Jag vann 3000 kr for manadensrecept (juni) pa en tavling anordnat av Lindahls Mejeriprodukter AB!
Vad kul!
Det vinnande receptet ar: Gratinerad aubergine med bacon:
http://elenasrecept.blogspot.com/2008/06/gratinerad-aubergine-med-bacon.html
onsdag 16 juli 2008
onsdag 2 juli 2008
Sellerisallad
Schwarzwaldbakelser
till 10 st.:
1 dl äggvitor
2 dl socker
1,5 dl hackade valnötter
1 msk potatismjöl
150 g blockchoklad
4 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 msk florsocker
Sätt ugnen på 125˚. Rita 20 cirklar ca. 7 cm i diameter på bakplåtspapper:
1 dl äggvitor
2 dl socker
1,5 dl hackade valnötter
1 msk potatismjöl
150 g blockchoklad
4 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 msk florsocker
Sätt ugnen på 125˚. Rita 20 cirklar ca. 7 cm i diameter på bakplåtspapper:
Grädda i ca. 45 min. eller tills bottnarna känns torra.
Smält chokladen, breda chokladen tunn på alla bottnar:
Smält chokladen, breda chokladen tunn på alla bottnar:
Resterande choklad breds tunt på bakplåtspapper:
Bryt chokladen i stora bitar efter den har kallnat.
Vispa grädden. Breda vispgrädde på alla bottnar.
Lägg ihop bottnarna: 2 st. till en bakelse:
Vispa grädden. Breda vispgrädde på alla bottnar.
Lägg ihop bottnarna: 2 st. till en bakelse:
Stick in några bitar choklad.
Strö över kakao blandat med florsocker.
Strö över kakao blandat med florsocker.
Obs. Dem är godare efter några timmar, när bottnarna har mjuknat lite.
Etiketter:
Choklad,
dessert,
efterrätt,
festligt,
Schwarzwald,
schwarzwaldbakelser,
tårta
måndag 30 juni 2008
Ciorbă de oase/Fläskbenssoppa
ca. 900 g fläskben
2 mörötter
1 gul lök
1 röd paprika
4 potatisar
5 msk Lutenica eller Ajvar
2 tsk Vegeta eller Aromat
2 – 3 liter vatten
persilja, libsticka
citronsaft
salt
lite olja
2 mörötter
1 gul lök
1 röd paprika
4 potatisar
5 msk Lutenica eller Ajvar
2 tsk Vegeta eller Aromat
2 – 3 liter vatten
persilja, libsticka
citronsaft
salt
lite olja
- Skölj av fläskbenen. Lägg dem i in kastrull med kallt vatten med lite salt i. Skumma av väl. Koka i ca 30 minuter.
- Tärna grönsakerna och fräs dem i lite olja. Lägg grönsakerna i kastrullen. Tillsätt Lutenica, Vegeta. Koka tills grönsakerna är mjuka.
- Tillsätt citronsaft. Strö över persilja och libsticka.
Etiketter:
fläskben,
fläskbensoppa,
rumänsk mat,
rumänska recept,
soppa
tisdag 24 juni 2008
Fisk i curry med potatisknödel
För 4 personer
ca 600 g sejfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 äpple
2 morötter
1 msk olja
1 msk curry
1 burk lättkokosmjölk (4 dl)
2 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 msk mango chutney
2 tsk maizena
1 ask sockerärter (150 g)
salt, peppar
- Skala och hacka lök och vitlök
- Skala, dela och kärna ur äpplet. Skär halva äpplet i grova bitar. Finhacka den andra halvan.
- Skala och skär morötterna i tunna slantar.
- Fräs lök och vitlök i oljan några minuter. Tillsätt curryn och äppelhacket. Rör om.
- Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongtärningar och mangochutney. Låt koka ca 5 minuter
- Red av med maizena utrörd i lite vatten.
- Skär fisken i bitar och lägg ner i grytan tillsammans med morotsslantar och äppelbitar.
- Låt sjuda ca 5 minuter, eller tills fisken är färdig. Låt sockerärterna sjuda med de sista 2 minuterna.
Servera med ris eller potatis. Jag hade potatisknödel:
Potatisknödel
10 kokta kalla potatisar
1,5 – 2 dl vetemjöl
1 stort eller 2 små ägg
1 tsk salt
1 – 2krm nymald vitpeppar
- Pressa potatisen genom en potatispress och blanda med mjöl, ägg, salt och peppar till en fast hanterlig deg. Rulla degen till en rulle ca 5 cm i diameter. Lägg rullen i kokande lättsaltat vatten (2 tsk salt per liter vatten) och koka sakta 8- 10 minuter eller tills den flyter upp till ytan.
- Vid serveringen skärs knödelrullen i ca 2 cm tjocka skivor. Pensla ev. skivorna med lite smält smör i serveringsögonblicket.
onsdag 18 juni 2008
Gratinerad aubergine med bacon
- 2 auberginer
- 200 g bacon
- 150 g ost
- 6 msk grekisk- eller turkisk yoghurt
Dela auberginerna på längden.
Snitta auberginerna – 4 snitt per auberginehalva:
Stick in en skiva bacon i varje snitt:
tisdag 17 juni 2008
Chec cu cacao/ Tigerkaka
200 g smör eller margarin
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk
Smaktillsats:
2 msk kakao
1 msk vanillinsocker
eller rivet skal av 1 citron
eller apelsin
- Sätt ugnen på 175˚C.
- Smörj och bröa en avlång form, ca 1,5 l.
- Rör matfettet och sockret poröst. Blanda ner ett ägg i taget under omrörning.
- Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret och vätskan.
- Dela smeten i två skålar.
- Blanda halva smeten med 2 msk kakao.
- Blanda resterande smet med vanillinsockret eller citron- eller apelsinskal.
- Häll lite av den ljusa smeten i formen, fortsätt med den mörka smeten, osv. tills all smet är slut - Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.
Etiketter:
kaka,
rumänska kakor,
rumänska recept,
Tigerkaka
måndag 9 juni 2008
Linssallad med rökt fisk
(klicka på bilden, för en större bild)
Till 4 pers:
- 400 g skinn och benfri varmrökt fisk
- 1 burk röda linser
- 1 färsk gul lök
- 2 paprikor i olika färg
- sallad
- 1 – 2 msk balsamvinäger
- 2 msk olja
- salt, peppar
Skölj linserna och låt dem rinna av.
Skala och grovhacka löken. Kärna ur paprikorna och skär dem i små bitar. Dela salladen i bitar.
Blanda linser, grönsaker, balsamvinäger, olja, salt, peppar.
Dela fisken i bitar och vänd ner den i salladen.
- 1 burk röda linser
- 1 färsk gul lök
- 2 paprikor i olika färg
- sallad
- 1 – 2 msk balsamvinäger
- 2 msk olja
- salt, peppar
Skölj linserna och låt dem rinna av.
Skala och grovhacka löken. Kärna ur paprikorna och skär dem i små bitar. Dela salladen i bitar.
Blanda linser, grönsaker, balsamvinäger, olja, salt, peppar.
Dela fisken i bitar och vänd ner den i salladen.
lördag 7 juni 2008
Stekt halloumi
- halloumi
- olivolja
- cocktailtomater
- basilika
- balsamico
- peppar
- Skär osten i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla skivorna med olivolja och stek dem i en hett panna i ca 1 min. Vänd skivorna och stek dem i ca 1 – 2 min.
- Ta upp skivorna och lägg dem på en tallrik. Droppa lite balsamico, strö på lite salt, garnera med basilika och cocktailtomater.
Saltrostad färskpotatis med lök
(klicka på bilden, för en större bild)
Potatisen får härligt krispiga och sötsalta skal
1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk salt
1 rödlök
1 knippe gräslök, finskuren
- Sätt ugnen på 225˚. Tvätta och borsta potatisen ren. Blanda potatis, olivolja, balsamvinäger, honung och salt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Baka mitt i ugnen ca 35 min tills potatisen blivit mjuk och fått fin färg.
- Garnera med rödlök och gräslök.
onsdag 4 juni 2008
Rostad smulpaj med rabarber
(klicka på bilden, för en större bild)
(4 pers.)
Här är halva mjölmängden i pajdegen utbytt mot nötströssel.
Det ger mycket mer smak och färg.
- 1 ½ dl rostat nötströssel (se recept nedan)
- 1 ½ dl vetemjöl
- ½ dl strösocker
- 100 g mjukt smör
Fyllning:
- 1 liter skivad rabarber
- 1 dl strösocker
- 1 msk potatismjöl
1. Sätt ugnen på 225°.
- 1 dl strösocker
- 1 msk potatismjöl
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Blanda nötströssel, mjöl och socker. Finfördela smöret i blandningen till en grynig massa.
3. Blanda rabarber, socker och potatismjöl i en ugnssäker form.
4. Grädda mitt i ugnen 15 - 20 min.
Rostat nötströssel:
Till ca 1 ½ liter:
- 2 dl blandade nötter
- 3 dl solroskärnor
- 1 liter havregryn
- 2 krm salt
- ½ dl rapsolja
- 1 dl vatten
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka nötterna grovt. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
3. Blanda olja med vatten. Häll det över grynblandningen och blanda runt.
4. Häll ut blandningen på bakplåtspapper i en långpanna.
5. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör om då och då.
6. Låt kallna och häll upp i burk med tätt lock.
Gott att strö över:
- blandade sallader
- fil
- fruktsallad
Rostat nötströssel
(klicka på bilden, för en större bild)
Till ca 1 ½ liter:
- 2 dl blandade nötter
- 3 dl solroskärnor
- 1 liter havregryn
- 2 krm salt
- ½ dl rapsolja
- 1 dl vatten
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka nötterna grovt. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
3. Blanda olja med vatten. Häll det över grynblandningen och blanda runt.
4. Häll ut blandningen på bakplåtspapper i en långpanna.
5. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör om då och då.
6. Låt kallna och häll upp i burk med tätt lock.
Gott att strö över:
- blandade sallader
- fil
- fruktsallad
onsdag 28 maj 2008
Tonfiskröra med bönor
- 1 burk tonfisk
- 1 dl kokta avsköljda och avrunna bönor
- 1 dl kesella
- 2 msk hackad gräslök
- 1 tsk dijonsenap
- salt
- citronsaft
- 1 dl kokta avsköljda och avrunna bönor
- 1 dl kesella
- 2 msk hackad gräslök
- 1 tsk dijonsenap
- salt
- citronsaft
- Häll av vattnet/ oljan från tonfisken.
- Mixa allt.
- Lägg upp i en skål och strö över hackad persilja.
Gott på bröd, som grönsaksdipp eller som fyllning till bakad potatis.
Etiketter:
buffé,
buffémat,
dipp,
fyllning till bakad potatis,
låg GI,
röra,
tonfisk,
tonfiskröra
måndag 26 maj 2008
Italiensk pastasallad
(klicka på bilden, för en större bild)
(4 pers.)
- 250 g pasta
- ca 1 dl pimientofyllda gröna oliver
- ca 2 dl svarta oliver
- 1 squash
- 3 skalade, urkärnade tomater
- 1 stor vitlöksklyfta
- 2 msk kapris
- lite bladpersilja
- 1 färsk pepparfrukt
- 1 dl olivolja
- 3 msk balsamico
- 4 - 6 skivor av vardera mortadella, italiensk skinka och salami
- lite färsk oregano
- Hacka gröna oliver och 1 dl av de svarta oliverna. Blanda hacket med lite olivspad.
- Hacka tomaterna och blanda i dem.
- Skär squashen i små tärningar. Lägg ner tärningarna i kokande vatten och koka ca 1 minut. Spola av kallt och blanda dem med oliverna. Blanda i krossad vitlök, kapris, hackad persilja, finskuren pepparfrukt, balsamico och olja och låt blandningen stå och dra, gärna några timmar.
- Koka pastan och blanda med olivröran och låt svalna.
- Skär pålägget i mindre bitar och blanda med salladen, färsk oregano och resten av dem svarta oliverna.
Etiketter:
elenas recept,
elenasrecept,
enkel lunch,
enkel middag,
pasta,
pastasallad
Cantuccini / Biskotti
- 400 g vetemjöl
- 250 g socker
- ca. 150 g valnötter
- 3 ägg + 3 äggulor
- 2 tsk bakpulver
- rivet skal av en apelsin
- lite salt
- Hacka grovt valnötterna och rosta dem i en torr stekpanna.
- Vispa 2 ägg, 3 äggulor och socker.
- Blanda i vetemjöl, bakpulver, apelsinskal, salt, valnötter.
- Arbeta ihop till en deg. Dela den på mitten och rulla ut till tjocka längder.
- Lägg dem på en smord plåt, grädda i 170 grader i ca. 15 minuter.
- Ta ut plåten och skär längderna i ca. en centimetersbitar på diagonalen.
- Grädda i ca. 10 min. till.
Låt svalna.
Källa: Adriana/ Culinar.ro
fredag 23 maj 2008
Surdegsbröd utan surdegsgrund (I kastrull)
450 g vetemjöl (eller blandning av olika sorter mjöl) (= 6 dl)
¼ tsk torr jäst = 3 g färsk jäst
1 ¼ tsk salt
3,6 dl vatten
- Blanda vetemjölet, saltet och jästen i en bunke.
- Häll över vattnet och blanda allt med en sked. Täck över med plastfolie.
- Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 14 – 16 timmar. Kan stå och jäsa upp till 30 timmar.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till ett bröd.
- Täck degen och låt den jäsa 2 timmar.
- Värm ugnen till 260˚ C. Värm en form/kastrull (där brödet skall gräddas i). Formen ska ha lock! Värm locket också. (Jag hade en gjutjärnsgryta.)
- Strö lite vetemjöl i den uppvärmda formen. Lägg degen i formen. Sätt locket på.
- Grädda 30 min med locket på och 15 min utan lock.
(Jag brukar spara surdeg - efter första jäsningen: delar degen i portioner på 70 – 100 g. Jag lägger dem i frysen och använder dem till andra härliga bröd.)
TILL DUBBELSATS:
860 g vetemjöl (eller blandning av olika sorter mjöl) (= 11,5 dl)
1/2 tsk torr jäst = 6 g färsk jäst
2 ¼ tsk salt
6,7 dl vatten
SÅ HÄR DELAS ETT JÄSTPAKET I 8 (6 g jäst) RESPEKTIVE 16 (3 g jäst)DELAR:
Samma metod demonstreras här:
http://www.youtube.com/watch?v=E68iNfRHBpI
Etiketter:
bakat,
bröd,
dela ett jästpaket,
easy bread,
surdeg,
surdegsbröd
söndag 18 maj 2008
Trigoane cu brânză/Filodegs ostpajer
- ca. 400 g Feta ost
- ca. 500 g filodeg
- 1 ägg
- 2 msk olja
- 2 msk smör
- salt
- ca. 500 g filodeg
- 1 ägg
- 2 msk olja
- 2 msk smör
- salt
Blanda osten med ägget.
Smält smöret, blanda med olja.
Lägg försiktigt ut ett degark på arbetsbänken. Pensla degen med smält smör. Förvara övriga degark under en fuktig handduk så länge, så att de inte torkar.
Lägg försiktigt ut ett degark på arbetsbänken. Pensla degen med smält smör. Förvara övriga degark under en fuktig handduk så länge, så att de inte torkar.
Vik up degarken två gånger till en remsa.
Lägg en klick fyllning i ena hörnet på remsan.
Vik hörnet av degen över fyllningen så att det bildas en triangel.
Fortsätt att vika degremsan över fyllningen till ett trekantigt paket med många lager deg.
Lägg pirogerna på smord plåt. Pensla med smält smör. Strö över sesamfrön.
Sätt ugnen på 180˚ C , grädda mitt i ugnen, ca. 20 minuter.
Passar bra på en buffé eller till en soppa.
måndag 12 maj 2008
Banankaka med Philadelphiaostfyllning
2 st. ägg
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
0,5 dl vaniljsocker
100 g smör eller margarin
3 st. bananer
300 g Philadelphia
8 msk socker
florsocker
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
0,5 dl vaniljsocker
100 g smör eller margarin
3 st. bananer
300 g Philadelphia
8 msk socker
florsocker
- Smörja och bröa en kakform.
- Smält smöret och låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda ihop mjölet, bakpulvret, bikarbonat och vaniljsockret. Häll över äggblandningen. Häll över smält smör.
- Mosa bananerna och häll över deg.
- Blanda Philadelphia med socker.
- Häl hälften av degen i kakformen.
- Häl blandningen av ost och socker, jämna till, häll resten av degen.
- I ugnen, 175 grader C, ca 55 min.
- Strö florsocker ovanpå när kakan har kallnat
- Skär kakan i skivor efter det att den har helt kallnat.
fredag 9 maj 2008
Chokladglass med italienska kex
4 dl vispgrädde
3 msk kakao
1 msk espressokaffepulver
2 äggulor
1 dl florsocker
1 dl kesella
1 msk konjak
10 st. italienska savoyardikex eller 100 g stavar av sockerkaka
3 msk kakao
1 msk espressokaffepulver
2 äggulor
1 dl florsocker
1 dl kesella
1 msk konjak
10 st. italienska savoyardikex eller 100 g stavar av sockerkaka
- Blanda grädde, kakao och kaffepulver. Vispa det tjockt.
- Rör ihop äggulor och florsocker. Rör ner det och kesellan i grädden. Smaksätt med konjak.
- Lägg plastfilm på botten och kanterna i en avlång bakform. Varva grädde och kex i formen.
- Låt den stå i frysen minst 4 timmar.
- Skär glassen i skivor.
- Pudra ev. över lite florsocker och kakao.
Etiketter:
bilder,
Choklad,
chokladglass,
efterrätt,
fest,
foto,
glass,
ingredienser,
matblogg,
recept
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)