måndag 17 november 2008
Lime-och äppelbubbel (alkoholfri)
2 lime
8 dl naturellt kolsyrat vatten
Garnering:
1 grönt äpple
1 lime
is
onsdag 5 november 2008
Naanbröd
- Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt ägg, mjölk och matlagningsyoghurt
- Arbeta ihop till en deg. Dela den i 6 delar och platta ut med mjölad hand till ovala bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen 6-8 min.
- Ta ut bröden och pensla dem med olivolja.
Servera bröden nygräddade.
Sarmale cu frunză de viţa de vie/Vinbladsdolmar
vinblad (ca. 300 g, från burk)
100 g ris
2 morötter
2 lökar
150 g bacon
1 ägg
1 burk krossade tomater/tomatjuice
3 st. lagerblad
timjan
dill
salt eller Vegeta
peppar
- Skölj av vinbladen. Förväll dem i vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet och skölj bladen i kallt vatten.
- Hacka grönsakerna, fräs dem i lite olja.
- Tillsätt riset och fräs i 2 – 3 min. till. Tillsätt ca 2 dl vatten och låt vattnet koka in.
- Hacka bacon.
- Blanda färs, grönsaker, ägg, bacon, 2 - 3 msk kallt vatten, timjan, dill, salt eller Vegeta och peppar, dill till en lös färs.
- Fördela färsen på vinbladen, vik in sidorna och rulla ihop till dolmar.
- Lägg några vinblad på botten av en kastrull. Lägg dolmar i ett lager. Tillsätt bacon och lagerblad. Fortsött med resten av dolmarna. Tillsätt krossade tomater/tomatjuice och häll i vatten så att det täcker dolmarna. Täck dolmarna med några vinlad och lägg en liten tallrik ovanpå som kommer att hålla dolmarna i vätska.
- Låt koka i ca 1 timme.
Serveras med gräddfil och polenta.
söndag 26 oktober 2008
Prajitură cu gutui şi mere/Kvitten- och äpplekaka
9 msk socker
9 msk olja
9 msk mjölk
12 msk vetemjöl
1 msk bakpulver
Till fyllning:
0,500 g kvitten
0,500 g äpple
3 msk socker
1,5 tsk kanel
lite smör
Till garnering:
florsocker
- Blanda ägg och socker.
- Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver.
- Tillsätt mjölken, lite i taget. Blanda väl.
Gör fyllningen:
- Skala kvitten och riv den på rivjärnet.
- Skala äpplen och skär dem i fina skivor
- Heta in lite smör i en stekpanna
- Fräs kvitten och äpple i smöret, tillsammans med sockret och kanel tills allt vatten
har dunstat.
- Häll HÄLFTEN av smeten i en smord och bröad form (min var på 30 x 22 x 5 cm).
- Grädda i 180 grader ca 10 minuter.
- Lägg fyllningen på kakan.
- Häll den andra HÄLFTEN av smeten i formen.
- Grädda i ytterligare 25 minuter.
- Skär i bitar när kakan har svalnat.
- Strö på florsocker.
(Obs! Det blir ganska lite smet, men det räcker väl!
Man kan ha bara äpple i fyllningen, eller bara kvitten, med eller utan kanel, som man vil!)
tisdag 21 oktober 2008
söndag 28 september 2008
Köttbullar med klyftpotatis, morotyoghurt och citronsås
500 g färs
100 g spenat (fryst, hackad)
2 klyftor vitlök
1 ägg
4 msk kalvfond
100 g fetaost i små bitar
torkad timjan
olivolja till stekning
salt och peppar
5 dl yoghurt
3 – 4 morötter
2 klyftor vitlök
1 msk dill (finhackad)
0,5 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger/vit balsamico
3 dl vatten
1 msk kalvfond
1 dl grädde
1 st. citron
1,5 msk matlagningsmjöl
Skala och hacka vitlök. Riv morötterna. Finhacka dillen. Blanda alla ingredienserna och ställ in i kylskåp.
Tina spenaten, krama ut vattnet. Skala och finhacka vitlök. Blanda färs med spenat, vitlök, ägg och 1 msk fond till en smet. Smaka av med salt, peppar och timjan. Forma köttbullar och tryck in en kub ost. Bryn bullarna hastigt runt om i matolja på hög värme i en stekpanna ett par minuter. Koka upp vatten med resten av fonden i en kastrull. Lägg i bullarna och låt sjuda i cirka 10 minuter.
Skala och skär potatis i klyftor. Koka potatis i saltat vatten på medelvärme i 10 minuter. Ta ur och låt rinna av. Stek potatisen i matolja på hög värme i 3 minuter. Krydda.
tisdag 16 september 2008
Fruktsallad med rostade kokosflingor
(till 4 pers:)
2 bananer
1 äpple
1 apelsin
1 liten burk ananas, ca 250 g
1 dl kokosflingor
1. Skär frukterna i mindre bitar. Häll ananasspadet från burken över och ställ fruktsalladen kallt.
2. Rosta kokosen i en stekpanna under omrörning, tills den får lite färg. Strö kokosen över fruktsalladen precis före servering.
Jag hade Tokaj till (köpt i Budapest förstås!).
söndag 14 september 2008
Blåbärs- och bananmuffins med blåbärsås
(till 16 st.)
5 dl vetemjöl, 300 g
2 1/2 dl strösocker, 210 g
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 stor banan, ca 200 g
1 dl filmjölk
2 ägg
3/4 dl vegetabilisk olja
2 dl blåbär, färska eller frysta
1. Sätt ugnen på 180°. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en skål.
2. I en större skål mosas bananen med filmjölk, ägg och olja. Blanda väl.
3. Tillsätt mjölblandningen. Rör om.
4. Vänd försiktigt ner blåbären i smeten.
5. Fördela smeten i en smord muffinsplåt för 12 muffins.
6. Grädda 25-30 minuter mitt i ugnen.
Blåbärsås
3 dl blåbär
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
Blanda ingredienserna i en kastrull. Låt koka några minuter. Serveras ljummen.
Kycklinglever med wokade gröna bönor och polenta
(till 4 pers.)
2 st. gula lökar
2 – 3 vitlöksklyftor
0,500 kg kycklinglever
olivolja
rosmarin
timjan
peppar
salt
- Hacka lök och vitlök. Lägg lökhacket i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja.
- Lägg kycklinglever ovanpå lökhacket.
- Strö över rosmarin och timjan. Peppra.
- Sätt formen i ugnen till 200°C för ca. 45 minuter. Rör i då och då.
Polenta (i mikrovågsugn)
(4 port.)
2 dl majsgryn
8 dl kall vatten
lite salt
Blanda gryn och vatten i en stor form. Sätt formen i micron. Koka på full effekt i ca. 12 min. Rör om då och då. (Jag hade tzatziki till.)
tisdag 9 september 2008
Wokade räkor med pasta
(2 port.)
1 ask räkor
10 soltorkade tomater
0,5 st. stark peperoni
140 g pasta (70 gram/person!)
1 dl riven parmesan
olivolja
- Koka pastan.
- Hacka peperoni, skär tomaterna i skivor.
- Fräs snabbt räkorna, peperoni och soltorkade tomater i lite olivolja.
- Blanda pasta med räkröran.
- Strö över riven parmesan.
söndag 7 september 2008
Melanzane alla parmigiana
(till 6 portioner)
3 st medelstora auberginer
3 st ägg
1.5 dl vetemjöl
1 dl parmesanost, riven
250 g mozzarella, i små bitar
olivolja till stekning
salt
Tomatsås
500 g krossade tomater
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
5 st strimlade basilikablad
3 msk olivolja
ca 0.5 tsk salt
1 nypa socker
parmesanost till servering
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala auberginerna och skär i 0.5 cm tjocka skivor på längden. Lägg
skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30
minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna
lite lätt med hushållspapper.
3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och
vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater,
basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30
minuter.
4. Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i
en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i
mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och
ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.
5. Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva
aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast
form. Avsluta med tomatsås.
6. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.
7. Strö över riven parmesanost och servera.
Svamp- och zucchinisoppa
Det här behövs till 4 pers:
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 zucchini, ca 400 g
4 skivor bacon
1 msk olivolja
1 tsk torkat rosmarin
1 burk kikärter, ca 400 g
1 liter hönsbuljong
- Skiva champinjonerna, hacka vitlöken och strimla zucchini och bacon.
- Fräs allt i olivolja i en gryta.
- Tillsätt rosmarin, kikärter (ta bort skalet) utan spad och buljong.
- Låt soppan koka ca 5 minuter. Smaka av.
onsdag 27 augusti 2008
Parmesankyckling
4 st. kycklingfiléer
tomatsås 4 - 5 msk (jag hade Ajvar Relish)
mozzarella ca 100 g
rökt ost ca 100 g
parmesan ca 100 g
2 ägg, vispade
lite vetemjöl
lite ströbröd
lite basilika, hackad
- Sätt ugnen på 200°C.
- Banka kycklingfiléerna till jämn tjocklek.
- Pudra vetemjölet över kycklingfiléerna, på båda sidorna.
- Doppa kycklingfiléerna i ägg, sedan i ströbröd blandat med riven parmesanost.
- Stek kycklingfiléerna ca. 2 min. på varje sida.
- Lägg kycklingfiléerna i en form.
- Lägg ca. 1 msk tomatsås på kycklingfiléerna.
- Strö över basilika.
- Hacka osten och lägg på kycklingfiléerna. Riv parmesanost ovanpå.
- Täck formen med aluminiumfolie, sätt formen i ugnen i ca. 15 min.
- Ta bort folien och låt formen i ugnen i ca. 10 min. till.
Jag hade bönsallad till. Receptet finns här:
http://elenasrecept.blogspot.com/2008/03/blandad-bnsallad.html
måndag 25 augusti 2008
Marokansk gryta med couscous
1 zucchini
1 aubergine
1 paprika
1 lök
2 – 3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk kidneybönor
1 buljongtärning
chilipeppar
salt och svartpeppar
- Skär grönsakerna i mindre bitar och fräs i olja.
- Häll ner de krossade tomaterna, kidneybönorna och buljongen.
- Krydda med chilipeppar, salt och svartpeppar.
- Koka i ca. 20 min.
Servera med couscous, bulgur, dinkelris eller pasta.
torsdag 21 augusti 2008
Peşte cu măsline/Fisk med oliver
fisk
2 gula lökar
200 g oliver (gröna + svarta), hackade
1 citron (skalet)
soltorkade tomater
- Sätt ugnen på 200˚C.
- Skala citronen med potatisskalaren. Skär citronskalet i tunna remsor.
- Hacka tomaterna.
- Skär löken i skivor.
- Stek löken i lite olivolja, tillsätt oliverna, citronskalet och soltorkade tomaterna, stek någon minut till.
- Stänk lite olivolja i en ugnssäker form. Lägg lite av olivröran i formen, lägg sedan fisken i formen, fördela resten av röran ovanpå fisken.
- Täck formen med aluminiumfolie, sätt i formen mitt i ugnen för ca. 15 – 20 minuter.
- Ta bort folien och låt formen stå i ugnen i ca. 15 minuter till.
Jag hade en sutare på ca. 2 kg som min man hade fiskat!
onsdag 20 augusti 2008
Potatis- och linssoppa
(6 port.)
1,5 l vatten
3 st grönsaksbuljongtärningar
1 st gul lök
2 dl röda linser
6 st potatisar
2 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1 tsk honung
1 msk olivolja
1. Hacka och fräs löken i olivoljan i en stor kastrull.
2. Häll i vattnet med buljongen och låt koka upp tillsammans med potatisarna.
3. Koka soppan på medelvarmplatta i 10 minuter och rör om då och då. Tillsätt potatisarna och tomatpurén, koka 10 minuter till.
4. Tillsätt under de sista minuterna balsamvinäger och honung, rör om.
söndag 17 augusti 2008
Avokadosallad med matjessill
tisdag 12 augusti 2008
Omelett med potatis och paprika
(4 port.)
1 gul lök
300 g kokt potatis
2 paprikor
1 liten zucchini
4 ägg
0,5 dl mjölk
4 champinjoner
4 soltorkade tomater
1 msk olja
salt, peppar
hackad persilja
1. Hacka grönsakerna.
2. Fräs alla grönsakerna i oljan.
3. Vispa ihop ägg, mjölk, kryddor och persilja. Häll detta över grönsakerna. Stek på svag värme.
4. Servera omeletten med fisk och en klick gräddfil.
BONUS: stekta baconrullar – kärnfria dadlar inlindade i bacon. Mums!
Rabarbersylt
Härligt sötsyrlig sylt. God på scones och rostat bröd. Står sig länge om den förvaras svalt.
1 kg rabarber i småbitar
1 citron
1 kg syltsocker
1. Tvätta citronen och skär den i tunna skivor.
2. Varva rabarber, citron och socker i en gryta, låt stå över natten att safta sig.
3. Hetta upp långsamt och låt småkoka 15-20 minuter tills rabarbern mosar sig.
4. Koka på något högre värme ytterligare 30-40 minuter tills den blir lite klibbig. Rör om så att det inte bränner fast.
5. Häll sylten på rena varma burkar, sätt på lock genast.