Häll HÄLFTEN av smeten i en smord och bröad form (min var på 30 x 22 x 5 cm).
- Grädda i 180 grader ca 10 minuter.
- Lägg fyllningen på kakan.
- Häll den andra HÄLFTEN av smeten i formen.
- Grädda i ytterligare 25 minuter.
- Skär i bitar när kakan har svalnat.
- Strö på florsocker.

(Obs! Det blir ganska lite smet, men det räcker väl!
Man kan ha bara äpple i fyllningen, eller bara kvitten, med eller utan kanel, som man vil!)

tisdag 21 oktober 2008

Ostkaka med pinjenötter



















(6 port.)
2 ägg
0,5 dl socker
500 keso/färskost
50 g pinjenötter
0,5 dl vetemjöl
2 - 2,5 dl mjölk
 
  • Rosta pinjenötterna.
  • Vispa ägg och socker.
  • Rör ned mjöl, keso, pinjenötter och mjölk.
  • Häll smeten i en smord form.
  • Grädda i 175° C i ungefär en timme.

söndag 28 september 2008

Köttbullar med klyftpotatis, morotyoghurt och citronsås

(klicka på bilden för en större bild)
(4 port.)  
 
Färsbullar:
500 g färs
100 g spenat (fryst, hackad)
2 klyftor vitlök
1 ägg
4 msk kalvfond
100 g fetaost i små bitar
torkad timjan
olivolja till stekning
salt och peppar
 
 + 2,5 liter vatten  
 
Morotyoghurt:
5 dl yoghurt
3 – 4 morötter
2 klyftor vitlök
1 msk dill (finhackad)
0,5 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger/vit balsamico
 
Citronsås:
3 dl vatten
1 msk kalvfond
1 dl grädde
1 st. citron
1,5 msk matlagningsmjöl 
 
 + 8 st. potatis  
 
Morotyoghurt:
Skala och hacka vitlök. Riv morötterna. Finhacka dillen. Blanda alla ingredienserna och ställ in i kylskåp. 
 
Färsbiffar:
Tina spenaten, krama ut vattnet. Skala och finhacka vitlök. Blanda färs med spenat, vitlök, ägg och 1 msk fond till en smet. Smaka av med salt, peppar och timjan. Forma köttbullar och tryck in en kub ost. Bryn bullarna hastigt runt om i matolja på hög värme i en stekpanna ett par minuter. Koka upp vatten med resten av fonden i en kastrull. Lägg i bullarna och låt sjuda i cirka 10 minuter. 
 
Klyftpotatis:
Skala och skär potatis i klyftor. Koka potatis i saltat vatten på medelvärme i 10 minuter. Ta ur och låt rinna av. Stek potatisen i matolja på hög värme i 3 minuter. Krydda. 
 
Citronsås:
Blanda såsingredienserna i kastrull och låt sjuda i 5 minuter

tisdag 16 september 2008

Fruktsallad med rostade kokosflingor



(till 4 pers:)
2 bananer
1 äpple
1 apelsin
1 liten burk ananas, ca 250 g
1 dl kokosflingor

1. Skär frukterna i mindre bitar. Häll ananasspadet från burken över och ställ fruktsalladen kallt.
2. Rosta kokosen i en stekpanna under omrörning, tills den får lite färg. Strö kokosen över fruktsalladen precis före servering.
Jag hade Tokaj till (köpt i Budapest förstås!).

söndag 14 september 2008

Blåbärs- och bananmuffins med blåbärsås



(till 16 st.)
5 dl vetemjöl, 300 g
2 1/2 dl strösocker, 210 g
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 stor banan, ca 200 g
1 dl filmjölk
2 ägg
3/4 dl vegetabilisk olja
2 dl blåbär, färska eller frysta

1. Sätt ugnen på 180°. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en skål.
2. I en större skål mosas bananen med filmjölk, ägg och olja. Blanda väl.
3. Tillsätt mjölblandningen. Rör om.
4. Vänd försiktigt ner blåbären i smeten.
5. Fördela smeten i en smord muffinsplåt för 12 muffins.
6. Grädda 25-30 minuter mitt i ugnen.

Blåbärsås
3 dl blåbär
1/2 dl vatten
1/2 dl socker

Blanda ingredienserna i en kastrull. Låt koka några minuter. Serveras ljummen.

Kycklinglever med wokade gröna bönor och polenta


 














(till 4 pers.)
2 st. gula lökar
2 – 3 vitlöksklyftor
0,500 kg kycklinglever
olivolja
rosmarin
timjan
peppar
salt 

  • Hacka lök och vitlök. Lägg lökhacket i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja.
  • Lägg kycklinglever ovanpå lökhacket.
  • Strö över rosmarin och timjan. Peppra.
  • Sätt formen i ugnen till 200°C för ca. 45 minuter. Rör i då och då.

Polenta (i mikrovågsugn)
(4 port.)
2 dl majsgryn
8 dl kall vatten
lite salt

Blanda gryn och vatten i en stor form. Sätt formen i micron. Koka på full effekt i ca. 12 min. Rör om då och då. (Jag hade tzatziki till.)

tisdag 9 september 2008

Wokade räkor med pasta


 














(2 port.)
1 ask räkor
10 soltorkade tomater
0,5 st. stark peperoni
140 g pasta (70 gram/person!)
1 dl riven parmesan
olivolja 

  • Koka pastan.
  • Hacka peperoni, skär tomaterna i skivor.
  • Fräs snabbt räkorna, peperoni och soltorkade tomater i lite olivolja.
  • Blanda pasta med räkröran.
  • Strö över riven parmesan.

söndag 7 september 2008

Melanzane alla parmigiana















(till 6 portioner)

3 st medelstora auberginer
3 st ägg
1.5 dl vetemjöl
1 dl parmesanost, riven
250 g mozzarella, i små bitar
olivolja till stekning
salt

Tomatsås
500 g krossade tomater
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
5 st strimlade basilikablad
3 msk olivolja
ca 0.5 tsk salt
1 nypa socker

parmesanost till servering

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skala auberginerna och skär i 0.5 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.

3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.

4. Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.

5. Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås.

6. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.

7. Strö över riven parmesanost och servera.

Svamp- och zucchinisoppa

















Det här behövs till 4 pers:
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 zucchini, ca 400 g
4 skivor bacon
1 msk olivolja
1 tsk torkat rosmarin
1 burk kikärter, ca 400 g
1 liter hönsbuljong

  • Skiva champinjonerna, hacka vitlöken och strimla zucchini och bacon.
  • Fräs allt i olivolja i en gryta. 
  • Tillsätt rosmarin, kikärter (ta bort skalet) utan spad och buljong.
  • Låt soppan koka ca 5 minuter. Smaka av.
Recept ur ”100 lätta snabba middagar”, ur Allt om Mat

onsdag 27 augusti 2008

Parmesankyckling


 













4 st. kycklingfiléer
tomatsås 4 - 5 msk (jag hade Ajvar Relish)
mozzarella ca 100 g
rökt ost ca 100 g
parmesan ca 100 g
2 ägg, vispade
lite vetemjöl
lite ströbröd
lite basilika, hackad 

  • Sätt ugnen på 200°C. 
  • Banka kycklingfiléerna till jämn tjocklek.
  • Pudra vetemjölet över kycklingfiléerna, på båda sidorna.
  • Doppa kycklingfiléerna i ägg, sedan i ströbröd blandat med riven parmesanost.
  • Stek kycklingfiléerna ca. 2 min. på varje sida.
  • Lägg kycklingfiléerna i en form.
  • Lägg ca. 1 msk tomatsås på kycklingfiléerna.
  • Strö över basilika.
  • Hacka osten och lägg på kycklingfiléerna. Riv parmesanost ovanpå.
  • Täck formen med aluminiumfolie, sätt formen i ugnen i ca. 15 min.
  • Ta bort folien och låt formen i ugnen i ca. 10 min. till.

    Jag hade bönsallad till. Receptet finns här:
    http://elenasrecept.blogspot.com/2008/03/blandad-bnsallad.html

måndag 25 augusti 2008

Marokansk gryta med couscous


1 zucchini
1 aubergine
1 paprika
1 lök
2 – 3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk kidneybönor
1 buljongtärning
chilipeppar
salt och svartpeppar

  • Skär grönsakerna i mindre bitar och fräs i olja.
  • Häll ner de krossade tomaterna, kidneybönorna och buljongen.
  • Krydda med chilipeppar, salt och svartpeppar.
  • Koka i ca. 20 min.

Servera med couscous, bulgur, dinkelris eller pasta.

torsdag 21 augusti 2008

Peşte cu măsline/Fisk med oliver




fisk
2 gula lökar
200 g oliver (gröna + svarta), hackade
1 citron (skalet)
soltorkade tomater

  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Skala citronen med potatisskalaren. Skär citronskalet i tunna remsor.
  • Hacka tomaterna.
  • Skär löken i skivor.
  • Stek löken i lite olivolja, tillsätt oliverna, citronskalet och soltorkade tomaterna, stek någon minut till.
  • Stänk lite olivolja i en ugnssäker form. Lägg lite av olivröran i formen, lägg sedan fisken i formen, fördela resten av röran ovanpå fisken.
  • Täck formen med aluminiumfolie, sätt i formen mitt i ugnen för ca. 15 – 20 minuter.
  • Ta bort folien och låt formen stå i ugnen i ca. 15 minuter till.

Jag hade en sutare på ca. 2 kg som min man hade fiskat!
 
Blogglista.se