Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 28 mars 2010

Asiatisk nötstek med fänkål, äpple, ugnspotatis och äpplesås



















(till 4 pers.)
· 800 g nötkött i bit
· 0,5 tsk peppar
· 1 msk röd currypasta
· 2 msk riven, färsk ingefära
· 2 msk hoisinsås eller soja
· 2 msk chilisås eller ketchup
· 1,5 tsk salt

Grönsaker:· 2 msk olivolja
· 6 – 7 potatisar
· 2 – 3 fänkål
· 3 äpplen
· 2 tsk farin-, strö- eller råsocker

Äppelsås:· 3 dl drickfärdig äppeljuice
· 3 msk koncentrerad kalvfond
· 1 msk stjärnanis

Servering:· färsk timjan

Sätt ugnen på 250˚C.

Torka och peppra köttet.

Blanda i en skål currypasta, riven ingefära, hoisinsås, chilisås och salt. Rulla köttet i blandningen. Det kan gärna stå och marineras kortare eller längre stund. (Hit kan förberedas).

Grönsaker: Häll ut oljan i en långpanna. Klyv potatisarna, vänd snittytan i oljan och lägg dem på kullriga sidan. Gör likadant med äpplena, kluvna och urkärnade med kulmått, och fänkålen delad i kvartar. Sockra äpplena. Lägg köttbiten med sitt goda kladd i långpannan och sätt pannan mitt i ugnen 20 minuter.


















Ta ut långpannan, flytta över fänkål och äpple till ett fat (ugnssäkert form).


















Blanda äpplejuice, kalvfond och anis och häll drygt hälften i långpannan med köttet och potatisen. Sänk ugnsvärmen till 150 ˚C och fortsätt ugnssteka 20 – 30 minuter tills köttet har innertemperatur 58˚C.

Ta ut långpannan, flytta potatisen till fatet med äpplen och fänkål och håll varmt i avstängd ugn. Lägg köttet på skärbräda med folie över. Låt köttet vila i några minuter.

Häll resten av juiceblandningen i långpannan, vispa ur den och sila över skyn i en kastrull och ge den ett uppkok, tillsätt även köttsaft som bildas.


















Skär upp köttet i centimetertjocka skivor med vass kniv. Servera det med grönsakerna och den smakrika skysåsen.

torsdag 25 mars 2010

Korv Stroganoff



















(4 portioner)

- 2 stora gula lökar
- 2 msk smör eller margarin
- 500 g falukorv
- 2 krm peppar
- 1 msk vetemjöl
- 4 msk tomatpuré
- 2 tsk (fransk) senap
- 3 dl grädde
- persilja eller dill

Skala löken och hacka den fint, fräs den i matfettet på medelvärme.

Skär korven i tärningar, lägg dem i pannan och låt dem fräsa en stund.

Strö över peppar och mjöl under omrörning.

Tillsätt tomatpuré, senap och grädde. Sjud alltsammans på svag värme.

Strö över rikligt med persilja/dill.

Servera med kokt ris och salta gurkor.


Favorit i repris - lagat vid ett annat tillfälle:








tisdag 23 mars 2010

Citronsås



















1 dl fiskbuljong
1 dl tjock grädde
1 dl vitt vin
2 äggulor
2 – 3 tsk citronsaft
2 msk finhackad persilja och gräslök
ev. salt

Häll fiskbuljongen i en kastrull och slå i grädde och vin.
Tillsätt äggulor och låt såsen sjuda upp under ständig vispning så att den tjocknar.
Ta såsen från värmen och häll i citronsaft och färska örter.

(Passar till musslor.)

söndag 21 mars 2010

Blomkålssallad



















1 medelstort blomkålshuvud
1 syrligt äpple
2 morötter
1/2 dl finhackad salladslök eller det gröna på en fin purjo

Sås:
1 tsk senapsfrö
1 tsk spiskummin
1 tsk currypulver
1 dl majonnäs
2 dl naturell yoghurt
1 - 2 tsk dijonsenap
1 tsk råsocker

Dela blomkålen i buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 4 min.
Häll upp i durkslag och spola med kallt vatten.
Tärna äpplet i bitar. Riv morötterna.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Rosta spiskummin och senapsfrön i en torr panna.
Stöt kryddorna i en mortell.
Blanda med övriga ingredienser till såsen.

(Jag hade salladen till stek - nötkött.)

måndag 15 mars 2010

Sjömansbiff



















(Antal portioner: 4)

600 g lövbiff, rostbiff eller nötinnanlår
3 gula lökar
8-10 potatisar
2 msk smör eller margarin
1 lagerblad
1 tsk timjan
salt
vitpeppar
2,5 dl mörkt öl
2,5 dl buljong av tärning
persilja
saltgurka

Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor och krydda med salt och peppar. Bryn på båda sidor i smör. Ta upp köttet och lägg det i en gryta.

Skala löken och skär den i skivor. Bryn löken.

Skala potatis och skär i skivor.
Varva kött, lök och potatis i en gryta. Krydda med salt och peppar. Lägg i lagerblad och timjan. . Häll på buljong och öl.

Småkoka under lock i ca 45 minuter.

Strö över hackad persilja före serveringen.
Servera med skivad saltgurka.

onsdag 10 mars 2010

Broccoli- och ädelostpaj


















(till 6 personer)

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 broccoli 250 g
3 ägg
2,5 dl grädde
170 g ädelost
salt
peppar

Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Låt den vila i kylskåp 15 – 30 minuter.

Sätt ugnen på 200˚C.

Dela broccolin i buketter. Skär stjälken i strimlor. Koka broccolin i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter. Spola den kallt och låt den rinna av.

Riv osten grovt.

Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Lägg i broccoli och strö över osten. Häll över äggsmeten.

Grädda pajen i mitten av ugnen 40-45 minuter.

måndag 22 februari 2010

… och priset kom med posten

Detta fick jag:



















- diplom
- måttsats i tre delar
- slickepott
- sked
- muffinsformar

Kul!

onsdag 10 februari 2010

Mitt recept ska publiceras i boken …

”Hela Sverige bakar” som Aftonbladet och Tasteline ska ge ut i april, som sista boken i serien ”Livets goda”.

Jag ska få ett pris också – ett bakningsset värt 800 kronor, med bland annat en exklusiv måttsats och muffinsformar i silikon. Kul!

Jag skickade fyra recept till tävlingen:

Gifflar med spännande fyllning
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/02/gifflar-med-spannande-fyllning.html

Honungskakor från Rumänien
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/06/honungskakor-fran-rumanienalbinita.html

Valnötskaka
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/01/experiment-valntskaka.html

Savarin
http://elenasrecept.blogspot.com/2008/03/savarin.html

Vet inte vilket recept som vann...

Väntar med spänning tills boken ges ut!

tisdag 9 februari 2010

Jag fick ett pris!

Jag har fått en award av Remsan! http://remsansbistro.blogspot.com/


Tack så jättemycket!

Så här funkar det när man mottagit denna fina utmärkelse:

•Kopiera awarden till bloggen.
•Länka till personen du fått awarden av.
•Berätta 7 intressanta fakta om dig.
•Välj 7 andra bloggar att ge awarden till.
•Länka till deras bloggar.
•Lämna en kommentar på deras bloggar att dom fått en award av dig.

Jag skickar priset vidare till:
Karin http://bevemyrs.blogg.se/
Poppy http://poppy-planet.blogspot.com/
Kinna http://kinnasblogg.blogspot.com/
Pialotta http://kakomaten.blogg.se/
Mona http://bakpassion.blogg.se/
Carina http://cayennesrecept.blogspot.com/
Anna http://dewdropia.blogg.se/

Lite om mig:
- har lärt mig simma vid 40
- har fått körkort vid 40
- har världens underbaraste dotter
- har bott i slott vid olika tillfälle - Telleborg slott och Thorskog slott
- har sett norrskennet
- har sett Ishotellet i Jukasjärvi
- är rastlös när jag solar

onsdag 3 februari 2010

Sărăţele/Ostpinnar















300 g vetemjöl
250 g Fetaost
250 g smör*
4 msk crème fraiche
1 tsk kummin

2 äggulor
2 tsk vatten
4 tsk kummin

Blanda vetemjöl med smör skuret i bitar. Tillsätt riven ost, crème fraiche och 1 tsk kummin. Blanda till en deg. (Tillsätt eventuellt lite mer vetemjöl). Låt degen vila 1 timme.

Sätt ugnen på 170 ˚C.

Blanda äggulor med vatten.

Dela degen i fyra delar.

Kavla varje degbit till en platta på ca 5 mm tjocklek.


















Pensla med äggula och strö kummin över.

Skär plattorna i ca 1 cm breda remsor.
Lägg remsorna på bakplåtspapper.


















Grädda i ca 20 min.


















Passar till öl.

*) smörkvantitetet kan halveras - då får man en annan textur och krispigare ostpinnar

OBS! Bäst är att skära degen först i remsor, efteråt pensla de med äggula och sedan att strö kummin på remsorna.

söndag 31 januari 2010

Söndagsstek



















(Räkna med 250 g rå kött/person)
  • en bit kotlettrad utan ben
  • 3 msk olivolja
  • havssalt
  • 3 vitlöksklyftor, skivade
  • rosmarin, salvia eller timjan
Värm ugnen till 250° C
Torka av köttet.
Bind köttet med bomullssnöre.
Snitta köttet med hjälp av en vass kniv, med 1,5 cm mellanrum.
Olja in köttet med olivolja.
Strö salt på svålen/fettlagret och gnugga in den så mycket som möjligt. Detta gör att svålen/fettet blir krispigt.
Stick vitlök och kryddor i snitten.


















Lägg köttet i en ugnssäker form. Sätt formen i ugnen och låt den stå ca 35 min.
Sänk temperaturen till 190 grader och låt köttet stå i 30 – 40 minuter till.


















Testa om köttet är klart genom att sticka in en kniv i den tjockaste delen av köttet och kolla färgen på köttsaften. Om den fortfarande är rosa, låt köttet stekas ett par minuter till.
Ta ut köttet ur ugnen och låt den stå i minst 15 minuter.

lördag 23 januari 2010

Surdegsbröd



















  • Blanda vetemjölet, saltet och jästen i en bunke.
  • Häll över vattnet och blanda allt med en sked. Täck över med plastfolie.
  • Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 14 – 16 timmar. Kan stå och jäsa upp till 30 timmar.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till ett bröd.
  • Täck degen och låt den jäsa 2 timmar.
  • Värm ugnen till 260˚ C. Värm en form/kastrull (där brödet skall gräddas i). Formen ska ha lock! Värm locket också. (Jag hade en gjutjärnsgryta.)
  • Strö lite vetemjöl i den uppvärmda formen. Lägg degen i formen. Sätt locket på.
  • Grädda 30 min med locket på och 15 min utan lock.

    För en hårdare skorpa läggs på botten i ugnen en form med vatten i. Vattnet ångas och då blir skorpan hårdare.



















(Jag brukar spara surdeg - efter första jäsningen: delar degen i portioner på 70 – 100 g.
Jag lägger dem i frysen och använder dem till andra härliga bröd.)

SÅ HÄR DELAS ETT JÄSTPAKET I 8 (6 g jäst) ELLER 16 DELAR (3 g jäst):


torsdag 21 januari 2010

Kycklinggratäng

Supergod kycklinggratäng. Receptet hittatde jag på Karins blogg: http://bevemyrs.blogg.se/
Tack Karin för receptet!


















  • 1 påse kycklingfilé
  • 3 dl okokt ris (som kokas :) )
  • 5 dl grädde
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl ketchup
  • 2 dl riven ost
  • 1 stor riven lök
  • 2-3 pressade vitlöksklyftor
  • salt
  • peppar
  • grillkrydda

    Koka riset och lägg det i botten på en gratängform.
    Skär kycklingen i småbitar, stek och krydda. Fördela kycklingbitarna över riset.
    Vispa grädde, rör i majonnäs, ketchup, ost, lök och vitlök. Smaka av röran och salta eventuellt.
    Häll grädd- och majonnäsröran över kycklingen.


















Grädda i 200 grader i varmluftsugn, 225 grader i vanlig ugn i ca 20 minuter.

onsdag 20 januari 2010

Cornuleţe cu nuci/Vaniljhorn med nötter



















(ca 50 st)

100 g socker
200 g smör
150 g malda nötter (valnötter eller hasselnötter)
2 äggulor
300 g vetemjöl
(eventuellt 2 – 3 msk kallt vatten)

Garnering:
florsocker
lite vaniljsocker

Sätt ugnen på 175˚C.
Blanda alla ingredienser, tillsätt eventuellt lite kallt vatten om degen blir för smulig.
Sätt degen i kylskåp för ca 30 min.
Dela degen i små bitar (ca 15 g) och rulla dem till kulor. Forma kulorna till horn. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, cirka 20 minuter.
Låt kakorna svalna och pudra dem med florsocker blandat med vaniljsocker.

fredag 15 januari 2010

Sill med soltorkade tomater



















4 – 6 portioner

1 förpackning 5-minuterssill i bitar

Sås:
8 marinerade soltorkade tomater, finthackade
1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1/2 dl färskriven parmesanost
2 dl crème fraiche
3/4 dl majonnäs
Svartpeppar

Till garnering:
3 marinerade soltorkade tomater finthackade
Basilikablad

Låt sillen rinna av.
Mixa tomater, basilika och vitlök. Tillsätt parmesanost, crème fraiche och majonnäs.
Smaka av med svartpeppar.
Blanda ihop sill och sås.

Låt stå några timmar innan den ska ätas.
Garnera innan servering.

tisdag 12 januari 2010

Räksoppa



















4 portioner

• 16 st. ekologiska tigerräkor, råa, utan skal
• 3 dl buljong (3 dl vatten + 1 fisk eller grönsaksbuljongtärning)
• 1 dl stjälkselleri, finskuren
• 1 röd paprika, tärnad
• 4 dl kokosmjölk
• 300 g champinjoner, skivade
• 1 tsk röd currypasta
• 1 dl limejuice
• salt
(Man kan även ha lite citrongräs och ingefära i soppan.)


Koka upp vatten med buljongtärning.
Lägg i selleri och paprika och låt koka ett par minuter.
Tillsätt kokosmjölk, champinjoner, currypasta och limejuice. Koka 10 min och tillsätt tigerräkorna. Låt sjuda 3-4 min tills räkorna har blivit röda och kokta. Smaka av med salt.

söndag 10 januari 2010

Fyllda paprikor med leverpastej och bacon


Receptet avser 4 portioner

- 1 pkt bacon, ca 150 g
- 1 ask leverpastej, 200 g
- 2 ägg
- 1 burk Kesella, 250 g
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 krm malen svartpeppar
- 2 msk hackad gräslök
- 0,5 tsk timjan
- 4 paprikor i olika färger
- 1 burk krossade tomater, 400 g
- salt, paprikapulver
- 1 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 ˚C.
Strimla och knapperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.
Blanda leverpastej, ägg, Kesella, vetemjöl och kryddor i en skål.
Skölj och dela paprikorna på längden. Fyll paprikahalvorna med leverpastejkrämen och ställ dem i en smord ugnssäker form.
Blanda tomatkrosset med salt och paprikapulver. Häll vid sidan av paprikorna. Tillaga i ugn i ca 35 min.

Strö över den rivna osten efter halva tiden.
Strö över baconcrisp.

onsdag 6 januari 2010

Fläskfilé i ost- och senapssås

















4 port

600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
lite olja
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc. kalvfond
1 msk fransk senap
1 dl riven Västerbottenost

hackad persilja
150 g baconbitar

Stek bacon.
Skär köttet i skivor. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.

Skala och hacka löken och vitlöken.
Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt koka upp under visping.

Lägg över köttet i grytan. Låt köttet koka i såsen 3-5 min.
Ta grytan från värmen. Rör i osten.

Strö över hackad persilja och knaperstekta små baconbitar.

Servera med ris eller pressad potatis/klyftpotatis eller med couscous och en sallad av tomat/kidneybönor.

(Man kan förbereda köttet och såsen och koka ihop innan servering.)

söndag 3 januari 2010

Janssons frestelse


















Till 4 – 6 personer:

- ca 1 kg fast potatis (10 – 12 st.)
- 2 gula lökar
- 2 msk smör
- 10 hela ansjovisar (eller 20 ansjovisfiléer)
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 msk orökt kaviar
- 2 msk ansjovisspad
- 2 msk ströbröd
- 2 msk smör

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor.
Skala löken och skär i tunna skivor. Fräs löken mjuk utan att den tar färg i smör på svag värme ca 4 minuter.

Smörj en ugnssäker form.
Varva potatis, lök, ansjovis i formen. Börja och sluta med potatis.

Blanda grädde, mjölk kaviar och ansjovisspad och häll blandningen över potatisen. Sikta över ströbröd och lägg på några smörklickar.

Grädda i nedre delen av ugnen 45 – 60 minuter tills potatisen är mjuk och ytan fått fin färg.


Min jul 2009

Vi hade:
- sill med soltorkade tomater
- marinerad sill (Stefans/Rumänien)
- varmrökt lax
- kokta ägg
- kaviar

- köttbullar
- rödbetssallad
- pressad sylta
- köttsallad ("Salata boeuf")

- surkålsdolmar

- ris à la Malta + körsbärssås

- valnötskaka
- filodegsostpaj
 
Blogglista.se