Sallad med:
mango
sojabönor
vitkålssallad
gravad lax
röd lök
spenat
morot
quinoa
Dressing (till 2 port.):
1 msk soja2 msk sesamolja
1 msk gochujang (koreansk chilisås)
saft från 1 lime
En blogg om mat sedan 2008.
Sallad med:
mango
sojabönor
vitkålssallad
gravad lax
röd lök
spenat
morot
quinoa
Dressing (till 2 port.):
1 msk soja600 g torsk eller annan vit fisk
500 g svamp
75 g smör
1 tsk salt
peppar efter smak
2 msk färsk basilika, persilja eller oregano
4 dl vispgrädde
2 msk osötad dijonsenap
200 g riven ost
500 g broccoli eller blomkål
75 g smör eller olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Skär svampen i klyftor. Bryn i smör tills svampen fått fin
färg.
Salta, peppra och tillsätt färska örter.
Häll i grädde och senap och sänk värmen. Låt puttra 5 – 10 minuter tills
grädden kokat in något.
Lägg fisken i en smord ugnsform. Strö över ¾ av osten och
häll i svampstuvningen. Toppa med resten av osten och sätt in i ugnen.
Grädda i cirka 20 minuter. Testa om fisken är klar genom
att sticka fisken med en vass kniv – delar fisken i lameller betyder det att
den är klar. (Tänk på att fisk eftersteker även efter att du tagit den ur
ugnen.)
Gör under tiden i ordning sidorätten:
Blomkålen – skär stocken och skala den med en vass kniv eller en potatisskalare.
Skär stocken i stavar. Dela blomkålen i mindre buketter.
Koka i lättsaltat vatten några minuter till kålen är lagom mjuk. Häll av
vattnet och slå över olivolja eller smör. Stompa med en grov träsked eller
gaffel.
Salta och peppra och servera till fisken.
Källa:Diet Doctor
En saftig och lättbakad limpa med lite kolhydrater.
3 ägg
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl kvarg*
3 dl havregrynsmjöl
2 dl mandelmjöl
2 dl blandade frön till exempel solroskärnor, pumpakärnor; sesamfrön, chiafrön
eller linfrön
Garnering:
2 msk blandade frön
Källa: Frölimpa
2 - 3 port.
4 msk chiafrön
1 burk kokosmjölk
1 dl (matlagnings)yoghurt
1 tsk vaniljpulver
lite honung
Valfri topping: bär, mango, valnötter, rostade kokosflingor,
myntablad, citronmeliss, etcetera.
Blanda alla ingredienser väl förutom topping.
Ställ i kylskåpet i ca 3 - 5 timmar eller över natten.
Servera med valfri topping.
Till 2 stora glas:
1 – 2 nävar färsk spenat
2 kiwi
1 avokado (eller ½ paket fryst avokado, tärnad à 250 g)
1 banan
1 tsk spirulina
lite honung
ca 4 dl kokosmjölk
Kör allt i en mixer.
4 portioner
300 g pasta
200 g skinka
1 dl soltorkade tomater
1 purjolök
1 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
Äggstanning:
3
dl matlagningsgrädde
3 ägg
3 dl prästost, lagrad, riven
1 burk ricottaost eller kesella (250 g)*
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt
ugnen på 225°C.
Koka pastan enligt anvisning på förpackning.
Strimla skinka och tomater.
Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i olja i en stekpanna i några minuter. Blanda
i smulad buljongtärning.
Blanda ingredienserna till äggstanningen.
Vänd ner purjo, skinka, tomater och pasta och blanda väl. Häll blandningen i en
smord ugnssäker form.
Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Täck formen med aluminiumfolie
efter halva tiden om gratängen ser ut att bli för mörk.
Källa: alltommat
*) Jag hade 150 g fetaost, smulad
En mustig gryta!
500 g nötfärs
lite olja
2 gula lökar
1 påse tacokrydda (40 g)
1 burk hela tomater, skalade
1 burk kidneybönor (440 g)
1 liten burk majs
1 tsk paprikapulver – rökt
1 msk soja
1 msk fisksås
4 lagerblad
1 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 tsk kanel
1 tsk kakao
2 bitar choklad
torkad chili (jag hade chili pasilla och chili guajillo)
2 klyftor vitlök
1 grön paprika*
Servera med ris och gräddfil eller nachochips och gräddfil.
Strö även lite riven ost över rätten vid servering.
Bryn färsen i oljan i en gryta.
Skala och hacka lökarna. Blanda ner löken i grytan och låt den steka, ca 8
minuter. Tillsätt tomatpuré och tacokrydda och stek en stund till.
Tillsätt tomaterna, soja, fisksås, chili, lagerblad, köttbuljongtärning, kanel,
kakao, choklad, lite vatten och låt alltsammans koka ihop tills röran blivit
tjock. Ju längre koktid, desto fylligare smak.
Tillsätt bönorna (inklusive spadet) och majsen och låt alltsammans bli varmt.
Mot slutet, tillsätt pressad vitlök.
Ta ut lagerbladen och släng dem.
* Man kan även tillsätta en grön, hackad paprika att stekas tillsammans med löken.
4 port.
INGREDIENSER:
400 g tinad fryst bladspenat*
1 msk smör
2 krm riven muskotnöt
500 g svamp
3 msk olivolja
250 g ricotta
200 g färska lasagneplattor
2 msk riven parmesan
salt, peppar
Ostsås**:
2
msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk (3%)
2 dl finriven cheddarost
2 dl grädde eller crèmefraiche.
GÖR SÅ HÄR:
Ostsås**: Smält smöret i en kastrull.
Rör ner mjölet. Vispa långsamt ner mjölken och vispa till en slät sås. Låt koka
1–2 minuter under uppvisning.
Ta från värmen och rör ner ost, grädde, salt, peppar. Späd ut eventuellt med
mer mjölk eller vatten från upptiningen av spenaten.
Sätt ugnen på 225°C.
Fräs spenaten i smöret tills all vätska kokat bort. Krydda med muskot, salt och
peppar.
Ansa och hacka svampen grovt. Fräs svampen i olja tills den får lite färg.
Blanda svampen med spenat och ricotta.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg lite av ostsåsen i botten
på en smord ugnssäker form, ca 29 cm x 19 cm x 5 cm. Fördela fyllningen på
lasagneplattorna, rulla ihop dem och lägg dem i formen. Fördela resten av såsen
över.
Toppa med parmesan och ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills de är
gyllene.
Servera gärna med en grönsallad.
*) Spara lite vatten från upptiningen för att eventuellt
spädda ostsåsen med.
**) Det blev för lite sås. Gör 1,5 satser sås.
Saftig och mustig kålpudding, utan ris.
Ca. 6 port.
500 g blandfärs
800 g vitkål, helst spetskål
2 gula lökar
3 msk ströbröd (glutenfri Panko)
1 ägg
1,5 dl grädde
0,5 dl vatten
1 msk koncentrerad ox- eller kalvfond (glutenfri)
salt
svartpeppar
4 portioner
800 g potatis av fast sort
5 dl mjölk
4 msk mjöl
50 g smör
dill (torkad eller färsk)
salt
peppar
Kan serveras med panerad fisk som : här
Det bästa glutenfria bröd jag har ätit. Minimal
arbetsinsats, men det krävs lite planering för att det tar tre dagar innan man
bakar/gräddar brödet.
Receptet finns här: ”INTUITIVE LIVING by Ayako Miki”
Till ett bröd:
Dag 1:
500 g helt bovete* (Saltå)
Dag 2:
200 g pumpakärnor
Dag 3:
2,25 dl kallt vatten
15 g (oraffinerat) Himalayasalt eller lite mer än 15 g havssalt
en liten klick honung
1 rågat tsk hel kummin
20 g/2 msk malda psyllium fiberskal (även kallat fiberhusk
eller psyllium fiber)
80 – 100 g skalad morot
Gör så här:
Dag 1:
Häll upp bovetekärnorna i en stor skål eller bunke och häll på kallt vatten så
det täcker ordentligt. Låt stå 1,5 – 2 dygn tills små ”svansar” har börjat gro
på en del av bovetekärnorna. Byt vattnet några gånger.
Dag 2:
Blötlägg pumpakärnorna för att göra dem mildare för magen. Lägg dem i en lite
mindre skål och häll på kallt vatten så att det täcker. Låt stå till nästa dag
eller i alla fall ett halvt dygn.
Dag 3:
Häll av blötläggningsvattnet från bovetekärnorna och pumpafrön, skölj ordentligt
i kallt vatten. Låt rinna av lite.
Skölj skålen som bovetet låg i och lägg tillbaka de
groddade bovetekärnorna i skålen tillsammans med vatten, salt, kummin och
honung. Mixa ihop alltsammans med hjälp av en stavmixer tills alla kärnor
mixats sönder.
Tillsätt det malda psylliumet lite i taget, riv moroten
grovt och blanda ner, tillsätt pumpakärnorna.
Smörj en form (1,5 liter) med kallpressad kokosolja, klicka
i degen och jämna till ytan.
låt det jäsa tills degen nått omkring kantnivå, ca 2 cm på höjden**. Räkna med
mer än ett halvt dygn under den kalla årstiden. ***
Grädda brödet på 200°C i ca 2 timmar.
Ta ut brödet från formen och låt brödet kallna på ett galler, det tar ca. tre
timmar.
*) Bovete är inget sädesslag utan en ört.
**) Mitt/mina bröd har inte jäst mycket.
***) Jag lät det jäsa ca ett dygn.
6 portioner
Ca 1,2 kg grytkött
1 tärning köttbuljong
2 lökar
2 – 3 morötter
30 st. kryddpepparkorn
6 lagerblad
vatten
smör/olja till stekning
ca 500 g champinjoner
4 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 tsk soja
2 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
salt
svart peppar
Champinjonsåsen:
2 x 250 g tofu
180 g röda linser, torkade
2 burkar/Tetra à 400 g passerade/krossade tomater
lite olja
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpasta
150 ml röd vin
1 (umami) buljongtärning
4 msk soja
1 tsk kummin
1 tsk sött paprikapulver
1 tsk kanel
1 tsk oregano
chili (jag hade chilipasilla och chili guajillo) efter smak
några bitar choklad 30 g
vatten
lite honung
koriander
ev. fisksås
Serveras med limeklyftor, bulgur, ris eller pasta passar
bra till.
Inspiration: Plantbased chili recipe
Mjukkaka i tre färger: vit, gul, brun.
Lätt att komma ihåg ingredienserna – de flesta är ”5” av …
5 ägg
5 + 5 msk socker
5 + 5 msk vetemjöl (siktat)
5 g bakpulver
5 msk mjölk
5 msk olja
1 msk kakao (siktat)
½ tsk vaniljpulver
(eventuellt rivet skal av ½ citron eller apelsin)
Garnera med:
florsocker
Gör så här:
Vit smet:
Separera
äggulor och äggvitor i två olika skålar.
Vispa äggvitorna med 5 msk socker till hårt skum.
Tillsätt 5 msk vetemjöl och blanda med en slickepott.
Gul smet:
Vispa
äggulor med 5 msk socker till en fluffig vit smet.
Tillsätt mjölk och olja. Blanda.
Tillsätt 5 msk vetemjöl och bakpulvret. Blanda allt.
(Tillsätt – eventuellt – rivet skal av citron eller apelsin.)
Brun smet:
I
en liten skål – blanda 4 msk av den gula smeten, 5 msk av den vita smeten, siktat
kakao, vaniljpulver.
Smörj och bröa en form på 1,5 l.
Häll den bruna smeten i formen.
Häll den vita smeten.
Häll den gula smeten.
Grädda i 180°C (varm luft) i ca 30 minuter. Prova med en
sticka. Kakan är klar om stickan blir torr.
Låt kakan svala i formen en liten stund, strö florsocker över kakan.
till 2 bröd:
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 liter filmjölk
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hela torkade aprikoser (ca 100 g)
1 dl russin
1 dl hasselnötter
1,5 tsk bikarbonat
2 dl sirap
Sätt ugnen på 175°C.
Källa: Tidningen Buffé 11/2001 Filmjölksbröd
Tips från kommentarerna från receptet på nätet:
- Bakar ett bröd varje gång, alltså halva receptet. 40 minuter i ugnen räcker.
Blir perfekt!
- Jättegott även utan frön och nötter pga. allergi.
- … Vi utesluter helt sirap och russin och dubblar i stället aprikoserna för de
smakar som marmelad när de dyker upp i brödskivorna.
- Går utmärkt att frysa in i skivor.
- Jättegott och går alldeles utmärkt att helt uteslutasirapen. Frukten ger
sötma.
- Hade termometer och körde på 98 grader vilket gav ett perfekt bröd.
- … När
det kommer till förvaring har jag upptäckt att brödet håller sig bäst inlindad
i aluminiumfolie och i kallskafferiet.
- Superenkelt. Jag tog pepparkaksfil och tillsatte lite kanel. Vilket
super julbröd. I stället för aprikos tog jag cranberries.
- Underbart gott. Vänta inte fem
timmar! Ta fram en vass kniv och skär av en varm skiva och bre på ett tjockt
lager smör. Jag rostade nötterna, solrosfröna och linfröna i ugnen på 200
grader i 10 min. innan eftersom jag tycker att det framhäver smakerna. Sen
följde jag en tidigare rekommendation och använde enbart 1 dl sirap. Sötman
räcker gott och väl! Just det - jag krossade en tsk kardemummakärnor i mortel
och la till i receptet.
4 port.
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning:
170 g räkor i lag
4 ägg
2 dl grädde
1 tsk curry
2 msk chilisås
3 msk hackad dill
1 tsk salt
2 krm Kajennpeppar
1,5 dl riven västerbottenost
Garnering:
200 – 500 g räkor med skal
dill
4 port.
1 zucchini
200 g halloumi
2 ägg
1 dl ströbröd
1 krm salt
neutral olja, till stekning
Servera med yoghurtsås.
Yoghurtsås
3
dl yoghurt 10%
lite morot/gurka/rättika finriven
1 vitlöksklyfta, finriven
salt och peppar
Jag serverade med kimchi också. Recept här:
Håller med Jennie Walldén: denna kimchi är
beroendeframkallande!
1 stort salladskålshuvud
2 msk salt
1,5 dl vatten
2 msk rismjöl
1 msk socker
1 msk riven ingefära
2 tsk riven vitlök
0,5 gul lök, riven
0,5 dl fisksås
1 dl gochujaru (koreanskt chilipulver)
10 räkor, skalade och finhackade
5 salladslökar, tunt skivade
1 morot, skuren i tändsticksstavar
10 cm rättika, skuren i tändsticksstavar
Inspiration: Jennie Walldén
500 g pasta (små bitar)
300 g fetaost
4 ägg
200 g crèmefraiche
100 g smör
3 msk ströbröd
(eventuellt – socker att strö på, vid servering)
(Jag hade lite kokossocker ovanpå vid servering.)